Hozzászólások

  • Tamás 48495 számú kérdése
  • 2018-12-06

Tisztelt Ügyvédi Iroda!

Egy újépítésű lakás megvásárlása során felmerült probléma kapcsán szeretnék Önökhöz fordulni. A lakás jelenleg kb. 95%-ban készen van, használatbavételi engedéllyel rendelkezik, a műszaki átadás még nem történt meg. Mivel az átadás kb. fél éves csúszásban van, a generálkivitelező engedélyével idő előtt beköltöztünk. A bent lakás elején komoly eltéréseket fedeztünk fel, többek között kiderült, hogy nem a tervben építőanyagokat használták, az épület hangszigetelése és hőszigetelése kritikán aluli. Ezt független szakértői vizsgálat is alátámasztja. A hibákat a kivitelező szóban elismerte, és ígéretet tett a kijavítására. 6 hónapig hitegetett minket azzal, hogy "majd jövő héten javítja". Legutóbb azt mondta, hogy csak akkor javítja, ha a vételár utolsó részlete is megérkezik. Jelenleg az utolsó részlet kifizetése előtt állunk, de igencsak szkeptikusak vagyunk, tekintve, hogy időközben kiderült, hogy a szomszédokkal is ugyanezt a játékot űzte, és végül semmi sem teljesült. Ezért úgy döntöttünk, hogy az utolsó részletet mindaddig visszatartjuk, amíg a hibákat ki nem javítja. A kivitelező ezt nem fogadja el, határozottan kijelentette, hogy addig nem javít semmit, amíg nem kapott meg minden pénzt, ha nem utalunk, akkor eláll a szerződéstől és eladja a lakást másnak.
Mit gondolnak, mit lehet tenni? Lehet annak bármilyen jogkövetkezménye, ha az utolsó részletet hibás teljesítés miatt visszatartjuk? Vagy nincs más megoldás, mint fizetni, és a többi 16 elégedetlen lakástulajdonossal együtt pert indítani? Segítségüket nagyon köszönöm!

Kedves Tamás!
Róka fogta csukának tűnik az ügy, de sajnos nem az. A vevő kötelezettsége a vételár megfizetése a szerződés rendelkezései szerint. Amennyiben nincs szerződéses lehetőség az összeg időszakos vagy végleges visszatartására, úgy azt meg kell fizetni. A jótállási (garanciális) kérdések megoldása ettől független, azok kijavítására fel lehet/kell szólítani az eladót - javaslom, hogy a kommunikáció mostantól kizárólag írásban történjen - a felhívás eredménytelensége esetén pedig el lehet gondolkodni a különböző vevői lehetőségek alkalmazásán.
Ügyvéd jogi képviselő igénybevétele a fenti probléma kapcsán indokolt lenne.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Lilla 48491 számú kérdése
  • 2018-12-03

Tisztelt Ügyvéd úr/ Hölgyem!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy múlthéten a tulajdonomba került egy lakás. Ma megnézettem a fűtést és a szerelő azt mondta ő szerinte nem a gázterv alapján lett beüzemelve a gázkazán, nagyon alacsonyan van. Kifogom kérni a gáztervet (nem szerettem volna hozzányúlni), a szerződésben csak annyi van megfogalmazva, hogy a gázkazán nem működik (régen volt használva)+ az eladó annyit közölt neki nincs terv a tulajdonába. Ezzel meglehet "támadni" a szerződésben foglaltakat, ha tényleg kiderül ez? Ez alsó hangon is pár százezres költség.
Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelt Lilla!

A leírtak alapján kevés esélyt látok a sikeres megtámadásra.


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Anikó 48467 számú kérdése
  • 2018-11-12

Tisztelt Ügyvédúr!
Egy évvel ezelőtt vásároltunk egy új építésű ingatlant. Pár hete vettük észre, hogy a nappaliban a fal alulról vizesedik. Ezt követően egyeztettünk a kivitelezővel, aki azt mondta, hogy ez azért van, mert a terasz nincs leburkolva és ott a fal mellett befolyik az esővíz. (Hetek óta nem esett)
Kérdésem az lenne, hogy ha valóban ez a probléma (bár kétségem van felőle) és a terasz burkolása nem volt benne a műszaki tartalomban, akkor most minket terhel a burkolás költsége az épület állagának megóvása érdekében? Illetve mi a teendő, ha mégsem ez a probléma és a fal továbbra is vizesedik

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Anikó

Kedves Anikó!
A szerződés ismerete nélkülözhetetlen a kérdés pontos megválaszolásához, de úgy vélem, hogy fennáll az Önök szavatossági igénye az eladóval szemben.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Attila 48402 számú kérdése
  • 2018-08-29

Tisztelt Ügyvéd Úr! A probléma a következő:2018 elején nagyszüleim háza értékesítésre került.A vevő tájékoztatva lett,hogy az ingatlan évek óta lakatlan,ezért a fűtésrendszernek nincs feltöltve és neki sem javasolt a fagy miatt. A vevő többször kijelentette,hogy nem érdekli a beépített padlófűtés,mert radiátorok rá akarja cserélni. Januárban a figyelmeztetés és tájékoztatás ellenére a rendszert feltöltötte a -13!fokban és elmondása szerint szétfagyott,ami nem lenne csoda a fizikát ismerve. Most az ügyvédjével küldött egy kártérítési igényt 1.2millio forintról. Szóban még 2 milliót akart.Bíróságon nem volt az ügy,csak az ügyvédi levelet kapták a szüleim.A mi álláspontunk szerint a vevő okozta az állítólagos szétfagyást a több napja tartó mínusz tokok ellenére való feltöltéssel. A levélben már úgy adja elő,hogy szükséges a radiátorok fűtés kiépítése-amit korábban tervezett és el is mondta. Mi javasolnak,illetve milyen esélyei vannak a szüleimnek a vevővel szemben?

Tisztelt Attila!

Mindenekelőtt köszönöm, hogy kérdésével, hozzánk fordult. A kérdés bővebb, és pontosabb megválaszolásához szükséges az olyan iratok, mint az adásvételi szerződés, vagy a felszólító levél áttanulmányozása, valamint a tényállás részletes ismerete is. Ezek hiányában csak egy általános tájékoztatást áll módomban Önnek adni.

Amikortól a szerződés alapján az eladó a vevő birtokába adta a dolgot, onnantól a kárveszélyt már a vevő viseli. El kell határolnunk azonban két esetkört. Ha a hiba már korábban is fennállt, tehát azért volt leengedve a víz a rendszerből, mert már korábban szétfagytak a csövek, valamint azt az esetet, amikor a birtokbaadás utáni feltöltést követően károsította a fagy olyan mértékben a rendszert, hogy az használhatatlan. Előbbi helyzetben a vevőnek lehet a szerződés hibás teljesítéséből eredő igénye, míg utóbbi esetben, ha bizonyíthatóan az ő magatartása idézte elő a kárt, Önökkel szemben igénnyel nem élhet.
Összességében kijelenthető, hogy a kérdés összetett, és a rendelkezésemre álló információk alapján teljes bizonyossággal nem megválaszolható, de amennyiben további kérdése van, készséggel állok rendelkezésére.

Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsaidr@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Mónika 48348 számú kérdése
  • 2018-07-11

Kedves Ügyvéd Úr!

Régi családi házunkat eladtuk, a kulcsátadás július elején (3-5. körül) történt meg, miután a teljes vételi összeg megérkezett a számlánkra. 9 Millió forintért hirdettük meg a 98 nm-es, 1000 nm telekkel rendelkező vegyes falazatú családi házat. A vevő kétszer is megtekintette, mielőtt létrejött az adásvétel. Természetesen nem új házról van szó és a vevő a felújítási munkálatokra való tekintettel 1,3 Millió forintot lealkudott az árból, így 7.7 Millió forintról szól az adásvételi szerződés.
Azóta a vevő elkezdte a felújítást és több hibát talált a házon, melyekről mi sem tudtunk. (a vevő elmondása szerint a szőnyeg alatt penészt találtak az egyik szobában, ugyanitt beázott a fal, ami a tapéta alatt nem látszott, kád alatt találtak rohadást, miután szétverték a fürdőszobát)
Jelenleg 1,5 Millió forintot visszakövetel tőlünk, mert úgy érzi átvertük.
A kérdésem a következő: Van-e jogi alapja a követelésének és nyerhet-e a vevő egy esetleges polgári peres eljárás során?
Mi egyáltalán nem érezzük ezt jogosnak, hiszen mi ebből semmit nem érzékeltünk, nem volt büdös a szobában, a tapéta nem vált el a falról, ami azt gondolom, hogy egy ázásnak és penésznek az első jele, a lefolyókkal a fürdőben soha semmilyen gond nem volt. A házat március közepéig 24 éven keresztül mi laktuk és márciusban még többször kijártunk begyújtani, amíg nem ment a kinti hőmérséklet tartósan 10 fok fölé.
Válaszát nagyon várom és előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Hanák Mónika


Tisztelt Mónika!

A Vevőnek lehet szavatossági igénye Önökkel szemben, de neki kell bizonyítania, hogy az adott épület életkora, műszaki állapota, egyéb jellemzői alapján nem is kellett feltételeznie, hogy voltak az épületnek hibái, illetve a hibák olyanok, hogy azt szemrevételezéssel nem lehetett megállapítani. A leírtak alapján nehéz dolga lesz a vevőnek mindezt bizonyítani:

"A Ptk. 305/A. § (1) bekezdésének alkalmazása során az ismert hibák körébe azok a hibák tartoznak, amelyekről a jogosultnak a szerződéskötéskor ténylegesen tudomása volt. Felismerhető hibának pedig az ún. nyílt, tehát az egyszerű észleléssel megállapítható hibák minősülnek, továbbá azok a hibák, amelyeket a jogosultnak a kötelezett tájékoztatása, a szerződéskötés körülményei, illetőleg a dolog életkora, állapota és használtsági foka alapján egyébként számításba kell vennie, valamint azok a hibák is, amelyek fennállása, illetve jelentkezése a ténylegesen ismert, illetve a nyílt hibákra tekintettel a szerződéskötéskor alappal feltételezhető, előrelátható."


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Erika 48321 számú kérdése
  • 2018-06-06

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2017. őszén a párom vásárolt egy 60-as évek végén épült önálló kertes házat, amit "masszív téglaház, teljes körűen felújítva" szöveggel hirdettek. Az ingatlan falazatát nem volt lehetőségünk leellenőrizni hiszen érdeklődőként nem végezhettünk feltárást, hagyatkoznunk kellett az eladó által adott információra. A tégla mint építőanyag szerepel az energetikai tanúsítványban és az ajánlatadás előtt kihívott statikus szakvéleményében is. (Ő szintén nem végezhetett feltárást, ugyanúgy az eladók által közölt információk alapján véleményezett) A ház birtokba vétele után vettük észre, hogy az egyik oldal erősen vizesedik. Ennek kiküszöbölése céljából szakembert kerestünk aki megállapította, hogy az egész ház vizes és nem is téglából épült. Erről írásos szakvéleményt is kértünk ugyanattól a statikustól aki immár a feltárások során a legkülönbözőbb anyagokat találta a ház különböző tartófalaiban (pl. terméskő, tetőcserép(!), stb.) és valamilyen zsaluzott technológiát vélelmezett, mint építési technológia.
Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben van-e lehetőség a szerződés érvénytelenítésére.
Segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Erika

Kedves Erika! A leírt körülmények alapján érdemes "továbbgondolni" az ügyet, nem tartom kizártnak, hogy helye lehet a szerződés megtámadásának.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Alexander 48292 számú kérdése
  • 2018-05-02

Üdvözlöm
Budapesten eladásra került részünkről egy házrész 2017.03.25.én.
Idén április elején jött egy levél részükről azaz a jogi képviselőjüktől,hogy a házon belül található nappali és konyha közötti kibontott boltiv helyére nem megfelelő áthidalókat tetettünk így 2cm-ert észrevettek hogy lejjebb süllyedt a fal.(nem értünk velük egyet mert nem igaz ,megnéztem )
Meg a lényeg hogy az ingatlan megtekintésekor kérdezte is hogy miért van "hasa" a falnak (mert már akkor volt) és választ kapott rá hogy így csinálták meg és azóta nem lett rosszabb a helyzet.Megvették.
Egy építkezési vállalkozót hívtak ki a kijavítása miatt aki természetesen megállapította hogy életveszélyes,meg nem megfelelö az áthidaló(k) miatt a probléma ami 358.140ft. lenne.
Ezt az összeget szeretnék követeni most rajtunk
15napon belül, különben per,és a perköltség is a miénk lesz stb.
Tanácsot szeretnék kérni mi a teendőnk most,kifizessem e neki vagy fogadjak ügyvédet?
Válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Alexander!
Nem javaslom az azonnali fizetést, annál inkább az ügyvéd igénybevételét, aki az ügy pontos ismeretében felvázolja Önnek a lehetőségeket és a kockázatokat.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Kinga 48223 számú kérdése
  • 2018-02-24

2017 év végén eladtam egy 40%-os készültségi fokban lévő házat, “megtekintett” állapotban.A földszinti falak álltak rajta a födémmel.
A vevőm azóta folyton hívogat, hogy a falak rosszak. A födém rossz. Egyszer vissza kell bontani egyszer nem épp milyen szakember megy ki.
Most pénzt akarnak vissza és perrel fenyegetnek, hogy mi egy rossz minőségü házat adtunk el, ami egy romhalmaz. A vásárláskor kijött egy építész a részükről aki azt mondta, hogy jó lesz vegyék meg. Most azzal védekeznek, hogy ők azert nem nézették meg statikussal mert megbíztak bennünk és nem hitték volna hogy baj lesz vele. (Azok a hibák amiket reklamálnak látható hibák)És azóta még egy emeletet is ráépítettek állítólag mielőtt ezt megtették megnézették szakemberrel.
Azt akarja, hogy Fizessek vissza penzt vagy beperel.
Látták mit vettek.
Ilyen esetben miért kell garanciát vagy szavatosságot vállalnom? Féljek e egy pertől?

Kedves Kinga!
Félnie nem kell a pertől! Ha visszautasítja az igényeket, akkor a másik fél majd eldönti, hogy bírósághoz fordul-e vagy sem. Ön egyébként még akkor is dönthet úgy, hogy elismeri az igényüket és teljesíti a kérésüket. DE: az elmondottak alapján - bár nyilvánvalóan szűkösek az információim - nem tűnik megalapozottnak és/vagy bizonyíthatónak a vevő igénye.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • László 48218 számú kérdése
  • 2018-02-21

................Tisztelt ügyvéd úr. Azzal a kéréssel illetve érdeklődéssel fordulok önökhöz. Mivel 2016 április hónapban megkötöttünk egy adásvételi szerződést egy 75m2 kertes házra .A ház vételára saját önerőből,CSOK-ból és banki hitelből állt össze.A házat az eladók 2016 július hónapban adták át részünkre.A ház téglaalapon lévő nagyméretű vályogból épült az eladók állitása szerint a 60-as évek elején.A házat anyagi keretünktől fűggően elkeztük felújitani ugymint festés,burkolás,nyilászáró csere hogy minél hamarabb betudjunk költözni az önkormányzati lakásunkból. Na de rátérnék a lényegre amikor megnéztük a házat egyből megtetszett nekem és a családomnak is ,az eladó mondta hogy jó a ház semmi gond vele igaz a nagyszobában volt a válaszfalon eggy kis vizes folt kb50-60 cm lehetett de azt mondta hogy ezen kivűl teljesen száraz a ház.Az első télen még annyira nem is de a mostani télen már elég jól érzik a dohos penészes szag . A ház hátulján olyan mértékű vizesedés van hogy kb 1,5 m magasan végig 13 fm hosszan .Ez nem volt látható az ingatlanon megnézéskor és átvételkor sem de viszont az eladó sem jelezte ezt pedig biztosan tudni kellett neki hiszen ez nem 1 nem 2 év alatt alakul ki. Tehát véleményem szerint az eladó mind engem mind a bankot az (értékbecslés) által átvert, mivel a bank csak abban az esetben ad hitelt vályogházra ha száraz . De a hivatalos értékbecslési papiron szó sem esik vizesedésről. Arra kérem önöket hogy mit tegyek milyen megoldás létezik a számomra, mit javasolnak . Valamilyen jogi út van e a kártéritésre .Hiszen rejtett hibáról van szó amit az eladó nem ismertetett velűnk és a bankal sem.Én ugy tudom hogy az eladó a hibás teljesítésért úgynevezett jog- és kellékszavatossággal is tartozik.Mennyi ideig tudjuk érvényesiteni ezt a jogot,és milyen esélyel?. Maradok tisztelettel és köszönöm . László.

Kedves László!
Kínálkozik jogi lehetőség az igényének az érvényesítésére, de a bizonyítás kérdése sorsdöntő lesz, és ennyi információ alapján nem is látom azt egyértelműnek és/vagy könnyűnek. Tekintve, hogy jogi és műszaki kérdések egyaránt felmerülnek, ezért az ügyben javaslom a jogi képviselő igénybevételét.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • László 48200 számú kérdése
  • 2018-02-05

Tisztelt ügyvédi iroda. Azzal a kéréssel illetve érdeklődéssel fordulok önökhöz. Mivel 2016 április hónapban megkötöttünk egy adásvételi szerződést egy 75m2 kertes házra .A ház vételára saját önerőből,CSOK-ból és banki hitelből állt össze.A házat az eladók 2016 július hónapban adták át részünkre.A ház téglaalapon lévő nagyméretű vályogból épült az eladók állitása szerint a 60-as évek elején.A házat anyagi keretünktől fűggően elkeztük felújitani ugymint festés,burkolás,mnyilászáró csere hogy minél hamarabb betudjunk költözni az önkormányzati lakásunkból. Na de rátérnék a lényegre amikor megnéztük a házat egyből megtetszett nekem és a családomnak is ,az eladó mondta hogy jó a ház semmi gond vele igaz a nagyszobában volt a válaszfalon eggy kis vizes folt kb50-60 cm lehetett de azt mondta hogy ezen kivűl teljesen száraz a ház.Az első télen még annyira nem is de a mostani télen már elég jól érzik a dohos penészes szag . A ház hátulján olyan mértékű vizesedés van hogy kb 1,5 m magasan végig 13 fm hosszan .Ez nem volt látható az ingatlanon megnézéskor és átvételkor sem de viszont az eladó sem jelezte ezt pedig biztosan tudni kellett neki hiszen ez nem 1 nem 2 év alatt alakul ki. Tehát véleményem szerint az eladó mind engem mind a bankot az értékbecslés által átvert, mivel a bank csak abban az esetben ad hitelt vályogházra ha száraz . De a hivatalos értékbecslési papiron szó sem esik vizesedésről. Arra kérem önöket hogy mit tegyek milyen megoldás létezik a számomra, mit javasolnak . Valamilyen jogi út van e a kártéritésre .Hiszen rejtett hibáról van szó amit az eladó nem ismertetett velűnk és a bankal sem.Én ugy tudom hogy az eladó a hibás teljesítésért úgynevezett jog- és kellékszavatossággal is tartozik. Válaszukat e-mailben várom. Maradok tisztelettel és köszönöm László.

Tisztelt Horváth úr!

Az Ön által felvázolt információk alapján nem áll módomban teljes körű, és alapos szakvéleményt, csupán általános tájékoztatást adni. A kérdés eléggé összetett. A Ptk. szabályai alapján az eladó szavatossággal tartozik akkor, ha nem a szokásos, jó minőségben teljesít a szerződés alapján. Azt, hogy a teljesítés pillanatában a ház megfelelt-e a minőségi követelményeknek, valamint azt hogy jelenleg milyen állapotban van a ház, és hogy mennyi idő alatt és főként miért alakult ki az Ön által ismertetett felázás, valószínűleg szakértő közreműködése nélkül nem lehet megállapítani. A szakvéleményben tett megállapítások alapvetően befolyásolnák egy esetleges peres eljárás kimenetelét is.

Amennyiben további kérdése lenne, készséggel állunk rendelkezésére!


Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsaidr@racsaidr.hu

Közösségi oldal:


  • Zsuzsanna 48177 számú kérdése
  • 2018-01-18

Tisztelt Ügyvéd úr!

Néhány éve vásároltunk egy családi házat. Mivel idő közben "kinőttük", úgy gondoltuk fiammal, hogy értékesítjük és helyette nagyobb ingatlant vásárolunk. Felkértünk egy ingatlanközvetítőt, hogy intézze az ezzel kapcsolatos ügyeket. Most derült ki, hogy az a megvásárolt telek, amin a családi házunk található közületi telek, így közel annyit nem ér, mintha lakóingatlan lenne. Elméletileg ilyen telken közületi tevékenység céljára lehet építkezni. Erről sem az előző tulajdonosok sem az adás-vételi szerződésben nem tájékoztattak és az eljáró ügyvéd sem referált. Ilyen esetben mit tehetek? Milyen alternatívák állnak rendelkezésemre?

Segítségét ezúton is megköszönve, üdvözlettel:
Zsuzsanna

Kedves Zsuzsanna!

Az adásvételi szerződést és a tulajdoni lapot, valamint a helyi építési szabályokat ismerve lehet a kérdésére korrekt választ adni. Ezek hiányában csak tájékoztató jelleggel tudom mondani, hogy nincs érdemi lehetőségük fellépni pl. az eladóval vagy az eljáró ügyvéddel szemben.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: