Hozzászólások

  • Viktória 49151 számú kérdése
  • 2020-08-19

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szja fizetéssel kapcsolatban szeretném a véleményét kérni: 2019. februárjában örököltünk egy mezőgazdasági ingatlant, amelyen már akkor állt egy gazdasági épület, ez azonban az ingatlannyilvántartásban nem volt feltüntetve. A hagyaték értékét ennek figyelembevétele nélkül állapították meg.
Az épület feltüntetését és ingatlannyilvántartásba való bejegyzését elintéztük, így az idén a szántóföldet a házzal együtt adtuk el, az örökléskori értéknél lényegesen magasabb áron.
A kérdésem az, hogy az ingatlan feltüntetését tekinthetjük-e értéknövelő beruházásnak, hiszen nemcsak az örökölt földet, hanem az azon álló házat is eladtuk.
A bevételünket melyik állapot figyelembe vételével kell megállapítani?
Előre is köszönöm a segítségét! Üdvözlettel: Viktória

Kedves Viktória!
Igen, tekinthetik értéknövelő beruházásnak az átminősítést, ennélfogva az a jövedelem számításánál csökkentő tétel lesz.
A szerzés időpontja az örökhagyó halálának az éve, de ezt lehet, hogy egyébként is tudta ...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Elvira 49144 számú kérdése
  • 2020-08-15

Szép napot kívánok!

2016-ban vásároltam egy telket, és egy új házat építettem rá. A lakhatási engedélyt 2020. júliusban kaptam meg. Érdeklődni szeretnék, hogy eladás esetén a használatbavételi engedély időpontjától fogják számolni az éveket adózáskor? Köszönettel!

Kedves Elvira!
Az alábbi linken eléri az szja. tv.-t, annak is az 59.§-tól kezdődik az Önt érdeklő rész. Azért választom ezt a megoldást, mert nem ismerem az építés pontos körülményeit:

http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=24312.386393

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Julianna 49062 számú kérdése
  • 2020-06-28

5 éve vásároltunk Hajduszoboszlón egy nyaralót,most szeretnénk eladni és lakást venni az árából.Adót kell fizetni ebben az esetben,vagy csak a lakás után az illetéket?

Tisztelt Julianna!

Köszönettel vettük megkeresését.

A jelen ügy tekintetében nincs jelentősége, hogy nyaralót kíván eladni és lakást szeretne vásárolni, adózás szempontjából mindkettő ingatlannak minősül. Valóban nem kell adót fizetni, amennyiben 2015-ben szerezték meg az ingatlan tulajdonjogát, mivel az ingatlan átruházásából származó jövedelem, megszerzés évét követő ötödik évben történik. Az illeték megfizetésével kapcsolatban pedig azt tudom javasolni, hogy annak is nézzenek utána, hiszen számos illetékmentességgel, illetékkedvezménnyel érintett esetet sorol fel a törvény. A teljesség igénye nélkül illetékmentesség jár egyenes ági rokonok (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatot is) illetve a házastársak egymás közötti vagyonátruházásából, illetékkedvezményben részesülhet a 35. életévét be nem töltött fiatal az első lakástulajdonának (tulajdoni hányadának) megszerzése esetén abban az esetben, ha az egész lakástulajdon forgalmi értéke a 15 000 000 forintot nem haladja meg, továbbá aki vissza nem térítendő, lakáscélú állami támogatásban részesül.

Amennyiben további kérdése merülne fel, forduljon hozzánk bizalommal.




Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsaidr@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Mária 48946 számú kérdése
  • 2020-04-08

Egy külterületű osztatlan közös tulajdonú ingatlan telekalakításának ügyintézése megtörtént, ami 2002. óta volt tulajdonomban. Megtörtént a megosztás és a belterületbe vonás is 2017-ben. 2019-ben eladtam az ingatlant. Az adó vonatkozásában érdeklődnék, hogy ilyen esetben kell-e adóznom?
Köszönettel: Mária

Kedves Mária!
Mivel a szerzés időpontja 2002, így 2019-es eladás során nem keletkezik jövedelme és adófizetési kötelezettsége.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anita 48872 számú kérdése
  • 2020-01-14

Tisztelt Ügyvédi Iroda!

Férjem az édesapja halála után a testvérével közösen örököltek egy lakást, melyen fele-fele arányban osztoznak majd.
A lakást 21 millió Ft- ra becsülték fel. Jelenleg 24 millió Ft-ért próbáljuk eladni, ha sikerül többért eladnunk mint a felbecsült ár, azaz 12 millió Ft-ot kap a férjem az ingatlanból akkor milyen adózási terhek terhelik őt? (SZJA? ; vagyonszerzési illeték?)

A héten tervezünk építési telket vásárolni, majd építkezni rá. Ha az örökölt 12 millió Ft-ot egy éven belül beleforgatja a férjem a házépítésbe, melynek összege min. 50 millió Ft- lesz ( ennél a háznál is csak a fele lesz a férjem nevén, tehát kb. 25 millió Ft) akkor is kell adóznia?

Ha, netalántán kevesebbért tudjuk értékesíteni az örökölt ingatlant, mint a felbecsült értéke akkor semmilyen adót nem kell füzetnie a két testvérnek?

Köszönettel,
Anita

Kedves Anita!

Néhány további ismeret lenne szükséges az érdemi válaszhoz!
1. Mikor halt meg a férje édesapja?
2. Mit jelent a felbecslés? Ez a hagyatéki eljárásban meghatározott érték vagy valami más?

Illetéket az eladás nyomán SOHA nem kell fizetni. SzJA-t lehetséges, de azokhoz kellene ismerni a fenti kérdésekre a választ, de akár Ön is tud számolni az ingatlanjog.hu oldalon található adókalkulátorral.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • GABRIELLA 48853 számú kérdése
  • 2020-01-03

Tisztelt Ügyvéd úr. Fertőrákoson van egy saját tulajdonú családi házam, mit 20 éve építettünk. Ezt az ingatlant szeretném eladni, és ezen a pénzen horvátországba telket venni, és arra egy mobilházat vásárolni. Ott szeretnénk élni. Egy kis pénzt szeretnék hagyni az ingatlan árából a kezdeti időszakra. Az lenne a kérdésem, hogy a magyar állam felé van e fizetési kötelezettségem, mivel az ingatlan árát nem mind és nem itthon fektettem be. Köszönöm

Tisztelt GABRIELLA !

Az adófizetési kötelezettségnek nincs köze ahhoz, hogy a pénzt mire költi, tehát teljesen mindegy, hogy másik ingatlant vesz, vagy esetleg teljesen más célre fordíjta. Akkor van adófizetési kötelezettség, ha az ingatlant a vásárlást/szerzést követ 5 éven belül adja el magasabb értéken, mint ahogy szerezte, magyarul ha "keres rajta". Tekintettel arra, hogy az Ön ingatlana 20 éve megvan, adómentesen eladhatja, nem kell fizetni semmit.


Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu

Közösségi oldal: