Hozzászólások

  • Anita 48872 számú kérdése
  • 2020-01-14

Tisztelt Ügyvédi Iroda!

Férjem az édesapja halála után a testvérével közösen örököltek egy lakást, melyen fele-fele arányban osztoznak majd.
A lakást 21 millió Ft- ra becsülték fel. Jelenleg 24 millió Ft-ért próbáljuk eladni, ha sikerül többért eladnunk mint a felbecsült ár, azaz 12 millió Ft-ot kap a férjem az ingatlanból akkor milyen adózási terhek terhelik őt? (SZJA? ; vagyonszerzési illeték?)

A héten tervezünk építési telket vásárolni, majd építkezni rá. Ha az örökölt 12 millió Ft-ot egy éven belül beleforgatja a férjem a házépítésbe, melynek összege min. 50 millió Ft- lesz ( ennél a háznál is csak a fele lesz a férjem nevén, tehát kb. 25 millió Ft) akkor is kell adóznia?

Ha, netalántán kevesebbért tudjuk értékesíteni az örökölt ingatlant, mint a felbecsült értéke akkor semmilyen adót nem kell füzetnie a két testvérnek?

Köszönettel,
Anita

Kedves Anita!

Néhány további ismeret lenne szükséges az érdemi válaszhoz!
1. Mikor halt meg a férje édesapja?
2. Mit jelent a felbecslés? Ez a hagyatéki eljárásban meghatározott érték vagy valami más?

Illetéket az eladás nyomán SOHA nem kell fizetni. SzJA-t lehetséges, de azokhoz kellene ismerni a fenti kérdésekre a választ, de akár Ön is tud számolni az ingatlanjog.hu oldalon található adókalkulátorral.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • GABRIELLA 48853 számú kérdése
  • 2020-01-03

Tisztelt Ügyvéd úr. Fertőrákoson van egy saját tulajdonú családi házam, mit 20 éve építettünk. Ezt az ingatlant szeretném eladni, és ezen a pénzen horvátországba telket venni, és arra egy mobilházat vásárolni. Ott szeretnénk élni. Egy kis pénzt szeretnék hagyni az ingatlan árából a kezdeti időszakra. Az lenne a kérdésem, hogy a magyar állam felé van e fizetési kötelezettségem, mivel az ingatlan árát nem mind és nem itthon fektettem be. Köszönöm

Tisztelt GABRIELLA !

Az adófizetési kötelezettségnek nincs köze ahhoz, hogy a pénzt mire költi, tehát teljesen mindegy, hogy másik ingatlant vesz, vagy esetleg teljesen más célre fordíjta. Akkor van adófizetési kötelezettség, ha az ingatlant a vásárlást/szerzést követ 5 éven belül adja el magasabb értéken, mint ahogy szerezte, magyarul ha "keres rajta". Tekintettel arra, hogy az Ön ingatlana 20 éve megvan, adómentesen eladhatja, nem kell fizetni semmit.


Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu

Közösségi oldal: