Hozzászólások

 • Erzsébet 48787 számú kérdése
 • 2019-10-30

Tisztelt Ügyvédúr! Örököltem egy jelzáloggal terhelt ingatlanból egy ingatlan részt és valamennyi személyi hitel tartozást. A behajtó cég követelőzik de én elbizonytalanodtam, nem merem előre megfizetni a saját vagyonomból a tartozást csak ha a másik tulajdonos hitele kifut és már el tudtuk adni az ingatlant és látom mennyit is örököltem valójában. Hiszen előfordulhat az is, hogy a hitele bedől és nem is kapok semmit végül gyakorlatilag hisz a bank viszi az én ingatlan részemet is a jelzálogjoga alapján. Az örökösödési tv. szerint az örökös csak az örökséggel felel a hitelekért, hogyan lehetséges egy ilyen helyzetben ezt érvényesíteni, lehet e az örökösödési tv.-re hivatkozva ragaszkodni ahhoz, hogy csak akkor fizetek ha már az örökségből származó haszon pénz formában is befolyt? Ha nem fizetek míg a jelzálogjog meg van elveheti-e valahogyan a behajtó cég az ingatlan részemet? Köszönöm szépen.

Kedves Erzsébet!
Kicsit kusza a kérdés, ezért azt mondom, hogy erre csak a tulajdoni lap, ahgyatéki végzés és a hitelek ismeretében mernék válaszolni .
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Edit 48770 számú kérdése
 • 2019-10-22Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ingatlan jogi tanácsot szeretnék kérni Öntől .Kicsit problémás a dolog , mert igazán nem értem a jogot ,hogy lehet ilyen átverés a sok jogszabályban amit közjegyzőnek köszönhetek.

Egy osztatlan tulajdonban lévő ingatlanban ½ részben voltam tulajdonos , a szomszédom idegen volt nagyon jól kijöttünk egymással. Elköltöztek , mert gyermekük született és kicsinek bizonyult a lakás. Örültünk is kicsit hiszen lányom előtte nem sokkal ment férjhez és így megvásároltuk az Ő részüket. Így továbbra is osztatlan tulajdon maradt és ügyvédnél készítettük kizárólagos használatra egy megegyezést. Tehát az Én részem maradt ½ rész a lányomnak ¼ a vejemnek szintén ¼ rész lett a tulajdona. Az ingatlan teljesen különálló kerítéssel leválasztva külön órákkal csatornával, tehát csak annyi a probléma hogy az utcafront 2 méter miatt nem megosztható. Mivel nem volt pénz a megvásárlásra ezért 2004 –ben hitelszerződést kötöttünk a bankkal úgy , hogy az Én tulajdon részemet felkínáltam fedezéknek amennyiben a hiteltörlesztéssel bármi történik. A szerződés aláírásánál bennem volt egy rossz érzés és a közjegyzőt megkértem ,hogy készítsünk egy kiegészítést külön iratban azon feltétel szerint , mivel Én csak az ingatlant adtam a banknak fedezetnek és abban esetben ha az ingatlant el kell adni mert bedől a hitel és nem tudják tovább fizetni és árverésre kerül a dolog, akkor vállalom a különbözet megtérítését .Ebben az iratban szerepel , hogy az Én ½ tulajdon rész kizárólagosan az én tulajdonomat képezi és csak az ingatlan a fedezetet vállaltam az ingóságokra nem A közjegyző ezt aláírta ellenjegyezte .Most ott tartunk , hogy árverezték a házat és A végrehajtó szerint a teljes összeget fogják szétosztani , úgy hogy mivel a lányom kb. 1 millió adóságot halmozott fel egyéb adóságokból amit szintén jelzálogként rákerült a tulajdonlapra , hogy a banknak kell fizetni több milliót az rendben van azt vállaltam . végrehajtó szerint mivel osztatlan közös tulajdon ezért egyéb más is közös tehát a fizetség is .Ha most minden adóságot kifizetnek ,és a fenn maradó összeget részarányosan szét osztják akkor nekem nem marad semmi amiből tudok venni egy kis lakást magamnak.

Azt nem értem ,ha kizárólagos jogom van az ingatlanban Én tulajdon részemre,akkor az ingatlan vételárából is a fele engem illet meg , kivétel persze amit a banknak tartozunk, akkor miért osztják el úgy , hogy kifizetnek mindent ami a tulajdonlapon szerepel adóság amit Én nem vállaltam , csak a bankot és a megmaradt összeget is szét osztják részarányosan. Magyarul felhalmoztak egy csomó adóságot és Én kifizetem helyettük , plusz még pénzt is kapnak a tulajdonrészemből , így nekem szinte semmi nem marad a fél ház árából.

Tisztelt Ügyvéd Úr köszönöm , hogy levelemet elolvasta és kérem ha lehetséges megtistelő válaszát , tanácsát.

Tisztelettel : Gáborné

Kedves Edit! Az aláírt iratok - használatmegosztási megállapodás és a hitelhez kapsolódó okiratok - nélkül nem látom a teljes képet, így a válasz is szükségszerűen hiányos.
DE: A közös tulajdonból fakadó kötelezettségek a tulajdonostársakat terhelik, azokat közösen viselik, még egy esetleges végrehajtási eljárás nyomán is. Azokat önnek teht nem vállalnia kellett, vagy kizárni azok viselését, hanem azok megtérítésére jogszabálynál fogva kötelezett.
Ezért történik most mindaz, ami történik. Megjegyzem, hogy az árverés elkerülése mindenképpen indokolt lenne, még egy esetleges áron alul történő eladás útján is, mert az árverés jelenti a legnagyobb veszteséget az Önök számára.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • András 48758 számú kérdése
 • 2019-10-10

Tisztelt Hölgyem/Uram,

Az MBVK-n sikeresen licitáltam egy ingatlanra, augusztus 1-jén alá is írtam a jegyzőkönyvet. A teljes összeg ki is lett fizetve és a kiürítést is megkértem. Pár napja, két hónap után kaptam először hívatalos papírokat arról (ingatlanárverésí jegyzőköny, jegyzőkönyv végrehajtási ügyben), hogy az árverés jogerőre emelkedett és hogy fizessek a földhivatal részére. A mai napon viszont hívott a végrehajtó iroda, hogy tévedés történt, nem küldhették volna ki a papírokat, küldjem vissza mihamarabb. Több kérdésem is lenne a végrehajtó irodával kapcsolatban:
- Az elmúlt 2 hónapban semmi tájékoztatást nem kaptam, hogy mi történik az árveréssel kapcsolatban. A sikeres fizetésről, a kiürítési kérelemről, semmiről. Telefonon nagyon sokadik próbálkozásra lehetett csak elérni őket. Mennyire megszokott, hogy semmi tájékoztatást nem kap az ügyfél?
- Ma amikor azt kérték, hogy küldjem vissza a papírokat, nem akarták elárulni, hogy miért, csak többszöri kérésre árulták el, hogy nem emelkedett jogerőre, mert fellebbezés történt. Arról sem kell értesíteni a végrehajtó irodának, hogy megtámadták az eljárást és ezért tovább fog tartani a birtokba vétel?
- Azt ígérték, hogyha visszaküldöm a papírokat, akkor az előleg kivételével visszautalják a pénzemet. Nincs sok bizalmam sajnos a fentiek miatt. Érdemes visszaküldeni a papírokat vagy előbb kérjem vissza a pénzemet vagy semmiképpen ne küldjem vissza az egyetlen hivatalos íratot, ami a kezemben van?
- A fentiek fényében van arra lehetőségem, hogy elálljak az egész árveréstől és visszakapjam az összes pénzemet (előleget is)?

Válaszukat előre is köszönöm!

Kedves András!
A vh. iroda működésével kapcsolatban csak azt tudom mondani, hogy nem lepődtem meg, ill. ennél csak rosszabb tapasztalataim vannak.

Én első körben megvizsgálnám az iratokat, ha alkalmasak a tulajdonjogának a bejegyzésére, akkor be is nyújtanám. Aztán ha igaz a fellebbezéses "sztori" akkor majd vissza lehet csinálni az ügyet, ha nem, vagy elutasítják a fellebbezést, akkor viszont marad tulajdonos.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Katalin 48755 számú kérdése
 • 2019-10-09

Tisztelt Ugyved Ur,

Jogszabaly kimondja, hogy a vegrehajtonak hany napon belul kell aktivalni a felhasznaloi nevet es jelszot az arveresen valo reszvetelhez, amennyiben elkuldtuk az aktivalasi kerelmet es elutaltuk az arveresi eloleget? 4 munkanapja megerkezett hozza az osszeg az aktivalasi kerelemmel egyutt, de aki ezzel foglalkozik az irodaban az beteg ezt a valaszt kaptam.
Koszonom valaszat elore is.

Kedves Katalin!
Nem tudok ilyen rendelkezésről.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Katalin 48749 számú kérdése
 • 2019-10-03

Tisztelt Ugyved Ur,
Arveresen szeretnek licitalni egy ingatlanra. A hirdetmenyen van egy perfeljegyzes: per lezarult, de nem toroltek mert a felperes (otp faktoring) nem kerte a torlest. A birosag tajekoztatasa alapjan 2015-ben jogerosen lezartak a pert, de az alperes (ados) es a felperes sem jelezte felejuk a torlest. On szerint ezzel a perfeljegyzessel kockazatos licitalni az ingatlanra? Milyen vonzata lehet? Sikeres arveres utan toroltetheto a perfeljegyzest az otp faktoringgal? (Tehermentesen kerul arveresre.) Koszonom valaszat.

Kedves Katalin!

Amennyiben hitelt érdemlően leet információt szerezni arról, hogy a per megszűnt, akkor nem jelent kockázatot, hogy a perfeljegyzés ténye még szerepel a tulajdoni lapon.
Ezt egyébként - mármint a törlést - a bíróság az ítélet földhivatali megküldésével is kezdeményezhette volna, ill. akár most is megteheti.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Nikolett 48656 számú kérdése
 • 2019-06-12

Üdvözlöm!
Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz,lenne egy ingatlan aminek a felét 3/6 részét a három testvér 99ben megörökölte nagyanyám által. A másik felét 3/6 részt öröklési szerződéssel nagyapám után én kaptam. Sajnos a két testvérnek van tartozása amit a házrészükre terheltek. El szeretnénk adni ezt az ingatlant. Mi van olyankor ha a tartozás több mint amennyit a tesvérek kapnának a 3/6 rész után? Megtehetik hogy az én részemből vonják le? Kvázi ha 5 millióra értékelték és csak 5 millióért adnánk el, vagyis 2,5 millió az én részem , 2,5 millió a három testvéré de a tartozásuk összesen 3,5-4 millió? Ilyenkor a fentmaradó 1-1,5 milliót az én 3/6 részemért járó 2,5 millióból elveszik? Vagy ami megmarad tartozás másképp hajtják be rajtuk?
Köszönöm a válaszát!
Tisztelettel

Kedves Nikolett!

A testvérek tartozásáért a testvérek, tehát az adós felel, az Önt nem érinti, nem érintheti, kivéve, ha az ingatlant érintő tartozásokról van szó.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Elvira 48638 számú kérdése
 • 2019-05-15

Jó napot kívánok.
Külterületi ingatlanunkat szeretnénk külön helyrajzi számra földmérő segítségével helyezni. Ez egy tanya. Szabad felhasználásu jelzálog hitelt szeretnénk felvenni csak erre a külön álló házra fedezetként. A földmérő javasolta ellenőrizzük le, hogy jogilag a bankok ( két bankot megkérdeztünk azt mondták igen) valóban adhatnak-e hitelt 0-as helyrajzi ( külterületei ingatlanra) hitelt?
Nagyon szépen köszönöm a segítséget és információt
Üdv
Elvira

Kedves Elvira!
Igen, elvileg nem kizárt a finanszírozás, és ha adott bank ilyen tájékoztatást ad, akkor minden bizonnyal így is van.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Peter 48621 számú kérdése
 • 2019-05-01

Tisztelt Ügyvéd úr/Hölgy.
Mai napon kaptam egy határozatot az érdi földhivatal tol, miszerint az MKK nevében ingatlan végrehajtási jogot jegyeztek be.
Az MKK-val szemben fennálló tartozást tavalyi év novemberben rendeztük, erről minden papír rendelkezésre áll.
Mit lehet tenni a bejegyzés ellen, ki viseli a költségeket.
Köszönettel
Peter

Kedves Péter!
Javaslom, hogy vegye fel a kapcsolatot az MKK-val, és tisztázza velük a feltehető adminisztrációs problémát.

Ha nem sikerül, de az okiratok alapján valótlan a végrehajtási jog, akkor viszont a határozattal szemben fellebbezéssel élhet a földhivatalnál.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Judit 48605 számú kérdése
 • 2019-04-14

Kedves Ügyvéd úr!

2012. májusában meghalt édesanyám, utána a testvéremmel együtt örököltünk egy 36 nm2-es panellakást. Megállapodás alapján, amíg bátyám Mo.-on tartózkodik, addig lakhat a lakásban, így az ingatlan fenntartási költségeit (közös költség, távhőszolgáltató ...stb.) ő is fizeti. 2016-ban végleg külföldre költözött, de akkor úgy tájékoztatott, hogy továbbra is ő fizeti a lakás költségeit. 2019-ben szembesültem azzal a ténnyel, hogy semmit nem fizetett. A ház közös képviselője ügyvédi megkeresés, illetve végrehajtó által követelte 2016-tól a közös költséget, illetve a távhő szolgáltató is megkeresett, hogy tartozásunkat fizessük ki. Mindkét esetben bírósági eljárás folyt ellenünk. Én erről nem tudtam. A bátyámat nem találták, ezért mindkét esetben engem köteleztek arra, hogy fizessem ki a tartozásokat. Mint utólag kiderült, a bátyám anyukám halála után nem is lakott a lakásban, de költségeket 2016-ig fizette (megjegyzem, hogy bátyámmal nem tartjuk a kapcsolatot). A tartozást így nem vitatom, mindenben közreműködő voltam, viszont a közös képviselőről, illetve ügyvédjéről ez nem mondható el.

A kérdéseim a következők:

1) Mivel a tartozást nem vitattam, illetve kész voltam a tartozás rendezésére, ennek ellenére, mind a lakásra, mind a házamra (ahol lakom és ami 100 %-ban az én tulajdonom!!) jelzálogot jegyeztettek be. A lakáson kivül jogos volt-e, jelzáloggal terhelni a 100%- ban tulajdonomban lévő házamat?

2) A végrehajtótól megtudtam, hogy a bátyámat mind a mai napig keresik a tartozás rendezésre, így pontosan nem tudható mennyi a tartozás összege, csak az amit az én terhemre róttak ki. Ügyvédtől csak arról tájékztatott, hogy addig nem fogják le venni a jelzálogot a lakásról meg a házamról, amíg a bátyámtól is be nem hajtják a tartozás összegét. A tartozást valakinek ki kell fizetnie (ha a bátyámat nem találják, valószínüleg majd én leszek az). Jogos-e, ha pontos tartozásról nem adnak információt?

3) A távhő szolgáltatótól megtudtam, hogy az által díj 2 összegből tevődik összeg: a fűtésből és a meleg víz használatból. Mivel 2012. májusa óta senki nem lakott a lakásban, meleg víz szolgáltatásról nem lehet beszélni, ezért csak a fűtést után kellett volna fizetnünk. Azt is megtudtam, hogy a szolgáltatás kifizetése hogy zajlik. Javasolták, hogy a közös képviselővel egyeztessünk, a meleg víz használatot átmenetileg, míg nem laknak a lakásban szüntessük meg. Visszamenőleg egyeztessünk, a díjak megállapításáról, azoknak esetleges visszatérítéséről. Jogosan kérhetjük-e 2012-ig visszamenőleg a meleg víz után befizetett összeg kompenzálást a közös képviselőtől?

4) Az ügyvédtől, kértem a közös képviselő elérhetőségét, és azt hogy közös képviselő 2012. óta nyilvántartott távszolgáltatónak fizetett költség kimutatását mutassa meg, részletezze, hogy ezek a havi díjak hogy jöttek ki, mennyi lett pontosan befizetve, illetve hogy a jövőbeni tartozásokat elkerüljük mennyit kell fizetnünk és a távszolgáltatás díját, hogy tudjuk korrigálni. Az ügyvéd, a közös képviselő kilétét és elérhetőségét nem árulta el. Az ügyvéd jogosan jár el, ha a közös képviselő kilétét, elérhetőségét titkolja, illetve a közös képviselővel együtt a további együttmükődést megtagadja?

A válaszát előre is köszönöm.

Kedves Judit!
Válaszok a kérdései sorrendjében:
1. Igen. Bár némileg túlzónak tekinthető, hogy mindkét ingatlanra ráterhelték, de jogi akadálya nem volt. Ettől függetlenül helye lenne egy végrehajtási pernek, ami korlátozni a vh.-jogot a lakásra. Az esetleges árverés után egyébként a tartozásokat a végrehajtó nyilván levonja, és ezáltal a ház mentesül a további végrehajtási cselekmény alól.
2. Nem. Meg kellene adnia a végrehajtónak a tartozás pontos összegét. Annyiban sem valós a tájékoztatásuk, hogy ha valaki kifizeti a tartozást, akkor a végrehajtási eljárás meg fog szűnni, függetlenül a fizető személyétől. Indokolt lenne elgondolkodni egy közös tulajdon megszüntetési perben, ami végleges megoldást nyújtana erre a helyzetre.
3. Meg lehet/kell próbálni, de ehhez közgyűlési határozat is szükséges.
4. Nem értem, hogy ez miért titok, mert egyébként nem az. Kérdezzen meg a házban egy lakót a közös képviselő személye kapcsán.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Zsuzsanna 48548 számú kérdése
 • 2019-02-24

Tisztelt Uram Hölgyem!

Szeretném röviden leírni a problémát jelentő esetet.
Apám elhunyt maradt átunna egy ingatlan amit nagy részben az új felesége örökölt én ennek az ingatlannak az 1/4 részét örököltem.
A problémám csak az hogy a lányom vásárolt egy lízinges autót aminek a részleteit nem fizette majd az autót elvitték árverezték ami nem fedezte a hitel tartozást.Én kezes voltam a tranzakcióban és mivel a lányomnak nincs vagyona semmije amit elvihetnének megtalálták ezt az ingatlant.

Így a végrehajtó megtalálta az én 1/4 részemet apám hátrahagyott ingatlanján az örökségéből ahol a felesége él .
És ezt árverezés alá akarja bocsájtani itt felmerül pár kérdésem.

Az ingatlan 1/4 részét árverezik el vagy az egészet és a bentlakó hajléktalan lesz?
Irreálisan alacsony értékbecslés született az ingatlanra.
Ha az ingatlan elárverezett része nem fedezi a tartozás akkor gondolom a tömbi fennmaradt rész még fennáll majd?
Mi lesz a nem adóssal aki bent lakik az ingatlanba aki a nagyobb részt örökölte?
Ráterhelhetik az adósságot az egész ingatlanra?
És ha nem tudják behajtani engem mint kezes leültetnek majd?
Az eljárás alatt van lehetőségem lemondani az 1/4 részemről a bentlakó részére?
Ha mégis az 1/4 részt árverezik el akkor az hogyan kivitelezhető idegenek foglalják el a nagyszobát?
A bentlakó nem tudja kifizetni nekem az én részem hogy a tartozást rendezzük mert idős és szegény.


Nagyon köszönöm előre is a válaszát nagyon várom köszönöm Tisztelettel Zsuzsanna
Kedves Zsuzsanna!
Az árverés csak az Ön tartozása miatt került képbe, azaz csak az ingatlan 1/4 része "kap" új tulajdonost, ha sikeres lesz az árverés.
A becsértéket a végrehajtási eljárásban meg lehet kifogásolni. Az alacsony árnak többféle oka lehet, pl. a résztulajdon, a z ingatlan állapota, a lakottság stb.
A kezes csak pénzfizetési kötelezettséggel tartozik, a személyes szabadságával NEM!
Ha létrejön egy közös tulajdon a jelenlegi többségi tulajdonos és az árverési vevő között, akkor nekik kell megállapodni az ingatlan használatában, ennek körében elképzelhető az is, hogy egyes helyiségek kerülnek az új tulajdonos használatába, de elképzelhető az is, hogy Ő ún. többlethasználati díjat fog követelni a tulajdonostárstól, aki az egész ingatlant használja.
Ha az árverés után még marad tartozás, akkor az valóban terhelni fogja még Önt a jövőben is, de csak Önt, és nem a tulajdonostársat.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: