Hozzászólások

  • Viktória 48261 számú kérdése
  • 2018-03-27

Tisztelt Jogászok!

Abban kérném az Önök segítségét, hogy eladásra szánom az ingatlanom. Nem kizárólagos szerződést kötött (mivel magán úton is hirdetem) a párom az ingatlanirodával (tanú nélkül, vmint személyes adatok megadása nélkül, tehát csak neve és szignója szerepel) mint "felhatalmazott", azonban jogilag nincs vele bejegyzett élettársi kapcsolatom. Az ingatlanos hozott egy vevőt, kinek rokona írta alá a megtekintési nyilatkozatot, tehát a megvenni kívánt személy nem szignózta, azonban a rokoni kapcsolat bizonyítható. Az ingatlaniroda irreálisan magas (5%+áfa) jutaléka miatt eleinte meghiúsult a vételi szándék, azonban később magán úton megkeresett a vevőjelölt és az ingatlaniroda díjának kihagyásával elfogadhatóvá válna a vételi ajánlat. Kérdésem, hogy ez esetben köthetek-e én úgy adásvételi szerződést a vevővel, hogy a közvetítői jutalékot kikerülhessem, vagy támadhatóvá válik az és mindenképp szükséges előbb az ingatlanirodával egyeztetnem? Esetleg semmisnek vehető a közvetítői megbízási szerződés, mondván, engem mint tulajt nem tájékoztattak teljes körűen? Illetve érdeklődnék, hogy ma felbontja a párom a szerződést (melyről korábban szóban már ettem említést az ingatlanosnak, hogy be fog következni) mondván a jutalékuk túl magas és alacsonyabb vételi áron szeretnénk meghirdetni az ingatlan, mely során nem szeretnénk így igényt tartani már a szolgáltatásukra és esetleg ezt követően történne meg az adásvételi szerződés, akkor mennyire követelhetné jogosan a közvetítői díjat az iroda? Várom megtisztelő válaszukat! Segítségüket előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel
Viktória

Kedves Viktória!

A megbízási szerződés - és néhány további tényállási elem - ismerete nélkül nem tudok érdemben nyilatkozni, de ez a honlap egyébként sem ad teret annak, hogy "hogyan játsszuk ki az ingatlanközvetítőket". A jelek szerint létrejött egy szerződés, amelyet be kellene tartani, még ha most sokallják is az 5 %-os díjat.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Attila 48221 számú kérdése
  • 2018-02-23

Jónapot!
Egy olyan kérdéssel fordulok önökhöz hogy lenne egy eladó ház amit egy olyan pár venne meg akik ingatlanos álltal néztek meg ..de csak az egyik fél írta alá a megtekintési papírt a másik fél nem neki csak a telefonszáma szerepel ott..a másik dolog meg az hogy aki elakarja adni a tulajdonos az semmilyen szerződést nem írt alá az ingatlanossal csak szóban megegyeztek. De már az is felbomlott az ingatlanos felmondta.. Így az eladó a tulajdonos feltette a jófogásra újból hogy eladó a ház..amit az imént említett pár az a tagja megvenné akinek a neve nem csak a telefonszáma szerepel.. Kérdésem hogy érhet e valakit valamilyen bírósági ügy?
Előre is köszönöm a választ!

Kedves Attila!
Amennyiben a "megtekintési papír" nem tartalmaz a vevőre nézve kötelezettségvállalást bármiféle közvetítői díjfizetés vonatkozásában, úgy a vevőt nem érintheti a jövőben semmiféle igény a közvetítő részéről. Az eladó részéről viszont ismerni kellene a közvetítői szerződést annak érdekében, hogy korrekt választ lehessen adni. A szerződéskötés kockázatát tehát az eladónak kell vállalnia mind jogi, mind erkölcsi szempontból.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: