Hozzászólások

 • Sára 49103 számú kérdése
 • 2020-07-21

Tisztelt Hölgyem / Uram!
Saját kézzel írt magánvégrendelet kérdésben kérem az Önök segítségét. Olvasgattam a szabályairól, de nem egyértelmű számomra néhány kérdés:
- feltétlenül kell -e tanú, ha én egyedül, saját kézzel írom mindvégig és aláírom?
- ha több lapból áll, akkor a lapok sorszámozását hogyan kell jelölni a lapon, és hová kerüljön? (pl: 1/2, 2/2, alulra jobb oldalon?)
- rá kell -e írni, hogy helyileg hol íródott?

Köszönöm szépen az idejüket és a válaszukat!
Üdvözlettel: Sára

Kedves Sára!
1. Nem kell tanú.
2. az egyértelműség a lényeg, a hely és a forma nem releváns
3. javaslom ráírni

bónusz: nem árthat ügyvédi segítséget igénybevenni az elkészítéséhez.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Tibi 49078 számú kérdése
 • 2020-07-06

Tisztelt Ügyvédek,
Apósom és Anyósom 2002.-ben eladták a lakásukat 8 millió forintért .A pénzt odaadták a feleségemnek és nekem.Ehhez a 8 millióhoz én és a feleségem felvettünk 10 millió hitelt(amit közben visszafizettünk) és vettünk 2003.-ban 18 millióért egy nagyobb lakást.A lakást a mi nevünkre vettük és haszonélvezeti jog sincs a szülők nevére bejegyezve.Megbeszéltük a szülőkkel,hogy halálukig ők használhatják a lakást.Sajnos Apósom 2009.-ben elhunyt,de Anyósom jelenleg is itt lakik.Feleségemék hárman voltak testvérek,de egyikük elhalálozott.A még élő testvér 2017 óta együtt lakik Anyósommal ebben a lakásban,de nem Ő tartja el Anyósomat,sőt neki kedvez hogy itt lakhat.
Kérdésem : Anyósom halála után,jog szerint jár örökség a még élő testvérnek ,a 2002 -ben eladott lakás árából?Megjegyezni kívánom, hogy erre nem is volt még szóban sem ígéret a szülők részéről.Ha jár neki ,az mekkora összeg tekintettel az akkori és a jelenlegi lakás árakra?

Kedves Tibi!
Önök a lakás tulajdonosai. Az anyósa halála ennek az ingatlannak a jogi sorsát nem érinti,hiszen az nem része az anyósa hagyatékának.
A korábban ajándékozott pénz már szintén kívül esik az örökség, kötelesrész alkalmazási körén, így arra vonatkozóan sem merülhet fel öröklési igény.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Stumpf Livia 48944 számú kérdése
 • 2020-04-05

Udvozlom
Édesanyám adás vételi szerződést kötött, majd nem sokkal később elhunyt. Én leszek az örökös, a hagyatéki eljárás még nem kezdódött el. Szeretnék elállni a szerződéstől, április 30ig kéne kiköltözni. Van jogom ilyen esetben elállni úgy, hogy a vevő a foglalót visszakapja, amit fizetett? Köszönöm.

Kedves Lívia!
A szerződés ismeretében lehetne pontos választ adni, de alapvetően az a helyzet, hogy Ön az adásvételi szerződéssel "terhelten" örökli meg az ingatlant, azaz annak rendlekezéseit Önnek is be kell tartania. Ez pedig azt is jelenti, hogy egyoldalú elállásra önmagában a haláleset semmiképpen nem nyújt lehetőséget, a szerződés felbontása kizárólag közös megegyezésen alapulhat.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Arpad 48919 számú kérdése
 • 2020-03-05

Tisztelt Ugyvedno,

Elore is bocsanat az ekezetekert, kulfoldrol irok.
Edesanyam Kaposvaron lakik es szeretne a lakasa tulajdonjogat nekem ajandekozni, hogy ha halala utan ne kelljen nekem orokosodesi adot fizetnem illetve ne lephessen fel harmadik fel semmilyen kovetelessel.
Hogyan lehet ezt ugy kivitelezni, hogy ne kelljen hazautaznom Magyarorszagra?

Koszonettel varva valaszat,
Maza Arpad

Tisztelt Arpad!

Az öröklés is és az ajándékozás is illetékmentes jelenleg egyenesági rokonok között. Kérdésében hivatkozik harmadik félre. Erről kellene többet tudnom, mert nem biztos, hogy az ajándékozással elérhető az a cél, amit szeretne, ugyanis beléphet az öröklés során az osztályra bocsátási kötelezettség.
Kérem, részletesen írja le a körülményeit, hogy pontos választ tudjak adni.
Amennyiben nem szeretné ezen a fórumon közölni a szükséges információkat, úgy az alább feltüntetett e-mail címemre is írhat.

Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal:


 • Csilla 48910 számú kérdése
 • 2020-02-23

Tisztelt Ügyvédnő!
A férjem nagymamája halála után a 3 gyermeke örökölte az ingatlanát.Időközben az egyik testvér elhunyt és mivel mindenki lemondott a részéről az az államra szállt. A másik testvér nagy összegű adósságot halmozott fel az örökölt 1/3 részére. A kérdésem az lenne,hogy a harmadik testvér /az apósom/ 1/3 részéről le tud e mondani az állam javára,mivel így az ingatlan eladhatatlan.

Tisztelt Csilla!

Lemondásra már nincs lehetőség, mivel a hagyatéki eljárás befejeződött, azonban az Állam részére történő ajándékozás az jelen helyzetben is szóba jöhet.


Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal:


 • Zsolt 48899 számú kérdése
 • 2020-02-12

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy ingatlanjogi kérdéssel fordulnék Önhöz!
Nagyszüleimnek a 70-es években volt egy zártkerti ingatlanja amin csak 1 kis faház állt. A nagyszüleimnek volt 3 gyermekük, az egyik az édesapám. Idővel elhunyt a nagypapám illetve a nagyobbik a testvér, az ő részük a két testvérre és az édesanyjukra szállt. Édesapám kivásárolta a még élő testvérének a tulajdonrészét amiről jegyzői papír is készült, az anyai részt érintetlenül hagyták, szóban megegyeztek hogy ha valami történik a nagymamámmal akkor a testvére lemond az anyai örökségről. Édesapám erre a telekre épített egy 2 szintes családi házat(amit én fejeztem be), idő közben sajnos ő is elhunyt és a nagymamám is. A legutolsó hagyatéki tárgyaláson 50-50 %ban hoztak ki engem és a testvért tulajdonosnak ezen a telken(valamiért nem vették figyelembe a két testvér közötti jegyző előtt történt megállapodást). A testvér nem mondott le az anyai örökségről az én részemre. Az lenne a kérdésem ilyen esetben ha én elakarom adni az ingatlant amit édesapám épített akkor a testvérnek aki 1ft.-ot nem tett bele így is jár a telek plusz ingatlan értékének a fele, mit lehetne tenni ebben a helyzetben? Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Zsolt

Kedves Zsolt! Az ingatlan-nyilvántartási állapot szerint adhatják el az ingatlant és kell megosztaniuk a befolyó vételárat, kivéve, ha másként állapodnak meg. Ha nincs eltérő megállapodás, akkor viszont érdemes lenne az építkezés körülményeit megvizsgálni, és az Önt/édesapját illető többlet tulajdonjogot érvényesíteni, akár egy polgári per keretében is. Ennek megalapozottságához ez a fórum "kevés", elég sok pótlólagos információra is szükség lenne, de egy konzultáció keretében lehet, hogy pozitív hírekkel tudnék szolgálni. Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Gabor 48895 számú kérdése
 • 2020-02-10

Tisztelt Dr.Ur,
(Nő nevében)Adasveteli,elettarsi jogviszony nelkul eltem parban egy ferfival 20 evet es elhunyt.hagyateki eljaras van es vannak jogutodok.Allando lakcimem 20eve(ajandekozas?).elbirtoklasrol lehet szo? Esetleg elohitelezorol??? Nem tudjuk adhatunk e be ebben az esetben tulajdonjogi kerelmet vagy oroklesi nyilatkozatot.hitelezoi igenyt csatoljuk viszont temetkezesi szamlaval nevre szolan. Hamarosan 1. targyallasra kerul a sor de mem akarnak foglalkozni az uggyel.kisse félelem van bennem.tudna segiteni,kerem.

Kedves Gábor!

Ezeket a kérdéseket ennyi információ alapján nem lehet megválaszolni, a hagyatéki leltár és jónéhány további információ birtokában tudnék akár az elbirtoklásról, akár az öröklési vay a hitelezői igényekről, azok jogosságáról nyilatkozni. Amennyiben gondlja, egyeztessünk egy konzultációs időpontot, ott sok mindenben előre tudnánk lépni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: