Hozzászólások

  • Judit 48942 számú kérdése
  • 2020-04-03

Építési telket vettem Budapesten 2017 decemberben. A vagyonátruházási illeték fizetése alól mentesültem azzal a feltétellel, hogy 4 éven belül felépül a telken a házam.
A telket 2019 ben családi okok miatt el kellett adnom.
Kérdéseim:
1) Kell vagyonátruházási illetéket fizetnem?
2) Van bejelentési kötelezettségem, vagy automatikusan értesítést kapok az illeték mértékéről és befizetési határidejéről?

Kedves Judit!
1. Igen, tekintettel arra, hogy nem teljesítette a vásárláskor tett kötelezettségvállalását a négy éves beépítési kötelezettség vonatkozásában.

2. Nincs ilyen kötelezettsége, legfeljebb célszerű lenne, mivel ez esetben a késedelmi pótlék összege kisebb lesz, ami rárakódik a tőkeösszegre. A négy év leteltével a NAV meg fogja keresni az építéshatóságot, hogy felépült-e a lakóház, ha nemleges választ kap, akkor kivetik az illetéket és a késedelmi pótlékot. Ezt tudja "előrehozni" egy mostani bejelentéssel.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • ZOLTÁN 48928 számú kérdése
  • 2020-03-12

Tisztelt Ügyvéd Iroda

A fenti cim alatti 50 cm2 lakásról van szó.Ezt a lakást amikor megvettük ketten a nejemmel, fele-fele részben lettünk tulajdonosok.Már 10 éve fekvő beteg a feleségem és felépűlésére sajnos nincs remény.Ezért döntöttünk úgy hogy a tulajdonát képező fél lakást ajándékba adja Nekem, hogy tudjam a teljes tuladont intézni.

Kérdésem az,hogy kb. mennyi lenne az ajándékozási illeték?.A lakás jelenlegi értéke kb. 14 millió Ft.
A lakáson havi 2000 Ft részletfizetési adosság van./Volt tanácsi lakás/

Tisztelettel: Zoltán

Kedves Zoltán! Az ajándékozási illeték - lévén házastársak egymás közötti tulajdonátruházásáról van szó - 0 Ft lenne, az ügylethez csak ügyvédi munkadíj és szerződéshez kapcsolódó költségek - cca. tízezer forint - kapcsolódnak. Kérdés, hogy csak az ügyintézés miatt van-e az ajándékozásra szükség, vagy esetleg el is adnák hamarosan a lakást, mert akkor rosszabbul járnak egy mostani ajándékozással ...

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anita 48871 számú kérdése
  • 2020-01-14

Tisztelt Cím! Saját tulajdonú, hitel és tehermentes lakótelepi ingatlanunk van a férjemmel 11 év, és az öcsémnek is van benne egy kis része. Szeretné nekem ajándékozni a részét, de úgy hogy ne kelljen illetéket fizetnünk. Szüleink élnek. Jelenlegi piaci értéke az ingatlannak 28 M Ft. Megengedi-e a törvény, hogy először édesanyánknak, aztán édesanyám nekem ajándékozza? Ezt egy alkalommal meg tudjuk- e oldani vagy esetleg van- e türelmi idő aminek a két egyenesági ajándékozás között el kell telnie? Így illetékmentes-e? Előre is köszönöm válaszát! Kívánok szép napot! Üdvözlettel: Dávidné ANita

Tisztelt Anita!

Az Ön által leírtak szerinti ajándékozásnak nincs törvényi akadálya, és a törvény türelmi időt sem ír rá elő.

Az egyenesági rokonok közötti ajándékozás - ami jelen esetben történne - az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 17. § (1) p) pontja alapján mentes az ajándékozási illeték alól.

Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsaidr@gmail.com

Közösségi oldal: