Hozzászólások

  • Zildikó 48518 számú kérdése
  • 2019-01-20

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdezni szeretnék Öntől, hogy vidéki termőföldem eladásából, ha lakást veszek , akkor milyen fizetési kötelezettségeim vannak? Lesznek?
Most változó jogszabály miatt - ez kárpótlási föld visszaadása volt hajdan -, mi az eredeti érték, amely szerint az adót számítanák?
Ha sikerül a lakásvásárlás, akkor ügyintézés, szerződéskötés v. véleményezése végett Önhöz mennénk intézkedés végett is.
Máskor is nagyon hasznos tanácsot adott már nekem, -föld eladás ügyben -, kérem a segítségét mostani témában is.
Tisztelettel L.Mátyásné

Kedves L.-né!
Mikor szerezte a termőföldet? Ha 2014-ben vagy régebben, akkor adófizetési kötelezettség már nem keletkezik.

A vásárolt lakás kapcsán 4 % illetékkel kell számolniuk, amelyet nem csökkenthetnek arra tekintettel, hogy másik ingatlant - esetünkben termőföldet - adtak el.
Tisztelettel várjuk Önöket az irodánkban!

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Myryam 48515 számú kérdése
  • 2019-01-16

Üdvözlöm. 2008-ban 8 millió Forintért vásároltam egy házrészt. Most 26 millió Forintért el tudom adni és venni egy másikat. Ha nem a kapott teljes összegből vásárolok, kell - e adót fizetni a két összeg különbsége után? Ráadásul a ház fele tulajdonjogát szeretném a fiam nevére iratni. Ennek adó, vagyonszerzési illeték, vagy más jogcímű fizetni valója lenne? Köszönöm szépen. Üdvözlettel.

Kedves Myryam!

Az eladáson Önnek már nem keletkezik jövedelme és adófizetési kötelezettsége, így z eladási árat szabadon használhatja fel.

Ha újabb ingatlant vásárol, akkor annak egy részét vagy egészét illetékmentesen ajándékozhatja a fiának. Adófizetés ennél az ügyletnél sem merül fel. Az eladási és a vételi ár ismeretében tudnám megválaszolni azt, hogy miként érdemesebb a teljes folyamatot lebonyolítani 1. közösen vásárolni a fiával 2. Ön vásárol, és utóbb ajándékoz a fiának.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: