Hozzászólások

  • Ágnes 48387 számú kérdése
  • 2018-08-21

Tisztelt Ügyvédi Iroda!

Volt férjem a tulajdonában lévő fele lakást nekem ajándékozná (így 1/1 tulajdonos leszek a teljes ingatlan felett), ezzel kapcsolatban kérdezem, hogy a vagyonszerzési illetéket mi alapján fogja nekem kiszámlázni a NAV? Az oldalukon talált formaszerződést használnánk, abba kézzel kell beírni az összeget. Ha akarom, 0 Ft-ot is írhatok?

Válaszukat mielőbb várom,
üdvözlettel: Ágnes

Kedves Ágnes! Az ajándékozást ügyvéd által készített és ellenjegyzett okiratba kell foglalni, tehát a neten - akár a mi honlapunkon is - található okiratminták csak iránymutatást jelentenek, hogy milyen kérdéseket kell vagy érdemes tisztázni mielőtt szerződésbe foglalnák a megállapodásukat.
Az ajándékozásnál is meg kell határozni az ingatlan értékét, amelyet érdemes a valós forgalmi érték "közelében" meghatározni, különben a NAV felülbírálhatja azt, és még a valóshoz képest is magasabb illeték megfizetésére lesznek kötelezhetőek.
Lehet, hogy nem is az ajándékozás - vagy nem az Ön számára - lenne a legkedvezőbb megoldás Önöknek, de ezzel kapcsolatban további részleteket csak a körülményeik részletesebb ismeretében tudnék mondani.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: