Hozzászólások

 • Bálint 49481 számú kérdése
 • 2021-04-08

Tisztelt Ügyvéd Úr. Édesapám halálát követően az özvegy egy 6 éves(2014-es dátumozásu) ajándékozási szerződéssel a földhivatalnál bejegyeztetett 1/2 tulajdon-t egy közösen(testvéremmel) örökölt ingatlanba, amely édesapám 1/1-es tulajdonát képezte mindvégig. Élhet-e, van-e 5 éves elévülési idő ilyen bejegyzésnél? Ha igen, a földhivatal hogy jegyeztethette be? Létezik-e formai követelmény aminek ha nem felel meg a földhivatal visszadobhatja illetve vissza kell dobnia? Tehát melyek azok a sarkalatos pontok, követelmények, amelyeket minden körülmények között a hivatal ellenőriz, és nem megfelelés esetén visszadob?
Köszönöm szépen az útmutatást.

Kedves Bálint!
A szerződéssel kapcsolatban két fő követelmény van: 1. legyen érvényes 2. legyen ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre alkalmas. A földhivatal ezt a két feltételt vizsgálta, és döntött - ezek szerint - úgy, hogy bejegyzi az özvegy résztulajdonát. A bejegyzési kérelem benyújtásával mindenesetre elkésett, amiért akár bírságot is kaphatna - vagy kapott is - a NAV-tól, de önmagában a késedelmes benyújtás nem akadálya a bejegyzésnek. Javaslom a szerződés másolatának beszerzését a földhivataltól és megvizsgálni abból a szempontból, hogy a fentebb írt feltételnek megfelelt-t. Ha esetleg nem, akkor lehet keresnivalójuk ...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Iza 49434 számú kérdése
 • 2021-03-01

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbi ügy kapcsán kérném szíves tanácsát.
A férjem édesapja meghalt pár éve, a szóban forgó ingatlan az édesanyja nevére került, mert lemondatta a fiát a részéről, mondván úgy is ő örökli meg majd. Ebben a házban lakunk tíz éve bejelentve a két gyermekünkkel az emeleten, anyósom pedig az alsó szinten.
Az volna a kérdésem, hogy eladhatja-e az ingatlant a beleegyezésünk nélkül? Volna-e bármilyen jogi út ennek megakadályozására?
Várom szíves válaszát.
Üdvözlettel,
Iza

Kedves Iza! A tulajdonos bármikor jogosult eladni a saját tulajdonát képező ingatlant, így jelen esetben is ez a helyzet.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Szilvia 49416 számú kérdése
 • 2021-02-21

Tisztelt Ügyvéd úr!

Férjem társtulajdonos egy ingatlanban, amit megvennénk. Viszont az egyik társtulajdonos bent lakik az ingatlanban és az ő tulajdonrészének 50%-án kiírt, de már régen lejárt árverés van. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben milyen lehetőségek vannak?
Azt tudjuk, hogy adásvétel esetén a terhelt tulajdonrészért kapott összeget nem tarthatja meg. Viszont a nem terhelt tulajdonrész értékét megtarthatja vagy a végrehajtó igényt tarthat arra az összegre is? Amennyiben sikerül megvásárolnunk minden tulajdonos tulajdonrészét, hogyan kötelezhető a bent lakó az ingatlan elhagyására?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Szilvia

Kedves Szilvia!

Amennyiben megszerzik az ingatlant, úgy akár peres úton is elérhetik, hogy mindenki átadja az ingatlan birtokát. Ha a bennlakó is tulajdonos, akkor az adásvételi szerződés szövegét határoznám meg úgy, hogy a fizetés is serkentse őt az ingatlan elhagyására.
Az adásvétel során az adós tulajdonostárs vételárhányadbából tehermentesíteni kell a sjaát utlajodni hányadát, de a tartozás és a vételár ismeretében lehetne azt megmondani, hogy kap-e pénzt avagy sem...

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Attila 49401 számú kérdése
 • 2021-02-14

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következő ingatlanvásárlásnál kérem tanácsát:
Osztatlan közös tulajdonú házrészt megvétele. van albérlő, akit az eladó eddig nem tudott kirakni. Szerződés nincs közöttük. A viszonyuk rossz.
Melyek a lehetőségek, bár mindenhol azt hallom hogy ilyen ingatlant nem szabad venni
1. Szerződésbe belefoglalható hogy nem lakottan veszi meg a Vevő meg, és aszerint ütemezi a kifizesést, de mi van ha továbbra sem tudja kitenni az Eladó...?
Elindithatja a kilakoltatást az Eladó, de az akár évekig is eltarthat, bírósági ügy révén?
2. Mi a helyzet ha a Vevő lakottan venné meg? Ha lakottan veszi meg és nincs albérleti szerződés akkor van-e valami plusz joga a vevőnek az albérlőtől megválni, vagy kezdődik előlről a jegyzői hercehurca?
Gondolom tulajdonos váltáskor írható szerződés az albérlővel (célszerűen közjegyzői okirat, hogy vita esetén rögtön ki lehessen rakni...mármint 1-2 hónap végrehajtóval, bíróság/tárgyalás nélkül).
De mi e helyzet ha az albérlő ezt nem akarja aláírni...nem akar közjegyzőhöz menni....milyen kötelezettsége van, mivel "vehető rá" szerződésre, aláírásra.
Köszönettel

Kedves Attila!

Valóban ez a két lehetőség van, lakottan venni - azaz "átvenni" a bennlakót és vállalni a kiürítés eljárását és költségeit. Nyilván van kockázata a megoldásnak, előnye viszont, hogy ezt a helyzetet a vételárban érvényesíteni lehet.

A másik megoldás, hogy az eladó kötelezettségévé teszi az adásvételi szerződésben az ingatlan kiürítését, de ez is bizonytalan időpontban fog megvalósulni - hasonlóan az előzőhöz - de kiteszi magát annak, hogy az eladó kivésbé hatékonyan fogja érvényesíteni a jogait, mint Ön tenné tulajdonosként.

Bármelyik megoldás mellett is dönt, az "albérlőre", aki a jelek szerint inkább jogcím nélküli használó lehet, semmiféle kötelezettséget nem tud róni, nem tudja kötelezni őt a bérleti szerződés aláírására, az ingatlan elhagyására stb.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Éva 49398 számú kérdése
 • 2021-02-12

Tisztelt Ügyvéd Úr!Szerettünk volna vásárolni egy zártkerti ingatlant kis házzal.Foglalót fizettünk,, kivártuk a kifüggesztést,,és a végleges kifizetés előtt közölte az eladó hogy a telken lévő fúrt kút vize,át van vezetve a szomszéd házába is,ezzel az egy hidroforral működik a két ház vízellátása .mert ők valamikor megegyeztek ebben.Amikor mondtam neki hogy ezt közölni kellett volna még a foglaló kifizetése előtt,mert így biztosan nem kötöttem volna szerződést vele,Ekkor azt mondta hogy ezt meg tudja oldani,,és elzárta azt a csapot amin a szomszéd kapja a vizet..Szerinte semmi baj ezzel,ha nem akarok közösködni a szomszéddal,akkor csak annyi a dolgom,hogy közlöm vele hogy nem kap tovább vizet.Én mondtam neki hogy békében szeretnék élni a szomszéddal,de biztos háború lenne belőle ..Ekkor azt mondta hogy akkor adjam neki továbbra is,.Közöltem vele,hogy így nem vagyok hajlandó megvenni az ingatlant,mert eltitkolta ezt a dolgot ennek ismeretében jogom lett volna eldönteni hogy megveszem-e vagy sem.És ez az dolog nem garantálja a békés birtokbavételt...Közösködi nem akarok senkivel.,.Elmentünk az ügyvédhez ahol közöltem hogy mi a gond,miért nem veszem meg az ingatlant,,erre közölte velem,hogy nyugodtan elálhatok a vételtől,de elveszítem a foglalót..Kérdezem Öntől.Nekem róható fel,ez az én hibám,és elveszítem a foglalót?.Az eladó eltitkol egy ilyen fontos dolgot,és én fizetek rá??Előre is köszööm válaszát.Üdv.Éva

Tisztelt Éva!

A szerződés érvényesen létrejött, azonban az ingatlan lényeges tulajdonoságával nem volt tisztában, arról felvilágosítást nem kapott. Ha jól értem, a szomszédnak megállapodáson alapuló igénye van a vízre, azaz az ingatlan nem volt igénymentes, amikor eladták Önnek.

Javaslom, hogy keressen fel egy független ügyvédet, mert a szerződést készítő ügyvéd nem tud egyik fél javára sem állást foglalni az ügyben.

Kérem, ügyeljen a határidőkre, mert ha nincs elállási joga, és nem fizeti ki a vételárat, a foglalót valóban elveszíti.


Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu

Közösségi oldal:


 • Diana 49345 számú kérdése
 • 2021-01-14

Kedves Zoltán!
Ingatlanvásárlás előtt állunk a férjemmel. Banki lakáshitelt szeretnénk majd felvenni hozzá. A kérdésem a foglalóhoz lenne. Esetleg van e bármilyen kiskapú, hogy ne bukjuk el azt a 10%ot, ha nem kapnánk meg a banktól a kívánt összeget?
Üdvözlettel,
Diana

Kedves Diana! Ilyen tartalommal kell megkötni az adásvételi szerződést. Ez egyszerűnek hangzik, de az eladó álláspontja ezzel ellentétes lehet, azaz nem feltétlenül egyezik bele egy ilyen megszövegezésbe.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: