Hozzászólások

  • MÁRTA 48504 számú kérdése
  • 2018-12-28

jo estét kivánok csak szeretném tudni az önkormányzaton kivűl még kinél lehet jelenteni ha a szomszédunk igen csak nagy szemét halmazokat halmoz fel az udvarán van abba minden pelenka konyhai hulladék auto gumi stb kőszőnőm válaszukat .

Tisztelt MÁRTA!

A szomszéd szemétfelhalmozása zavarhatja az önök nyugalmát, az ingatlanuk használatát, különösen bűz esetén, így a jegyzőhöz nemcsak bejelentéssel, hanem birtokvédelem iránti kérelemmel is lehet élni.
Fennáll a bírósághoz fordulás joga is, ha a szomszéd kárt is okoz önöknek.

Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Adrienn 48498 számú kérdése
  • 2018-12-08

Tisztelt Ügyvéd Nő - Ügyvéd Úr !

Egy olyan jellegű kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy az alábbi helyzetben mi a teendő.
Idén júliusban Budapestre költöztünk előreláthatólag 2 – 3 évre férjem munkahelye végett. Otthon Vas megyében Káldon Édesanyámmal laktunk egy háztartásban ami 50 % ban Édesanyámé, 25 – 25 % - ban a bátyámé és az enyém Édesapám után örökölve. Haszonélvezeti jog Édesanyámé. Az ingatlanba állandó bejelentkezéssel Édesanyám, Férjem és én bírok.

Költözésünk után nem sokkal bátyám aki más háztartásban él, önhatalmúlag zárat cserélt. Ennek amolyan családon belüli „bizonyíthatatlan” oka van a Férjem irányába. Bátyámék akik másik faluban élnek, sosem tudták elfogadni, hogy a Férjemnek jobb munkahelye van, jobb lehetősége van, állandóan becsmérelték és ennek társai. Komoly viszálykodásra sosem került sor. Maga a zárcsere is ennek köszönhető, hogy a Férjem ne tudjon a lakásba bemenni amit több részletben felújított több mint egymillió forint értékben, legalább is ennyiről van számla a nevén (nyílászárók, szobák, fürdőszoba, átvezetékezés). Édesanyám inkább fia orientált, megtehet bármit. Zárat cserél, hát zárat cserél és ennyiben letudta. Természetesen nem vagyok úgy kizárva a saját tulajdonomból de ha pl Édesanyám nincsen otthon, nem tudok a sajátomba bemenni ahol még cuccaink vannak.

Kérném a segítségüket, hogy mit tehetek jogilag ebben az esetben hiszen a kizárást nem a haszonélvező és 50% tulajdonjoggal bíró Édesanyám tette, Ő csak szótlanul hagyta.

Köszönöm válaszukat !

Adrienn

Kedves Adrienn!

A báty eljárása birtokháborításnak minősül, hiszen megakadályozza azt, hogy Önök bármikor az ingatlan birtokába lépjenek. Megjegyzem, hogy az ingatlant kizárólag az édesanya jogosult birtokában tartani és használni, de ezt természetesen engedélyezheti másoknak is, hiszen így lehettek Önök is lakók abban az ingatlanban.

Az eljárást az önkorm. jegyzőjénél lehetne megindítani, de mivel az ingatlanba az édesanya segítségével bármimkor bejuthatnak, nem javaslom megindítani, csak elmélyítené a problémákat és az ellentéteket. Mint látszik a báty eljárása sem alkalmas arra, hogy valójában kizárja Önöket az ingatlanból, így az egész problémának nincs jogi relevanciája, ill. igazán jó jogi megoldása sem.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ilona 48487 számú kérdése
  • 2018-11-29

39 éve élek ezen a címen. Szomszédaimmal nem volt semmilyen vitás dolgom mindezideig. Fiatal szomszédommal azonban kissé megromlott a viszonyunk. Leirtni a vélt okát hosszú lenne. Korábban - beleegyezésünkkel - úgy alakították ki a gázfütés kéményét, hogy az a telekhatáron lévő házuk mi udvarunkra eső falán helyezkedik el, olyan formában, hogy teljesen a vakolat és szinezék mellé építették. szintén beleegyezésünkkel a klima dobozát házuk udvarunkkal határos falára szerelték, melynek kondenzvize, illetve annak minden baktériumot és szennyeződést tartalma a mi udvarunkra ürül.
Kérdésem: hogy van-e jogom, lehetőségem arra, hogy a leszerelésüket - az én portámon való további elhelyezkedésüket - megszüntettessem? Válaszát köszönve: Ilona

Tisztelt Ilona!

Igen, van erre lehetőség, annak ellenére is, hogy eredetileg beleegyeztek, hiszen nem láthatták előre, hogy milyen problémákat fog okozni.

Ha egy éve még nem telt el a gondok felmerülése óta, akkor a jegyzőtől is kérhetnek segítséget, ellenkező esetben bírósághoz kell fordulni.

Mindkét esetben szívesen segítek.


Tisztelettel
dr.Szekrényes Ida
4400 Nyíregyháza, Hősök tere 14. II/10.
+36 42 310 745

szekrenyes.ida@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Hajnalka 48397 számú kérdése
  • 2018-08-26

Tisztelt Ügyvéd úr,az lenne a kérdésem hogy az elöttem lévö szomszéd a meglévő főépülethez mind hozzá mind magaságban épit,ott nekem egy nyári konyha van,a két épület közt jó ha van 60cm viszont az új épülete tetötéres lesz amiröl jelen helyzetben a nyárikonyhára lóg át a tető kb 60-70 cm-re,kihez tudok igy fordulni illetve ez igy szabályos lesz-e,hiszen minden csapadék rá zudul a nyarikonyhára,sok kérdésben olvastam hogy ereszcsatorna ami elvezeti,de jelen esetben két külön tető lesz hátrafelé nem tudja elvezetni mert ott is be van építve,garázs,kazánház, mit tudok igy kezdeni,a nyári konyha elöbb ott állt mint hogy elkezdett böviteni hátra felé.

Tisztelt Hajnalka!

A szomszéd építkezése Önt a birtoklásában zavarja elsősorban. Ezért javaslom, hogy a jegyzőhöz forduljon birtokvédelemért. Az illetékes építési hatóságnál is érdemes lehet bejelenteni, ha ön szerint szabálytalan az építkezés.


Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Andrea 48342 számú kérdése
  • 2018-07-02

Tisztelt Ügyvéd Úr/Asszony!

Családi házunk utca felőli oldalán lévő kerítésünk védelmében szeretnék tanácsot kérni. Gyakran előfordul, hogy idegenek üldögélnek a kerítésünk peremén, közben italoznak, dohányoznak és szemetelnek. Napi szinten vitatkozunk, hogy ne tegyék ezt, mert a kerítés magántulajdon. Sajnos sokszor süket fülekre találunk. Megakadályozható-e pl. szögesdrót kifeszítésével, hogy ezek az emberek le tudjanak ülni?
Köszönöm szépen a válaszukat!
Üdvözlettel: Andrea

Kedves Andrea!
Véleményem szerint ennek nincs akadálya, de áramot ne vezessenek bele és sortüzeket kérem mellőzni...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Z.János 48322 számú kérdése
  • 2018-06-06

Tisztelt Ügyvédúr!
A közvetlen szomszédságomban belterület két különböző Hrsz.-on létesített telephely vagy iparterület (telek)
Építési övezet besorolása számomra ismeretlen. Korábban szántóföldként (kukorica és lucernaföldként) használták az előző tulajdonosok.
Tisztában vagyok azzal, egy jól működő vállalkozás terjeszkedik, bővül a géppark.
Az épület, mely az építési terv alapján nyitottként szerepel, (csak 3 oldaláról lenne zárt) engedély nélkül beépítésre került a kéziszerszámok és kisgépek tárolása végett. Hogy a nem beépített ingatlant a tulajdonos elbirtoklás útján, hamis tanukkal igazolva szerezte meg.
Többször megkértük őket szépen, hétvégén és ünnepnapokon ne zajongjanak. Mivel már a piacra szánt tűzifa feldolgozás zajától kezdve az éjszakába nyúló gépjavításig, a lakóház előtt elvonuló (forgalmi rendszámmal el nem látott) hernyótalpas munkagépek-nehéz gépek, fakitermelésre szolgáló gépek okozta zaj és rezonancia megtapasztalásában volt már részünk bőven.
Bosszantó ez az egész mert, ha az erős zajkeltés közepette hangosabban-erőteljesebben felszólítjuk, hogy hagyják abba a zaj okozását, cserébe még ők (utóbbi esetben napokkal később hívták ránk a rendőrséget) szándékosan - tudatosan, más-más módon ......egyrészt a zavarásunkra irányuló zajkeltést hallgathatjuk még egy ideig. ..... másrészt trágár szavakkal sértegeti az élettársként nem bejegyzett párom.
A helyi Önkormányzat Jegyzőének az elmúlt hónap végén panaszos levelet írtam (Csendháborítás tárgyával) a ránk küldött-kiérkező rendőrök is ezt javasolták.
Jómagam, és a megkérdezett közeli szomszédjaimat is beleértve csodálkozunk azon: lakóterület közvetlen környezetében miként létesíthető effajta létesítmény az életvitelszerűen itt élő lakók írásos hozzájárulása nélkül!? Lehetséges ez? (Amennyiben ezen hozzájárulás szükséges, valószínűsítem, hogy okirat hamisítást ismételten megvalósította.) Még nem kértem a birtokvédelmet, ez esetben mennyi a megengedett környezeti zaj- és rezgésterhelési határérték? Vagy ki adhat felvilágosítást? Jegyző által kiadható a telep működési engedélye- korlátozása az itt élő lakosok tájékoztatására?
Előre is köszönöm válaszát Tisztelettel: Z.János

Tisztelt Z.János!

Sajnálattal kell tájékoztassam, hogy a vonatkozó ügyvédi etikai szabályok miatt tanácsadással jelen megkeresés kapcsán nem szolgálhatok.

Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Annamária 48294 számú kérdése
  • 2018-05-09

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tanácsot szeretnék kérni egy sajátos ügyben.
Van egy telkem Budapest, III.kerületében. A telket nem használjuk de évente a füvet (gazt) le szoktuk vágni, rendezni a telket, hogy ne vaduljon el.
Tavaly egy társasház építkezése kezdődött el a szomszéd telken. Jelenleg a telkünk használhatatlanná vált mivel az építkezés törmelékét, a kitermelt földet, sziklákat, szemetet, a toi-toi wc-t, az építőanyagokat, stb. mind a mi telkünkre depózták, úgy, hogy az egész telek egy nagy szemétdomb lett, lépni nem lehet rajta.
Találkoztunk pár hónapja az építtető-tulajdonossal (véletlenül a telken) és jeleztük, hogy tisztítsa ki a telkünket, de nemhogy nem tisztította, hanem azóta még több törmeléket tettek a telkünkre.
Az ingatlanunkat az előző rendezett, közművekkel ellátott állapotával ellentétben most valószínű így lehetetlen lenne eladni és még a közmű kiállásra is rápakoltak, mely így eltűnt, nem tudjuk hol volt.
Úgy gondolom, hogy ezzel jelentősen mekárosított a szomszéd építkező és ellehetetlenítette a telek eladásomat, a tujlajdonomban komoly értékveszteség keletkezett általa.
Kérem segítsen, hogy ilyen esetben hogy tudok eljárni a "rongálóval" szemben, hogy a telkemet az eredeti állapotába vissza tudjam állítani, vagyis állíttatni a szomszéd vállalkozóval. Mi a módja a felszólításnak ami valóvan azt eredményezi, hogy ki kell tisztíttatnia a telkemet?
Nagyon köszönöm a segítséégét!
Üdvözlettel!
Annamária

Kedves Annamária!

Polgári jogi értelemben akár - elsődlegesen - a helyi jegyzőnél tehet bejelentést, birtokháborítás miatt. Ugyanezt bírósági úton is megteheti. Büntetőjogilag - bár ehhez nem értek - is releváns lehet a szomszéd tette, egy feljelentést a rendőrségen "megérhet" az ügy.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: