Hozzászólások

 • Zsolt 49052 számú kérdése
 • 2020-06-22

Tiszteletem Az lenne a kérdésem hogy elarvereztek az ingatlanomat a földhivatal le vette rola a jelzálog bejegyzéseket de még mindig követelnek rajtam összegeket .A banknak ill vegrehajtónak nem lettvolna kötelessége kifizetni a rà terhelt összegeket.Előre is köszönom válaszàt.

Kedves Zsolt! A tartozása minden bizonnyal magasabb volt,mint az árverési értékesítésen elért eladási ár, így a különbözetet még joggal követelik.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Róza 49004 számú kérdése
 • 2020-05-20

Tisztelt dr. Rácsai Lajos!

Édesapám szülei meghaltak, 10-en vannak tesvérek, és az egyik testvére miatt két pénzintézet általi tartozás miatt végrehajtás van bejegyezve az ingatlanra csak az apai részre. Hogyan lehet értékesíteni az ingatlant, ha a két végrehajtás összege meghaladja az ingatlan az egytized értékét? Ha árverésre kerül a sor, akkor csak az arányos részt vonják le az ingatlan eladási árából a többit megkapják a testvérek? Meg lehet úgy állapodni az egyik pénzintézettel, hogy az adósságot az egyik tulajdonos az örökrész fejében kifizeti? Ilyenkor a másik pénzintézet általi végrehatást törlik a tulajdonlapról?

Tisztelt Kérdező!

Köszönettel vettük megkeresését. Pontos tájékoztatást csak az ügy részletes ismeretében tudnánk adni, de a rendelkezésünkre álló információk alapján a következő felvilágosítással tudunk szolgálni:

Az ingatlan értékesítésére sor kerülhet a végrehajtási joggal terhelten is, így ebben az esetben már az új tulajdonostól követelik a tartozást. A vételárat pedig egyenlő arányban el lehet osztani a testvérek között. Természetesen tájékoztatni kell a vevőt, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan vonatkozásában végrehajtási jog van teherként bejegyezve. Nagyon ritka, hogy egy vagy több vevő ilyen terhekkel együtt vásárolja meg az ingatlant. Általában a vételárból rendezik ezeket a tartozásokat úgy, hogy a vevő közvetlenül a végrehajtónak fizeti meg a követelést.

Az ingatlan esetleges árverésével kapcsolatban azzal a tájékoztatással tudunk szolgálni, hogy nem az egész ingatlant érintené az eljárás, hanem csak a végrehajtással terhelt tulajdoni hányadot. Azonban ha minden tulajdonos kéri, a végrehajtó árverezheti az egész ingatlant, de ez esetben is csak a végrehajtási joggal terhelt tulajdoni hányad ellenértéke kerül a végrehajtási eljárásban elszámolásra, a többi tulajdonos megkapja a költségekkel csökkentett vételár rá eső részét.

Azt, hogy a hitelező azaz jelen esetben a pénzintézettel milyen megállapodás megkötésére van lehetőség az mindig az adott hitelezőtől függ. A megállapodással kapcsolatban velük kell felvenni a kapcsolatot. Amennyiben megállapodnak az egyik hitelezővel és a tartozás is rendezésre kerül, akkor egy külön földhivatali eljárás során törlésre kerül a teher a tulajdoni lapról, de ez nem érinti a másik hitelezővel szemben fennálló tartozást.

Amennyiben további kérdése merülne fel, forduljon hozzánk bizalommal.


Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsaidr@gmail.com

Közösségi oldal:


 • László 48959 számú kérdése
 • 2020-04-26

Tisztelt Ügyvéd Úr/ Ügyvéd Asszony,

Szeretném megérdeklődni, hogy ha szeretnék egy lakást megvásárolni, lehet-e kölcsönt felvenni írásban rögzítve a szülőktől? Mi a menete ennek?
Illetve ha nincs lehetőség erre, hitelt szeretnék felvenni, és a bank hitelképességemet átnézi, milyen adataimhoz férhet hozzá, vizsgálhat meg a szokásos, az általuk bekért igazolásukon felül (pl utánajárhat, és egy adatbázisból lekéri, megnézheti, hogy milyen igazolt betegségem van, esetemben allergia, ami negatívan hathat a hitelbírálatra, mert állandó gyógyszerkiadást eredményez, stb.?)
És szeretném azt is megkérdezni, hogy mit tekinthet a bank fedezetnek, garanciának általában, ha nincs ingatlanom (pl valamilyen ingóságaimat tekintheti annak)?
Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: P. László

Kedves László!

A vásárláshoz kölcsönt akár pénzintézettől, akár a rokonságtól (ismerőstől stb.) lehet igénybe venni, és a kölcsön fedezete a megvásárolt ingatlan lehet. A banki vizsgálat küldönböző lehet a különböző pénzintézeteknél, ezeket egyedileg kell megkérdezni tőlük, vagy egy erre szakosodott hitelügyintézőtől.
A bank a hitelbírálat során vizsgálja a személyi, jövedelmi körülményeket, és a fedezetet biztosító ingatlant.
Az egészségügyi vizsgálat jellemzően csk nyilatkozatot jelent, ezt a bank sem ellenőrizni, sem bővíteni nem tudja.
A fedezet elvileg lehetne ingóság is akár, de kézenfekvő, és a gyakorlat is így működik, hogy a megvásárolt ingatlan lesz a kölcsön visszafizetésének fedezete.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Vivien 48950 számú kérdése
 • 2020-04-18

Tisztelt Ügyvédi Iroda!
Árverésen az enyém volt a legmagasabb, sikeres licit. Jövő héten kell a végrehajtó irodában a jegyzőkönyvet aláírnom. A határidőkkel kapcsolatos kérdésem lenne, az iroda nem elérhető jelenleg..

Az ingatlan árverési hirdetménye a következőket tartalmazza:
Besorolás:
lakóépület
Fekvés:
belterület
Művelési ág:
nincs
Bejegyzett földhasználat:
Nincs megadva
Épület típusok:
lakóház, gazdasági épület
Jogi jelleg:
nincs
Tulajdoni hányad:
1/2+1/2=2/2
Sikeres árverés esetén sem törölhető jogok:
minden jog törölhető (tehermentes)


Beköltözhető :
igen
Sikeres árverés esetén sem köteles kiköltözni:
nincs ilyen személy
Leírás :
Kivett lakóház és udvar és gazdasági épület. Az ingatlan a tulajdoni lap, valamint az adó- és értékbizonyítvány alapján kivett lakóház és udvar és gazdasági épület.


Megtekinthető :
külső szemrevételezéssel bármikor, belülről pedig közvetlenül a tulajdonossal (bentlakóval) előre egyeztetett időpontban

Ezt az ingatlant nyaralóként használták, nem laktak itt életvitel szerűen. Ebben az esetben, a jelenlegi vírusos helyzetben mivel kell számolnom ? Letelik a 30 nap, és a végrehajtó birtokba adja az ingatlant ?
Igazából itt nincs szó kilakoltatásról, de a jelenlegi tulajdonos a nyarat itt "akarja" mindenképp tölteni, erre van lehetősége?

Valamint még arról érdeklődnék, hogy ha bármilyen kárt okoz az ingatlanban akkor azt köteles megtéríteni ? Értem ezalatt azt, hogy van-e lehetősége akár "szétverni a belsejét"? Képeken láttam már, tudom hogy milyen állapotban kellene lennie...
Köszönöm előre is a segítséget!!
üdv!

Tisztelt Vivien!

A koronavírus miatti veszélyhelyzet alatt nemcsak kilakoltatási moratórium van, hanem a személyes ügyfélfogadás is szünetel a végrehajtóknál és nem végezhetnek helyszíni eljárási cselekményeket. Ezért az ingatlan birtokba adására a veszélyhelyzet megszűnéséig nem kerülhet sor.

Bármilyen kártérítés érvényesítése lehetséges, amennyiben bizonyítható, hogy a kárt az adós vétkes magatartással okozta. A bizonyítás nehézségei miatt ennek elég kevés az esélye.


Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal:


 • Milán 48909 számú kérdése
 • 2020-02-20

Üdvözlöm!
Szerintem egy elég ritka kérdéssel fordulok most Önhöz. Egyszerre bérelek és fizetem a havonta a törlesztőrészletét egy sorháznak. A szerződésben leirtak szerint el csúsztunk a havi törlesztéssel. Ez esetben mennyi a törvényes késedelmi kamat? Ez lenne a kérdésem. Hivatalos ügyvédi megállapodás nem történt.
Válaszát előre is köszönöm!
Boda Milán

Tisztelt Uram!

A törvényes késedelmi kamatot a Ptk. 6:48. § definiálja, eszerint ha a jogosultnak a késedelembe esés időpontjáig kamat jár, a kötelezett a késedelembe esés időpontjától e kamaton felül a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat egyharmadával megegyező késedelmi kamatot, de összesen legalább a naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamatot köteles fizetni. Ez jelenleg 0,90 %.
Nagyobb problémája lehet azonban Önnek a hitelszerződésben foglalt azon egyéb szankciókkal, amik a késedelmes fizetés esetén a hitelezőt megilletik (pl. szerződés felmondásának joga stb.)Tisztelettel:

dr.László Tamás ügyvéd
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 4. 1/4.
+36 20 576 0010
+36 20 576 0010
laszlo.tamas.dr@gmail.com

Közösségi oldal:


 • Miklós 48905 számú kérdése
 • 2020-02-17

Tisztelt Ügyvédúr, Ügyvédnő!
Nem tudjuk, mi volna a helyes, célravezető lépés, ezért fordulunk Önökhöz.
Adott Gyömrőn egy családi ház, melynek 1/1 tulajdonosa az anyósom. Ő lakik most ott a sógornőm három gyermekével.
Az ingatlan jelenleg tehermentes, de a sógornőm hamarosan hazaköltözik és - a jelenlegi információink szerint - tetemes adóssága van, amit várhatóan nem tud kifizetni. Amennyiben az anyósom elhalálozik, a nejem és a sógornőm fogják közösen örökölni a házat és akkor már lesz min végrehajtani a tartozásokat. 50/50 %-os tulajdoni aránynál lehet-e a végrehajtásnak az a vége, hogy kiköltöztetik a sógornőmet a gyerekekkel együtt?
Feltételezve, hogy sajnos van erre lehetőség, arra gondoltunk, hogy az anyósom ajándékozza kizárólag a nejemnek az ingatlant és akkor - mivel továbbra sem lesz a sógornőmnek tulajdona - nem indíthatnak ellene ilyen jellegű eljárást.
Természetesen ez felvet egy újabb kérdést, miszerint a feleségem nevére kerülnek a közművek, de ha a testvére nem fizeti azokat, akkor azt majd a feleségemen követelik?
Segítő válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel:

Kedves Miklós! A kérdése első részében írt félelem jogos lehet azzal, hogy a végrehajtási eljárás csak a sógornője részét érintené természetesen. Az esetleges kiürítés is csak a fél ingatlant érintené, ami persze az ingatlan egészét és a felesége majdani tulajdoni hányadát tekintve épp elég problémás helyzetet eredményezne.
Az ajándékozás jó megoldás lehet, de a majdani hagyaték eljárásnál a sógornőnek kötelesrész iránti igénye lenne, ennek sorsát is rendezni kellene. Az is lehetne, hogy az unokák szerezzék meg az ingatlant. szóval ... sok/többféle megoldás képzelhető el, lehet, hogy érdemes lenne egy konzultáció keretében folytatnunk a párbeszédet. Amennyiben ezzel egyetért, úgy az alábbi módok valamelyikén kereshet!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • tamás 48869 számú kérdése
 • 2020-01-14

T.Ügyvéd Ur !
A jelzálog jog vagyoni értékű jog?
üdvözlettel tamás

Kedves Tamás!

Nem.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: