Hozzászólások

  • Nikoletta 48816 számú kérdése
  • 2019-11-18

Üdvözlöm
Érdeklődnék, hogy mi 2018.decemberébem vettünk 30 millióért egy 70nm .családi házat,ahová februárban költöztunk be,tisztasági festést végeztünk, és most a hideg bejöttével,elkezdett minden sarok,és fal penészedni ,valószínű a koszorú nem szakszerű szigetelése miatt, Erről nem kaptunk az eladótól tájékoztatást!!Érdeklődnek ez ügyben ha nyernénk e pert ,mert semmi ilyenről nem kaptunk tájékoztatást, csak jó dolgokat mondott az előző tulaj, -közben mióta itt lakunk csak a rejtett hibák derülnek ki!!
Köszönöm szépen a válaszukat!!

Kedves Nikoletta!
Ennyi információ alapján természetesen nem tudok véleményt formálni arról, hogy nyernének-e pert. Az viszont tény, hogy szavatossági joguk körében meg kellene vizsgálni mind a szerződést, mind pedig
a ház tényleges helyzetét, és ezek alapján "kitalálni", hogy érdemes-e fellépni ez eladóval szemben.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Majoros Gyorgy 48768 számú kérdése
  • 2019-10-20

Tisztelt Ugyved ur,

ket evvel ezelott vasaroltuk ujonnan az ingatlant, melynek a vizvezetek halozatan immaron masodszor - de eltero helyen - jelentkezik ugyanolyan hiba (falikorong tultomitettseg miatt elreped).
Ervenyesithetek-e garancialis igenyt az eladoval (aki egyben az epitetto is) szemben ebben az esetben? Ha igen, mi modon?

Koszonettel, Majoros Gyorgy

Tisztelt György!

A lakásépítéssel kapcsolatos kötelező jótállás szabályait a 181/2003. (XI.5.) Korm. rendelet határozza meg.

A Korm. rendelet 1-4. mellékletei határozzák meg, hogy az építtető vállalkozó mely épületszerkezeti elemre mennyi kötelező jótállást kell vállaljon. A szabályozás 2014. 04. 09-el változott, az ezt követően megkötött szerződések esetén már 5 és 10 éves jótállási (= garanciális) kötelezettség is terheli az építtetőt (korábban egységesen 3 év volt). A levelében említett vízvezeték-hálózat vagy a 3. vagy a 4. melléklet hatálya alá esik konkrét anyagfajtától függően(tehát 5 év vagy 10 év a jótállás).

A Korm. rendelettől a megrendelő hátrányára nem lehet eltérni, de a vállalkozó ennél kedvezőbb garanciális feltételeket is vállalhat.
A jótállási igény a jótállási jeggyel érvényesíthető, amelyet a műszaki átadás-átvételkor kellett megkapniuk. A vállalkozó a bejelentett jótállási igény alapján 15 napon belül köteles a hibát megvizsgálni, és az Önök jótállási igényéről nyilatkozni. A javítást/cserét úgy kell teljesíteni, hogy az a lakás használatát ne akadályozza

Az nem derült ki a leveléből, hogy a korábbi cserék garanciális alapon történtek-e, de tekintettel arra, hogy könnyen elképzelhető, hogy konstrukciós hibáról van szó, javaslom, hogy szükség esetén ügyvédi segítséget is vegyenek igénybe a bejelentéshez.

Kecskemét, 2019. október 22.

Tisztelettel:

dr.László Tamás ügyvéd
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 4. 1/4.
+36 20 576 0010
+36 20 576 0010
laszlo.tamas.dr@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Krisztina 48680 számú kérdése
  • 2019-07-23

Tisztelt Ügyvéd Úr/Asszony!
Egy folyamatban lévő ingatlan adás-vétel kapcsán felmerült problémával kapcsolatban kérném a segítségüket. Ütemezett fizetéssel veszem meg a szóban forgó ingatlant, a foglaló és egy rész előleg már kifizetésre került. Az adás-vételi szerződésben rögzítettük, hogy a teljes vételár kifizetéséig felújítási munkálatokat végezhetünk az ingatlanban a saját kontómra és felelősségemre. Az általunk konyhának használni tervezett helyiségben a gázóra nagyon rossz helyen volt, ezért az eladótól kértem meghatalmazást a földgázszolgáltató felé, hogy az órát ideiglenesen leszereltethessem, és elindítsam ezt a bonyolult folyamatot a mostani jogszabályok által meghatározott terveztetés-visszaszerelés-katasztrófavédelmi felülvizsgálat-stb. útvesztőiben. Az eladó nagyon készséges volt egészen addig, amíg a tervezővel történt előzetes egyeztetéskor felmerült a bent lévő kazán cseréjének szükségessége. Ugyanis mint kiderült, az ingatlan energetikai tanúsítványában kondenzációs fali cirkó szerepel (így nyilván a szükséges számítások is ezt a helyzetet mutatják), ehelyett az ingatlanban egy sima, hagyományos gázkazán van (mint utólag kiderült). Amikor ezzel szembesültünk (mivel nem vagyunk gázkészülék szakértők), szóvá tettük az eladónak, aki sajnálatát fejezte ki miatta, de mivel ő sem ért a kazánokhoz, így ő nem tud ezzel a helyzettel mit kezdeni és egyébként ő nem vállal felelősséget semmiért, tehát a meghatalmazást is visszavonja és ő már nem akar foglalkozni ezzel az üggyel egyáltalán. Így alakult ki az a helyzet, hogy gyakorlatilag az ingatlan tulajdonba adásáig nem igazán fogok tudni mit kezdeni a munkafolyamattal. A konkrét kérdéseim: felel-e az eladó a kombi gázkazán fals adataiért, vagy csak az energetikai tanúsítvány készítője (aki mellesleg az eladónak úgy nyilatkozott, hogy teljesen mindegy, abban mi szerepel, nem igazán változtat a lényegen, ez csupán része az adás-vételi szerződésnek). Egyébiránt az eladó padlófűtést rakatott le az egész épületben, ehhez kérhetek-e tőlük bármilyen tervet, engedélyt, stb.? Az ingatlant valóban megtekintett állapotban vettem meg, de a helyszínen szóban is a kondenzációs kazán hangzott el, amiről ugye kiderült, hogy nem az (bár az energetikai tanúsítványban a fényképen is a sima gázkazán szerepel). Meddig és mire terjed ki pontosan az eladó garanciaviselése? Mennyire számít ez rejtett hibának? A gázóra leszerelésre került a szolgáltató által, az eladó párja, aki gázszerelő úgy tájékoztatott minket, hogy a meglévő csővezetékre nincs szükség, azoknak a külső falon lévő eltávolítását végre lehet hajtani. A területileg illetékes gázszolgáltatónál fellelhetőek-e a régebbi állapotokra vonatkozó tervek, azok milyen címszóval szerezhetőek be, illetve az eladónak át kellett volna-e adni ezeket az előző gázterveket? Milyen felelőssége merül fel a megfelelő jogosítványokkal rendelkező, energetikai tanúsítvány készítőjének?
Tisztelettel várom mielőbbi válaszukat, segítségüket előre is köszönöm.

Kedves Krisztina!

Önök a vásárlást a megtekintett állapotra alapozták, ebbe véleményem szerint beletartozik az is, hogy az ott lévő kazánnal döntöttek a vásárlás mellett. Az, hogy az kondenzációs avagy "sima" kazán, nyilván nem mindegy, ha az eladó kondenzációsként "adta el" akkor felmerülhet a szavatossági kérdés. Nagy kérdés viszont, hogy ki és miként emlékszik erre a nyilatkozatra, azaz hogyan tudnák ezt bizonyítani.
A tanúsítványt készítő hibázott, ez tény, de a felelősségre vonása kapcsán az Önök lehetőségei korlátozottak, pillanatnyilag nem is látom, hogy mivel lehetne fellépni ellene.
Az ingatlan tervei stb. viszont joggal kérhetőek az eladótól, bár azon el lehetne vitatkozni, hogy most vagy a birtokbaadáskor, de ha az eddigiekben partner volt, akkor talán vissza lehet téríteni erre az útra.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ilona 48630 számú kérdése
  • 2019-05-07

Tisztelt ügyvédnő,egy hónapja eladtam a hàzat amelyben 20 évig laktam. Ma kaptam egy felszólítást emailben a vevő ügyvédjétől hogy rejtett hibát találtak,ami az lenne hogy nem működik a szikràztató a fürdőszobai fütésnél,és az egyik szobában elalszik a konvektor,ami nálam egész télen működött. A szikràztatót tudtam,de én ritkán használtam,nem volt eszemben,és a vevő sem kérdezett rá. Amikor szólt,màsnap átmentünk hozzá,és a pàrom bekapcsolta,de mivel màr akkor kiabált velünk hogy becsaptuk,ott hagytuk. Ma jött a felszólítás hogy több százezer forintot követelnek. Létezik ilyen? Mi a teendő, rejtett hibànak számítanak a két hiba? Előre is köszönöm a válaszát!

Kedves Ilona!
A szikráztató javítási költségén túl nem látom be, hogy miért kellene Önnek nagyobb fizetési kötelezettséget vállalni. A fenti mondatom értelmében járjon el!

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: