Hozzászólások

  • Andrea 49327 számú kérdése
  • 2020-12-31

Adott egy 292 nm-es 4 lakásos társasház ( azaz 300nm alatti), 2 szintes, 2 lakás lent 2 fent. A felső lakásokhoz franciaerkély van ( több mint 5 méter az út ). Az egyik lakásnál szeretném egy könnyűszerkezetes erkéllyel kiegészíteni a franciaerkélyt, mármint helyette (kb 4-5nm). Lenti szomszéd beleegyezett. Kivitelező szerint mindenféle gond nélkül hozzáépíthető...

A kérdés : kell-e hatósági engedély, bejelentés köteles-e, minden lakó beleegyezése kell? Mi lehet a buktató?

Köszönöm válaszát

Kedves Andrea!
A TH külső homlokzatát érinti, így közgyűlési hatásorzatot igényel az erkély kiépítése, amelyhez a TH "helyében" én kérnék statikai szakvéleményt is.Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gyula 49314 számú kérdése
  • 2020-12-17

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A problémám két évvel ezelőtt kezdődött. A FŐTÁV uj hőközpontott épitetett a lakóépület pincéjébe,az elkészülte után folyamatos zajproblémák jelentek meg a lakásomba.Először a primer melegvízcső kezdett csattogni a hőerőmüből beérkező forróvíz hatására,amit rögtön jeleztem is feléjük.Több hónap után számtalan e-mail és telefon hívás után voltak hajlandóak a promlémával foglalkozni.A megoldásuk az lett hogy a fönyomócsövet egyszerűen oda hegesztették a faláttörésben lévő csőhéjhoz ami után a csattogás megszünt,ellenben a fütési szezon elindulásával a csőhéj minden hangot felhoz a lakásba.Mindez nem elég a két hőközpontot összekötő csöveket minden hang-és rezgéscsillapitás nélkül a faláttörésekre helyezték és ahogy odakint egyre hidegebb és a csövek befeszülnek úgy növekszik a zaj és a rezgés a lakásomba.Először el sem akarták ismerni hogy ezeket a csöveket ők rakták le,azt mondták az a társasház tulajdona ez nem az ő problémájuk,végül is a közösképviselővel való helyszini egyeztetés után ismerték el hogy a hőközpont felujjításakor ezeket a csöveket ők fektették a falra.Többször kijöttek a zajpanaszom kivizsgálására mindíg csak annyi volt hogy a hőközponban lévő szivattyú fordulatszámát lejjebb vették,de a hang nem szünt meg csak valamennyire halkult egy ideig mert vissza kellett venni fordulatszámot hogy a távolabbi lakásokat is megfelelően el tudják látni megfelelő fűtéssel.Már mérnökök is voltak kint ők is elismerik hogy nem szakszerűen lettek a csövek lefektetve ,teljes hang és rezgéscsillapitás hiányzik,de mivel a lakásomba 28-30db mértek szerintük én köteles vagyok ezt elviselni.Ez a hang egy sivitó hang olyan mikor az embernek folyamatosan cseng a füle,már teljesen bele őrülök ebbe a folyamatos hangba.,plusz még egy alacsony frekvenciájú hang is van közbe mint mikor távolról halattszik egy mélynyomó hangja.
A kérdésem az lenne hogy én tényleg kötelező vagyok ezeket a hangokat hallgatni az életem végéig,annak ellenére hogy minden munkatársuk elismeri hogy nem szakszerüen lettek ezek a csövek beépítve? Egy szakembernek megmutattam neki az a véleménye hogy két faláttörést kellene kibőviteni hogy ne érjenek a csövek a betonhoz,meg a melegvíz főnyomó csövet alulról megtámasznani és ezáltal meglehetne szüntetni a csőhéj hegesztését akkor teljesen megszűnne ez a hang.De mivel ez a főtáv illetékességi körébe tartozik igy csak nekik van joguk ezt megcsinálni.Ki tudom-ezt valahogy kényszeríteni akár peres eljárás igénybevételével a főtávtól?Megjegyzem nem a hőközpont felett lakom csak a lakásom alatt lett elvezetve a cső.

Tisztelettel:Gyula

Kedves Gyula!
Feltehetően nem csak Önt zavarják a hangok, ezért - is - én azt javaslom, hogy a társasház vegyen fel egy harcosabb attitűdöt, és szólítsa fel, vagy akár pert is indítson a szerződésszerű teljesítésre, vagy akár kártalanítási pert is el lehet képzelni ebben a helyzetben. Szóval, lehetőségek vannak, de azokat egyrészt indokolt jogi képviselővel, másrészt a társasház berkein belül érvényesíteni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Valentina 49313 számú kérdése
  • 2020-12-16

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Adott egy több emeletes társasház tetőterének egy része, melyet nem használtak semmire. Mi megvásároltuk ezt a tetőtérrészt, amit lakássá szeretnénk alakítani.
El is kezdtük a munkálatokat (vezetékelést, betonozást), viszont kiderült, hogy a tető többhelyen beázik. Így elakadtak a munkálataink, mivel a beázások miatt nem lehet szigetelni, gipszkartonozni.
Többször kértük a közös képviselőt, hogy javítassa meg a tetőt, de ez mind a mai napig nem történt meg. Januárban végre beszerzett egy szakértői véleményt a tető hibáiról, és javítási tervről. Nyárra aztán beszerzett egy árajánlatot a javításról, amit a szeptemberi közgyűlésen nem szavaztak meg a lakók, sőt megkérdőjelezték a szakértői véleményt is.
A kerületi jegyzőnél kezdeményeztünk birtokvédelmi eljárást a közös képviselővel szemben, amit a jegyző azzal utasított el, hogy a közgyűlésnek kell határozatot hoznia, így a közös képviselő nem hibás.
Az lenne a kérdésem, hogy a társasház ellen összességében indíthatunk-e birtokvédelmi eljárást? Illetve milyen egyéb lehetőségünk van, hogy végre kikényszerítsük a társasházból a tetőjavítást?
Válaszát köszönöm!

Kedves Valentina!
A birtokvédelem itt nem megoldás.
Más megoldást kell keresni, a TH-nak kell megcisnálnia a közös tulajdonba tartozó ingatlanrészeket, vagy ezt megcsinálhatják Önök és érvényesíthetik a TH-val szemben, szóval, vannak lehetőségek ...

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ilona 49288 számú kérdése
  • 2020-11-25

Tisztelt Ügyvédek!

Ezzel a témával kapcsolatban a neten sem találtam hasonló bejegyzést, de talán nem jó kifejezéseket használok.
Van-e Magyarországon olyan szabály/törvény/rendelet, hogy egy társasházban a tulajdonosoknak milyen szinten kell biztosítaniuk a fűtést a saját lakásukban? Ha nincs, ez beemelhető-e a társasház SZMSZ-ébe?
Egy majdnem 100 éves házról van szó, aminek a szigetelése nyilván nem a mostani, nem is tudjuk van-e egyáltalán, de ettől függetlenül lehetnek hideg falfelületek és hőhidak...
A társasházban a földszinten van egy kb 50 nm-es fűtetlen tároló, egy 50 nm-es üzlet, ami kb egy éve használaton kívül van, így nincs is fűtve meg egy 30 nm-es lakás, ami szintén nincs fűtve. Egy 50 nm-es van fűtve. Az első emelet két lakása fűtve, a másodikon a két lakás közül az egyikben csak egy belső szoba van fűtve, majd a felső szinten 2 lakásból egy fűtve és felette egy sima szigeteletlen padlás. Kicsit hosszan részleteztem, de csak így lehet érzékelni a problémát.
Kötelezhető-e az a tulajdnonos, aki magára hagyta a lakását, hogy legyen nála temperáló fűtés, illetve az a tulajdnos, akit "körbefűtenek", hogy fűtsön "rendesen". Azok a területek penészednek a lakott lakásokban, ahol a szomszédos lakásokban nem fűtenek. Nem is ecsetelném, hogy ez mekkora gond kezd lenni...
Ez a téma esetleg egy külön jogszabály, vagy belefér "a tulajdnonosnak meg kell őriznie a saját lakása állagát" körbe? (Hallottam olyanról, hogy például Svájcban ha valaki elutazik vagy nem lakik a társasházi lakásában, a fűtésnek alapon kell mennie...)
Előre is köszönöm válaszukat.

Kedves Ilona!

A problémát természetesen értem, az viszont tény, hogy megoldást nem tudok rá. Azt el tudom képzelni - bár még ilyennel sem találkoztam - hogy a társasház ebben a körben közgyűlési határozatot hoz, de egyrészt nem tudom megmondani, hogy ez mennyire állná ki egy bírósági megtámadás próbáját, másrészt miként lenne végrehajtható.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anita 49263 számú kérdése
  • 2020-11-08

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2020 május közepén költöztünk be az ingatlanukba. Júliusban kezdődtek a problémák,amikor is egy nagyobb eső által a konyha ablaka felett csepegett le a víz a lányom szobáján leázás csíkok lettek és a fal is vízes volt.
A társasház biztosítója nevetséges összeget fizetett,ki se jöttek megnézni a vírusra hivatkozva.
A közös képviselőnek azonnal jeleztem mi történt,annyi választ kaptunk,hogy felettünk önkormányzati ingatlan van majd felkeresi őket.
Augusztusban ismét nagy eső és a lányom szobája még jobban elkezdett vizesedni,a fal ázott le,tiszta víz és az előtte ágyon lévő plüssök nagyon vizesek voltak. Ezt ismét jeleztem közös képviselőnek emailben és személyesen is voltam irodában de nem volt ott és a levelemre se kaptam választ.
Szeptemberre már a nappalink falán a festés az ázás miatt elkezdett hólyagosodni ez miatt. Tudni kell a felettünk lévő önkormányzati lakás ablakai rosszul vannak beillesztve,ezért ázunk de érdemleges lépés nem történt.
Ekkor ismét jeleztem ezeket a közös képviselő felé aki válaszra sem méltatott továbbra sem.
Októberben már elég durva ázás volt a lányom szobája falán és novemberben megjelent a penész is a folyamatos ázás álta.
A közös képviselő továbbra sem tett és nem tesz semmit pedig már nagy nehezen a mobilszámát kinyomoztam és többször beszéltem vele.
A polgármesternek hivatalos levelet írtam képekkel. A jegyzőhöz szeretnék majd bemenni.
Jelenleg a kislányom szobája ami beépített erkélyes szoba olyan állapotba került,hogy valószínűleg teljesen szét kell bontani,újra építeni és szigetelni,penészteleníteni,és persze az egész lakást festeni ezek költsége már eléri az 1 millió Ft.ot.
Kérdésem az hogy kártérítést hol tudok kérni? És jár e ez esetben?
Önkormányzat? Közös képviselet?
Biztosító nem fizet arra amire már fizetett,csak ha igazolom a javítást.
Már félek mindig ha esik eső mi lesz a következő. És persze a penész elég nagy gond mivel nehéz kiírtani és a szobában nem lehet aludni sem ezért. Egészségre ártalmas!

Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelettel: A

Kedves Anita!

A felújítási, javítási költségek érvényesíthetőek a károkozóval szemben, kérdés, hogy ki a károkozó.
Alapvetően azt kellene kideríteni, hogy mi okozza a károkat. Ha a TH közös tulajdoni részei miatt van a beázás, akkor az a TH feladata és költsége. Ha Ön megelőlegezi, akkor utóbb a TH-val szemben érvényesítheti, akár perben is.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anna 49244 számú kérdése
  • 2020-10-21

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az elmúlt időszakban több ingatlanos illetve eladó irányából hallottam azt, hogy kisebb (3-4 lakásos) társasházak esetén szükséges közösképviselő, felújítási alap, bankszámla és közös költség, ezért maradnak osztatlan közös tulajdon. Számomra ez azért meglepő, mivel én is 6 lakásos társasházban élek és ezek közül egyikkel sem rendelkezünk. Mivel felvetésemre, hogy szerintem ez nem így van, általában nem reagálnak érdemben, így nem tudom, hogy igaz-e amit mondanak? Én úgy láttam, hogy kisebb társasházak működhetnek osztatlan közös szabályok szerint. Volt jogszabály-módosítás vagy csak tévednek?

Köszönöm!

Kedves Anna! Akár a kétlakásos ingatlanok is alapíthatnak társasházat, és jól is teszik, ha megteszik, jogi értelemben rendezettebb jogi konstrukció a társasház. Arra viszont van lehetőség, hogy a max. hatlakásos társasházak közös tulajdoni szabályok szerint működhetnek, ami viszont a működést teszi eygszerűbbé, pl. nem lesz közös képviselő stb.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gergey 49217 számú kérdése
  • 2020-10-08

Szép napot! Azt szeretném megkérdezni, hogy társasházunkban új kerítés épül. Jövőre kezdik meg a munkálatokat, de idén kell kifizetni. Mi egy két gyerekes, közalkalmazott család vagyunk, a ránk eső részt mi egyben nem tudjuk kifizetni, és mindkettőnknek van már hitele, milyen lehetőségeink vannak, hogy kikecmeregjünk ebből? Nem kaptunk lehetőséget semmilyen részletfizetésre, csak az ukázt, hogy azonnal.

Kedves Gergely!
A TH közgyűlési határozata kötelezi Önöket, annak megtámadása vezethet kizárólag eredményre, amely lehetőséggel a közgyűlés időpontjától számított 60 napon belül van lehetőségük.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gerencsér Attila 49202 számú kérdése
  • 2020-09-29

Tisztelt Ügyvéd Úr
A fent említett cím társasházának tetőterében lakom, és a lakás esőzések alkalmával beázik.
A tetőtéri ablaknál az oldalfalon folyamatos a vizesedés a vízelvezető rossz állapota miatt. A közös képviselőnek már több alkalommal jelezve lett a probléma, amit azzal hárított, hogy az ablak az nem a tetőszerkezet része hanem a lakó tulajdonát képezi, ezért annak megjavítása is .
Segítségét abban szeretném kérni, hogy a jog ezt, hogy alkalmazza.
Tisztelettel:
Gerencsér Attila

Tisztelt Attila!

Elnézését kérem a késői válaszért, de a jelenlegi koronavírus okozta veszélyhelyzet és hivatali, valamint egyéb elfoglaltságaim miatt csak most jutott időm válaszolni a kérdéseire. Kérdéseivel kapcsolatos válaszaim az alábbiak.
Első körben javasolom, hogy szíveskedjen betekinteni a társasházi alapító okiratba és vizsgálja meg, hogy az alapító okirat szerint a jelzett tetőtéri ablak, illetőleg az oldalfal társasházi közös tulajdonnak minősül vagy a társasházi tag külön tulajdonának. (A társasházi közös tulajdon esetén a mindenkori társasházi tulajdonosok kötelesek viselni, míg az egyes külön tulajdonban álló egységek mindenkori tulajdonosai kötelesek a kizárólagos tulajdonukba került ingatlanrészeket karbantartani.)
Javasolom, hogy szerezze be és tanulmányozza át a társasház Szervezeti és Működési Szabályzatát (SZMSZ) is, amelyben valószínűleg rendelkeztek a karbantartással kapcsolatos feladatokról is. Amennyiben az Ön által jelzett „vízelvezető” társasházi közös tulajdonba tartozik és a beázást az okozza, úgy javasolom, hogy ezt is jelezze írásban a közös képviselő részére (fénykép mellékletekkel) és ezt jelezze a társasházi közgyűlésen is és kérje ennek társasház (azaz a mindenkori társasházi tulajdonosok) általi megjavítását.
Jelzem, az Ön által megadott információk nem teljesek és a szükséges teljes körű információ és az egyes okiratok hiányában a kérdéseivel kapcsolatban konkrét, felelősségteljes választ adni nem áll módomban, így ezt nem is tehetem. Emiatt a jelen válaszom nem minősül jogi tanácsadásnak, az csak informatív jellegű tájékoztatás és azzal kapcsolatban felelősséget vállalni nem tudok. Különös tekintettel arra is, hogy az Ön által feltett kérdéssel kapcsolatos konkrét, érdemi választ csak valamennyi információ és az egyes okiratok, bizonyítékok rendelkezésre állása és a tényállás teljes körű tisztázása esetén tudok adni.

Tisztelettel:

dr. Gáspár Sándor ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Békeligeti u. 1. I. em. 106.
telefon: +36/92 334-148
http://www.drgasparugyved.t-online.hu
drgasparugyved@t-online.hu
drsandorgaspar@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Dániel 49188 számú kérdése
  • 2020-09-15

Tisztelettel érdeklődöm, hogy ha egy társasházban az egyik lakó többeket zavaró tevékenységet végez. (Nevezetesen nőket visz fel és rendkívül hangosak az "együttléteik"), akkor a közös képviselő köteles-e felé jelezni a panaszt vagy bármi más módon intézkedni? Van jelentősége annak, hogy a lakók közül egyet, néhányat vagy több, mint a felét érinti a panasz?
Ha a szakértőválaszuknak díja van, kérem előzetesen jelezzék felém, mert a honlapon nem találtam erre vonatkozó információt!
Köszönettel:
K. D.

Kedves Dániel!
A közös képviselő útján szóvá lehet tenni - bár akár közvetlenül is - sőt akár közgyűlési határozat is születhet a tiltás kapcsán, és még tovább lehetne sorolni a hivatalos eljárásokat is, de Ön is nyilván látja, hogy ez nem feltétlenül az a jogi probléma, ami jogi megoldással oldható meg, ha megoldható egyáltalán.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Erika 49148 számú kérdése
  • 2020-08-18

A segítségüket szeretném kérni, egy társasházi lakás beázásával kapcsolatban ,sajnos hiába jeleztük többször is a közös képviselő felé, 1 év alatt semmilyen előrelépés nem történt. Az egész problémánk vele onnan indult, hogy 2019 március végén, majd április-májusban a nagy esők idején a beázásunk többször előjött, valószínű a szigetelést kellene megcsináltatni a panelhézagnál,de mivel szakértő nem látta , ezért mi is csak sejtjük, hogy ez lehet a gond .(Az ázás nyomok már megvételnél látszódtak, amikor leszedtük a tapétát, de akkor azt mondták régi hiba és kijavították). Azóta is a nagyobb esőknél előjön az ázás, tehát nincs megoldva műszakilag a probléma. Erről szóltunk neki többször 2019 március-június között, de semmit nem tett a megoldás irányába illetve a 2019-as beszámolóra írásban is reagáltunk, de a feltett kérdéseinkre elég érdekes választ kaptunk. A beszámolóban volt egy szavazás ,egy cetlit kellett levágni és postaládába bedobva szavazni,egy 2006-os SZMSZ-on felül más szabályozás nincs a társasházra vonatkozóan

Kedves Erika!

A beázás - bár az önök lakását érinti - feltehetően a Th közös tulajdoni részeiből "jön", amit a társasháznak a közös költség terhére kellene elhárítani. Ehhez első lépésben közgyűlési határozat szükséges, ennek hiányában lehet elgondolkodni egyéb lépéseken, akár a saját költségen történő megjavításra és utóbb a megtérítési igény érvényesítésére a TH-val szemben.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Luca 49116 számú kérdése
  • 2020-07-27

Tisztelt Dr. Nagy és Társa Ügyvédi Iroda!
Az alábbi ügyben kérem szíves segítségüket. A lakásban történt ablakcsere miatt javíttatni szükséges a társasház már korábban is sérült homlokzatát. A közös képviselővel egyeztetve az ablakok körüli javítás rám eső részét elvégeztettem, most arra várok, hogy a közös képviselő megrendelje a társasház által fizetendő kőművesmunkát. Mivel nem akarok nagyon sokáig várni (redőnyt szeretnék felszereltetni), a folyamatot gyorsítanám azzal, hogy a költség megelőlegzésével a munkát elvégeztetem én. A kérdésem az lenne, hogy mit és hogyan kell intéznem, hogy a javíttatás költségét a társasház kifizesse majd a részemre (vagy figyelembe vegye közös költségként)? Köszönettel és üdvözlettel: Luca

Kedves Luca! A Társasházzal kellene megállapodni - a közös képviselővel kevés, kivéve, ha erre vonatkozóan már született közgyűlési határozata.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anikó 49107 számú kérdése
  • 2020-07-23

Egy már 10+ éve álló és működő, de végleges használatba vételi engedéllyel nem rendelkező (és maradni is fog az ideiglenes engedély, mivel a korábbi építő cég a terveket megváltoztatva végezte el a kivitelezést, így 2 garázs nem készült el és így nincs elegendő a lakásokhoz a helyi szabályozás szerint) társasház lakói számára van-e lehetőség társasházzá alakulni vagy bármi egyéb jogi megoldásra, amellyel a ház napi ügyeit jogi személyként intézheti? Válaszukat köszönöm.

Kedves Anikó
Szerintem nem kizárt a TH-alapítás, de némileg több információt kellene ismerni a hiteles(ebb) válaszhoz.
A társasházon kívül más megoldást nem látok, mármint arra, hogy egy jogi személyiségű "szerveződésként" jelenjen meg a ház, de ha nem is lehet elérni, akkor is érdemes az ún. használatmegosztási megállapodás aláírásán elgondolkodni, mert az a jövőre nézve is rendezi mind a használatot, mind a költségviselést, és mindent, ami egy közös tulajdon esetleg még felmerülhet.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tibor 49101 számú kérdése
  • 2020-07-20

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Társasházunk egyik oldalához hozzá van építve egy garázs.
Ennek tetején egy terasz található. A terasz még három pincerekeszt is lefed.
A garázs új tulajdonosa jelezte, hogy beázik a teraszról.
A terasz kb 10-15 éve le lett szigetelve (lehetséges, hogy korábban is volt erre példa). A kivitelezés nem a legjobb, de a terasz tulajdonosa nem igazán tartotta karban a területet. Felfagyott fugák, törött járólapok is vannak, illetve az összefolyónál van a tekintélyesebb beázás. A terasz szélein is felfedezhető helyenként beázási nyom.
A garázs tulajdonosa szeretné, hogy közös költségen újíttassuk fel a teraszt.
Az Alapító okiratban az "alap főfalak" és a tető szerepelnek, mint közös tulajdonú részek. A födém nincs megemlítve. A garázs, pincerekeszek és terasz külön tulajdonként szerepelnek.
A "nagy ház" falai tartoznak az alap főfalakhoz, vagy a garázs falai is?
Kihez tartozik ebben az esetben a födém, a későbbiekben a födémre rakott szigetelés rétegek, burkolat, és korlát?
A felújítással járó munkafolyamatok, mint bontás, építés, rétegenként kit terhelnek?
Ha a terasz tulajdonosa a jövőben sem tartja karban a teraszát, akkor ismét a társasház költségén kell felújítani az egész teraszt?
A terasz tulajdonosának a felelőssége, hogy ne áztassa el az alatta lévő garázst és tárolókat?

Válaszukat előre is köszönöm!
Tibor

Kedves Tibor! A födém jellemzően szintén a társasházi közös tulajdon - mint az állékonyságot biztosító épületrészek egyike - része szokott lenni, tehát szerintem itt is ezt az elvet kell követni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gábor 49059 számú kérdése
  • 2020-06-25

T. Ügyvéd úr/hölgy,

Társasház közös tulajdonú helyiségében szeretnénk egy szaunát létrehozni.
Ehhez elég egy közgyűlési határozat/jóváhagyás?

Üdv
RG

Kedves Gábor!
Meg kell vizsgálni a társasház alapító okiratát és szmsz-ét, amelyek szabályozzák a közös tulajdon használatát. Ott fogja megtalálni a választ.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Kata 49026 számú kérdése
  • 2020-06-09

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy társasházban a francia erkély felől nagy esőzéskor beázik az alattunk lévő lakás mennyezete. A kérdésem az lenne, hogy kinek a tulajdona az erkély, kinek kell ezt a hibát elhárítani?

Köszönöm válaszát!
Kata

Kedves Kata!
Az egyes ingatlanrészek tulajdoni helyzetét a társasházi alapító okirat rendezi, abban kell megnézni, de valószínűsítem, hogy a probléma oka a társasházi közös tulajdonból fakad,így az t a TH-nak megjavíttatni és viselni a költségeket.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: