Hozzászólások

  • Tünde 48846 számú kérdése
  • 2019-12-15

Tisztelt Ügyvédi Iroda!
Megörököltünk egy helyes kis szőlő birtokot, ahogy a könyvben meg van írva, kis pincével, pince előtt gyümölcsfa, a terület szép élő sövénnyel van elkerítve és és szépen befüvesítve. A telek szőlőhegy lévén nyugati irányban lejt, kb. 30%-os a lejtés szöge. A birtokot földes úton lehetett eddig megközelíteni, az út a lejtés miatt tulajdonképpen a telek felett haladt, de a telek és út közötti szintkülönbséget természetes módon füvesítéssel oldottuk meg, így nem volt zavaró az útról a szőlőbirtokra való lehajtás, ezidáig. Az történt ugyanis, hogy az önkormányzat pályázott aszfalt út építésére és a meglévő földútra aszfaltréteg került, aminek következtében kisebb "síugró sánc" keletkezett a telken. A telek és az út közötti szintkülönbség kiküszöbölésére terep rendezés címén több kupac fekete bazalt-aszfaltot borítottak a telek lejáróra, ami 2 méter hosszan benyúlik a telekbe is, tönkretéve a gyönyörű füves területet. . A szomszéd telek tulajdonosnál ugyanígy bazaltkupac került a lebetonozott lejáróra. Mit lehet ilyen esetben tenni, hova lehet fordulni jogorvoslatért, mert felháborító és elfogadhatatlan egy beruházás ilyen formában történő kivitelezése, amit előzetesen természetesen nem egyeztettek velünk telek tulajdonosokkal? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Tünde

Kedves Tünde!
Birtokvédelmi eljárás az önkorm. jegyzőjénél - tekintettel a szereplőkre, meg se próbálják - vagy bírósági úton vezethet eredményre.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Csaba 48845 számú kérdése
  • 2019-12-15

Érdeklődnék, hogy mit tehet a szomszédom, mit teheték én az alábbiak ellen. Ikerházat építtettünk. Mikor először találkoztunk az akkor még leendő szomszéddal szimpatikusak voltak, és többször is megkérdeztük nem gond e, hogy 3 gyermekes családként mi hangosak vagyunk, a válasz az volt kedvesen hogy nem gond. Nos a kivitelezőtől pedig feltettem a kérdést, hogy nincs ügye közös koszorú az épületen a rezgések átvitele miatt. Nos koszorú nem lett, ez volt a válasz is hogy nem szoktak már olyat. ytongból készült a ház és Silka fal van a két épületrész között. Azonban egyszer csak bejelentette a kivitelező hogy sikerült még pár négyzetmétert csinálnia nekünk. Épp teljesen mással voltam elfoglalva nem éreztem jelentőségét a kijelentésnek. Kiderült hogy az alsó emeleten dupla, a felső emeleten szimpla silka falat húzott amiről nem tudtam. Ezen felül, amikor a födémet betonozták egybebetonozták a szomszédéval, mindemellett vágták a födémgerendát, amit utólag tudtam meg hogy nem szabad vágni megváltoznak a statikai jellemzői(gondolom a rezgése de nem értek hozzá). Jött a beköltözés, és a gyerekeket próbáljuk lenevelni róla, de szaladgálnak, ez a dolguk, főleg ha fáradtak akkor nehéz velük. Erre most már ott tartunk hogy fenyegetőzik a szomszéd hogy további lépéseket tesznek saját békéjük érdekében. Nos a gyermekeken nincs gomb, és jeleztem is feléjük, hogy a Silka falba nem szabad konnektort helyezni hogy áthaladszódjon erre én külön figyelmet fordítottam, ők nem ezt a villanyszerelőtől tudtam meg. Így tehát rezgések, és hang is átmegy a szomszédba. Mi őket csak ha dörömbölnek akkor halljuk. Az a kérdésem tehát hogy mit tehet a szomszéd velünk szemben? Mit tehetünk mi velük szemben hogy ne fenyegessenek, a párom teljesen kiborult hiszen ártatlanul bántanak minket. Mit tehetünk a vállalkozó, vagy a tervezővel szemben hogy ilyen helyzetbe hoztak? Köszönöm válaszukat. Üdvözlettel; Csaba

Kedves Csaba! A hanghatások kapcsán a szomszéd előtt két út áll:
1. Jótállási vagy szavatossági körben fellép a kivitelezővel szemben vagy
2. birtokvédelmi eljárásban fellp Önökkel szemben.

Az 1. út sikere a műszaki részetekben és a megkötött szerződésben rejlik, a másik kapcsán sem lesz könnyebb lehetősége a szomszédnak, a gyerekek kapcsán - még zajkeltés esetén is - nem lesz egyszerű bizonyítani azt, hogy azzal megvalósult a birtokáak a háborítása.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Rozália 48789 számú kérdése
  • 2019-10-31

Tisztelt Ügyvéd Úr
Nekem olyan problémám van hogy 2016-ban vásárolt a volt párom a közös gyermekünknek egy ingatlant ,akkor még kiskoru sulyosan halmozottan sérült (aki már 16 éves)ő a tulajdonos,az apja a haszonélvező engem mint a gyermek édesanyját kinevezett a gyámügy mint vagyonkezelöt.Az ingatlan egy sorház középső lakása.
A probléma ott kezdődik hogy a szomszéd miota mienk a lakás azota a ház háta mögötti udvarát nem gondozta(valoszínü hogy elötte éveken se),s ezáltal a két területet elválaszto keritést teljesen kinyomta a nagy gaz ,ráadásul a saját padlásfeljároját anno felfalazta mert átépitette a lakását s féltetőt csinált oda ahol a feljároja volt igy a mi területünkön levő feljárot használja évek ota (szorgalmi joga nincs) mivel ez a lakás kb 3 évig állt üresen mert kihalt az elöző tulaj s az örökösök nem foglalkoztak vele.
Bejelentést tettem az önkormányzatnál a gaz és a padlás miatt de a letakaritási és rendbe tételi felszolitáson kivül nem tudnak semmit tenni mert nem 1 éven bellüli.
Miota a második önkormányzati területszemle volt folyamatosan rágalmaz s becsületsértö dolgokat üvöltözik ránk,mivel szoltam hogy le fogjuk zárni teljesen a saját területünket bele értve ebbe hogy a mi padlásfeljáronkat se használhatja hanem oldja meg ha már a sajátját átépitette.
A kérdésem az lenne hogy milyen jogi lépéseket tudok tenni az ügyben hogy a fiatalkoru sulyosan sérült ingatlan tulajdonost megkárositotta?

Tisztelt Rozália!

A kérdésében benne van a válasz, előidézheti a kívánt állapotot a saját terület lezárásával, amennyiben az valóban a saját területe. Ezzel elindul egy birtokvita, amelyet azonban így nem ön fog kezdeményezni, azaz a szomszéd majd megindítja, ha nem tetszik neki. Ezzel kapcsolatban a bíróság fogja majd kimondani végső soron, hogy kié a terület és ki jogosult a használatára és köteles a karbantartására.
Természetesen a szomszéddal meg is lehet egyezni, akkor a procedúra elkerülhető.


Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Ferenc 48751 számú kérdése
  • 2019-10-03

Tisztelt ügyvédnő!
Telekhatáron lévő házunk mellett felújításra került a szomszéd ház megegyező terepszinttel. A szomszéd most megemelte térkővezés előkészület folyamán közel 30 cm feltöltéssel és még erre megy a térkő ami már a meglévő ház vakolat szintje fölé emelkedik. Amit előre szóban meg sem említett.Kérdezem hogy mik azok a szabályok amiket be kell tartania,pl.
gondolok én az udvaron összegyűlt esővíz elvezetésre és a bontott téglából épített keritésre aminek töltötték a murvát. Utóbinak csak talajnedvesség elleni szigetelése van. Másik hogy kérdésem szintén a telekhatáron lévő épűlet közvetlen mellé épített lépcső szabályos e.
Válaszukat előre is köszönöm.
Ui.kérném az ide vonatkozó ptk.szabályok pontos leírását.
Üdvölettel;Szabad Ferenc

Tisztelt Ferenc!

A helyi jegyző folytathat le birtokvédelmi eljárást, amennyiben 1 éven belüli a sérelem, illetve közvetlen bíróságtól is lehet birtokvédelmet kérni, amennyiben ez károsodás veszélyével is jár.

Ptk. 5. könyv (Birtok és a birtokvédelem)


Tisztelettel
Dr. Bese Julianna ügyvéd
2800 Tatabánya, Fő tér 3. fsz./1.
+36 34 788-523

iroda@drbesejulianna.hu

Közösségi oldal:


  • Krisztina 48735 számú kérdése
  • 2019-09-21

Tisztelt Ügyvédúr!

Saját tulajdonu lakásban élek,van egy 20 hónapos kisfiam,aki rohangál zokniban s a játékai néha leesnek a kezéből.Ezek mind napközbeni tevékenységek,néha négykézláb is megy mint egy kiscica.Az alsó szomszédot ez zavarja.Májusba kihívtam a rendőrőket,mert a nyílt utcán lehülyézte a gyereket,meg ordíbált.Tegnap szintén kihívtam a rendőrséget,mert ütötte a radiátor csövet,és üvöltött a k...anyád.A hatóság sajnos nem tud tenni semmit.De ez azért egy kicsit türhetetlen.Mindent nem vehetek el a gyerektől.Az illetőnek nincs gyermeke.A kérdésem az lenne kihez tudok fordulni.Természetesen mi elakarunk költözni

Várom mielőbbi válaszát,köszönöm.

Tisztelt Krisztina!

A szomszéd zavaró magatartása esetén Ön mint a panaszos dönthet úgy, hogy birtokvédelmi eljárást indít az ingatlan fekvése szerint illetékes jegyző előtt (3.000,- Ft illeték megfizetése mellett), kérelmében kérheti a birtoksértő eltiltását a birtoksértő magatartás folytatásától. Utalok arra, hogy a birtokost birtokvédelem illeti meg, ha birtokától jogalap nélkül megfosztják vagy birtoklásában jogalap nélkül háborítják [Ptk. 5:5. § (1) bek.]. Birtokvédelmi eljárás a jegyzőtől egy éven belül kezdeményezhető. Ha a probléma azonban már ennél hosszabb ideje fennáll, úgy a jegyző nem fog érdemben azzal foglalkozni, hanem a hatáskörének hiányát fogja megállapítani.

Adott esetben helyszíni szemle lefolytatására és az érintett meghallgatására is sor kerülhet. Ha megállapítható a birtoksértő magatartás, akkor a jegyző a birtoksértőt eltiltja a birtoksértő magatartás folytatásától. A fél, aki a jegyző döntését vitatja, a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül bírósághoz fordulhat. Ha a jegyző határozata – az abban foglaltakkal – jogerőssé és végrehajthatóvá válik, úgy azt a kötelezettnek 3 napon belül végre kell hajtani. Ha ez nem történik meg, úgy az érintett pénzbírságra is számíthat.

Fontos kiemelni, hogy a birtokvédelmi eljárásban mindent a kérelmezőnek kell bizonyítania, a hatóság hivatalból bizonyítást nem folytat le. A panaszosnak meg kell jelölnie név és lakcím szerint azon személyt, akikkel szemben a birtokvédelmet kéri. Meg kell jelölni, hogy mi a birtoksértés, és bizonyítékokkal alá kell támasztani, illetőleg konkrétan meg kell jelölni, hogy mire, milyen döntésre irányul a birtokvédelmi kérelem. Eredményes birtokvédelmi kérelem csak megfelelő bizonyítékok benyújtásával terjeszthető elő, önmagában a kérelmezői állítás nem elegendő bizonyíték.

Jelzem, az Ön által megadott információk nem teljesek és a szükséges teljes körű információ és az egyes okiratok hiányában a kérdésével kapcsolatban konkrét, felelősségteljes választ adni nem áll módomban, így ezt nem is tehetem. Emiatt a jelen válaszom nem minősül jogi tanácsadásnak, az csak informatív jellegű tájékoztatás és azzal kapcsolatban felelősséget vállalni nem tudok. Különös tekintettel arra is, hogy az Ön által feltett kérdéssel kapcsolatos konkrét, érdemi választ csak valamennyi információ és az egyes okiratok, bizonyítékok rendelkezésre állása és a tényállás teljes körű tisztázása esetén tudok adni.

Tisztelettel:

dr. Gáspár Sándor ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Békeligeti u. 1. I. em. 106.
telefon: +36/92 334-148
http://www.drgasparugyved.t-online.hu
drgasparugyved@t-online.hu
drsandorgaspar@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Ágnes 48674 számú kérdése
  • 2019-07-11

Tisztelt Ügyvéd Úr! Az lenne a kérdésem, hogy az energiaszolgáltató megbízottja, a távollétemben bemehet e az ingatlan területére, a gázóra leszerelése céljából? Nem volt előzetes értesítés, nem akadályoztam volna a tevékenységet, de a család temetésről hazaérkezve azzal szembesült, hogy a telek legtávolabbi részén elhelyezkedő gázórát elvitték, tehát az egész ingatlant körbejárták, a személyes tárgyaink, a kutyáink között járkáltak. Kimeríti e mindez a magánlaksértést, vagy egyéb szabálysértést? Panaszomat nem kívánták felvenni, a kérdésre hogy milyen jogszabály hatalmazta fel erre őket, nem kaptam választ.

Tisztelt Ágnes!

A leveléből nem tűnik ki, hogy miért szerelték le a gázórát. Ha az a szolgáltatás kikapcsolását célozta díjhátralék miatt, a szolgáltató eljárása valószínűleg jogszerű, a leírásából kitűnően csak "járkáltak", kárt nem okoztak. A bűncselekmény avagy szabálysértés elkövetése ilyen körülmények között kizárt.



Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Istvan B 48664 számú kérdése
  • 2019-06-30

T. Ugyvedur,
Abban szeretnek jogi segitseget kerni hogy milyen modon tudom eltavolitani az ingatlanombol a szivessegi lakashasznalot?
20 ev alatt semilyen felujitast nem vegzett, tulajdonkeppen lakhatatlanna amortizalta az ingatlant, most pedig agressziv es fenyegetozo.
Ertheto okokbol az ingatlant szeretnem ertekesiteni ezert jogi utat keresek az eltavolitasara.

Segitseget elore is koszonom.

Tisztelettel I.B.

Kedves István!
A tervének végrehajtásához a menetrend az alábbi lehet:
1. Szívességi lakáshasználat megszüntetése, felmondás, ezzel együtt felszólítás az ingatlan birtokba adására.
2. Amennyiben az ingatlant a bennlakó nem adja az Ön birtokába, úgy kiürítési pert kell kezdeményeznie.
3. A per jogerős megnyerése esetén pedig a végrehajtási eljárás fogja az Ön birtokába adni az ingatlant.
Amennyiben ebben a folyamatban az Irodánk segítségére számítana, úgy kérem, hogy keressen egy személyes találkozó megszervezése érdekében.
Üdvözlettel

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • auguszta 48652 számú kérdése
  • 2019-06-08

bejelenettém valakit a lakásomban,csak az én tuládonóm,de nem hajlandó elmenni,én szeretném eládni.,akár így,hogy fizetek neki!Kérem,segíteni.Üdv,Auguszta

Kedves Auguszta!
Kiürítési pert kellene/lehetne kezdeményezni a használó/bennlakó ellen, amiben az Irodánk is a segítségére tud lenni. Amennyiben erre igényt tart, úgy kérem, hogy az alábbi elérhetőségek valamelyikén keressen meg!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Mary 48554 számú kérdése
  • 2019-02-27

Tisztelt Ügyvéd úr !
Kihez fordulhatok, ha a szomszéd kamerázza az ingatlant és a hozzá tartozó helyeket kerteket 2019.február 10-én rakatott fel több féle és típusú kamerát melyet 2019.február 26-án be is köttettet. Ami az udvarát nézi azzal nincs bajom. Viszont a DOM kamera viszont az ingatlant felé van épp fordítva, látni a lencsét, éjszaka is a piros fényeket áraszt. Köztudott az ilyen kamerák forgathattok akár merre van a világban miket megtud figyelni a saját mobiljával is. Ezt nagyon is sérelmezem.
A választ vagy válaszokat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Mary

Tisztelt Mary !

A leírtak alapján Ön birtokvédelemre jogosult. Ha birtoksértő állapot kevesebb, mint egy éve áll fent, a jegyzőhöz fordulhat, ha több, mint egy éve, akkor bírósághoz.


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Katalin 48542 számú kérdése
  • 2019-02-18

Tisztelt Ügyvédi Iroda,

A problémám elég összetett, találtam valamelyikre választ az oldalon de nem mindre, emiatt inkább megírom az egészet.
Férjem tavaly júniusban meghalt. Van 3 lányom. 1 külföldön, 2 máshol 3 itt él a lakásban a lányával (14). Amióta beköltöztek (férjem halála óta), azóta semmit nem fizet. Nem járul hozzá a számlákhoz, lakbérhez még az elfogyasztott ételhez sem. Azzal védekezik, hogy kiskorú gyermekkel van ott, Nem lehet kitenni.
Nem bírom anyagilag 3 ember kiadását.
Lányom dolgozik, lánya iskolába jár (Ha bemenne)
A kérdésem az lenne, hogyan tudnám kitenni őket? Sajnos fenyegetőzik és öngyilkossggal fenyegetőzik ha neki mennie kell lakásból?
Tartozásai vannak, amiben segítettem kétszer (több száz ezer forinttal) de már nem.
Kérem megtisztelő válaszukat.

Üdvözlettel,
Katalin

Kedves Katalin!
A kérdés megválaszolásához alapvetően tudni kellene, hogy mi az ingatlan jogi helyzete. Kik a tulajdonosok és haszonélvezők. Ha ezeket megválaszolja, úgy számíthat a válaszunkra.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zsuzsanna 48533 számú kérdése
  • 2019-02-03

Tisztelt Ügyvédnő!

A szomszédos ingatlant 2000.06.05.-én eladták.
Beköltözött egy idős asszony és a lánya.
A hiteles tulajdoni lapon 1/2-1/2 arányban lett két tulajdonos bejegyezve. Az idős asszony lánya és unokája.
Az idős asszony csak "holtig tartó haszonélvezeti jog" címen van bejegyezve.
Az idős asszony a kezdetektől indít ellenünk birtokvédelmi eljárásokat az önkormányzatnál. Mindent az ő nevében jegyeznek.
Kérdésem az lenne, hogy jogában áll birtokvédelmi eljárást kezdeményezni vagy ezt csak a tulajdonosok tehetik?
Egy, a telkük fölé hajló diófa ág a problémája.
Fontos lenne a részletek ismerete, mert a Bíróságra benyújtott kereset minden bizonyítéka az idős asszony nevében keletkezett iratok,jegyzőkönyvek, fényképfelvételek.
Sehol a tulajdonosok aláírása!!
Csak az ügyvédi megbízási szerződésen.

Tisztelt Zsuzsanna!

A haszonélvezőt megilleti az a jog, hogy a más tulajdonában álló dolgot birtokolja, használja. Ebből adódóan, ha a haszonélvező ténylegesen birtokolja az ingatlant, akkor őt a birtokvédelem is megilleti mindenkivel szemben, ezért őt ha a birtoklásban zavarják jogszerűen kérhet birtokvédelmet a jegyzőtől.


Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal: