Hozzászólások

  • Ágnes 48494 számú kérdése
  • 2018-12-06

Tisztelt Ügyvéd úr!

Cégként szeretnénk kibérelni Budapesten egy családi házat, egy olyan magánszemélytől aki most vásárolta meg az ingatlant. A teljes vételár kifizetésre kerül a részéről (ezt a régi tulajtól tudom).
A ház új tulajdonosának a tulajdonjog bejegyzése még nem történt meg 2018.09.04-e óta! Lehet e vele attól függetlenül bérleti szerződést kötni? Illetve lehetnek e buktatói ránknézve?
Köszönöm!

Kedves Ágnes!
Tisztázni kell a bejegyzés elmaradásának okát, mivel ennyi idő alatt annak meg kellett volna történnie. A bejegyzésig a bérleti jogviszony létrehozása is kockázatos, hiszen elképzelhető, hogy a bejegyzés valamilyen ok miatt meg sem valósul.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Nóra 48466 számú kérdése
  • 2018-11-10

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Bérlő vagyok egy lakásban, azonban észrevettem, hogy a zár szétment, úgy tűnt, hogy valaki feszegette, rosszul forgatta benne a kulcsot. Többször amikor hazaértem úgy éreztem, hogy valaki a távollétem alatt járt a lakásban, máshol voltak a dolgok. A kulcs a házban élő tulajdonos édesanyjának van leadva. A havi bérleti díjat is neki kell készpénzben befizetnem, amiről semmilyen elismervényt nem szoktak adni, és nem hajlandóak aláírni.
Mikor édesanyám meglátogatott, hirtelen indíttatásból kicseréltette a zárat, sajnos a záras átverte, mert csak 2 kulcsot hagyott és elrohant a számla odaadása nélkül. Szóltam a zárcseréről a tulajdonosnak, majd az édesanyjának bővebben kifejtettem, hogy most nem tudok kulcsot adni, mert csak 2 kulcs van.
A tulajdonos megbízta a jog hallgató fiát, hogy hívjon fel. A fiatal ember végig indulatosan és fenyegetőzően beszélt, jogi szakzsargonokat használt, továbbá lenéző volt velem szemben. Szerződésszegésre hivatkozott, szóvá tett egy másik esetet is, amivel az édesapjával több hónapja szóban megállapodtunk, szintén szerződésszegésre hivatkozva, hiába állapodtunk meg abban, igaz csak szóban. Éreztette, hogy csak a jóindulatukból lehetek még a lakásban. Úgy fogalmazott, hogy ő is tulajdonos, hiába próbáltam, mondani, hogy mivel apjával írtam alá a szerződést szerintem ezt a szerződő féllel kell megbeszélnem, hajthatatlan volt. Csak három hónapja lakom itt, de úgy érzem, hogy nem fenyegetőzhetnek rögtön szerződésbontással egy régebbi szóbeli megállapdásunk kapcsán. Továbbá mindig pontosan fizetek, semi kárt nem okozok.
Mikor a tulajdonostól megkérdeztem, hogy mégis miért hívatott fel fenyegetőzve a jogász fiával és miért nem saját maga egy szép formában közölte, azt mondta, hogy vele kellett volna megbeszélnem, hiába egyezett bele ebbe a helyzetbe a tulajdonos édesanyja, mert nem teljesen beszámítható. Amit nem értek, mert a kulcsot meg a bérleti díjat készpénzben mégis a nem beszámítható édesanyának kell leadnom. Meg vagyok győzödve arról, hogy az idős hölgy a távollétemben bejárkál a lakásba, ami teljesen jogszerűtlen.

Érdekelne, hogy lehetőség van hamarabb felmondani és kiköltözni, nem etikus eljárásra hivatkozva? Úgy érzem, hogy ez egy szolgáltatás, amiért fizetek, nem fenyegetőzhetnek mindig, ha valami nem úgy történik, ahogy szeretnék, a félreértéseket először tisztázni kell.
Segítségüket előre köszönöm

Kedves Nóra!
A bérleti szerződés az elsődleges okirat, ami alapján a kérdéseit meg lehet válaszolni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Erzsébet 48462 számú kérdése
  • 2018-11-07

Van egy bérbeadott ingatlanom, egy KFT-nek. A cég tönkrement és több 100 ezer frt tartozást halmozott fel. Mivel cégnek van kiadva a cég nevén vannak a közművek. Az lenne a kérdésem, hogy rajtam , vagyis a tulajdonoson behajthatják-e ? Megtehetik-e azt hogy nem írják vissza a tulajdonos nevére amíg ki nem fizetik a tartozást ? (szemétdíj, víz-csatorna, gáz, villany ) Válaszukat köszönöm :Erzsébet

Kedves Erzsébet!

Ezek a költségek nem lesznek a tulajdonoson behajthatóak.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Mónika 48461 számú kérdése
  • 2018-11-07

Tisztelt Ügyvéd Úr! Albérlőm a lakásból úgy költözött ki hogy írt egy sms-t hogy elköltözött (holott megbeszéltünk napit időt hogy mikor adja vissza az ingatlant) hátrahagyva kárt maga után. Összetőrt bútoromat amit nem tudok már használni. A padlószőnyegemet kiégette festékkel bekoszolta. A zuhanykabinomat széttörte a mosogató tálcát a csapteleppel szétmaradta. A ablak zsanérját széttörte a bejárati ajtó kulcsát a zárba törte. A falat több helyen szétfúrta leverte összekenyte. Újra kellett festetnem, a lakásban a hibákat kijavítattam.A szerződèskötéskor valamint amikor jelezte hogy elköltözne irtunk egy felmondást. Mind a két dokumentumba belefoglaltuk hogy a lakást abban az állapotban kell hogy vissza adja ahogy átvette valamint megtéríti azokat a károkat ami a nem rendeltetésszerű használat miatt következett be. Fotókat készítettem amikor ő beköltözött hogy milyen szép volt a lakásom és hogy most milyen károkat hagyott maga után. Kaukciót ami 40.000 ft volt nem adtam vissza viszont a károm jóval több mint ez az összeg. Mit tudok tenni? Van jogom követelni hogy a kárt térítse meg?
Várom válaszát.

Tisztelt Mónika!

Az óvadék (kaució) a bérlő által okozott károk, meg nem fizetett díjak könnyebb érvényesítésére szolgál, hiszen az az összeg már a bérbeadónál van. Ettől függetlenül a bérlő e fölött is kártérítéssel tartozhat, annak feltételei fennállása esetén. Javaslom fizetési meghagyás indítását a károk érvényesítésére.


Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Ottó 48426 számú kérdése
  • 2018-09-18

Jó estét kívánok!

Szeretném az alábbi ügyben a segítséget kérni! Albérletben lakom egy budapesti ingatlanban,az albérleti szerződés 2012-ben lett megkötve a társam nevére 1 éves határozott időtartamra, de velem együtt fizeti a lakbért és a rezsit is, én is az adott ingatlanban lakom, lakcímem is oda szól. Mivel ugye 2013-ban lejárt a határozott idejű szerződés mi továbbra is ott lakunk, a lakás tulajdonosa nem tartózkodik Magyarországon, külföldön él életvitelszerűen, de ugyanúgy van fizetve azóta is az albérleti díj, viszont a tulajdonossal nem tartjuk a kapcsolatot,mert már teljesen berendezkedett külföldön. Van egy számlaszám mindig oda kell utalni a bérleti díjat.

Ami a kérdésem lenne, van egy kis nézeteltérésem a lakótársammal és mostanában azt kéri tőlem, hogy költözzek el. Viszont én nem szeretnék elköltözni, mert úgy gondolom, hogy ugyanolyan jogom van itt lenni, mint neki.

Van-e neki joga engem kitenni az albérletből? És nekem milyen jogaim/lehetőségeim vannak, hogy ne tudjon kitenni engem onnan?

Várom mielőbbi válaszukat,köszönöm!

Kedves Ottó!
amennyiben a társa a bérlő, úgy az Ő jogán áll fenn a jogviszony, neki kell fizetnie a bérleti díjat és Ő jogosult lakni a lakást. Az a tény, hogy Önt engedte ott lakni és ezért pénzt kért, az Önök jogviszonyában releváns. Amennyiben az Önök jogviszonyát a társ meg akarja szüntetni, úgy az nem a bérleti jogviszony keretein belül és/vagy azt érintve elbírálható kérdés.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • László 48400 számú kérdése
  • 2018-08-27

Tisztelt ügyvédúr!
Ha bérlek egy ingatlant és csúszok a lakbérrel akkor a főbérlőnek van- e joga 8 napot adni a kiköltözésre és a vizet elzárnia? Jelenleg a feleségem 7 hónapos terhes és nincs vizünk! Plussz van egy kutyusunk is ebben a víz nélküli ingatlanban! Mit tehetek hova fordulhatok?próbáltam neki kifizetni de azt mondja nem kell neki a pénz csak takarodjunk el! Eddig mindig megkapta a pézét

Kedves László!

A szerződés alapján járhat el a bérbeadó, azaz - feltehetően felszólítás, felmondás lehet a megfelelő alkalmazható lépéssor. A jogszerű felmondás esetén követelheti az ingatlan birtokát, de ebben a körben a kérdéséből nem tudtam következtetni arra, hogy ez megtörtént-e vagy sem.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tamás 48399 számú kérdése
  • 2018-08-27

Tisztelt ingatlanjog.hu,

Azért írok önöknek, mert egy ksiebb vitába keveredtem az albérlőmmel. Egy tehetősebb családnak van kiadva 5 éve, idén nyáron szóltunk, hogy költözzenek ki, de a szerződésben megszabott 3 hónap letelte után sem költöznek ki. Az oka, hogy közel van a magánovi és piaci viszonyokhoz képest viszonylag olcsó a lakás.

Mik a lehetőségeim? Hogyan tudom őket kitenni?

Segítségüket előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
Ozsváth Tamás

Kedves Tamás!

A bérleti szerződés szerint kell eljárni, mind a felmondás, mind a kiköltözés, mind a kiköltöztetés kapcsán. Amennyiben a felmondás jogszerűen megvalósult, úgy követelheti az ingatlan birtokát - plusz használati díjat a használat időszakára is - akár bírósági, végrehajtási úton is kikényszerítve azt.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tamás 48345 számú kérdése
  • 2018-07-09

Tisztelt Cím!

Jogilag érvényvénytelennek tekinthető e az az abérleti szerződés, melynél a lakás tulajdonosa, mint bérbedó nem volt jelen, az ügymenetet pedig a bérbeadó előre kitöltött adataival, szignójával ellátott szerződéssel a hozzátartozója intézte írásos meghatalmazás nélkül?
Továbbá az előbbi családtag előzetesen nem tájékoztatott arról, hogy:
- rossz a konyhai lefolyó bűzelzárója, ezért folyamatos szellőztetés nélkül gyakorlatilag élhetetlen az ingatlan
- nem köthető Internet szerződés az ingatlanra, mert egy korábbi ottlakó tetemes tartozást halmozott fel a szolgáltatónál
- a társasházat javarészt etnikai kisebbség lakja, holott ez kérdés volt a szerződéskötést megelőző beszélgetés során
Ezek után így összességében van e bármilyen jogi alapja anyagi ellenszolgáltatást követelni tőlem az előbbiek okán, idő előtt felmondott bérleti szerődésre hivatkozva?

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Tamás! Az első kifogásából nem derül ki, hogy egyáltalán létrejött-e a szerződés, azt a bérbeadó aláírta-e?
Amennyiben létrejött, akkor lehet vizsgálni az érvénytelenséget, de a többi, minőségi jellegű kifogása nem érvénytelenségi ok. Viszont megalapozhatnak azonnali hatályú felmondást, ami viszont megszünteti a szerződést anélkül, hogy fizetési kötelezettségei lennének. Szóval a helyzet nem reménytelen, de vannak még tisztázandó kérdések.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • István 48274 számú kérdése
  • 2018-04-13

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következő kérdésem lenne:
Budapest VIII kerületében (Palotanegyed) van egy lakásom, amit idei évtől kezdve rövidtávú szállás szolgáltatásra használok (Airbnb). Minden engedélyt beszereztem az önkormányzattól, NAV-tól adószámot, tehát teljesen legálisan üzemeltetem. Még csak 1 hónapja kezdtem, pár vendég volt.
A th közös képviselője ott lakik a házban, el kellett kérnem tőle az szmsz-t, ez szükséges volt az engedélyek kiváltásához. Nem szerepel benne, hogy tiltanák a tulajdonosoknak az ilyen jellegű tevékenységet, így gond nélkül ment az önkormányzati ügyintézés (állítólag van egy helyi rendelet a Józsefvárosban, hogy csak akkor adnak ki ilyet, ha az szmsz kifejezetten hozzájárul a tevékenységhez. Ez nincs benne a mienkben, de az önkorinál azt mondták, nem tiltja, tehát kiadják, gondolom jól jön a befizetett IFA).
Viszont a közös képviselő, és pár idősebb lakó, egyből elkezdett aggódni, hogy "idegenek" fognak jönni-menni a házban, és biztosan zavarni fogják a ház nyugalmát, meg károkat fognak okozni. Eddig semmilyen probléma nem történt. A lakásomba egyébként maximum 3 főt tudok fogadni, de jellemzően 2 vendég szokott jönni, hiszen egy szobás lakásról van szó, tehát nem a bulizós nagyszámú fiatal társaságok a célcsoportom, a hirdetésben is szerepel, hogy a helyszínen nem lehet bulizni.
Tegnap közölte velem a közös képviselő, hogy a közelgő éves rendes elszámoló közgyűlésen napirendre akarja tűzni, hogy szmsz módosítással tiltsák be a társasházban ezt a tevékenységet. Kérdésem az lenne, hogy a már meglévő engedélyemet ez érinti-e, tehát be kell-e szüntetnem a további rövidtávú bérbeadást, ha megszavazza a közgyűlés, és megcsinálják az szmsz módosítást. Korlátozható vagyok-e így a lakás felhasználásában?
Illetve másik kérdés, hogy mivel a NAV-nál átalányadózásba jelentkeztem be (38400 Ft/év) nekem ezt mindenképpen ki kell fizetnem, akár kiadom a lakást, akár nem. Ha mondjuk az év közepén abba kell hagynom, mert letiltanak, követelhetem-e a th-tól a feleslegesen befizetett adómat, vagy egyéb költségeimet, amit a lakásra költöttem, hogy alkalmas legyen erre a tevékenységre (pl bútorok, eszközök, stb), vagy elmaradt hasznomat? Továbbá, a csak ezért történő szmsz módosításának díja, ami kb 100 ezer Ft ha jól tudom, mint tulajdonostól, aki értelem szerűen ellene fogok szavazni, kérhető-e tőlem a rám eső része. Kiemelném, hogy eddig tényleg semmilyen jelzés nem érkezett egyetlen lakótól sem, hogy a vendégeim zavarták volna őket.
Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel:
T. István

Kedves István! A VIII. ker vonatkozó rendeletét ismerve már azt sem értem, miként engedték a bejelentést.
Az adó részleges áthárítása véleményem szerint nem lehetséges, az szmsz módosítás költsége viszont a közös költségen keresztül minden lakót érint, függetlenül a szavazástól és annak eredményétől.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Kitti 48242 számú kérdése
  • 2018-03-08

Tisztelt Ügyvéd Asszony!

Most, március elsejével költöztünk a párommal új albérletbe, mivel az előzőt a tulaj értékesíteni szeretné, ezért el kellett költöznünk. Azzal egyébként semmi probléma nem volt, minden további nélkül kiállította a számlát. Amikor kiderül, hogy el kell költözni, akkor találtuk a mostanit, ahova egyébként már beköltöztünk. A tulaj külföldön él már évek óta, és egy ingatlanost bízott meg az albérlet kiadásával (beszéltünk a tulajjal is, de a kommunikáció közte és az ingatlanos között nem volt teljesen 100 %-os).
Én idén januártól kapok a munkáltatómtól albérlet támogatást, be is tudtam nyújtani a számlát. Nem volt probléma. Az új szerződés aláírása előtt nyilván mindent megkérdeztünk, azt is hogy számlaképes-e. "Igen, persze. Tudunk számlát adni ha kell." Aláírtuk a szerződést, minden szép és jó, be is költöztünk. Most az első havi bérleti díj fizetése előtt megkérdeztük, hogy akkor mi lesz a számlával. A tulaj (külföldön él) azt mondta, hogy nem fér hozzá az ügyfélkapujához, azt csak személyesen tudja elintézni, azonban legközelebb csak nyáron jönnek haza. Addig nem tud számlát adni. "Egyébként is, ő mondta az ingatlanosnak, hogy a bérleti díj az nettó, ha kell számla, akkor arra jön még áfa. Csak ezt az ingatlanos nekünk elfelejtette mondani." Az előző albérletnél nem volt ilyen, nem kellett pluszba fizetni, ugyanazzal az összeggel állították ki a számlát.
Az újonnan megkötött szerződésben nem szerepel, hogy az ár nettó. A másik dolog, hogy tudtommal az albérlet ÁFA mentes. Neki kell utána adóznia, mivel ez neki plusz jövedelem, nyilván SZJA-ként. De az is 15%, nem 27.

Ezek alapján, van joga több pénzt behajtani tőlünk, ilyen indokkal, hogy ha kell számla akkor az összeg az ÁFA-val növelt összeg lesz?
Illetve ilyen esetben, ha nem tud nyárig számlát adni, attól kaphatok tovább támogatást, ha benyújtom a munkáltatónak a szerződést, és minden hónapban a bankszámlakivonatot, bizonyítva vele, hogy befizettem a szerződés szerinti összeget (a szerződésben szereplő névre és bankszámlaszámra)? De gondolom nem, mivel csak a számlát tudja betenni a könyvelésbe, a bankszámlakivonatom az édeskevés...

Mindenesetre, várom mielőbbi válaszát és esetleges tanácsát a fenti probléma megoldásában.

Köszönöm szépen a segítségét!

Üdvözlettel:

Csapó Kitti

Tisztelt Kitti!

A munkáltatójával kapcsolatos kérdéseire én választ nem tudok adni, csak a munkáltató, illetőleg szerintem amit Ön erről gondol, az a legvalószínűbb.
Lehet áfá-val terhelten ingatlant bérbe adni, csak akkor a szerződést is annak megfelelően kellett volna megírni, ez ugyanis a bérbeadó áfa-alanyiságától függ. (Mondjuk azt így első ránézésre nehezen tudom elképzelni, hogy az Ön bérbeadója "onnan külföldről" áfás lenne...)
Nem látok megoldást a helyzetre mást, mint a szerződés felbontását közös megegyezéssel, és másik albérlet keresését.


Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Marika 48226 számú kérdése
  • 2018-02-26

T. Ügyvéd úr! A kérdésem a következő.A napokban kivettem egy albérletet, melynek költségeit kifizettem a bérleti szerződés megkötése után. Távozáskor derült ki, hogy a házban a szomszédom, szomszédaim olyan emberek, akik közelségét nem szívesen fogadom. Én az ingatlanost megkérdeztem, a lakás megnézésekor, hogy normális közösség lakik-e a házban. Ő azt mondta igen, minden rendben. Ez azonban nem így van, tehát eltitkolták a tényeket. Én laktam már olyan környezetben, ahol állandó balhék, és félelem uralkodott.Most hogy megtudtam mi a helyzet, és megkötöttük a bérleti szerzödést, milyen lépéseket tehetek a beköltözés előtt, mert nem szeretnék ilyen helyen lakni egyedül élő nőként, félelemben.Elég sok bérleti költséget fizetek, ezért elvártam volna a megfelelő tájékoztatást. Válaszát tisztelettel megköszönném Mária

Kedves Mária!
Ez az az cél, amit jogszerűen sem elérni nem tudna bírósági úton, sem bizonyítani. Ha tehát meggyőzi az érintetteket - közvetítő és bérbeadó - hogy annulálják a szerződést, akkor OK, de ha nem, akkor kénytelen lesz viselni a szerződés vagy a szerződésszegés következményeit. A közvetítő természetesen nem szerződő fél, de a jutalékának a védelmében nem fogja alátámasztani az ön által mondottakat, az egészen bizonyos.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Fruzsina 48210 számú kérdése
  • 2018-02-16

Segítségét szeretném kérni! Rremélem nem veszi tolakodásnak, hogy ilyen ügyben fordulok Önhöz! Sajnos tanácstalan vagyok és már idáig fajult a dolog, hogy ahol tudok véleményt kérek.

A problémám az lenne, hogy bérleti szerződésben állok jelenlegi albérletem tulajdonosával. Szerződésben szerepel, hogy a 1 év előtti kiköltözés esetén, nem jár vissza a kaució. Itt indul a porbléma, hogy egyre inkább penészedik a lakás, nekem egészsegügyi problémim adódtak ebből, amit orvosi papirokkal alá is tudok támasztani. Szeretnek kikoltozni. Tulaj követeli a kauciót, mert véleménye szerint mi vagyunk a hibásak a penész megjelenésében. Vagy pedig penesztelenitsuk a lakas.

Ház nincs rendesen szigetelve, valamint a tulaj szóban elmondta hogy gyakran kell szelőztetni és sokat fűteni. Mi azt hittük ennek eleget is tettünk, ő ezt azzal cáfolja, hogy nem olyan magas a gázszámlánk mint az övé amikor még ott lakott.

Kedves Fruzsina! A bérleti szerződés ismerete nélkül ezt a kérdést ezen a fórumon nem tudom felelősséggel megválaszolni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Csaba 48165 számú kérdése
  • 2018-01-06

Tisztelt Ügyvéd Nő, Ügyvéd Úr!

Egy albérletben lakok 3 éve. A tulajdonos küldött egy pár soros e-mailt, miszerint kéri vegyem tudomásul, 2018.01.01-től 59500Ft-ról 69500Ft-ra emeli a bérleti díjat. Az e-mailt január 1-ei keltezéssel, január 2-án küldte nekem.
A rezsi tekintetében a nyári hónapokra fix 20000Ft lett megállapítva, a téli hónapokban a gázszámla értékével növelve. Az ingatlan 2 részre van osztva, így 1 épületben 2 különálló bérlő lakik, közös víz, gáz, villany rendszerrel. A gáz fogyasztás díja 1/3-2/3 részben (bérelt házrész nagysága és lakók száma szerint) kerül kifizetésre a 2 bérlő között megosztva.
Kérdezem, hogy:
- jogosan emeli-e a díjat ezzel az e-maillel, a jelenlegi szerződés módosítása nélkül (vagy annak utólagos módosításával),
- mennyi idővel kell előre jeleznie emelési szándékát,
- etikus-e egy ekkora emelés,
- kérhetem-e a rezsiköltség (az összes szolgáltató, legfőképp a gáz szolgáltató) mértékének számlákkal való igazolását, és ha igen, akkor mennyi időre visszamenőlegesen?

Valószínűleg nem lesz hajlandó csökkenteni az emelés összegét és nem adja át nekem a számlákat, inkább felmondja a szerződést. Erre felkészültem, de nem tudom hova költözzek, ha nem találok másik albérletet a 2 hónapos felmondási idő alatt.
- mit tehetek, ha nem találok másik albérletet a felmondási idő alatt?

Tisztelettel: Varga Csaba

Kedves Csaba!

A bérleti szerződés ismerete nélkül nem tudok segítséget nyújtani!

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Liszkainé Ildikó 48163 számú kérdése
  • 2018-01-03

Tisztelt Ügyvéd úr.Abban szeretnék segítséget kérni hogy kiadtam albérletbe egy családi házat Ásványrárón.Ezt a szerződés t felmondtam nagyon nem jövünk ki velük sajnos)dec.27.én,febr.28.ára.Mit tehetek ha nem szeretnének kiköltözni.Tudok e korlátozni,zárat cserélni...vagy tűrnöm kell hogy ott laknak míg kedvük tartja.köszönöm

Tisztelt Liszkainé Ildikó!

Amennyiben a szerződést felmondta, és a bérlő önként nem költözik ki, kizárólag lakáskiürítési per után, végrehajtási eljárás keretei között lehet kitenni. Más jogszerű út nincsen.


Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu

Közösségi oldal: