Hozzászólások

  • aranka 48804 számú kérdése
  • 2019-11-13

Tisztelt Ügyvéd úr! Szüleim 1964 -66 épitettek egy 2 szobás családi házat.Édesapám 1979-ben meghalt ,fél házat megörököltük én és az őcsém,anyukám haszonélvezetével,1986.ban az öcsém is meghalt az ő részét megörökölte két kiskorú gyermeke.1990-ben a férjemmel tetőtérbeépitést és toldást végeztünk a házon.Ennek a beépitésnek a tervei,az épitési engedélye, lakhatási engedélye az én nevemen vannak. A tetőtér és hozzátoldás teljesen különbejáratu nagyon sok pénzünkbe és munkánkba került, édesanyám az eredeti házban lakott miután ő 2004-től folyamatos gondozásra szorult az ő részén esedékes felújitásokat is nekünk kellett megoldani.Édesanyám elhalálozott . gondoltam hogy megváltom az unokahugaim részét. ők az egész házra eső negyedrészt követelnék. Kérem szives válaszát a fentiekre. tisztelettel Szabó Miklósné

Tisztelt aranka!

A tetőtér ráépítést megelőzően ráépítési szerződést kellett volna kötniük az édesanyjával és a használatbavételi engedély megszerzését követően a tulajdonjogukat be kellett volna jegyeztetni az ingatlan-nyilvántartásba.
Mivel ez elmaradt, a hagyatéki eljárás során tulajdoni igényt kell bejelentenie a többi örökössel szemben. Ha nem ismerik el, akkor ideiglenes hatályú hagyatékátadó végzést fog hozni a közjegyző, amit Önnek bíróság előtt kell megtámadnia.


Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Ildikó 48747 számú kérdése
  • 2019-10-01

Üdvözlöm Önöket, s a következő kérdésben kérnék tanácsot.: Férjemmel 30 év vagyunk házasok, korábban mindkettőnknek saját ingatlana volt, melyeket külön-külön el adtunk, s változatlanul saját névre vettünk egy-egy másik ingatlant. Először is jól gondolom-e, hogy így a vásárolt lakások különvagyonnak minősülnek továbbra is? A fontosabb kérdésem, hogy öröklés esetén mi lesz a rend az elhunyt házastárs ingatlanával kapcsolatban, ha mindkettőnknek 2 saját gyermeke van, közös pedig nincs. A 2-2 gyerek közötti kapcsolat igen rossz, így nem szeretnénk, ha köztük emiatt bármi kötelezettség, kapcsolat kellene hogy legyen. Egy végrendelet segítene-e valamit, hogy elkerülhető legyen a közös tulajdon, az egyezkedés, stb.. Köszönöm előre is válaszukat.

Kedves Ildikó!
Igen, jól gondolja, a különvagyoni ingatlanok megőrzik ezen minőségüket akkor is, ha a házassági életközösség alatt eladja és mást vesz belőle, vagy "csak" készpénzben őrzi tovább.

Öröklés: Mindenki után a saját gyerekek örökölnek, max. a túlélő házastárs haszonélvezeti jogával terhelten. Azaz Ön után pl. nem fog örökölni a férje két gyermeke, ill. fordítva sem. Amennyiben lesz (özvegyi) haszonélvezeti jog, akkor az a jogosult halálával megszűnik, az már nem "öröklődik" tovább.

Azt hiszem sikerült teljeskörűen megválaszolni a kérdését, ha mégsem, kérem, hogy jelezze!

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Katalin 48719 számú kérdése
  • 2019-09-03

Tisztelt Ügyvéd Úr! A párom rám szeretné iratni a házát úgy,hogy Ő haszonélvező lenne. A kérdésem az, hogy mi történik akkor, ha én halok meg hamarabb. Van egy kiskorú gyermekem. Köszönöm

Tisztelt Katalin!

Az Ön örököse haszonélvezeti joggal terhelten örökli meg az ingatlant. A párja a saját élete végéig marad haszonélvező, függetlenül attól, hogy ki a tulajdonos.


Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu

Közösségi oldal:


  • László 48649 számú kérdése
  • 2019-06-01

Tisztelt Ügyvéd Úr! Feleségemtől elváltam, de a vagyonmegosztás előtt elhalálozott. A lakóházunk 1/2 részét lányunk örökölte, a hagyatéki végzésben más nem szerepelt. A lányom az ingatlanban maradt, megváltotta a részem. A per folyamán a feleségemmel készült egy lista a megosztandó ingóságokról, erről folyik még a vagyonmegosztási per. Azt szeretném kérdezni, hogy a hagyatéki végzésben nem örökölt ingóságot a lányom, akkor jogosan követeli azt a vagyonmegosztási perben? Köszönöm megtisztelő válaszát!

Kedves László!

Kérdés, hogy miért maradtak ki az ingóságok a hagyatéki leltárból, így a végzésből is. De az nem kizárt, hogy azok így is részei a hagyatéknak, és így a lányával közös tulajdonukat képezik.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tibor 48617 számú kérdése
  • 2019-04-26

Tisztelt Szakértő,

Van egy nyaraló aminek a telkét felesben örököltük unokatestvéremmel. Viszont a telken lévő nyaralót nagyapám építette azt kizárólag én örököltem. A kérdésem, hogy köteles vagyok e beengedni unokatestvéremet a nyaraló épületébe úgy, hogy az épület kizárólag az enyém, övé csak a telek fele? Vagy csak a telekre kell beengednem ahol felállíthat egy sátrat, lakókocsit? Illetve a telek kapcsán felmerülő költségek rá eső részét (telekadó, stb.) régóta nem fizeti, ezeket a költségeket hogyan tudnám behajtani rajta?

Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

Kedves Tibor!

A tulajdoni lap és a hagyatéki iratok - különösen a hagyatékátadó végzés - ismerete lenne szükséges a válasz megadásához.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ferenc 48597 számú kérdése
  • 2019-04-08

Tisztelt Iroda!
Az lenne a kérdésem,hogy én mint,egyedüli(vér szerinti)egyenes ági leszármazottja Édesanyámnak,örökölhetem halála esetén a köteles részt,annak ellenére,hogy kizárna a végrendeletből? S ,hogy még mindig 50% a köteles rész?
Előre is köszönöm válaszát,tisztelettel: Ferenc.

Kedves Ferenc!
Ha az édesanyja kizárja a végrendeletből, akkor még jogosult kötelesrészre. amennyiben viszont kitagadja - erre szűkebb lehetőségei vannak az örökhagyónak - úgy az viszont a kötelesrészhez való jogától is megfosztja. A kötelesrész mértéke egyébként nem 50 %, csak 1/3, 1/3-a annak, amit törvényes örökösként örökölne.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ferenc 48589 számú kérdése
  • 2019-03-29

Tisztelt Ügyvédi Iroda!
Röviden írnám le soraim.Édesanyám másodszor is férjhez ment de,második férje meghalt,régen.Közös szerzeményű lakásuk volt a Bp .XXI. kerületi(lakótelepi) ingatlan.Második férje meghalt,s az ő részét,állítólag ,az én nagybátyám unkájára íratta.Kérdezném,ez törvényes,lehet? S ha valóban kihagytak a végrendeletből engem,én azt megtámadhatom?
Elnézést kérek,ha kissé zavarosak soraim.Előre is köszönöm a választ,s maradok tisztelettel.Ferenc.

Kedves Ferenc!

Ha jól értem, akkor a második férj - aki Önnek nem édesapja - hagyta örökül a saját tulajdoni hányadát az unokára. Nos, tekintve,hogy a saját tulajdonával életében mindenki szabadon rendelkezhet, ezért dönthetett így és meg is valósíthatta a tervét, feltehetően egy végrendelet útján. A megtámadásnak így nem sok értelme van, mert ha esetleg a végrendelet érvénytelen is lenne, Ön akkor sem örökölne, hiszen nem törvényes örököse az elhunytnak. Ráadásul nem is kötelesrészre jogosult hozzátartozója, így még ezen a címen sem támaszthat igényt az unokával szemben.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Rita 48507 számú kérdése
  • 2019-01-07

Tisztelt Cím!

Olyan kérdésem lenne, amire sehol se találok sajnos válasz. Most adom el a lakásomat Siófokon, és egy kertesházat veszek belőle Kőröshegyen. Szeretném a vásárolt kertes ház 50%- át a Dán állampolgár férjemnek ajándékozni. Az lenne viszont a kérdésem, ha vele valami történik majd ( pl. haláleset) akkor mi lesz az Ő 50%- ával?
Mert az első házasságábol van egy Ausztriai kislánya, akivel sajnos már 5 -6 éve nincs semmilyen kapcsolatunk. És nem tudom, ha bármi is történne, akkor mi lesz a továbbiakba a “közös “ ingatlanunkal.
Erre szeretnék választ kapni.
Remélem sikerült érthetően elmagyaráznom a kérdésemet.

Előre is köszönöm a segitséget

Tisztelt Rita!

A törvényes öröklés rendje szerint a férje gyermeke fogja örökölni a férje tulajdonában lévő tulajdoni hányadot, Ön pedig annak özvegyi jogát. Lehetőség van azonban végintézkedésre, amellyel az általános szabályoktól eltérően rendelkezhet a hagyatékáról az örökhagyó. A részletek megtárgyalása érdekében javaslom egy ügyvéd kolléga vagy közjegyző személyes felkeresését.


Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal: