Hozzászólások

  • Bernadett 48850 számú kérdése
  • 2019-12-27

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Abban kérem a segítségét, hogy mit lehet tenni egy agresszívan fenyegető bérbeadóval suemben aki egy határozott bérleti szerződés felmondása utan zaklat engem a bérleményben? Még sajnos nem tudtam.kiköltözni 2 kiskoru gyermekemmel. A rezsit rendre fizetem. A bérleti szerződés határozott ideju volt mire a bérbeado 30.napra felmondta. A lakásban rongalas miatt le.kellett cserélnem a zárat most követeli h adjak neki kulcsot. Mult honapban 2 masik emberrel.idejöttek verni az ajtot mire rendort kellett hivnom. Végül feljelentést tettem a rendorsegen zaklatás miatt. November végén jeleztem.neki h nem tudok kikoltozni december 1el mert nem talaltam masik lakast. Akkor az elettarsán keresztül megigérték h márciusig maradhatok közjegyzöi papirral. Én igent mondtam. Azután 1 hétre közölte velem a bérbeadó h nem.köt velem másik szerződést és január végén költözzek ki. En igyekszem kiköltözni de úgy érzem engem többszörösen is becsapott a bérbeadó. Ráutaló magatartással és tanu.elött mondta h beszereltethetek klimat es lelakhatom aztan novemberben megvétózta. Itt vagyok most fűtés nélkül.mert a vegyes tüzelésü kazánt nem nézette at mivel ö is ugy volt vele h klima lesz. Kérem adjon tanácsot mit lehet ilyenkor tenni? Köszönöm előre is. Tisztelettel. Szücs Bernadett

Kedves Bernadett! A facebook-on az INGATLANJOG csoportban a kérdést kellően körüljárték a kollégák - és a laikusok - annál többet én sem tudok hozzátenni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Jover 48842 számú kérdése
  • 2019-12-14

A bérlőnket, aki ír állampolgár letartóztatták. Egy kollégéját bízta meg azzal, hogy eljárjon az ügyeiben, de csak egy általános, tanúk nélküli angolul írt dokumentum igazolja ezt. A "megbízott" kollega szeretné a bérlő akadályoztatottságára hivatkozva felmondani a szerződést és elszállítani annak ingóságait. A bérleti díj megfizetése hiányában 30 nappal azonnali hatállyal megszűnik a szerződés.
Ebben az esetben mi történik a lakásban maradt ingóságokkal? Köteles vagyok azokkal elszámolni később? Ha a meghatalmazás nem megfelelő ahoz, hogy a megbízott eljárjon, mi a teendő?
Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Jover!
Első lépésként kellene egy érvényes és hatályos meghatalmazás a bérlőtől a harmadik személynek. Lehet, hogy a jelenlegi is ilyen, de ezt egyelőre nem tudom megállapítani.
Tekintettel arra, hogy az ingóságok kérdése jelentősebb kérdéseket is felvethet, ezért érdees lenne ügyvédi segítséget igénybe venni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • GY,TIBOR 48839 számú kérdése
  • 2019-12-10

Tisztelt Dr.Nagy es Tarsa Ugyvedi iroda Kint elunk Angliaban felesegem es a 2 gyermek .HAZA szeretnenk koltozni Magyarorszagra .Van egy hazunk (amin meg van banki kolcson) A haz ki van adva alberletbe az angliai torvenyek szerint.A havi bevetel fedezi a havi reszlet visszafizeteset .A teljes koru kiadasat egy konyvelesi ceg vegzi aki tovabitja az itteni(Anglia) adohatosagok fele az adatokat ,es az ado ev elszamolasrol kapunk bizonylatokat.A banki kolcson,a lakas alberlatbeli kiadasa 50%-50% (fele aranyban)tortenik mivel van meg egy tarsam . Mivel az 50%(fele) eso reszem minimum,keves az osszeg bevetelem(az itteni megelhetes allat van) igy 0 adot fizetek ugyan ugy mint a tarsam ! KERDESEM Magyarorszagra visszatelepedve az Angliai haz miatt van bejelentesi kotelezetsegem ,ha igen milyen adoszabajok szerint , mit es menyit ? Tisztelettel Gy.TIBOR

Kedves Tibor!
Véleményem szerint a bérbeadással összefüggő kötelezettségeiket, ide értve az adófizetési szabályokat is nem az Önök lakóhelye, hanem az ingatlan fekvése határozza meg. Ennél fogva külön bejelentési kötelezettséget nem jelent a költözésük, a majdani magyarországi adófizetésük kapcsán kell majd esetleg figyelemmel lenni a kinti jövedelemre.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Sándor 48830 számú kérdése
  • 2019-12-01

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Érdeklődni szeretnék, hogy albérleti szerződést felmondhatnak e azonnali hatállyal az albérlők abban az esetben, ha csótányt találnak a lakásban ill. nem invázióról hanem pár naponta 1-1 látogatóról van szó? Természetesen az irtást a kérésükre megrendeltem többször is és én magam fizettem, vagyis levonattam velük a rezsiköltségekből. Az irtás során az egyikük a vegyszer miatt kiütés és arcduzzanatra is panaszkodott pár napig, amelyet most a fenyegetőzés során, hogy ők azonnal, kb 2 héten belül ki akarnak költözni, felhozott. A szerződés szerint, amelyet írtunk, azonnali hatállyal csak abban az esetben mondhatják fel ha "az ingatlan olyan állapotban van, hogy a használata az egészséget veszélyezteti (abban az esetben is, ha erről a tényről a bérlő a szerződés megkötésekor vagy az ingatlan használatbavételének időpontjában tudott)". A kérdés itt az lenne, hogy védhető az az álláspont, mely szerint a csótány nem jelent akkora egészségügyi kockázatot, ami miatt az ingatlan lakhatatlan lenne? Ráadásul, az üzenetváltások alapján is igazolt, hogy kevesebb a bogár, és el is ismerték, hogy az új fajta irtás kicsit használt.
Kellene e tartanom ezesetben, ha jogi lépésre szánják el magukat? Megtarhatom az óvadék (kaució) utolsó 1 hónapra eső részét, amelyet nem fizetnének ki, mert már elköltöznek? A szerződés lejárta előtt másfél hónappal költöznének, egyedül az utolsó hónapot nem fizetnék ki így, ami nekem ugye kiesés, főleg ha nem találok addig új bérlőt.

Köszönöm
Sándor

Kedves Sándor!

Már maga a csótány is, de az irtás okozta további kellemetlenségek véleményem szerint indokolttá teszik a bérlő elégedetlenségét, a szerződés nyelvére elfordítva pedig a felmondás megalapozottságát. Tekintve, hogy a bérbeadó nem "prezentálja" folyamatosan a szerződésszerűen elvárt állapotot, ezért az azonnali hatályú felmondásnak van helye, ill. az elszámolás keretében a kaució - az elmaradt bérleti díjak ellentételezése címén - nem tartható vissza.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Angéla 48802 számú kérdése
  • 2019-11-11

Szép napot kívánok!

Szeretném megkérdezni tisztelt Ügyvéd urat, hogyha én bérelek egy kis panel lakást és az egyik szobában a radiátor alul elrepedt és folyt ki a víz, így azt ki kell cserélni, akkor ezt a cserét le lehet vonni a bérleti díjból? Hiszen a rendeltetésnek megfelelően volt használva, csak régi volt és cserére szorul. Nekem erre most külön anyagi fedezetem nincsen, több tízezer forintba kerülne, ezért is kérdezem.

Várom válaszát köszönöm.

Kedves Angéla!
A javítás költségei kapcsán a bérleti szerződés az irányadó.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Kinga 48796 számú kérdése
  • 2019-11-04

Kedves Ügyvédiroda,

Új helyre költözünk, és írtunk egy Szívességi lakáshasználati szerződést a ház tulajdonosával.

Kér egy adott összeget "kaució" gyanánt, amelynek fő célja, hogy biztosítékot képezzen, ha esetleg a kiköltözésig valamilyen kárt teszünk az ingatlanban, a javítást abból fedezni tudja, stb. Ez részünkről rendben is van.

Egy külön papírt írnánk erről, ám kérdés, hogy hívhatjuk-e ez esetben "kauciónak" ezt, vagy mi lehet ennek a jogi formája hivatalosan? Mivel nem kölcsön, ezért kölcsönbeadási szerződést nem szeretne írni.

Köszönjük,

Kedves Kinga! Az elmndottak alapjn a pénzösszeg célja, azaz jogcíme kaució, úgyhogy ezt ekként lehet is szerepeltetni az okiratban.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Andrea 48793 számú kérdése
  • 2019-11-02

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Augusztus végén sürgősen költöznöm kellett kiskorú gyermekemmel egy albérletbe. Megtekintéskor mondta a tulajdonos, hogy van egy kis vizesedés, de jönni fog egy szakember, akivel utánajárnak a problémának és megoldják. Szerződés aláírása után pár nappal közölték, hogy ezzel a problémával most nem foglalkoznának, mert a szakember nem tudta megmondani, hogy miért van a vizesedés, és hogy nagy munka lenne leverni a vakolatot stb. Szellőztessek, hogy száradjanak a falak. Amíg jó idő volt, majdnem egész nap szellőztettem. Azóta már olyan fal is vizesedik, ami eddig még nem, továbbá fekete penészfoltok jelentek meg több szobában is. Akármit csinálok, visszajön. Hívtam egy kőművest, aki elmondta, hogy mivel nincs szigetelés alá kell falazni 3 szoba falát is, mert ez nem lesz jobb. Megnéztük a pincét is, ami szintés vízes és dohos. A szerződés határozott idejű, csak rendkívüli felmondással bontható fel. Milyen lépéseket tudok tenni ebben az ügyben?

Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel: Andrea

Kedves Andrea!
A válaszhoz ugyan ismerni kellene a bérleti szerződés pontos szövegét, de minden bizonnyal alkalmas leet az ingatlan állapota arra, hogy a bérleti szerződést azonnali hatállyal megszüntesse.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Andrea 48765 számú kérdése
  • 2019-10-16

Tisztelt jogi tanácsadók! Segítséget szeretnék kérni. Albérletet szándékoztam kivenni. A főbérlő elkérte tőlem a rezsit és egy havi kaukciót, mind erről egy papírfecni készült lakás bérleti szoba foglaló név alatt. Melynek a másolatát megkaptam. Ezen a appíron szerepel a kaukció, a bér, közös költség, gáz alapdíj, a villany, biztosítás tételesen leírva, és hogy mennyi összeget nyújtottam át. Az aláírásom adatok nélkül, a főbérlő neve, aláírása adatok nélkül, egy tanú aláírása adatok nélkül. Viszont bérleti szerződést még nem írtam alá, és azt szeretném tudni, hogy ez a papír mennyire hivatalos? Mert a szobában lévő bútorok egy része szét esik, ami elsőre nem volt látható, viszont a főbérlő tagadja, hogy ezekkel bármi lenne, mert neki ezt eddig egy lakó sem jelezte. A z előző lakóval volt szerencsém beszélni és megerősítette, hogy ezek mindig is ilyen rossz állapotban voltak. Ezt azért írtam le, mert számomra furcsa az egész, és semmi féle képpen nem szeretném, ha ezeknek a rossz bútoroknak az árát velem fizettetné meg. Eléggé fontolóra vettem, hogy nem ezt az albérletet választom, de nem tudom, hogy vissza kaphatom-e a pénzem, szerződés nélkül. Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Andrea!

A "papírfecni"-t nehéz lenne érvényes szerződésnek nevezni, olyat viszont nem írtak alá.

Jelenleg van egy irat a kezében, ami igazolja a pénzösszegek kifizetését, de a visszakövetelés sikerét nem merném megtippelni - már ha bírósági eljárásra kerülne sor - mert annak bizonyítása, hogy kink mi volt a szándéka a felek közül, legalábbis véleményes lehet ...


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Angéla 48741 számú kérdése
  • 2019-09-26

Üdvözlöm,szeretnék egy fontos kérdésemre választ kapni: - adott egy rendes bérleti szerződés a lakástulajdonos és én közöttem.Mikor ezt megkötöttük akkor én ennek segítségével be tudtam jelentkezni az ingatlanba tehát a lakcímkártyám ide szól ( ha jól tudom készült fénymásolt példány erről a szerződésről az okmányirodában mikor megcsináltattam a lakcímkártyámat,de nem vagyok benne biztos).Azonban a tulajdonos időközben meggondolta magát és szeretné ha elmennék, viszont saját bevallása szerint elhagyta a bérleti szerződést korábban, tehát csak nekem van meg egy darab eredeti példányban a szerződés.Ő azt mondta hogy adjam oda neki az én szerződésemet és ez alapján szeretne engem kirakni, ha nem teszem meg akkor bemegy az okmányirodába és ki fogja kérni és az alapján fog lakáskiürítési pert indítani ellenem.

Kérdésem az lenne hogyha a tulajdonosnak nincsen a birtokában az eredeti lakásbérleti szerződés attól még megindíthatja a lakáskiürítési pert?Elég egy fénymásolat is hozzá ha van egyáltalán, nem kell az eredeti dokumentum?Köszönöm a válaszát előre is!

Kedves Angéla!
Tekintve, hogy a perek elektronikusan zajlanak, így a bíróság számára ki sem derül, hogy eredeti vagy másolati okiratot csatolt be a bírósághoz a peres fél elektronikusan. Ennél fogva ennek a kérdésnek nincs is jelentősége. Mint ahogy annak sem, hogy valaki be van-e jelentkezve vagy sem, a kiürítés jogalapja ettől függetlenül fennáll vagy nem áll fenn.
Ha a bérleti jogviszont a bérbeadó meszünteti/felmondja, akkor önnek el kell hagynia az ingatlant, aminek akár egy kiürítési perben érvényt is szerezhet a bérbeadó.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Károly 48730 számú kérdése
  • 2019-09-16

Tiszteletem!
Alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz! Egy budapesti lakásban lakom másodmagammal.Az albérleti szerződés a társam nevére lett megírva még évekkel ezelőtt,de minden lakással kapcsolatos költséget és a bérleti díjat együtt fizetjük.Azonban a társammal sajnos megromlott a viszony és ő azt szeretné hogy költözzek el az ingatlanból mondván hogy az ő nevén van a bérleti szerződés így ő dönthet úgy hogy engem kirak az ingatlanból. Mivel nagyon jó helyen van a lakás és nagyon kedvező a bérleti díj így én nem kívánok elköltözni.Viszont az ingatlan tulajdonosa akinek minden hónapban a számlájára küldjük a bérleti díjat már évekkel ezelőtt elköltözött Magyarországról,tehát életvitelszerűen külföldön tartózkodik és semmilyen külföldi kapcsolattartási lehetőséget nem adott meg nekünk így gyakorlatilag nem tudjuk őt elérni.Van egy számlaszám,oda kell utalni mindig a bérleti díjat és ennyi.Semmi kapcsolatunk nincsen a lakás tulajdonosával.

A kérdésem az lenne,hogy a társam megteheti azt hogy tulajdonképpen mivel az ő nevén van a bérleti szerződés engem kirakjon az ingatlanból? Mert úgy viselkedik mostanában mintha ő lenne a lakás tulajdonosa és ő bármikor kitehetne engem.Ugyanis én ide ebbe az ingatlanba rendesen, törvényesen be vagyok jelentkezve mert korábban a tulajdonos ehhez hozzájárult, tehát nekem a lakcímkártyám is ide szól.

Válaszukat előre is köszönöm!
Károly

Kedves Károly!

Tekintve, hogy a bérleti szerződések érvényességének feltétele az írásbeliség, és a jelek szeerint érvényes szerződéssel csak a társa bír, így hajlok arra, hogy az Ő elképzelése a helyes.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Szilvia 48724 számú kérdése
  • 2019-09-11

Tisztelt Ügyvéd Úr!
lakásbérlet rendes felmondása ügyében fordulok Önhöz. A felmondás július 15-én lett átvéve, augusztus 31-re szólt, amit augusztus 28-án szeptember 30-ra módositottam, mivel a bérlő kifogást emelt, de a szeptember 30-at sem fogadja el, érvénytelennek nevezi a felmondást.
A szerződésünk igy szól:"9. A felek a bérleti szerződést bármikor írásban felmondhatják. A felmondás a hónap utolsó napjára szólhat, de a felmondási idő nem lehet kevesebb 60 napnál. " a szerződés határozatlan idejű de legalább 2019 július 31-ig tartó.
Kérdésem a következő: -érvényes-e a felmodásom, ha szeptember 30-ra módositottam a kiköltözés dátumát?
-Mivel kiüritési pert szándékozok inditani a bérlő ellen (hosszú és vitás ügy, nagyon problémás lakó), ami várhatóan hosszabb idő. milyen módon lehet szabályosan emelni a használati diját ezalatt az idő alatt (én úgy láttam jogcim nélküli lakáshasználónál 2 hónap után emelhető a lakáshasználati dij)
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Szilvia!

Az eredeti felmondás a jelek szerint nem szerződésszerű, hiszen nem biztosított 60 napos felmondási időt. Védhető az az álláspont, hogy ezt orvoslandó, adott további 30 napot - bár nem ideális megoldás - azaz szeptember 30-én ki kellene költöznie a bérlőnek.
Azt követően jogosult kiürítési pert indítani, és a birtokbaadásig jogosult követelni a használati díjat. Utóbbi megegyezhet a bérleti díjjal, esetleg szakértői bizonyítást is kérhet ebben a körben.
Amennyiben további kérdései merülnek fel vagy az Irodánk a lebonyolításban segíthet, kére, hogy keressen!
Üdvözlettel

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Bea 48692 számú kérdése
  • 2019-08-06

Jó napot!
Lehet egy kicsit bonyolult kérdéssel fordulnék Önökhöz. Adott egy kertes ház, a tulajdonos a mamám és 2 nagybátyám. (Öröklésnél 5en örökösök) A terv az volt, hogy albérletbe költöznénk oda, valamint kozmetikát nyitnék atalakítással 2 szobából támogatás igénybe vételével. Ez ugyebár növelné a ház értékét. Mi lehet a megoldás arra, hogy az örökösödésnél ne legyen nekem úgymond károm ebből? Én nem vagyok örökös. Van ilyen esetben lehetőségem megvenni az ingatlant?

Tisztelt Bea!

Jogi szempontból Önök bérlői lesznek a helyiségnek, a Polgári Törvénykönyv bérleti szerződésre vonatkozó szabályai azonban csak a bérelt ingatlanra vonatkozó állagmegóvási, sürgős javítási költségek megtérítéséről rendelkeznek. Tulajdoni igény a bérlőt a bérbeadóval szemben - a közöttük fennálló jogviszonyra tekintettel - a bérleményre fordított kiadásai vagy beruházásai alapján nem illeti meg.

Mindazonáltal megoldást jelenthet az ún. hozzáépítés, amelyet a Ptk. 5:68 § akként határoz meg, hogy: "Ha valaki saját anyagával jóhiszeműen a más tulajdonában levő épülethez hozzáépít, és ezzel az ingatlan értékét jelentősen növeli, az építő és az épület tulajdonosa eltérő megállapodásának hiányában közös tulajdon keletkezik (a továbbiakban: hozzáépítés). Az egyes tulajdoni hányadok mértékét az egész ingatlan és a hozzáépített rész értékének a hozzáépítés befejezésének időpontja szerint meghatározott arányában kell megállapítani."

Amennyiben tehát olyan mértékű a kozmetika kialakításával kapcsolatos beruházás, valamennyi tulajdonos beleegyezésével megállapodást lehet kötni, hogy Önök hozzáépítés jogcímén megszerezték az ingatlan például 1/4 tulajdoni hányadát. Ebben az esetben a megállapodás alapján tulajdonjoguk bejegyzésre kerülhet az ingatlan-nyilvántartásba, és öröklés esetén sem éri Önöket joghátrány.


Tisztelettel:

dr.László Tamás ügyvéd
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 4. 1/4.
+36 20 576 0010
+36 20 576 0010
laszlo.tamas.dr@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Attila 48670 számú kérdése
  • 2019-07-09

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy az egyik kedves ismerősöm bérel egy ingatlan, de megjelent a lakásban néhány rágcsáló és korábban meg csótány is! A főbérlő elvégezte az irtást, viszont szeretnének költözni, de éves szerződésük van! Van esély rá, hogy szerződés bontáskor visszakapják a depositot?

Köszönettel: Attila

Kedves Attila!
Amennyiben a szerződés lehetőséget biztosít a hasonló okból kezdeményezett felmondásra - feltételezésem szerint vagy a szerződés vagy a mögöttes Ptk. megteszi ezt - akkor visszajár neki a kaució a szerződés megszűnésekor. Az azonban kérdés, hogy most fennáll-e a felmondási ok, vagy azt a bérbeadó megszüntette...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Bea 48661 számú kérdése
  • 2019-06-24

Tisztelt Hölgyem/Uram.
Kérdésem egy Máv területen levő telephellyel kapcsolatos.
Szerződesünk szerint, ha felmondunk az eredeti állapotokat( bontassal) vissza kell állitani, a szerződesben az is benne van ha ez nem történik meg, ugy a berleti díj tizszereset egyösszegben karatalanyként kifizetve elrendezettnek tekintik.
A szerződés 25 éve íródott.
A szerződes ezen reszere hivatkozva,és a káratalanyt kifizetve, az eredeti helyreállitast mellőzhetjük?

Maradok tisztelettel:
Bea

Kedves Bea!
Az elmondottak alapján úgy tűnik, hogy igen, így lehetne lezárni az ügyet ...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Kovács Vanda 48622 számú kérdése
  • 2019-05-02

Tisztelt JÁMBOR &TÓTH Ügyvédi Iroda!

Ingatlankiadással kapcsolatban keresném Önöket: Nagyon sok helyen lehet olvasni erről, hogy kisgyermekes családok számára nem szabad kiadni az ingatlant, mert a gyermekvédelem miatt nemfizetés esetén meg van kötve a bérbeadó keze.
Ez mennyire helytálló? Illetve a lakásbérleti szerződésbe van mód belefogalmazni olyan részt, amely ez esetben védi az ingatlan tulajdonosát?

Előre köszönöm válaszukat!

Kovács Vanda

Tisztelt Kovács Vanda!

A jelenleg Magyarországon hatályban lévő jogszabályok nem tartalmaznak semmilyen olyan rendelkezést, amelynek alapján tilos lenne a kisgyermekes bérlők kilakoltatása.
Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy egy bérleti szerződés felmondása után szinte minden esetben nehézségekbe ütközik a lakást önként el nem hagyó bérlő kilakoltatása, akár van kiskorú gyermeke, akár nincs. A tulajdonosnak a bérleti szerződés felmondását követően ugyanis, amennyiben a bérlő nem hajlandó önként kiköltözni a lakásból, első körben lakás kiürítése iránti keresetet kell előterjesztenie a bíróságon, melynek pozitív elbírálása során a bíróság a bérlőt megfelelő határidő tűzésével a lakás elhagyására kötelezi. Amennyiben a bérlő a bírósági ítélet rendelkezéseinek nem tesz eleget, akkor második körben az ítélet végrehajtása kérhető.
A végrehajtási eljárás során a bíróság a bérlő kérelmére egy alkalommal, és legfeljebb 6 hónapra elrendelheti a végrehajtás felfüggesztését. A végrehajtás felfüggesztését pedig attól függetlenül lehet kérni, hogy a bérlőnek a háztartásában gondoskodnia kell-e kisgyermekről vagy sem.
Természetesen számos rendelkezés védi a Bérbeadót a bérlő szerződésszegő magatartása ellen.
A felek ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba, vagy közjegyző által kiállított közokiratba is foglalhatják a bérleti szerződést. Lehetőség van arra, hogy a bérlő a közjegyző előtt egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot tegyen arra vonatkozóan, hogy amennyiben megszűnik a bérleti jogviszony, akkor elhagyja az ingatlant. Ebben az esetben sincs jelentősége annak, hogy a nyilatkozatot aláíró személy kiskorú gyermekekkel együtt költözik be az ingatlanba vagy sem.


Tisztelettel
Dr. Tóth Gergely ügyvéd
3530 Miskolc, Rákóczi F. u. 14. 1/5.
+36 46 320 411
iroda@jtkiroda.hu

Közösségi oldal: