Hozzászólások

  • Dike 49096 számú kérdése
  • 2020-07-16

Tiszteletem!
Segítséget szeretnék kérni!
Vettem a II.kerületben ,fent a hegyen , villalépületben,egy 40nm-es félszuterén lakást.
Februárban hirdették ,egy barátnőmmel néztük meg.
Makulátlan állapotban volt,nemrég felújítva,berendezve.
Első kérdésünk volt nem vizesedik -e a lakás? Az eladó ezt válaszolta:
"azért nincs frissen kifestve,hogy lássák,ez a lakás teljesen száraz"
1 éjszakát gondolkoztam,másnap adtam némi foglalót
.Bankhitelre is szükségem volt. ,ez jócskán elhúzódott.
Április 30.volt határidőm.21.-én felhívott az eladó,hogy a cirkóberendezésben eltört valami(cirkó a hálóban egy szekrényben ),ezért picit felpúposodott a parketta,kicseréli.Gondoltam ,milyen korrekt!
Ápr.30.-án utolsó nap érkezett meg a bankhitel.A lakásban ott ült a tulaj,és szárította páraelszívóval a falat.
Mondta h a cirkó miatt picit vizes a fal,de ettől a páraelszívótól megszűnik pár napon belül.és akkor visszajön lefesteni.
Türelemmel vártam,de a vízszint csak emelkedett,és nemcsak a hálóban,de a teljes 40 nm -es lakás összes fala kb 80cm magasan vízesedett.Ekkor szóltam a tulajnak ,azt mondta párás a levegő,használjam az elszívót,majd megszűnik.
Szóltam a közös képviselőnek,hívjuk ki a vízműveket,lehet csőtörés van.A vízművek,találtak a közös udvarban egy kis csőtörést,de nem tudták megállapítani attól vízesek- lehetnek -e az én falaim.Akkoriban sok eső volt.
Még mindig naivan,és nem feltételezve hogy becsapott az eladó,kihívtam a biztosítót.A biztosítós szakember közölte,hogy ez talajvíz!!.Egyrészt erre egy fillért sem fizet,másrészt a talajvíz egy 6 lakásos társasház szuterén szintjén,nem megoldható probléma!.Vagyis ez a lakás mindig vízes lesz!
Természetesen megjelent a penész,zöld,fekete,bolyhos,a falra akasztott nagy tükör hátulján élőgombás óriási felületen..Hetente penésztelenítem az egész lakást.Az egy dolog hogy asztmásként fulladozok a penészírtótól,reggelenként a köhögéstől.
A páraelszívót éjjel-nappal használom.Egy hétvégi napon,mikor otthon vagyok,és tudom üríteni,15 liter vízet szív fel egy nap alatt!
Felhívtam szakembereket.Volt aki kijött és közölte ezzel ők nem foglalkoznak.Volt aki 40 000.ft-ért jön ki,és látatlanban megmondta hogy 6 millióért talán meg tudják csinálni a lakást,szakvéleményt pedig 500.000.-ft-ért adnak.
Hívtam egy igazságügyi szakértőt.Hetekig kértem jöjjön ki,majd kiderült,hogy csak amiért megnézi a a lakást 80ezerft.,és ha szakvéleményt akarok 500.000.- ft.Lemondtam.
Elmentem ügyvédhez,2 óra ügyvédi díj,plusz egy levél megírására kértem az eladó felé.1hétig dolgozok azért az összegért amibe került,és sajnos semmire nem jutottunk.Az ügyvédnő elmondta ,hogy a bíró úgyanúgy hibásnak ítélhet meg engem,mert egy félszuterénről igenis gondolni kellett volna ,hogy vízes,penészes és dohos.Valamint a páraelszívó láttán is gyanút kellett volna fognom(.A tulaj azt mondta,az egy hasznos cikk,1 óra alatt megszáradnak a kimosott ruhák). 10 M ft hitelt vettem fel rá,nagyon sok havi törlesztővel,és sajnos már fiatal sem vagyok. Teljesen tanácstalan vagyok.Tényleg nem tudok semmit tenni? Valóban csalárd ember el lehetetleníti az életemet,és míg élek dohos,penészes lakásban kell fulladoznom? Tényleg ez a jog Magyarországon,ha egy bíró éppen úgy itéli meg,miért nem voltam alaposabb egyedülálló nőként,akkor penészre vagyok ítélve?,
Az eladó pedig fellélegezhet ,és élvezheti azt a pénzt ,amiért én még 20 évig fogok havi 80ezer ft törlesztőt fizetni.
Nem kérhetem az elállás jogát?,mert egy frappáns ügyféllel megválaszoltatja,perre pedig nem tudom vinni anyagiak miatt az ügyet.Azonban megcsináltatni se tudom,mert nincs 6 millió ft-om,de még hitelfelvételi lehetőségem is maximálisan ki van merítve.
Kérem szépen! Ha látnak valami megoldást számomra,segítsenek a kitalálásában.!
Tisztelettel:
Köszönettel:
L i

Kedves Dike!
Annyiban egyetértek a kolléganővel, hogy a vevőnek is van/lehet felelőssége egy ingatlanvásárlás kapcsán. Ezzel együtt is abban kell/lehet gondolkodni, hogy a szerződést megtámadva vagy szavatossági igényt támasztva pert kezdeményez, hiszen nyilvánvalóan látszik, hogy más platformon - értem ez alatt a peren kívüli megállapodást - erre a helyzetre nem fog megnyugtató megoldás születni. Vagy marad a beletörődés.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • M. 49089 számú kérdése
  • 2020-07-10

Vásároltunk egy új építésű ikerház felet egy cégtől, aki az építést is intézte.
A vásárláskor az épület még nem volt kész. A falak már fel voltak húzva.
Az ingatlan értékét a teljes felépítéskor kifizettük, viszont követeléseink vannak az építtetővel szemben.
Első körben szerződésben foglaltak szerint járna nekünk több mint 1 hónap kötbér, amit nem hajlandó kifizetni. Erre több pontban is hivatkozik, hogy miért.
Pontok: szerinte a mi igényeink miatt késett az átadással. Ezen mondvacsinált indokokat nem tudja igazolni hogy valós lenne, mint ahogy nem is azok.
A második hivatkozása, hogy mivel hamarabb beköltözhettünk az ingatlanba a teljes vételár kifizetése előtt, (a hiányzó összegünk ugyanis még banki ügyintézés alatt volt, amit szintén az ő csúszása miatt csak később tudtuk elindítani)ezért mi ingyen laktunk a házban. Mi viszont úgy gondoljuk,hogy ezzel csak további hét havi kötbér alól mentesült, hisz annyival később történt volna meg a birtokbaadás.
Sajnálatos módon a házban eltöltött két hónap után egyre több probléma merül fel a házzal kapcsolatban.
Ezek egy része szépészeti, ami nyilván más kategória, viszont egy komolyabb része a ház nem megfelelő építésével függ össze.
Átadáskor mi hívtünk ki műszaki ellenőrt, így pár hiba észre lett véve, de sajnos nem minden. A műszaki ellenőr kért részletes adatokat és dokumentációkat az építtetőtől, amiket nem kapott meg, így nem is igazán tudta mivel összehasonlítani az épületet.
Mostanra kiderült, van olyan hiányosságunk, ami teljesen másképpen van, mint a műszaki leírásban.
Van olyan hiányosságunk, amely komolyabb kivitelezési hiba, több millió értékben, van olyan hibánk, ami szerintünk és egy elsődleges statikus szakértő szerint sincs jól megcsinálva.
Ezeket jeleztük az építtető felé, szóban többször is, majd írásban. Tértivevényes értesítéssel, és e-mailban is. Az építtető terel, és úgy áll hozzá, hogy azt is tagadja, hogy ezek hibák lennének.
Első kérdésem az lenne, hogy megfelelően kezdtük-e el azzal, hogy elküldtük hivatalosan tértivevényesen is a hiba listánkat, és kértük javítsa ki?Mit tehetünk még?
Második kérdésem: a házat ingatlanközvetítőn keresztül vettük, így az ügyvédünk, és az építtető ügyvédje is az ottani jogász volt. Amikor felmerültek a problémák a jogász azt mondta nekünk elhatárolódik tőle, és ezt intézzük mi el ketten az építtetővel.
Ön szerint ez mennyire jogos?
Harmadik kérdésem:
Ha pereskedésre kerül sor, mi alapján fogják vizsgálni, hogy az épület megfelelően lett-e megépítve?
Műszaki leírás, ami a szerződésben van, és sajnos elég rövid vagy esetleg a kiviteli tervek alapján, amit még nem is láttunk?
Ezek egyike sem egyezik egymással sok sok pontban.
Köszönöm válaszát
Üdvözlettel
M.

Kedves Márti!
1. Első lépésként ez megfelelő, ebben a fázisban elsődleges fontosságű az írásos kommunikáció.

2. Az ügyvédnek igaza van, a szerződést szerkesztő ügyvéd a felek jogvitájában nem járhat el egyik fél képviseletében sem.

3. A bíróság az ügy összes, rendelkezésére álló okiratát, tanúvallomását és szakvéleményét fogja figyelembe venni a per során, és itt a szakvéleményen van a hangsúly, minden bizonnyal ez lesz a kiemelt fontosságú bizonyítási eszköz a majdani perben.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zoltán 49051 számú kérdése
  • 2020-06-20

Tisztelt Ügyvédi Iroda !
Jelenleg új építésű ( két lakásos társasház közös elválasztófallal és közös tetőszerkezettel ) lakással kapcsolatosan perelem az eladót szavatossági keresettel.Hiányos és hibás teljesítés miatti kártérítés és árleszállítást kérek. Az eladó nem építette ki a padlásteret a műszaki leírás szerint.Hiányzik a padlástéri hőszigetelés egy rétege, a ritkított favázas lécezés valamint a padlástér teljes 4 cm-es OSB lapos lefedése.
A tetőszerkezet gerendázása és szarufázása nem a műszaki leírásban rögzítettek alapján történt. Az előírt gerenda méret 15/20 cm , a szarufa mérete pedig 10/15 cm. A kivitelezés a gerendázás tekintetében 5/15 cm ami duplán lett beépítve. A műszaki leírás engedélyezi a dupla beépítést de csak 7,5/20 cm méretben. A szarufa tekintetében szintén nem tartották az előírást. 5/15 cm keresztmetszettel lettek beépítve.
A padlás hiányos megépítése miatt anyagköltség és munkadíjra vonatkozóan kártérítést követelek. Mivel az eladónak jelezve a hiányosságot, ő többszöri felszólításomra sem tett semmit.
A tetőszerkezet kijavítása pedig nem lehetséges , mert le kellene bontani az egész tetőt, hogy a gerendák és szarufák cseréje megtörténhessen. Ezért a hibáért a három éve kifizetett vételár csökkentését kérem 15%-al. Három éve lett a ház vásárolva 20.000.000. ft-ért.
A segítséget a következők miatt kérem :
A Bíróság megküldte a keresetemet az alperesnek aki ellenkérelmet nyújtott be a Bírósághoz , ahol a Bíróság hiánypótlásra hívja fel a figyelmemet. Idézem a bíróság erre vonatkozó felhívását:

" vonják perbe a kétlakásos társasház további tulajdonosait alperesként és velük szemben is terjesszen elő határozott kereseti kérelmet ( tűrésre kötelezés iránt ) , úgy , hogy a keresetlevelük megfeleljen a Polgári Perrendtartásról szóló 2016.évi CXXX. törvény 170. és 171§-aiban foglaltaknak. A 74/2020 ( III.31. ) Kormány rendelet értelmében a keresetlevelet és a hiánypótlást nem szükséges formanyomtatványon előterjeszteni , megtehetik teljes bizonyító erejű magánokirati formában is. "

Az a kérdésem lenne, hogy hogyan tehetem ezt meg, milyen beadványt kell készítenem, vagyis mit jelen ez az egész idézet számomra?
Mivel két lakásos társasházról van szó, így az alperes azzal érvel, hogy nem vagyunk egyedüliként ( a feleségem a másodrendű felperes mivel mindkettőnknek van tulajdoni része a házban ) a perbe jogképesek és így a Bíróság utasítsa el a keresetlevelünket.
A perbeni jogképességgel kapcsolatosan találtam jogszabályokat , de nem vagyok biztos a dolgomban és nem akarok hibázni ezért kérem a segítségüket.

" Ptk.146. § A tulajdonjog védelmében bármelyik tulajdonostárs önállóan is felléphet A társasház tulajdonosai a közös tulajdonnal kapcsolatos ügyek intézése körében jogképes, a perekben nem kell valamennyi tulajdonosnak perbenállnia. "

" A perbeli jogvitára irányadó 1997. évi CLVII. törvény (Ttv.) 3. § (1) bekezdése szerint: a társasház tulajdonostársainak közössége az általa viselt közös név alatt az épület fenntartása, felújítása és a közös tulajdonnal kapcsolatos ügyek intézése során jogokat szerezhet és kötelezettségeket vállalhat, önállóan perelhet és perelhető, gyakorolja a közös tulajdonnal kapcsolatos tulajdonosi jogait, viseli a közös tulajdon terheit. "

" 48. § A perben fél az lehet (perbeli jogképesség), akit a polgári jog szabályai szerint jogok illethetnek és kötelezettségek terhelhetnek. "

Ezen törvényi rendelkezések a perbeli jogképesség tekintetében jelen keresetemmel kapcsolatosan hogyan érintenek engem? Perelhetünk a feleségemmel együtt az adott keresetünkre vonatkozóan egyedül is, vagy be kell vonnom az úgymond szomszédomat is mint társasház további tulajdonosát? Amennyiben be kell vonnom , akkor azt hogyan tudom megtenni az említett Bírósági hiánypótlásra való felszóllíás tekintetében ? Pontosan milyen " Teljes Bizonyító Erejű Okiratot " kell beadnom? Mit kell tartalmaznia az okiratnak pontosan? Hogyan kell perbe vonni jelen esetben a társasház további tulajdonosait ( egy további tulajdonos van, pontosabban egy házaspár ) ?

Nem szeretnénk , hogy egy társasházi jogi szabályozás miatt, az ilyen mocskos eladók mint a mi esetünk mutatja eltusolják az aljasságukat.

Még azt szeretném közölni, hogy a szomszédunkkal nem vagyunk jó viszonyban , ezért nem tudom, hogy van e arra lehetőség, hogy egyedüliként tudjuk végigvinni a pert? Amennyiben lehet akkor ki szeretnénk hagyni őket, mert amúgy sem beszélünk velük. Ha pedig nem hagyhatók ki akkor az ügy érdekében megtesszük amit kell.

Várom mielőbbi válaszukat amit előre is köszönök !

üdvözlettel : Zoltán

Kedves Zoltán!
Alapvetően - amennyiben nem ügyvédi közreműködéssel indít meg valaki egy pert - egy adott formanyomtatványon kell a beadványokat teljesíteni. Ez alól kaptak mentességet, azaz egy normál beadvány is megfelel, amelyben eleget tesznek a bíróság felhívásának. A beadvány a két tanú alíárásától lesz teljes bizonyító erejű magánokirat, ezt tehát ne mulasszák el.
A bíróság megítélése szerint perbe kell vonni a tulajdonostársat, a tűrésre kötelezés nagyjából ennyit jelent, hogy kérik ők, hogy tűrje a bíróság majdani ítéletét. Ezzel a szomszéd fél lesz a perben, de alperesként. Az Ön által írt idézetek nem irányadóak ebben a kérdésben, a bírófelhívásának egyébként is érdemes tenni, különben visszautasítás lesz a következő lépése a bíróságnak.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tamás 48974 számú kérdése
  • 2020-05-07

Tisztelt Ügyvédek!

2020 január végén megvettük a közös házunkat feleségemmel. Tégla házként hirdették és a volt tulaj is állította, hogy téglából készült a ház. Az energetikai tanúsítványon és a szerződésben is tégla szerepel. Kétszer is kértük a tervrajzokat, a tulaj mindig azt mondta, hogy megvannak de elkeverte valahova. Végül a költözés napján megkaptuk a tervrajzokat, de akkor a költözés miatt nem volt időnk átnézni. Még aznap kiderült a szomszédtól, hogy pár éve egy nagy esőzés következtében betört a víz a házba és elöntött mindent. A szerződésben az szerepel, hogy a tulaj nem tud semmilyen házat károsító okról. Később, mikor belekezdtünk a felújításba nézegettük a tervrajzokat az egyiken az szerepel, hogy "tégla és tapasztott sárfal". És valóban, csak egy része tégla a háznak, a külső falak tapasztott sárfalból készültek. Mivel a tervrajzon a tulaj neve (XY és neje formában) is szerepel, így számomra hihetetlen az, hogy nem ismerte volna a ház falazatát. A felújítás során többek között az is kiderült, hogy nincs lebetonozva a nagyszoba. Természetesen mi is hibásak vagyunk, hogy nem jártunk utána rendesebben. A házat 25 millióért vettük. A ház falazata, a beázás, az alap nélküli szobák miatt átverve érezzük magunkat. Lehet-e ezzel az esettel kezdeni valamit?

Előre is köszönöm válaszát!
Tamás

Kedves Tamás!
Megalapozott szavatossági igényük lehet, amelyet bírósági úton érvényesíthetnek, javaslom az ügyvédi közreműködéssel megoldani.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zsolt 48934 számú kérdése
  • 2020-03-24

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy ingatlanközvetítővel kapcsolatos kérdéssel fordulnék Önhöz. Ingatlanközvetitő által adtuk el az ingatlanunkat amelynek során a hozzánk intézett kérdések alapján kitöltöttük a szerződést.De a szerződés nem tartalmazza az épűlet
anyagát.(Tégla,Vályog)a feleségem emlitést tett hogy az ingatlan vegyes falazatú nem tudott egyértelmű választ adni.A későbbiekben sem kérdezett meg minket az ingatlanos.Az ingatlanközvetítő elkészítette a hirdetést tégla falazatként jelent meg.
Amire jelentkezett a vevő.A vevő kijelentette az ingatlanirodának hogy tégla házat keres.Elhozta megtekintésre.Az ingatlan megtetszett. A vevő felénk nem tudatta hogy milyen szándékai lennének .Mindennről beszéltűnk (szomszédok,felújítások átépítések stb.de arról nem esett szó hogy ők tégla házat szeretnének vásárolni.A kettőnk között létrejött szerződésben sincs leirva hogy milyen falazatu ingatlant vásároltak.Az ingatlaniroda részéről a mi álításunk szerint lett a hirdetés föladva.Kérdésem Hibás teljesítés objektiv felelőség a vád felénk?Egy kicsit máskép fogalmazva vásárolok egy csizmát kell e tudnom hogy lovagláshoz jó e?Ebben kérném segítségüket! Köszönettel: Zsolt

Kedves Zsolt!

A vevőnek - amennyiben szavatossági kifogással él - kell bizonyítania azt, hogy Ő milyen ingatlant keresett, ill. hogy milyenként vette meg az ingatlanukat. A jelek szerint ez nem feltétlenül fog nehézségbe ütközni, hiszen a hirdetésben látható paramétereket fogadta el a vevő, azaz téglalakást vásárolt. Ehhez képest utóbb észlelte, hogy vegyes falazatú az ingatlan. Joggal kérhetne árleszállítást - más szavatossági jogkövetkezmények nem isgazán alkalmazhatóak. Igen ám, de itt jöhet be az ingatlanközvetítői közreműködés minősítése, hiszen - akr szándékoltan, akár mulasztásból - a közvetítő által szolgáltatott adatok alapján jött létre a szerződés, amely viszont kártérítési alapot jelenthet az Önök számára.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: