Hozzászólások

  • Anonim 48860 számú kérdése
  • 2020-01-12

Tisztelt Ügyvéd úr!

Köszönömm a 48857 számú kérdésemre adott válaszát.
Lehet hogy egy kicsit pongyolán fogalmaztam,ezért szeretném bővebben kifejteni a kérdésemet ha lehet.
Van egy szülői ház aminek a felét az anyai részt megörököltük az akkor még élő öcsémmel 1/4-1/4 arányban.Időközben 2013 ban öcsém is meghalt,így az ő 1/4 ŕészét az ő 2 gyereke örökölte meg.Édesapám még éltében eltartása fejében rám íratta az ő félház részét,mivel az öcsém gyerekei nem foglalkoztak vele így rájuk nem számíthatott gondozásra ill. eltartásra.Így hivatalos ügyvéd által kötött tartàsi szerződéssel a nevemre került az ö 1/2 része is.Tehát így az anyai 1/4 résszel együtt 3/4 rész tulajdonom volt a ingatlanon. Ezt a hosszú bevezetőt csak azért írtam hogy èrthtő legyen a dolog valamennyire.
2019 ben édesapám is meghalt és jött az ingatlan eladása,ami elég érdekesen alakult.Az ingatlan végül is 8 mft èrt kelt el és a gyerekek követelték az apjuk utájáró részt is,(már korábban is)így az ő 1/4 részüket eladták 4 mft ért az én ügyvédi jelenlétem,ill.meghallgatásom nélkül,amit végül is én sérelmezek a magam részéről,mert így a 3/4 részemért ugyanúgy 4 mft ot kaptam, tehát elvitték az édesapám tartása után járó részemet is. Nekik csak 1/4 rész azaz 2 mft járt volna 8 mft ból,és nekem a 3/4 részért 6 mft.
Az volna kérdésem hogy a leírtak alapján jogszerűen járt e el az ügyvéd az adás vételi szerződés megírasakor azzal hogy engem nem hallgatott meg?
Ugyan is az ügyvédnek látnia kellett a tulajdoni lapon hogy több tulajdonos van,és nekem 3/4 tulajdon részem van.
Mert ha engem is megballgat az ügyvéd biztos nem így alakult volna ez az adás vétel,mert akkor eltudtam volna mondani a valóságot,amit ők elhallgattak csak azért hogy fél ház tulajdon részt szerezzenek az ingatlanon. Kérdésem hogy van e valami jogorvoslat erre a dologra hogy vissza kapjam a részükről jogtalanul tőlem elvitt 2 mft ot,és mennyi az esélyem rá?

Ui: Az ügyvéd úr válaszára reagálva: Az elővásárlási jogra csak akkor kaptam lehetőséget amikor már a vevő megvásárolta az ő 1/4 részüket,amivel végül is anyagi okok miatt nem tudtam élni.Így kénytelen voltam elfogadni a 8 mft másik felét mivel az én részem nem tudtam volna úgysem eladni lakottan senkinek.

Tisztelettel várom válaszát!

Tisztelt Anonim! Elsőre is így értettem a tényllást az ingatlan jogi helyzete vonatkozásában. Ami nem volt világos, hogy korábban úgy értettem, hogy Ön nem írt alá szerződést, csak a testvére gyerekei adták el a részüket. De a jelek szerint Ön is eladta a saját részét, ugyanakkor összegért, holott az Ön tulajdoni hányada háromszor akkora volt, mint a másik két tulajdonosé összesen.
Az ügyvéd kapcsán nem tudok nyilatkozni, neki nem meghallgatni kell feleket, hanem a feleknek kell elmondani a szerződéses szándékukat. Ez az n esetében az lett volna, hogy a vételár 3/4 részére tart igényt. Ha ez nem hangzott el, akkor szerintem nem sok lehetősége van.
A saját jogi érdekek védelme érdekében mindenkinek saját maga fel kell lépnie, érvényesíteni kell azt. Ön ezt - sajnos - nem tette meg, így az igényérvényesítésre sem látok lehetőséget, mint ahogy az ügyvédi felelősség kapcsán sem gondolom, hogy érdemes lenne próbálkozni.
A fentieknek némileg ellentmondva annyit talán "megér a dolog", hogy az aláírásra kerülő iratokat megmutatja egy ügyvédnek egy konzultáció keretében, aki a tényállási elemek és az okiratok együttes ismeretében talán ki tud találni valamit. Ezen a fórumon ennyi információ alapján csak ennyi érdemi segítséget tudok nyújtani.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anonim 48857 számú kérdése
  • 2020-01-10

Üdvözlöm!
Kérdésemre választ szeretnék amennyiben lehetséges : Megörököltünk szülői ingatlant öcsém aki már elhunyt annak a gyermekei örököltek s én. Édesapám fél házrészéből tartási szerződéssel (ügyvédi hivatalos irattal) egy negyedrészt rám iratott gondoskodás fejében. Ez 3 évig tartott. Elhunyta után igy a tulajdonból 3/4 rész az én részem s 1/4 rész az öcsém gyermekei örököltek. Eladásra került a sor s ügyvéd előtt adás-vételi szerződéssel eladták az ők egynegyed részüket, én ezen az eladáson nem vettem részt, nem hivatott be az ügyvéd amit jogtalannak tartok, nem tudta vagy nem akarta tudni, hogy nekem tartási szerződéssel több megörökölt összeg járna mint amit ők követelnek és meg is kaptak. Az ingatlan 8mFt volt és ebből 4mFt-ot követeltek és meg is kapták annak ellenére, hogy csak a negyed rész ingatlan után 2mFt járt volna nekik. Ezt tartom sérelmesnek, hogy az ügyvéd hogy-hogy nem látta a tulajdoni lapon, hogy a háromnegyed rész már az én tulajdonom tartási szerződéssel, nem hivatott be a szerződéskötésre igy én nem mondhattam el, hogy tartási szerződéssel nekem a háromnegyed rész összege jár ami 6mFt.
Kérdésem: jogos volt-e részvételem nélkül e szerződést megkötni, hivatalosan járt-e el az ügyvéd ebben az adás-vételi szerződés megirásában.

Tisztelt Anonim!

Jól értem? Ön nem volt jelen a szerződéskötésen, nem írt alá semmit, a vevő pedig tulajdont szerzett az ingatlan 1/4 részén 4 mFt ellenében?

Amennyiben a fenti kérdésekre igen a válasz, úgy Önnek továbbra is van az ingatlanban 3/4 tulajdoni hányada, amelyet szabadon értékesíthet a vevővel közösen meghatározott áron. Ez utóbbi kialakításánál nem ell tekintettel lennie arra, hogy a vevő korábban az 1/4 tulajdoni hányad eladása során milyen jogcímen és milyen összegeket vett át.

Az ügyvédi közreműködést nem szeretném minősíteni, de az bizonyos, hogy minimum azért kellett volna keresnie Önt, hogy az elővásárlási joga kapcsán nyilatkozzon.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: