Hozzászólások

 • Szilvia 49045 számú kérdése
 • 2020-06-17

Tisztelt Ügyvédnő / Tisztelt Ügyvéd úr!

Vásároltam egy lakást, amelynek május végétől én vagyok a tulajdoni lapon bejegyzett tulajdonosa. Az eladókkal abban egyeztünk meg (és az adásvételi szerződésbe is belekerült), hogy a teljes vételár kézhezvételétől számítva egy hónapig maradhatnak ingyen, majd ennek lejártát követően előre, 30 naponként 90.000 Ft kötbért kötelesek fizetni.
Május 21-én lett a teljes vételár kifizetve az eladók felé, a napokban jár le az ingyenes hónapjuk.

Az eladók már a vásárlás során is amennyire lehetőségük engedte, húzták az időt. Először áprilisra mondták, hogy elkészül a lakásuk, majd ebből az lett, hogy május végén már csak a csempét kellett kiválasztani, legutóbb pedig indoklás nélkül leghamarabbi kiköltözés dátumának augusztust jelölték meg. Kezdek aggódni, hogy esetleg még évekig/sosem fognak kiköltözni.
Szeretnék felkészülni minden eshetőségre, így az egyik kérdésem az lenne, hogyha ismét halogatják a kiköltözés dátumát, de fizetik a kötbért, akkor milyen módon lehet rábírni őket a mielőbbi kiköltözésre? Többlethasználati díjat ezesetben felszámolhatok? Többlethasználati díj nem szerepel a szerződésben, ezt utólag milyen módon lehet követelni? Illetve ezt csak adott hónapokban előre lehet kérni, vagy x hónap után is, egy összegben?
Az ingyenes hónap végén fel kell szólítanom az eladókat írásban, hogy hagyják el a lakást vagy ezzel várjam meg a legközelebbi időpontot, amikor ismét elhalasztanák az ígért kiköltözés dátumát?
Illetve, amennyiben akár pár napot is késnek a kötbér fizetésével, el lehet már indítani a lakás kiürítésére vonatkozó folyamatokat?

Köszönettel,
Szilvia

Tisztelt Szilvia!

Az Ön által vázoltak alapján megállapítható, hogy nagyon előnytelen adásvételi szerződést kötött. Az adásvételi szerződés tartalmának ismerete nélkül csak általánosságban tudok Önnek válaszolni. Az ingyenes hónap után az eladók nem kötelesek kiköltözni, a kötbér fejében az ingatlanban maradhatnak. Ha nincs kikötve bérleti vagy használati díj, ilyet csak akkor követelhet, ha a kötbért meghaladó kára van, mert pl. a piaci bérleti díjakat nem éri el a kötbér mértéke. Az ingatlan kiürítése iránt nem indíthat pert, mert a birtokba adás késedelmének szankciója a kötbér. Javaslom, hogy keresse fel az okiratot szerkesztő jogi képviselőt és konzultáljon vele a lehetséges megoldásról.


Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal:


 • Anikó 49044 számú kérdése
 • 2020-06-17

Tisztelt ügyvéd Úr!
Kerdésem a következő lenne. Lányom szemelyikölcsönből vásárolt egy ingatlant, amit fele fele aranyban az élettarsával irattak a nevükre. Született egy közös gyerekük azóta. Az élettárs lelépett egy új kapcsolatba. Mit lehet tenni, hogy az ingatlan lekerüljön a nevéről. Illetve az"uri embernek" milyen jogai lehetnek az adott ingatlannal kapcsolatban. Kihez fordulhatunk jogi segítségért.
Válaszát előre is köszönöm szépen
Tisztelettel
Anikó
Egy aggódó nagymama

Tisztelt Hölgyem!

Jelenleg az úr az ingatlan tulajdonosa, tehát megilletik mindazon jogok, amelyek a tulajdonost megilletik (birtoklás, használat, hasznosítás, megterhelés, rendelkezési jog). Mindenképpen ügyvéd által ellenjegyzett okiratra van szükség ahhoz, hogy "lekerüljön a nevéről". Adásvételi szerződést kell kötniük, de a közös gyermek javára történő ajándékozás is szóba jöhet. Amennyiben az úr ebben nem közreműködő, polgári perben kell kérni a közös tulajdon megszüntetését.


Tisztelettel:

dr. László Tamás ügyvéd
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 4. 1/4.
+36 20 576 0010
+36 20 576 0010
laszlo.tamas.dr@gmail.com

Közösségi oldal:


 • Erika 49023 számú kérdése
 • 2020-06-07

Tisztelt ugyvedi iroda, .

Edesapam halala utan az o es edesanyam tulajdonaban levo ikerhaz eladasa kapcsan kerek tanacsadast. Az ingatlan 84ben epult, 92ben tetoter beepitest kezdtek engedely alapjan, amit 96ban befejeztek szuleim. Az ingatlan igy 2 szobarol 5 szobara bovult. Ezt a hazat szuleim laktak kozosen apa halalaig =2019 oktober.
Azapara eso resz megoroklesre kerult koztem es batyam kozott mig anya megtartotta az o reszet. Igy harman tulajdonoltuk a hazat, es elkezdtuk az eladast. A hazra talaltunk egy vevot, kifizette, Tulajdonjogot atirtuk most majusban. .
Egy hettel kesobb a vevo kijelentette hogy a tetoter padlozat cserelesekor eszrevettek hogy Nem betongerendak hanem fa gerendak lettek beepitve. A tetoter 1992-es epitesi engedelye leirja a betongerendakat, es azt is hogy az engedelytol valo elterest statikussal kell megvizsgaltatni es leirni az epitesi naploban.
A vevo arra a kovetkeztetesre jutott hogy ez rejtett hiba es vissza akarja mondani a szerzodest, szerinte igy a haz nem kapott hasznalatba veteli engedelyt es igy ytulajdonkeppen ez egy 2 szobas haz amin nincs tetoter mivel szerinte igy nem kapott engedlyt a haz.
A tetoter epites 1996ban lett befejezve, es ekkor lett ra hasznalatba veteli engedely kerve, ezt a papirt mi megtalaltuk.
A vevo a vasarlasi folyamatban egyszer sem kerdezett tolunk a gerendakrol, vagy a tetoter anyagairol, es mi nem adtunk at semmilyen okiratot errol a vevonek.
Az ingatlan ugynoknek a haz eladas kezdesekor majusban atadtunk a haz dokumentacionak azt a rezet ami leirta hogy az eredeti regi haz mibol epult, es ebben volt a raepitesi engedely is. De ez azelott volt hogy a vevo megjelent, valamint ezutan sem egyszer sem kerult szoba a gerenda kerdes vele vagy a kesobb megjelent vevovel.
A vevo most azt allitja o a beton gerendak tudataban vette meg a hazat - errol nekunk nem szolt a folyamatban. Azt is allitja igy az ingatlan nem az amit o akart venni, es valoszinuleg statikailag nem megfelelo - annak ellenere hogy lakva volt 30 evig. Azt allitja szerinte nem volt hasznalatba veteli engedely - mi tudjuk hogy ez meg volt kerve es erkeztetve a hivatalban, ez a papir megvan, de magat az engedelyt otthoni papirok kozott nem talaltuk meg. Ki lehet ezt valahonnan kerni?
A vevo tovabba kitalalta hogy mivel o kozben eladta a sajat lakasat amibol kikoltozik augusztusban, es addig nem tudna uj hazat venni igy o szeretne hogy majd mi fizessuk neki az alberletet augusztustol amig o talal egy masik hazat megvenni.
Milyen jogi alapja lehet itt a vevonek megszuntetesre? ki lehet e kerni ilyen regi hasznalatba veteli engedelyt? Mi alapjan hihette a vevo hogy mi van a hazba beepitve es ez alapjan o utolag karosultnak szamit?
Erdeklodve varom valaszat
Udvozlettel

Tisztelt Erika!

Köszönettel vettük megkeresését. Pontos tájékoztatást csak az ügy részletes ismeretében tudnánk adni, de a rendelkezésünkre álló információk alapján a következő felvilágosítással tudunk szolgálni:

A használatbavételi engedély kiadása a járásszékhely települési önkormányzat jegyzőjének a hatáskörébe tartozik, így az ingatlan fekvése szerinti illetékes önkormányzattól szíveskedjen érdeklődni a régebbi engedélyek kiadásával kapcsolatban.

Hibás teljesítésről akkor beszélhetünk a törvény alapján, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek. Ez alól azonban van egy kivétel; nem teljesít hibásan a kötelezett, ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy a hibát a szerződéskötés időpontjában ismernie kellett.
Nyílt hibának minősül minden olyan hiba, amelyről az eladó tájékoztatta a vevőt, illetve az ingatlan alapos vizsgálata során egyértelműen láthatóak, felismerhetőek. Rejtett hiba körébe tartoznak azok a hibák, amelyeket az eladó nem közölt a vevővel, illetve a legnagyobb körültekintés mellett sem észrevehető.
A gerenda anyagának a megismerésére az ingatlan megtekintése során általában nincs lehetőség és csak a szerződés megkötése után, a felújítási munkálatok során derülhetett ki, hogy fából vagy betonból készült a gerenda. Úgy gondolom, amennyiben a vevő valóban a betongerendák miatt szerette volna megvásárolni az ingatlant, abban az esetben érdeklődött volna Önöktől ezzel kapcsolatban. A másik lehetőség, hogy a vevő mi miatt alapozta erre az adásvételt az pedig az lehet, hogy megtekintett valamely, az ingatlannal kapcsolatos dokumentumot, feltehetően a használatbavételi engedélyt, amelyen szerepel a gerenda anyaga.
Összegezve tehát az Önök kötelezettsége az volt, hogy tájékoztassák a vevőt minden olyan hibáról, amely nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek. Hivatkozva arra, hogy az építési munkálatokat több mint húsz éve befejezték, nagy valószínűséggel Önök nem tudhatták ténylegesen milyen anyagból készültek a gerendák, illetve az engedélyek alapján okkal feltételezhették a betongerendák meglétét.

Amennyiben további kérdése merülne fel, forduljon hozzánk bizalommal.Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsaidr@gmail.com

Közösségi oldal:


 • Zsolt 49016 számú kérdése
 • 2020-05-31

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Mivel sem a NAV honlapján, sem pedig más egyéb fórumon nem kaptunk érdemi választ a következő, ingatlannal kapcsolatos kérdéseinkre, megkérném Önt, hogy véleményezze az alábbiakat:

Én és a barátnőm, akivel nem vagyunk házastársi viszonyban és ezt a közeljövőben nem is tervezzük, eladnánk a saját nevünkön lévő lakásainkat, e két lakás árát visszaforgatnánk egy családi házba, aminek összértéke nem haladná meg a kettőnk ingatlanából befolyt összeget.

Lehetséges ezt ily módon kivitelezni?
Van-e olyan dolog, ami a szokványos, azaz, egy ingatlan áráért vett másik ingatlan vásárlásától eltér.
Jogi,adózási vagy bármilyen szempontból lehet-e különösebb buktatója a dolognak?
Csak néhány dolog, ami laikusként eszembe jut: Ingatlanadó megoszlása?
Illetékfizetés mértéke?
(Édesanyám is velem él, gondolom szükséges lesz a haszonélvezeti jogot is törülni, majd
átvezetni azt az új ingatlanra.)

Válaszát tisztelettel köszönöm.

Kedves Zsolt! A terv végrehajtásának nincs akadálya!
Az eladott ingatlanok kapcsán adófizetési kötelezettségük merülhet fel, ezt az ingtlanjog.hu honlap adókalkulátorával ki tudja számolni (A kérdése nem tartalmazza a számításhoz szükséges információkat.).
Ha az eladott ingatlanok eladási árát fordítják mindeketten az új házrész kifizetésére, akkor nem lesz illetékfizetési kötelezettségük, feltéve, hogy az eladásoktól számítva 3 éven belül vásárolnak.
Az édesanyja haszonélvezeti joga "átvihető" a másik ingatlanra (az Ön által megszerzendő részre), de nem kötelező.
Egyébként pedig - mivel három ügyletről beszélünk - érdemes a "projekt" megindítása előtt már konzultálni a megfelelő ügyvéddel, aki elsőként tanácsadással, majd az eladásoknál az iratok véleményezésével, végül pedig a vásárlásnál az okiratszerkesztéssel tud a segítségükre lenni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Kamilla 49014 számú kérdése
 • 2020-05-29

Üdvözlöm, Budaörsön szeretnék megvásárolni egy nagyobb telket, amit ezután 3 kisebb telekre bontanék. Ezzel a részével nincs is gond, azonban az újonnan kialakult 3 telekből csak egynek lenne utcai kapcsolata, így szeretnék kiépíteni egy magánutat külön helyrajzi számmal ahonnan mindhárom telek megközelíthető lenne. Kérdésem: mivel ezek az ingatlanok befektetési céllal lesznek vásárolva, így ráépítés után továbbértékesítésre kerülnek, mit lehet csinálni a magánúttal ami elvileg a tulajdonomban marad? Hogyan lehet joguk a lakóknak használni, illetve az ezzel járó közös terheket (úttisztítás, áramhasználat, stb.) milyen módon lehet szabályosan megosztani? Köszönöm szépen, Kamilla

Kedves Kamilla!
Javaslom, hogy az utat is adja el, amelyen így létrejöhet egy hármas közös tulajdonos, ahol a tulajdonosok megegyeznek a telkek majdani tulajdonosaival. Így egyrészt Önnek nem lesz egy igazából kihasználatlan ingatlana (út), másrészt azok tulajdonában lesz, akik egyébként használni is fogják, ill. övék lesz a fenntartási-karbantartási kötelezettség is.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Eszter 49007 számú kérdése
 • 2020-05-25

Kedves Holgyem/Uram,
A fent emlitett Bacs-Kiskun-megyei telepulesen neztunk ki egy elado nyaralot. A nyaralo jelleget tekintve egy fahaz. Mint kiderult a vetelarban csupan a fahaz ara van benne, a telek nem kerulne a tulajdonomba a vasarlast kovetoen, mivel a teruletre eves szinten berleti dijat kell fizetni.
Az alabbi kerdeseim vannak ill. megerositest szeretnek kerni:
1 - Ha jol gondolom, a berleti dijon a tulajdonos -ha ugy tetszik neki - evrol evre valtoztathat. Ertem ugy, h veszek x millio Ft-ert egy fahazat, a terulet berleseert pedig kifizetem az eves berleti dijat. Ha kovetkezo evben felemelik a berleti dijat az eredeti osszeg haromszorosara, koteles vagyok kifizetni es beleszolasom sincs. Vagy rosszul gondolom?
2 - Ha fizetem becsulettel a berleti dijat, megteheti-e a tulajdonos, h felmondja a berleti dijam es megmondja nekem, h szedjem a teruletrol a satorfamat? Ergo bukok x millio Ft-ot, amibe a fahaz kerult.
3 - Orokithetem a berleti dijamat csaladtagomra?


Koszonettel:
Eszter

Tisztelt Hölgyem!

Az Ön által előadott helyzetet jogi szempontból aggályosnak tartom.
A Ptk. általános szabálya szerint az épület tulajdonjoga a földtulajdonost illeti meg, az épület önállóan adásvételi szerződés tárgya csak akkor lehet, ha az önálló ingatlanként be van jegyezve az ingatlan-nyilvántartásba, vagyis van külön tulajdoni lapja.
Javaslom, hogy mindenképpen kérjenek ügyvédi segítséget a szerződéskötést megelőzően.


Tisztelettel:

dr. László Tamás ügyvéd
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 4. 1/4.
+36 20 576 0010
+36 20 576 0010
laszlo.tamas.dr@gmail.com

Közösségi oldal:


 • Mia 48990 számú kérdése
 • 2020-05-13

Tisztelt Válaszadó! Januárban aláírt adásvételi szerződéssel foglalót fizettem egy ingatlanra, melynek teljes árát április végéig kellett volna rendeznem, a meglévő ingatlanom eladásából származó bevételből. Azonban az előre nem látható, de időközben megjelenő koronavírus járvánnyá válása, és az elrendelt kijárási korlátozás miatt márciustól már nem sok esélyem volt a megadott határidőre eladni a lakást és kifizetni a házat. Van-e valamilyen jogi lehetőségem, a jelenlegi magyarországi helyzetre tekintettel, a határidő meghosszabbítására (és ha igen, milyen időtartammal) úgy, hogy az eladó ebbe önként nem akar beleegyezni?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Mia!
Amikor egy jogvitát a felek közös megegyezéssel nem tudnak megoldani, azaz nem születik egy kompromisszumos megoldás, akkor a megoldás másik lehetséges platformja a bíróság.
Nincs tehát olyan út, hogy Ön peren kívül "ráerőltesse" a szándékát a másik félre. Ha csak ez kínálkozik megoldásként, akkor azt kell megvizsgálni, hogy a jelen esetben lehet-e olyan igényt előterjeszteni az eladóval szemben, amit a bíróság jó eséllyel megítélne. A véleményem, hogy nincs ilyen igény. Az eladó "ragaszkodása" az aláírt szerződés rendelkezéseihez - bár nem feltétlenül észszerűek és célszerűek - de jogszerűek.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • József 48951 számú kérdése
 • 2020-04-19

Tisztelt ügyvédi iroda!
Meg szeretnénk venni egy telket de az egyik tulajdonost nem lehet megtalálni sehol! 40 éve nem tudni hol tartózkodik talán diszidált! 1922ben született lehet hogy már nem is él! Hogy tudom meg venni ezt a telket a többi tulajdonostól, és hogy tudom az egészet a nevemre íratni ha az illetőt nem tudjuk felkutatni? 8/20ad része van. Ha van rrá lehetőség. Köszönöm.

Kedves József!

Az ingatlannak jelenleg csak a 12/20 részét veheti meg az élő és ismert eladóktól. A fennmaradó részre elképzelhető egy elbirtoklás - bírósági per útján - vagy egy közös tulajdon megszüntetési per, amennyiben a 8/20 arányú tulajdonos ismeretlen helyen tartózkodik. Amennyiben az eljárás során kiderül, hogy elhunyt, úgy a fenti eljárások vele szemben nem állnak meg, ellenben csak akkor vezethetnek eredményre, ha lefolyik egy hagyatéki v. póthagyatéki eljárás, amelynek nyomán az ingatlan 8/20 részének élő és elérhető tulajdonosa lesz bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásba.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Dóri 48915 számú kérdése
 • 2020-02-29

T. NAGY Zoltán Ügyvéd Ur
Kérdésem férjem és sógorom megorokolte édesanyja házat. Mos át szeretnék a fiam nevére íratni. Hogy cselekedjunk
Koszonom segitseget

Kedves Dóra!
Ügyvéd által készített és ellenjegyzett okiratba kell foglalni az ajándékozási szerződést. Ha megbízást adna nekünk a lebonyolításra, úgy kérem, hogy hétfőn keressen telefonon!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Péter 48913 számú kérdése
 • 2020-02-26

Üdvözlöm!

Árverés alatt álló ingatlanra megkötött adásvételi szerződés miatt felfüggeszthető az árverés?
Jelen esetben 1 érvényes licit van a házra és én árverésen kívűl szeretném megvásárolni.
Az árverés vége 2020. március 16.
Ha a szerződésben későbbi dátum szerepel a vételi ár kifizetésére azt elfogadja a végrehajtást kérő?

Várom válaszát

Köszönettel
Péter

Tisztelt Péter!

Kérdésére a Vht. 157. § adja meg a választ. Az érthetőség kedvéért a bekezdéseket a magyarázat logikai sorrendjében idézem.

(5) bek.: Vételi ajánlat licitnaplóban történő közzétételét követően az árverésen kívüli eladásra akkor van lehetőség, ha a felajánlott vételár magasabb a közzétett vételi ajánlat összegénél, kivéve a (2) bekezdésben foglalt feltételek mellett történő eladást, melyre a közzétett vételi ajánlattal megegyező vagy annál alacsonyabb vételáron is lehetőség van.

(2) bek: Ha az (1) bekezdés szerinti értékesítésből befolyó vételárból a végrehajtási eljárás költsége és valamennyi végrehajtást kérő - ideértve a végrehajtási eljárásba bekapcsolódott zálogjogosultakat is - követelése előreláthatólag kielégíthető, és az ingatlanra vonatkozólag más érdekeltnek nincs az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett joga, az árverésen kívüli eladáshoz nem szükséges a végrehajtást kérők beleegyezése. Ebben az esetben a végrehajtó az ingatlant az adós által megjelölt személynek az adós által megállapított becsértéken adja el.

(1) bek: A végrehajtó az ingatlant a felek kívánságára - az általuk meghatározott vevő részére és az általuk megállapított becsértéken - árverésen kívül, de árverési vétel hatályával adja el.


Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal:


 • Eszter 48897 számú kérdése
 • 2020-02-12

Tisztelt Ügyvéd Úr/Asszony!

Szíves tanácsukat szeretném kérni a következôkben. Házunk eladásra kerül, az adásvételi szerzôdést aláírtuk és megtörtént annak a Fôldhivatal általi érkeztetése is.
A vevôk (élettársak, 7/8 arányban vásárolják meg a házunkat készpénzzel és hitellel is) szeretnének beköltözni a teljes vételár kifizetését megelôzôen albérlôként, amennyiben a lakásuk eladása után azonnal ki kell költözniük.
Szeretném megkérdezni Ônöket, hogy a fentiek okozhatnak-e bármilyen bonyodalmat számunkra.
Köszönettel,
Eszter

Kedves Eszter! Jogi akadálya nincs annak, hogy a vételár megfizetése előtt birtokba lépjenek, de nem ez az általános eljárás. Az adásvételi szerződés megfelelő módosítását és különböző biztosítékok alkalmazását javasolnám a helyzet rendezésére.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Eszter 48893 számú kérdése
 • 2020-02-06

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Használt lakást szeretnénk vásárolni, viszont előbb el kell adnunk a már meglévőt. Foglalóként csak az eladási ár 10%-át kérhetjük el, vagy ettől magasabb összeg is kérhető a vevőtől? A foglaló összegéből szeretnénk a már meglévő lakásunkat tehermentesíteni, majd egy új hitelt igényelni az új lakásra. Viszont mivel nincs saját önerőnk, csak az amit az eladott lakásunkért kapunk, ezért nagyon fontos, hogy minden megfelelő időben történjen, amit még elég nehezen látunk át.
Köszönettel!

Kedves Eszter!
Nincs "kőbe vésve" a foglaló 10 %-os mértéke, attól mindkét irányba el lehet térni, bár a túlzott mértékű foglaló alkalmazását nem javaslom. Annak sincs akadála azonban, hogy a szerződéskötéskor ne csak foglaló jogcímén kerüljön sor kifizetésre, hanem pl. vételárrészletként is, ami ugyan másképpen viselkedik egy esetlees meghiúsulás esetén,mint a foglaló, de az átadott/átvett pénzösszegt növeli.
Amennyiben további kérdés merülne fel vagy a lebonyolításban lehetünk a segítségükre, úgy kérem, hogy keressen!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Gabriell 48873 számú kérdése
 • 2020-01-14

Tisztel Ügyvéd Úr/Nő!
Tavaly banki hitel és CSOK segítségével megvásároltunk egy tégla építésű társasházi lakást, emeletünkön még egy lakás áll, melynek területén belül egy lezárt, közel 7 nm-es szoba áll, mely tulajdonlapilag a mi lakásunkhoz tartozik! Az ott élő lakó szeretné megvenni ezt a szobát, de ugye amíg a jelzálog terheli ingatlanunkat eladni neki nem tudjuk! Szóba jöhet-e esetleg a részéről használatba vételi öröklődő jog megszerzése?! Az Ő érdeke az lenne, hogy ha jelzálogunkat rendeztük ez a szoba majd az Ő lakásának négyzetméterét gyarapítsa. Nekünk nincs rá szükségünk! Milyen úton módón lehet ezt megoldani? Ő fizetne is ezért természetesen! Ebben kérném segítségüket! Köszönettel: Gabi

Kedves Gabi!
Az adásvételt le lehet bonyolítani akár most is, de ahhoz szükség van/lesz a banki szerződések módosítására. Amennyiben a jövőre nézve szeretnék ezt biztosítani, úgy jelenleg előszerződést tudnak kötni. A használatot pedig egy bérleti szerződéssel tudják átengedni számára arra az időszakra, amíg nem tudja megvásárolni. Az ügylet lebonyolítása ügyvédi közreműködést fog igényelni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Melinda 48864 számú kérdése
 • 2020-01-13

Tisztelt Ugyved Ur!
Meghiusult adasvetellel kapcsolatosan kerdeznek. Szerzodes kotes megtortent, kozbe az ertekbecslo lakhatatlannak minositette az ingatlant, amire Csok ot szerettem volna felvenni, a tulajdonos tobb dolgot elhallgatott az ingatlannal kapcsolatban. Az ertekbecslesrol is azt mondta, hogy minden rendben van. De jott a fekete leves, ertekelhetetlen az igatlan. Igy megvenni sem tudom, de kifizettem 110000 ft ot, amit nem hajlandoak visszafizetni. Kerdesem mit tehetek? Koszonom valaszat. Udvozlettel.

Tisztelt Hölgyem!

Az Ön által leírtak alapján az adásvételi szerződés elég egyértelműen az eladó érdekkörében felmerült okból hiúsult meg, tehát köteles Önnek visszafizetni a 110.000,- Ft-ot.
Leveléből nem derült ki, hogy az Ön által megfizetett összeg a szerződés szerint előlegnek vagy foglalónak lett minősítve (ezt Ön is könnyen megállapíthatja a szerződés szövegéből). Amennyiben ugyanis foglaló volt, úgy az eladó, a kapott foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni, visszafizetni(lásd: Ptk. 6:185. §)

Tisztelettel:

dr.László Tamás ügyvéd
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 4. 1/4.
+36 20 576 0010
+36 20 576 0010
laszlo.tamas.dr@gmail.com

Közösségi oldal:


 • Áfám 48854 számú kérdése
 • 2020-01-04

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Pár napja feltettem egy kérdést amiben egy haszonélvező gyámság alá vonása volt a téma.
Arról volt szó, hogy valaki, aki nem az ingatlan tulajdonosa meg akarja akadályozni egy ingatlan eladását azzal, hogy a haszonélvezőt gyámság alá vonja, pedig a haszonélvező is el szeretné adni az ingatlant.
(48848 számú kérdés.)

Megoldódni látszik az eset. Az adásvétel még nem zajlott le és április előtt nem is fog, mert addig külföldön tartózkodunk, de a haszonélvező aláírt ügyvéd előtt egy olyan papírt, amiben hozzájárul az ingatlan eladásához és az adás-vételtel megkötésével egyidejűleg a haszonélvezeti joga megszűnik.
Ön szerint ez így rendben van?
Nincs további teendő?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:
Ádám

Kdves Ádám!
Az okirat tartalmát és a haszonélvező mentális álapotát nem ismerve, nem tudok nyilatkozni, de akár rendben is lehet!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: