Hozzászólások

  • Annamária 48278 számú kérdése
  • 2018-04-16

Tisztelt ügyvéd úr egy óján kérdésem lenne hogy ki-e vehető albérletbe egy óján ingatlan a tulajdonostol aminek van haszonélvezője vagy kell hozzá a haszonélvező bele egyezése is?

Tisztelt Annamária!

Ha a haszonélvezőnek a teljes ingatlanon van haszonélvezeti joga, akkor tőle bérelhető csak az ingatlan, akkor a tulajdonos nem adhatja bérbe, ellenben a tulajdonost meg kell előtte kérdezni, hogy nem akarja-e ő az ingatlant ugyanazért a pénzért és ugyanazokért a feltételekért bérelni.

Lehetséges tehát olyan, hogy a tulajdonos a haszonélvezőtől visszabérli a saját ingatlanát.

Ha a haszonélvezet nem a teljes ingatlanon van rajta, akkor mind a kettő személy kell a bérlethez.


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Linda 48269 számú kérdése
  • 2018-04-04

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következő problémával kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. Tulajdonosa vagyok egy lakásnak, melyen a nagymamámnak haszonélvezeti joga van. Idős nagymamám egy otthonban él, magát ellátni képtelen, 24 órás felügyeletre szorul, így a haszonélvezeti jogával élni nem tud. A lakásban jelenleg én lakom a családommal, de a férjem munkája miatt most kénytelenek vagyunk elköltözni, így szeretném kiadni a lakást. Kérdésem, hogy a kiadáshoz szükséges-e a nagymamám hozzájárulása, és ha igen, akkor pontosan milyen formában. Közjegyző elött vagy magánokiratban kötött bérleti szerződés esetében jelen kell lennie vagy elég esetleg egy nyilatkozat tőle? Sajnos nagyon nehezen lehet már vele ilyen dolgokat megbeszélni, így jobb szeretném a tudta nélkül lebonyolítani a kiadást.
Válaszát előre is köszönöm,
Linda

Kedves Linda!
Mivel a nagymamája nem gyakorolja a haszonélvezeti jogait, így Ön jogosult birtokolni és használni, valamint hasznosítani az ingatlant. Amennyiben a leendő bérlő nem ragaszkodik hozzá, úgy mindez megoldható a nagymama tudta nélkül is.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gábor 48215 számú kérdése
  • 2018-02-19

Kedves Ügyvédnő!
A lakásban ahol élek teljes haszonélvezeti joggal rendelkezem míg a volt feleségem a teljes tulajdonjoggal. Kérdésem az lenne, hogy ha én külföldre megyek dolgozni és csak 2-3 havonta tudok haza menni pár hétre ( mivel ott van szállás) akkor a volt feleségem betámadhat-e megszüntetve a haszonélvezeti jogomat?Tehát nem költözök el. Kell-e valamiféle ügyvédi okirat ilyen esetben?
Válaszát nagyon köszönöm! Z.Gábor

Tisztelt Z.Gábor!

Nem.
Ugyanakkor azt tanácsolom, hogy a lakás időszakonkénti felügyeletéről gondoskodjék, mert a használattal összefüggésben felmerülő kötelezettségek (is)tovább terhelik Önt.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal: