Hozzászólások

  • Anita 49310 számú kérdése
  • 2020-12-15

Üdv
Ingatlan tartozással kapcsolatban kérdeznék. Hol tudom meg hogy bármilyen tartozás van az ingatlanon. Örökölném a testvérem lakását. De szerintem van tartozása és ezt szeretném meg tudni hogy mennyi? Milyen nyomtatványt kell kitöltenem? Hol tudom ezt intézni?
Válaszát köszönöm

Kedves Anita!

Az elhunyt lakóhelye szerinti közjegyző fogja a hagyatéki eljárást lefolytatni, annak nyomán lesz bejegyezhető az ingatlan tulajdonjoga az Ön javára. Az eljárás tulajdonképpen Öntől függetlenül megindul, és majd értesíti a közjegyző a teendőkről, történésekről.

Az ingatlanról egyébként a tulajdoni lap segítségével szerezhet információkat, amit vagy a földhivatalnál vagy a magyarorszag.hu-ról szerezhet be, az ingatlan helyrajzi számát kell hozzá ismerni.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • János 49295 számú kérdése
  • 2020-11-28

Tisztelt Ügyvéd Úr,,
A testvéremmel volt egy közös ingatlanunk. A rá eső tulajdoni hányadot - ügyvéd által készített végrendeletben - rám hagyta 2016.-ban, de 2018.-ban eladtuk és a neki járó 24 millió forintot megkapta.
Kérdéseim:
1.amennyiben a testvérem elhunyna akkor ez az összeg engem vagy a feleségét illetné?
2.vagy esetleg a testvérem majd a feleségének a halála után tarthatnék rá igényt vagy ezt már a feleség két gyermeke örökölné?
Üdv.János

Kedves János!
A végrendelet alapján lehetne választ adni arra, hogy ki fogja örökölni az ingatlan helyébe lépő pénzt. És persze az is kérdés lesz, hogy mi lesz aktuálisan a halál időpontjában a hagyatéka. Ha a feleség örökölné, akkor az Ő halála esetén Ön csak a feleség ilyen tartalmú végrendelete alapján örökölne, egyébként a feleség gyerekei lesznek a törvényes örökösök.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zsuzsa 49286 számú kérdése
  • 2020-11-24

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Férjem megörökölte édesanyja ingatlanát. Mi eladtuk a saját ingatlanunkat és a férjem által örökölt házba költöztünk. Férjem az ingatlan felét nekem ajándékozta. Ha a férjemmel történne valami akkor az előző házasságából született gyerekei a férjem által nekem ajándékozott ingatlan felére is igényt tarthatnak? Mint kötelesrészre ,ha nem telt le a 10 év az ajándékozástól? Válaszát köszönöm!

Kedves Zsuzsa!

Igen, az ajándékozás miatt az Ön tulajdoni hányada is növelheti a kötelesrész alapját, de ez nem biztos, hogy így is lesz, hiszen ez függ a hagyatéktól és az alkalmazott öröklési rendtől is. Amennyiben a hagyatékból a kötelesrészre jogosultak - gyerekek - legalább a kötelesrész mértékét elérő részt örökölnek, úgy az Ön tulajdoni hányada már nem kerül "veszélybe".

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Mihály 49276 számú kérdése
  • 2020-11-19

Üdvözlöm!
Olyan kérdésem lenne, hogy korábban már le zajlott hagyatéki eljáráson megállapított ingatlan értékbecslésének újbóli megállapítására, esetlegesen póthagyatéki eljárás során lenne e lehetőség vagy akár bírósági úton?
Nagyon alábecsülték 5.600.000ft-ban (és ragaszkodott az örököse, hogy ez a valós), azonban pár hónapja 13.900.000ft értékben kezdték hirdetni, melyet némileg alatta, de el is adtak.
Ilyen körülmény elég lenne e az újra becsüléshez, mert annak eredménye befolyásolná a további ingatlanok újbóli elosztását.
Köszönöm szépen előre is

Tisztelt Uram!

Amennyiben Ön öröklésben érdekelt, akkor a hagyaték leltározása során az ingatlanról kiállított adó- és értékbizonyítvány ellen kellett volna fellebbezést benyújtania, vitatva benne a túl alacsony értéket. Emellett a hagyatéki eljárás megismétlése iránti kérelem jöhet szóba, amelyet 1 éven belül lehet kérni, ha az öröklésben érdekelt olyan tényre hivatkozik, amelyet a hagyatéki eljárásban nem bíráltak el, feltéve, hogy az - elbírálás esetén - az öröklés rendjének vagy az öröklés jogcímének, továbbá ezekhez kapcsolódóan a hagyatékban való részesedés arányának megváltoztatását eredményezhette volna.

Tisztelettel:

dr.László Tamás ügyvéd
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 4. 1/4.
+36 20 576 0010
www.drlaszlotamas.hu
laszlo.tamas.dr@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Márta 49266 számú kérdése
  • 2020-11-12

Tisztelt Uram/Hölgyem!
Gyermekeim édesapja 2 hete elhalálozott. Örökösök a 3 felnőtt gyermekem.
Kérdésem a következő lenne.
Lányom mivel lakhatása megoldott lemond a részéről a két fiú testvér javára.
A két fiú között szóbeli egyezség született,hogy a nagyobbik kivásárolja a kisebbiket a ház árának felével készpénzzel.
Van e valamilyen törvényes lehetőség arra,hogy még a hagyatéki előtt a pénz hivatalos átadása utána nagyobb testvér be is költözzön. Csak szóbeli egyezséget senki nem szeretné.
Köszönöm válaszát.
Tisztelettel.

Kedves Márta!

Az ingatlan birtokbavétele kizárólag a leendő örökösöktől függ. Amennyiben közöttük van egy átfogó megállapodás - és a jelek szerint van - akkor semmi akadálya annak, hogy a majdani kizárólagos tulajdonos már most birtokba vegye az ingatlant. Esetleg érdemes lehet rendelkezni arról a helyzetről, ha valami miatt az eredeti terv meghiúsul, ide értve az esetleges kiürítést és a költségek viselését is. Mind az örökségről való lemondás, mind a majdani "kivásárlás" (megváltás) már most írásba foglalható egyébként.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Olga 49254 számú kérdése
  • 2020-10-29

Tisztelt Ügyvéd Úr! Napokban megkeresett engem és atestvéreimet / 5Gyermek/ Póthagyaték ügyben, egy Budapesti ügyvédi iroda.Édesanyánk 1995.0210. tulajdonos lett kárpótlás cimen. 4.47 ha szántó földnek . testvérek erről nem tudtunk. A termőföld Hortobágy külterület. Édesanyánk 2000.10.20-án elhalálozott. Kérdésem a következő: Szeretnénk tudni,milyen jogok , lehetőségeink vannak. Köszönettel :T.Józsefné Egyik örökös.

Tisztelt Olga!

Köszönettel vettük a megkeresésé.

Pontos tájékoztatást csak az ügy részletes ismeretében tudnánk adni, de a rendelkezésünkre álló információk alapján a következő felvilágosítással tudunk szolgálni:

A kárpótlás jogintézmény ma már nem megtalálható a hatályos jogszabályok között. A kárpótlásra a rendszerváltás utáni helyzet rendezése érdekében került sor. A kárpótlási törvényék célja az volt, hogy ,,a tulajdonviszonyok rendezése érdekében az állam által az állampolgárok tulajdonában igazságtalanul okozott károk részleges kárpótlásáról szóló, valamint az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló törvények alapján a jogosultak termőföldhöz jutását - a mezőgazdasági termelés folyamatosságához fűződő érdekekre figyelemmel - mielőbb lehetővé tegye.”

Az eljárás kérelemre indult különböző szempontokat figyelembe véve meghatározták a kárpótlás összegét, amelyet kárpótlási jegyek formájában kaptak meg a jogosultak, amelyet többek között árverés útján termőföld vásárlásra fordíthattak. Feltehetően az édesanyja is így jutott földterülethez, valamilyen oknál fogva ez a hagyatéki leltárba nem került felvételre és egy póthagyatéki eljárás keretében kerül rendezésre a földterület jogi sorsa. A termőföldet végrendelet hiányában az örökhagyó gyermekei öröklik egyenlő arányban.

Szeretném felhívni a figyelmét, hogy a fenti információk csak tájékoztató jellegűek az Ön által megadott információk alapján erre a következtetésre lehet jutni, azonban ettől eltérő jogi megoldás is fennállhat természetesen.

Amennyiben további kérdése merülne fel forduljon hozzánk bizalommal!



Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsaidr@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Károly 49252 számú kérdése
  • 2020-10-27

Üdvözlöm! Károly vagyok, Székesfehérvári lakos. Nekem kettő ingatlan öröklésével kapcsolatban lenne szükségem jogi tanácsadásra. Jelenleg mindkét ingatlan édesanyám tulajdonában van, melyeket majd én és a húgom fogunk örökölni. Mind a kettő ingatlan Budapesten található, az egyik, amelyben az édesanyám és a húgom él, az egy 1977-ben épült 100 m2-es családi ház (földszinten 2 szoba, a pincében szintén 2 szoba), beépített pincével és beépíthető padlástérrel rendelkezik, egy 540 m2-es saroktelken helyezkedik el a 18. kerületben, Pestszentlőrincen. A másik ingatlan a 10. kerületben van, egy csúsztatott zsalus, liftes társasház 6. emeletén, mely szintén az 1970-es években épült, mely 38 m2-es, 1 szobás lakás. Mindkét ingatlan jó állapotú.
Édesanyám felvetette azt a lehetőséget, mivel a húgom a 18. kerületi családi házban szeretne maradni, hogy én örökölném a 10. kerületi lakást, plusz a húgom adna nekem 5 millió forintot, ő pedig megörökölné a 18. kerületi családi házat. A húgom 2,5 millió forintot költött a családi ház felújítására, az édesanyám adott nekem 3,6 millió forintot. Ha jól gondolom, ha ezeknek az összegeknek (2,5 millió + 3,6 millió = 6,1 millió) a felét 3,05 millió forintot levonjuk az örökrészemből, akkor az olyan lenne, mintha ugyanakkora arányban fizettem volna az ingatlan felújításába (2,5 millió/2=1,25 millió), mint a húgom, illetve ő is arányosan ugyanannyi pénzt kap, mint amennyit én kaptam édesanyámtól (3,6 millió/2=1,8 millió). A két ingatlan értéke: a családi ház kb. 40 millió, a társasház kb. 20 millió. Tehát összesen 60 millió forint az örökség értéke, így 30-30 millió forint az örökség 50-50% arányban. Ha megállapodnánk, akkor én kapnék egy 20 millió forint értékű lakást, plusz 5 millió forintot, viszont, mivel nekem levonunk 3,05 millió forintot a 30 millió forintos örökrészemből, ezért nekem 27 millió forint járna. Igaz, hogy még járna 2 millió forint a 20+5 millió forinton kívül, de ettől eltekintenék.
Szerintem ez így azért nem jó, mert majd annak idején ( reméljük, hogy minél később), amikor megörököljük az ingatlanokat, akkor azok értéke valószínűleg már nem ennyi lesz, mint most, mert, ha több, akkor nekem több járna, mint 5 millió forint.
Véleményem szerint, ha most történne meg az ingatlanok átírása a húgom és az én nevemre, akkor reálisabb az 5 millió forint is.
Másik lehetőségnek azt látom, hogy amikor megörököljük az ingatlanokat, akkor kell felbecsülni az ingatlanok értékét, majd levonni az örökrészemből 3,05 millió forintot, illetve, ha ezen időpont előtt kapok a húgomtól 5 millió forintot, akkor azt is le kell vonni az akkori örökrészemből és így jön ki az arányos örökrész.
Érdeklődni szeretnék, hogy ön szerint mi az igazságos és helyes megoldás? Ha nem a fenti lehetőség a jó, akkor milyen egyéb megoldást javasol?
Ui.: Édesanyám szerint, hogy ezzel kapcsolatban megállapodjunk nem kell ügyvéd, elég, ha csak ezt megírjuk mi.
Szerintem meg szükséges ügyvéd, mert, ha jól tudom egy ilyen megállapodás csak akkor érvényes, ha egy ügyvéd, vagy közjegyző ellenjegyzi. Gondolom a földhivatalban a tulajdonlapokra is csak úgy jegyeznek be bármilyen változást, ha egy ügyvéd, vagy egy közjegyző ellenjegyzi, vagy eleve csak önöknek lehet a változtatást intézni a földhivatalnál?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel!
Károly

Tisztelt Károly!

Élők közötti ügylettel (a jelen esetben egyrészt várhatóan ajándékozás ill. a várt örökösök közötti, esetleges, ám valószínűleg szükséges megállapodás a járulékos kérdésekben) minden rendezhető előre. Ebben az esetben az érintett vagyontárgyak nem kerülnek be a hagyatékba, az esetleges fennmaradó vagyon lesz csak a hagyatéki eljárás tárgya.
Az élők közötti ügylet során a felek tulajdonképpen szabadon állapodnak meg, az esetleges értékkülönbözetet sok ok motiválhatja, az főszabály szerint nem teszi a megállapodást érvénytelenné. Illetéket fizetni pedig főszabály szerint nem kell, lévén az ügylet fő vonulata egyenesági rokonok között zajlik. A kérdés összegszerűségében így ezen a fórumon nem foglalo állást.

A megállapodás nyomán a jogváltozás földhivatali bejegyeztetéséhez ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat kell, így szükséges az ügyvédi közreműködés.

Mindazonáltal amit leírt, az - a részletek ismeretének hiányában a tévedés jogát fenntartva - nagyjából megfelel a törvényes öröklés rendjének, azaz a tulajdonjogok "egy kézben tartása" és az esetleges értékkülönbözet vonatkozásában a hagyatéki eljárásban is meg lehet állapodni. Ez az ellen ugyanakkor nem véd, ha további - akár eddig ismeretlen - örökös vesz részt a hagyatéki eljárásban.

Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Zoltánné 49251 számú kérdése
  • 2020-10-27

Szép napot! Szeretnék érdeklődni hogy a férjemnek meghalt a felessége . Közös tulajdonba volt a házuk de sajnos a sok tartozás miatt lemondott a felesége házrészéről az állam javára de végül sikerült egyenesbe jönnie és a mai napig fizeti a háznak a hitelét is pedig csak fele az Ő tulajdona lehetséges lenne vissza kapni az államtól a házrészt úgy hogy nem kellene kifizetni az államot mivel igazából nem fizettek semmit a házért és az Otp se fizetik
Köszönöm

Tisztelt Hölgyem!

Amennyiben a férje visszautasította az örökséget, akkor - tekintettel arra, hogy a Ptk. alapján az ingatlan uratlan dolog nem lehet - ilyenkor szükségképpeni örökös a Magyar Állam, tehát az 1/2 tulajdoni hányad állami tulajdonba került. A tulajdoni lapot kellene látni ahhoz, hogy kiderüljön, milyen terhek vannak az ingatlanon jelenleg, indult-e végrehajtási eljárás például. A Magyar Államtól biztosan nem tudják díjmentesen megszerezni az ingatlanrészt, de amennyiben az OTP hitel arra is be van jegyezve, akkor köteles lenne a Magyar Állam is fizetni a rá eső részt.

Tisztelettel:

dr.László Tamás ügyvéd
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 4. 1/4.
+36 20 576 0010
www.drlaszlotamas.hu
laszlo.tamas.dr@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Sára 49103 számú kérdése
  • 2020-07-21

Tisztelt Hölgyem / Uram!
Saját kézzel írt magánvégrendelet kérdésben kérem az Önök segítségét. Olvasgattam a szabályairól, de nem egyértelmű számomra néhány kérdés:
- feltétlenül kell -e tanú, ha én egyedül, saját kézzel írom mindvégig és aláírom?
- ha több lapból áll, akkor a lapok sorszámozását hogyan kell jelölni a lapon, és hová kerüljön? (pl: 1/2, 2/2, alulra jobb oldalon?)
- rá kell -e írni, hogy helyileg hol íródott?

Köszönöm szépen az idejüket és a válaszukat!
Üdvözlettel: Sára

Kedves Sára!
1. Nem kell tanú.
2. az egyértelműség a lényeg, a hely és a forma nem releváns
3. javaslom ráírni

bónusz: nem árthat ügyvédi segítséget igénybevenni az elkészítéséhez.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tibi 49078 számú kérdése
  • 2020-07-06

Tisztelt Ügyvédek,
Apósom és Anyósom 2002.-ben eladták a lakásukat 8 millió forintért .A pénzt odaadták a feleségemnek és nekem.Ehhez a 8 millióhoz én és a feleségem felvettünk 10 millió hitelt(amit közben visszafizettünk) és vettünk 2003.-ban 18 millióért egy nagyobb lakást.A lakást a mi nevünkre vettük és haszonélvezeti jog sincs a szülők nevére bejegyezve.Megbeszéltük a szülőkkel,hogy halálukig ők használhatják a lakást.Sajnos Apósom 2009.-ben elhunyt,de Anyósom jelenleg is itt lakik.Feleségemék hárman voltak testvérek,de egyikük elhalálozott.A még élő testvér 2017 óta együtt lakik Anyósommal ebben a lakásban,de nem Ő tartja el Anyósomat,sőt neki kedvez hogy itt lakhat.
Kérdésem : Anyósom halála után,jog szerint jár örökség a még élő testvérnek ,a 2002 -ben eladott lakás árából?Megjegyezni kívánom, hogy erre nem is volt még szóban sem ígéret a szülők részéről.Ha jár neki ,az mekkora összeg tekintettel az akkori és a jelenlegi lakás árakra?

Kedves Tibi!
Önök a lakás tulajdonosai. Az anyósa halála ennek az ingatlannak a jogi sorsát nem érinti,hiszen az nem része az anyósa hagyatékának.
A korábban ajándékozott pénz már szintén kívül esik az örökség, kötelesrész alkalmazási körén, így arra vonatkozóan sem merülhet fel öröklési igény.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Stumpf Livia 48944 számú kérdése
  • 2020-04-05

Udvozlom
Édesanyám adás vételi szerződést kötött, majd nem sokkal később elhunyt. Én leszek az örökös, a hagyatéki eljárás még nem kezdódött el. Szeretnék elállni a szerződéstől, április 30ig kéne kiköltözni. Van jogom ilyen esetben elállni úgy, hogy a vevő a foglalót visszakapja, amit fizetett? Köszönöm.

Kedves Lívia!
A szerződés ismeretében lehetne pontos választ adni, de alapvetően az a helyzet, hogy Ön az adásvételi szerződéssel "terhelten" örökli meg az ingatlant, azaz annak rendlekezéseit Önnek is be kell tartania. Ez pedig azt is jelenti, hogy egyoldalú elállásra önmagában a haláleset semmiképpen nem nyújt lehetőséget, a szerződés felbontása kizárólag közös megegyezésen alapulhat.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Arpad 48919 számú kérdése
  • 2020-03-05

Tisztelt Ugyvedno,

Elore is bocsanat az ekezetekert, kulfoldrol irok.
Edesanyam Kaposvaron lakik es szeretne a lakasa tulajdonjogat nekem ajandekozni, hogy ha halala utan ne kelljen nekem orokosodesi adot fizetnem illetve ne lephessen fel harmadik fel semmilyen kovetelessel.
Hogyan lehet ezt ugy kivitelezni, hogy ne kelljen hazautaznom Magyarorszagra?

Koszonettel varva valaszat,
Maza Arpad

Tisztelt Arpad!

Az öröklés is és az ajándékozás is illetékmentes jelenleg egyenesági rokonok között. Kérdésében hivatkozik harmadik félre. Erről kellene többet tudnom, mert nem biztos, hogy az ajándékozással elérhető az a cél, amit szeretne, ugyanis beléphet az öröklés során az osztályra bocsátási kötelezettség.
Kérem, részletesen írja le a körülményeit, hogy pontos választ tudjak adni.
Amennyiben nem szeretné ezen a fórumon közölni a szükséges információkat, úgy az alább feltüntetett e-mail címemre is írhat.

Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Csilla 48910 számú kérdése
  • 2020-02-23

Tisztelt Ügyvédnő!
A férjem nagymamája halála után a 3 gyermeke örökölte az ingatlanát.Időközben az egyik testvér elhunyt és mivel mindenki lemondott a részéről az az államra szállt. A másik testvér nagy összegű adósságot halmozott fel az örökölt 1/3 részére. A kérdésem az lenne,hogy a harmadik testvér /az apósom/ 1/3 részéről le tud e mondani az állam javára,mivel így az ingatlan eladhatatlan.

Tisztelt Csilla!

Lemondásra már nincs lehetőség, mivel a hagyatéki eljárás befejeződött, azonban az Állam részére történő ajándékozás az jelen helyzetben is szóba jöhet.


Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Zsolt 48899 számú kérdése
  • 2020-02-12

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy ingatlanjogi kérdéssel fordulnék Önhöz!
Nagyszüleimnek a 70-es években volt egy zártkerti ingatlanja amin csak 1 kis faház állt. A nagyszüleimnek volt 3 gyermekük, az egyik az édesapám. Idővel elhunyt a nagypapám illetve a nagyobbik a testvér, az ő részük a két testvérre és az édesanyjukra szállt. Édesapám kivásárolta a még élő testvérének a tulajdonrészét amiről jegyzői papír is készült, az anyai részt érintetlenül hagyták, szóban megegyeztek hogy ha valami történik a nagymamámmal akkor a testvére lemond az anyai örökségről. Édesapám erre a telekre épített egy 2 szintes családi házat(amit én fejeztem be), idő közben sajnos ő is elhunyt és a nagymamám is. A legutolsó hagyatéki tárgyaláson 50-50 %ban hoztak ki engem és a testvért tulajdonosnak ezen a telken(valamiért nem vették figyelembe a két testvér közötti jegyző előtt történt megállapodást). A testvér nem mondott le az anyai örökségről az én részemre. Az lenne a kérdésem ilyen esetben ha én elakarom adni az ingatlant amit édesapám épített akkor a testvérnek aki 1ft.-ot nem tett bele így is jár a telek plusz ingatlan értékének a fele, mit lehetne tenni ebben a helyzetben? Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Zsolt

Kedves Zsolt! Az ingatlan-nyilvántartási állapot szerint adhatják el az ingatlant és kell megosztaniuk a befolyó vételárat, kivéve, ha másként állapodnak meg. Ha nincs eltérő megállapodás, akkor viszont érdemes lenne az építkezés körülményeit megvizsgálni, és az Önt/édesapját illető többlet tulajdonjogot érvényesíteni, akár egy polgári per keretében is. Ennek megalapozottságához ez a fórum "kevés", elég sok pótlólagos információra is szükség lenne, de egy konzultáció keretében lehet, hogy pozitív hírekkel tudnék szolgálni. Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gabor 48895 számú kérdése
  • 2020-02-10

Tisztelt Dr.Ur,
(Nő nevében)Adasveteli,elettarsi jogviszony nelkul eltem parban egy ferfival 20 evet es elhunyt.hagyateki eljaras van es vannak jogutodok.Allando lakcimem 20eve(ajandekozas?).elbirtoklasrol lehet szo? Esetleg elohitelezorol??? Nem tudjuk adhatunk e be ebben az esetben tulajdonjogi kerelmet vagy oroklesi nyilatkozatot.hitelezoi igenyt csatoljuk viszont temetkezesi szamlaval nevre szolan. Hamarosan 1. targyallasra kerul a sor de mem akarnak foglalkozni az uggyel.kisse félelem van bennem.tudna segiteni,kerem.

Kedves Gábor!

Ezeket a kérdéseket ennyi információ alapján nem lehet megválaszolni, a hagyatéki leltár és jónéhány további információ birtokában tudnék akár az elbirtoklásról, akár az öröklési vay a hitelezői igényekről, azok jogosságáról nyilatkozni. Amennyiben gondlja, egyeztessünk egy konzultációs időpontot, ott sok mindenben előre tudnánk lépni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: