Hozzászólások

 • N 48984 számú kérdése
 • 2020-05-11

Tisztelt Dr.Nagy és Társa Ügyvédi Iroda!

A baloldali szomszédommal eléggé pórul jártam. Mindig a ház háta mögött mászkál, leskelődik, beleszól mindenbe, ráadásul már birtokháborításért is be kellett jelentem, amikor harmadjára tűnt fel engedély nélkül az udvaromon (az építkezés idején nem volt utcafronti kerítés, így bejárkált az udvarra). Mivel ő van a szemközti baloldalon, a kerítésépítés az ő feladata. Van is egy sima dróthálós kerítés, de nem szeretném ha átlátna. Szóval szeretnék saját költségemen egy teljesen fedett kerítést csináltatni, de mivel nem vagyunk beszélő viszonyban, és nem is szeretnék a múltbéli tettei miatt egyeztetni vele, szeretném ezt úgy megoldani, hogy a saját területemből feláldozva 10-20 cm-t a kerítés teljes hosszában építenék egy saját kerítést, az övé mellé. Jogilag van-e erre lehetőségem? Ha igen, tud-e küldeni nekem valami jogi hivatkozást, amivel le tudom fedni magam? Illetve az lenne még a kérdésem, hogy mi az a maximum kerítésmagasság, amit megcsináltathatok?

Segítségüket előre is nagyon szépen köszönöm,

Üdvözlettel,
N

Kedves N!

Szerintem ezzel a tervvel nincs gond, a saját telkén elhelyez egy nem építési engedélyhez kötött dolgot (kerítést), ez ellen a szomszédnak nem lesz lehetősége - megalapozottan - fellépni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Gábor 48973 számú kérdése
 • 2020-05-07

Családi házban lakom a szomszédom használja a házam mögötti 5-6 méteres területet 2004 óta, ami természetesen az enyém papíron . Kerítés pilléreket épített rá, a tolókapuja az én területemre tolódik és tujákat és növényeket ültetett rá. Viszonyunk 8 éve megromlott és már ott tartunk hogy nem beszélünk. Ő csak ordibál , tehát nem lehet vele beszélni és átmenni a saját területemre hogy megnézzem a házamat hátulról hogy minden rendben van e. Szeretném tudni hogy mi a teendő, hova menjek segítségért. Szeretném visszakapni a területemet. Köszönöm.

Tisztelt Gábor!

Önt mint az ingatlan tulajdonosát megilleti az ingatlan birtoklásának joga és a birtokvédelem (Ptk. 5:21. §).

Ugyanakkor a Ptk. 5:25. §-a a fentieken túl biztosítja a szomszédos telek igénybevételét is az alábbi esetekben:
(1) Ha közérdekű munkálatok elvégzése, állatok befogása, az áthajló ágak gyümölcsének összegyűjtése, az ágak és gyökerek eltávolítása céljából vagy más fontos okból szükséges, a tulajdonos kártalanítás ellenében köteles a földjére való belépést megengedni.
(2) A tulajdonos a szomszédos földet kártalanítás ellenében használhatja, ha ez a földjén való építkezéshez, bontási, átalakítási vagy karbantartási munkálatok elvégzéséhez szükséges.

Ugyanakkor utalok arra, hogy a telekhatárokon húzódó (így az oldalirányú) kerítések építésének részletszabályait a helyi önkormányzatok helyi önkormányzati rendeletben szabályozzák, így az ingatlan fekvése szerinti önkormányzat jegyzőjétől kérjenek felvilágosítást a kerítésépítés helyi szabályozásával, részletszabályaival kapcsolatban (a kerítés pillérek vonatkozásában).

Javasolom, hogy a fentieket követően - a helyzet bérkés rendezése és a felek közötti együttműködési kötelezettség miatt - első körben írjon postai tértivevényes levelet a szomszédjának, amelyben írásban felszólítja, hogy rövid határidő biztosítása mellett a jogalap nélküli birtoklást szüntesse meg, tegye lehetővé Önnek, hogy az ingatlanra beléphessen, valamint állítsa vissza az eredeti állapotot az ingatlanon.

Amennyiben a szomszéd a megadott határidőn belül nem tesz eleget a felhívásának, úgy a szomszéd zavaró magatartása esetén Ön mint a panaszos dönthet úgy, hogy birtokvédelmi eljárást indít az ingatlan fekvése szerint illetékes jegyző előtt (3.000,- Ft illeték megfizetése mellett), kérelmében kérheti a birtoksértő eltiltását a birtoksértő magatartás folytatásától, mivel a birtokost birtokvédelem illeti meg, ha birtokától jogalap nélkül megfosztják vagy birtoklásában jogalap nélkül háborítják [Ptk. 5:5. § (1) bek.]. Birtokvédelmi eljárás a jegyzőtől egy éven belül kezdeményezhető. Ha a probléma azonban már ennél hosszabb ideje fennáll, úgy a jegyző nem fog érdemben azzal foglalkozni, hanem a hatáskörének hiányát fogja megállapítani.

Amennyiben a jegyzőtől kért birtokvédelem a fentiek vagy egyéb okok miatt nem járható út, úgy tulajdonosként a tárgybani ingatlanrésszel kapcsolatos birtokát birtokperben szerezheti vissza, amit az illetékes bíróság előtti keresetindítás útján érvényesíthet.

Jelzem, az Ön által megadott információk nem teljesek és a szükséges teljes körű információ és az egyes okiratok hiányában a kérdésével kapcsolatban konkrét, felelősségteljes választ adni nem áll módomban, így ezt nem is tehetem. Emiatt a jelen válaszom nem minősül jogi tanácsadásnak, az csak informatív jellegű tájékoztatás és azzal kapcsolatban felelősséget vállalni nem tudok. Különös tekintettel arra is, hogy az Ön által feltett kérdéssel kapcsolatos konkrét, érdemi választ csak valamennyi információ és az egyes okiratok, bizonyítékok rendelkezésre állása és a tényállás teljes körű tisztázása esetén tudok adni.

Tisztelettel:

dr. Gáspár Sándor ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Békeligeti u. 1. I. em. 106.
telefon: +36/92 334-148
http://www.drgasparugyved.t-online.hu
drgasparugyved@t-online.hu
drsandorgaspar@gmail.com

Közösségi oldal:


 • Csaba 48972 számú kérdése
 • 2020-05-05

Családi házas telken lakom,amely kicsit lejtős.A szomszédom a háza körül feltöltötte a terepet kb. 50 cm-el földdel,amit a kerítésemre ráhúzott.A kerítésem aljáig le kellett volna lejtenie a töltő földet kb.45°-ban.Sajnos a szomszédommal a személyes kommunikáció gyenge,így nem tudom megbeszélni vele a problémát.Inkább arra köteleztetett földtöltéskor,hogy majd csináljak oda sávalapot.Nekem sávalapot kellene csinálnom 37 méter hosszon,legalább 60 cm magasan,amibe nem számoltam bele az alapját és egyéb kerítés kellékeit.Most betonoszlopok vannak kerítéshálóval 170 cm magasan.Én csak azt akarom a szomszédomtól hogy lejtse le a földtöltést és akkor ki tudom cserélni a rossz kerítést,új drtófonatosra saját költségből..Érdeklődtem az önkormányzatnál és azt mondták ők nem tudnak segíteni,forduljak bírósághoz.

Kedves Csaba!
A levél alapján nehezen látom át a problémát, de úgy vélem, hogy a birtokvédelmi eljárás - jegyző vagy bíróság előtt - lehet a megoldás, annak ellenére, hogy mit mondott az önkormányzat.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Kinga 48971 számú kérdése
 • 2020-05-05

Tisztelt Cím !

Abban szeretném a segítségüket kérni, hogy a szomszédban nagytestű mezőgazdasági állatok vannak (tehén,borjú,ló) az ablaktól kb. 8 métere köti ki a bocikat a tehéntrágya tárolása pedig szabadon van az ablakunk felé. Se ablakot nem tudunk nyitni se az udvaron szárítani a ruhákat. A HÉSZ csak a négyzetméterre írja elő, hogy mennyi és milyen állatot tarthat.
Arra hivatkozik, hogy Állategészségügyi engedélye van, én úgy gondolom, hogy ez arra vonatkozik, hogy az oltást megkapja de nem arrahogy sűrűn lakott területen tartsa. Folyamatosan az orrunk alá dörgöli, hogy jóban van a polgármesterrel és elintézi, hogy ne legyen neki semmi problémája és maradjanak az állatok.
Mit tudok csinálni, hogy a saját ingatlanomban kint tudjak nyugodtan lenni az udvaron és nem a trágya szagot szagolni.
Köszönöm a válaszukat.

Kedves Kinga!
Birtokvédelmi eljárást a jegyzőnél, vagy ennek sikertelensége vagy kizártsága esetén bírósági utat javaslok.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Gábor 48931 számú kérdése
 • 2020-03-15

Tisztelt Ügyvédi Iroda!! A kérdésem a következő...Ikerházban lakunk, és a vízóra akna, amiben mind a két ház órája található, a mi telkünkön van..Az építtető a két telek közé berakott egy levehető elemet a kerítésbe, mert előírás, hogy a szolgáltató bemehessen, ha nem vagyunk otthon, a másik telekről..De ezt a szomszéd is igénybe veszi, rendszeresen tudtunk nélkül átjár a vízórához....Megmondtam neki, hogy ezt ne tegye, csöngessen be, és akkor beengedem, mert nem tagadhatom meg, hogy leolvassa a vízórát...Jogosan jön át hozzánk, tudtunk nélkül? Köszönöm a választ előre is...

Kedves Gábor!
Ha ez a szolgáltatónak nyitva álló lehetőség, akor a szomszéd birtokot háborít, ami ellen a jegyzőhöz lehet fordulni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Bianka 48917 számú kérdése
 • 2020-03-04

Segîtségre lenne szükségem. Szeretnék egy paragraffust vagy hivatalon linket arról hogy a Tulaj a Bérlők beleeggyezése nélkül, mikor nincsenek otthon bemehet e a lakásba.
Amit találtam nem tudom mennire lehet hivatalosan is felhasználni.
( https://drujvary.hu/az-en-hazam-az-en-varam-maganlaksertes-szabalyozasa/
“Éppen ezért akár a tulajdonos is elkövetheti a magánlaksértést a bérlője sérelmére, annak ellenére, hogy tulajdonjoga van az adott lakáson, ahová hívatlanul bemegy, ha abban az időpontban a lakást a bérlője birtokolja.”

Válaszukat előre is köszönöm!

Kedve Bianka!
A kolléga úr tájékoztatása helytálló, további részletinformációkata Ptk.-ban talál, amit ezernyi helyen megtalálhat a neten.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: