Hozzászólások

  • H. Judit 49768 számú kérdése
  • 2021-12-09

T. Ügyvéd Úr
Én vagyok egy adásvételben a vevő. A vételárból a megbeszélt önerőt teljesítettük. Most következne a hitel felvétele. A bank a napokban arra hivatkozva nem engedi a hitelszerződés megkötését, hogy a meglévő garázs átlóg a szomszéd telkére. Ez a kikért térképrajzon is látszik. Az eladók véleménye leginkább az, hogy fizessünk inkább készpénzben (ha lenne még 15m, akkor nem lett volna a szerződés hiteles) és akkor nincs gond. De gond lehet a későbbiekben ebből?
Kérdésem, hogy erre nem kellett volna-e az ügyvédünknek figyelnie?
Hogyan oldható meg a helyzet, hogy a hitel is működjön és a szerződés se legyen felmondva. A célunk a ház megszerzése.
Ám mi a helyzet, ha véletlenül mégis bomlik a szerződés? Ki a felelős a kialakult problémáért? Mivel itt már sok pénzről van szó, senki nem mindegy.
Hova forduljunk? Bár ügyintézni egyelőre az eladó tud csak.
Köszönöm

Kedves Judit! Elsőként az advét. szerződést kellene megvizsgálni, javaslom a szerződést szerkesztő ügyvéddel felvenni először a kapcsolatot. Amennyiben Ő nem tud megoldás, akkor lehet vizsgálni, hogy a szerzdőés ki mi att hiúsul meg ....
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Lilla 49762 számú kérdése
  • 2021-12-06

Tisztelt Cím,

Érdeklődni szeretnék, hogy miként befolyásolja egy ingatlan adásvételét, ha a tulajdonos időközben meghal? Van egy ingatlan melyet szeretnénk megvásárolni, viszont tudjuk, hogy a tulajdonos súlyos beteg. Mi történik akkor, ha megkötjük a szerződést, kifizetjük az önerőt, majd ő meghal még a hitel/csok/fundamenta folyósítása előtt?

Köszönöm válaszát!

Kedves Lilla!
Nem veszítik el a pénzt, és be tud fejeződni az adásvétel, de tény, hogy több időt fog igénybe venni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ildikó 49752 számú kérdése
  • 2021-11-22

Tisztelt Ügyvéd Úr,

Vásároltunk egy házat aminél most derült ki (véletlen), hogy a kerítés egyik oldala kb 400m2-rel kijebb van építve a telekhatárunktól. Az előző tulajdonos 25 éve epíttette, a kerítés azóta így van az ő elmondása szerint, nem tud/tudott róla, hogy rossz helyen lenne. Önkormányzati tulajdonban van a határos telekrész. Ön szerint elbirtoklással vagy telekmegosztással lehet hivatalosan rendezni, hogy hozzánk csatolják azt a 400m2-es részt?

Ez a Vevő hibája, hogy nem nézett utána, vagy az Eladójé, hogy nem tájékoztatott erről. Az esetleges felmerülő költségek miatt. Köszönöm szépen válaszát.

Tisztelt Hölgyem!

Elméletben az Önök eladója elbirtoklás jogcímén megszerezhette a vitatott telekrész tulajdonjogát, amennyiben a telekhatár a telekalakítási szabályoknak megfelelően módosítható. Az elbirtoklást elismerheti megállapodásban az önkormányzat, de ez nem valószínű. Perindítás esetén kell egy jogerős telekalakítási engedély, hogy a határ ennek megfelelően módosítható, ebben az esetben a bíróság jogerős ítélete szolgál a bejegyzés alapjául.


Tisztelettel:
dr.László Tamás ügyvéd
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 4. 1/4.
+36 20 576 0010
+36 20 576 0010
laszlo.tamas.dr@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Ágnes 49736 számú kérdése
  • 2021-11-03

Tisztelt Ügyvéd nő/úr!

Családi házban lakom, a közvetlen szomszédom hatsó kertjét szeretném használni, (a szomszéd beleegyezik) de az Önkormányzat nem ad engedélyt a megvásárlásra, mert a szomszéd telek mérete erre nem ad lehetőséget. ( kicsi ahhoz hogy osztható legyen.)
Azt szeretném kérdezni, hogy van-e valamilyen más törvényes mód, hogy az enyém legyen, ( pl. osztatlan közös, vagy bérleti szerződés)
Amire azért lenne szükségem ,hogy ha a szomszéd eladja a házát, akkor is enyém maradjon a telekrész.

Köszönettel: Ágnes

Kedves Ágnes! A szomszédtól megvásárolhatja azt a területet, amit a teljes ingatlan és a megvásárolt telekrész méretének aránya fog meghatározni és a használati szabályokat ún. használat-megosztási megállapodásban tudják rendezni. Ez a két okirat együttesen biztosítja Önnek azt, hogy a szomszéd ingatlanban - annak tulajdonosi jogutódlása esetén is - tulajdonos, így pedig használó és birtokos is maradjon.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Maria 49687 számú kérdése
  • 2021-09-06

Tisztelt Ügyvéd Úr! Egy ingatlan csere kérdésével fordulok Önhöz.
Van egy Pécsi panel lakásom (tehermentes) az egyik nagykorú gyermekemmel élek benne.
Hamarosan Budapestre szeretnék költözni, de az ottani lakhatásom nincs megoldva. Ha eladnám a Pécsi lakásom viszont a gyermekem kerülne nehéz helyzetbe. A velem élő gyermekem Pécsen dolgozik, szeretne a Pécsi lakásomba maradni és mivel lakásvásárlás előtt áll, azt gondoltam, hogy ha Budapesten vásárolna lakást később mikor az ő lakása is tehermentessé válna egy lakáscserével talán megoldható lenne a tulajdonváltás. Köszönöm válaszát.

Tisztelt Maria!

Azt javaslom, hogy ha a gyermeke Pécsett szeretne lakást vásárolni, akkor vegye meg a választott pécsi ingatlant, és költözzön oda, az Ön nevén állót pedig eladhatja és saját maga nevére vásárolhat Budapesten lakást. Az Ön által közölt információk alapján nem látom az Ön által felvázolt csere indokát.

Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


  • Zsolt 49676 számú kérdése
  • 2021-08-30

Kedves Tamás!

3 éve vásároltam Siófok külterületén helyrajzi számos 400nm-es szántó területet, melyet az adás-vételiben hányadokban adtak meg, mivel egy 5080nm-es szántó terület lett felosztva, és AK mennyiségben is jelölték az értékét. Teljesen körbe kerített és egy kis faház található rajta, mely a szomszédok tanúságával kapott fennmaradást. Nyaralóként használható. A Balaton közelsége miatt igen keresett, de úgy érzem megvan kötve a kezem.
Szeretném most eladni ezt a területet, de sokan óckodnak a szántó megjelölés miatt, nyilván a beépíthetőség miatt, de a már meglévő épület és minden egyéb maradhat rajta.
Mi befolyásolja itt az árat amennyiért eladhatom? Jelen helyzetben is, mint mindig nyilván magasabb áron adnám el, mint amennyiért vettem.
Mit tehetek, hogy kedvezőbb legyen, kivonathatom? Mivé minősíttethetem?

Segítségét előre is nagyon köszönöm

Tisztelt Uram!

Sajnos biztosan nem engedélyeznék a teljes terület más célú hasznosítását (kivonását), és ameddig bármilyen kis részben is marad az ingatlanban szántó, addig az ingatlan a Földforgalmi törvény hatálya alá tartozik, tehát az értékesítésére csak annak megfelelően kerülhet sor (60 napos elővásárlásra jogosultakkal közlés, hatósági jóváhagyás, stb.) Nyilvánvalóan az növeli az árat, hogy az épület fennmaradási engedéllyel rendelkezik, tehát jogszerű épületnek minősül.


Tisztelettel:

dr. László Tamás ügyvéd
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 4. 1/4.
+36 20 576 0010
+36 20 576 0010
laszlo.tamas.dr@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Tina 49648 számú kérdése
  • 2021-08-03

Tisztelt ügyvéd Úr!
Saját tulajdonú (1/1) ingatlanomból szeretnék a férjemre íratni részesedést. Több, mint negyedet, de kevesebb, mint felét. Pontosan milyen arányban kellene ezt megtennem? Hogy változnak a hányadok?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Hölgyem!

Amennyiben tehermentes az ingatlan, vagyis nincsen rajta elidegenítési és terhelési tilalom bejegyezve, akkor Ön szabadon ajándékozhat a férjének. Önnek kell meghatároznia az ajándékozásra kerülő hányadot, ezt akár tizedben (pl. 4/10) vagy században is megteheti (pl. 35/100) Minden attól függ, hogy mi az ajándékozás célja. Természetesen az Ön tulajdonjoga annyival csökken, amennyit a férjének ajándékozott.


Tisztelettel:
dr.László Tamás ügyvéd
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 4. 1/4.
+36 20 576 0010
+36 20 576 0010
laszlo.tamas.dr@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Beáta 49638 számú kérdése
  • 2021-07-28

Tisztelt Ügyvédnő!
Van egy családi házunk,amely a férjem nevén volt és ajándékozási szerződéssel az akkor még 3 kiskorú gyermekeinkre iratta 2014 februárjában,gyámhivatali engedéllyel!Minden rendben zajlott,a földhivatal által bejegyzésre is került!Az ingatlanon jelzáloghitel van,a bank is beleegyezett!A férjemnek volt egy tartozása a Raiffesen bank felé,amit nem fizetett és átkerült a Dunacorp nevű behajtócéghez!Ők most az ajándékozási szerződés semmisé tételét kérik bírósági úton,mert nincsen más behajtható vagyona a férjemnek és így szeretnék a követelésüket érvényesíteni!A kérdésem az lenne,hogy semmissé tehető-e,ilyen okok miatt az ajándékozási szerződés!Válaszát előre is köszönöm!
Sz.Beáta

Tisztelt Beáta!

A kérdés megválaszolása a rendelkezésre álló információk alapján nem lehetséges. Ezért általánosságban válaszolok. Ha egy szerződés fedezetelvonási céllal kötődik, akkor megtámadható, de ez határidőhöz kötött, ha viszont színlelt szerződés, akkor annak a semmisségére határidő nélkül lehet hivatkozni.


Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Tamás 49578 számú kérdése
  • 2021-06-13

Tisztelt ügyvéd úr!
"Mostohaapám", nevezzük Balázsnak , aki a szomszédunk, rosszindulatú dagantos betegséggel küzd és sajnos nem tudni mennyi idő az annyi. Hajdanán ő nős volt, kb. 30 évvel ezelőtt elváltak. Ezután került össze édesanyámmal. Bejegyzett élettársi viszony nincs. A ház amiben él,1/2-1/2 tulajdoni hányadban oszlik meg közte és volt felesége között, akiről azóta sem tudunk semmit. Van továbbá két gyermekük, akikkel kapcsolattartás nincs. Balázs szeretné édesanyámra átruházni a saját tulajdonrészét. Szem előtt tartva az anyagi korlátokat is, ez talán az ajándékozással lenne a legegyszerűbb. A kérdésem az lenne, hogy a tulajdonostársnak, azaz a volt feleségnek van-e bármilyen beleszólási joga az ajándékozásba, hasonlóan például az elővásárlási joghoz? Illetve további kérdés még, hogy értékbecslőt is ki kell ilyen esetben hívni? Valamint ha lehetséges így az átruházás, az utána fizetendő illetéket csak a tulajdoni hányad arányában, azaz a ház felének értéke után kell fizetni?
Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Cím!

Köszönettel fogadtuk megkeresését. Az alábbi válasszal tudunk szolgálni:

Az Ön esetében lehetőség van az ajándékozással történő átruházásra, ennek értelmében a hatályos Polgári Törvénykönyv (a továbbiakban Ptk.) rendelkezései alapján az ingatlan ajándékozás jogcímén történő átruházásánál nem áll fenn az elővásárlási jog. Azonban lehetősége van továbbá halál esetére szóló ajándékozásra is, melyet meg kell különböztetni az örökléstől.
A megadott információk alapján nem terheli az értékbecslő igénybevételének kötelezettsége, azonban az ajándékozási szerződésben fel kell tüntetni az ingatlan becsült értékét is. Ajándékozás esetén személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége az ajándékozót nem terheli, de mivel nem házastársak az ajándékozási illetéket meg kell fizetni, melynek mértéke a hatályos szabályozások alapján 9%.

Amennyiben egyéb kérdés merülne fel Önben, keressen bizalommal minket.


Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsaidr@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Magdi 49571 számú kérdése
  • 2021-06-09

Tisztelt Ügyvéd!
Az adásvételi szerződésben az áll,hogy a birtokbaadás napján,júl 1-én a vevők átveszik az ingatlan kulcsait,mérőórák átírása történjen meg,de átalakításokat,beruházásokat nem végezhetnek.Átveszik az ingatlan kulcsait,de tényleges beköltözésre csak a teljes vételár kifizetésekor jogosultak, szerződésben van leírva.A vevők hármas ikreket vártak augusztusra,szerették volna ,hogy a kiköltözésem biztosan megtörténjen időben,ha a babák kicsit korábban érkeznének.A babák megszülettek 70dkg-osan,még sokáig kell kórházban lenniük.A vevők szerint beköltözhetnek július 1-én,szerintem viszont nem,amíg a teljes vételárat nem fizették ki.A szerződést április 21-én kötöttük, a babaváró hitelt,ami az önerő volt, a szerződés szerinti légkésőbbi határidő lejárta után fizették ki részemre,június 1-én.A pénz korábban megvolt,de nem utalta át a vevő időben.Ez szerződés szegésnek számít-e?
Én június 30-án elutazom külföldre,nem tudom július 1-én átadni a kulcsokat,július 10-én jövök vissza.Megtehetem-e ,hogy 11 nappal később adom át a kulcsokat?A ház üres, csak a kutyákat hagynám az udvaron.Maradhatnának-e a megszokott helyükön július 10-ig,míg visszaérkezem.A teljes kifizetés biztosan nem történik meg addig az időpontig,mert most volt az értékbecslő a csok miatt,de előtte még a munkahelyük kölcsönét kellene megkapnom.
Ha nem adom át a kulcsokat július 1-én,akkor vissza kell fizetnem a 800.000Ft foglaló kétszeresét?Eddig 10.000.000Ft volt késve az első részlet ,a ház vételára 33.500.000Ft,fizetési határidő aug.15.-e.Nem állok el a lakás eladástól,csak félek,hogy beköltöznek és ha mégsem kapják meg a hitelt,akkor nem tudom őket kitenni.
Mivel nem fizették határidőre az első részletet,szeretném én is a kulcsátadást késleltetni.Büntetés nélkül megtehetem?Van hol lakniuk.
Előre is köszönöm válaszát:Magdi

Tisztelt Hölgyem!

Attól függetlenül, hogy a vevők később fizették meg az első részletet, Ön még szerződésszegést követ el akkor, ha nem tartja be azt a birtokbaadási határidőt, amelyben megállapodtak. Javaslom, hogy tartsa magát a szerződéshez.

Tisztelettel:

dr.László Tamás ügyvéd
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 4. 1/4.
+36 20 576 0010
+36 20 576 0010
laszlo.tamas.dr@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Aniko 49563 számú kérdése
  • 2021-06-03

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Helyzetünk a következő:
Ingatlant foglalóztunk és előleg ettünk egy 75 éves neni tulajdonában álló ingatlanra akit a 2 fia idősek otthonába kivan elhelyezni.
1honapja történt az adás vételi szerződés aláírása a telefonon keresett meg, hogy meggondolta magát és nem kívánja eladni az ingatlant.
Álmaink házáról van szó és a jelenlegi lakásunkat mi is eladtuk úgyhogy mennünk kell valahova.
A kérdésem az volna, hogy vissza tud e lépni ilyen esetben a néni?
Vagy mit tudunk tenni az ügyben hogy beköltözhessünk a megállapodott időpontban?
Nagyon köszönöm a segítségét!
Üdvözlettel egy kisgyermekes várandós anyuka!
Anikó

Kedves Anikó! A szerződéseket teljesíteni kell! Mondja a jog már az ókori Róma óta. Ez erre a szerződésre is igaz, ha tehát nincs elállási joga az eladónak, akkor nem állhat el a szerződéstől, és Önök joggal követelik a teljesítést.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zoltán 49542 számú kérdése
  • 2021-05-24

Kedves dr.Koczka Judit ügyvéd nő
Olyan kérdésel fordulnák önhöz élettársi kapcsolatban élünk páromal már 4 éve van egy közös gyerekünk párom vissza vásárolta az ingatlant az eszközkezelőtöl igy 1/1 a nevére került esetleg lehetne rá lehetőség hogy nekem is legyen jogom az ingatlanhoz?
Már tervezzük a házaságot.
Válaszát előre köszönöm.

Tisztelt Zoltán!

Amennyiben az ingatlan tehermentes, akkor az élettársa akkor ruházza át annak egy bizonyos részét Önre, amikor akarja. Amennyiben az ingatlan nem tehermentes, pláné, ha elidegenítési és terhelési tilalom került bejegyzésre rá, akkor szükséges a teher jogosultjának a hozzájárulása.

Tisztelettel:


dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

drkoczkajudit@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Mátyás 49521 számú kérdése
  • 2021-05-05

Tisztelt Ügyvéd úr!

Olyan kérdésem lenne, hogy kinéztünk egy ingatlant mely külterületi ingatlan, a tulajdoni lapon a következők szerepelnek: művelési ág /kivett megnevezés/; kivett lakóház, udvar: 906 nm; szántó: 4848 nm. Valahogyan megoldható-e, hogy ne kelljen kifüggesztéssel megvásárolni? Esetleg lelehet csatolni az udvar részt külön hrsz-on és így megoldani?

Köszönöm válaszát.

Tisztelt Mátyás!

Sajnos nem tudják megkerülni a kifüggesztést és a hatósági jóváhagyást, a külterületi ingatlanoknál a minimális teleknagyság sokkal nagyobb, így megosztani sem lehet valószínűleg. A családi házak esetén azonban kevésbé jelentkeznek rá a több 10 milliós vételárakra.


Tisztelettel:

dr.László Tamás ügyvéd
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 4. 1/4.
+36 20 576 0010
+36 20 576 0010
laszlo.tamas.dr@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Valéria 49503 számú kérdése
  • 2021-04-21

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Telek eladásra adás-vételi előszerződést kötöttünk, melyben az eladó nyilatkozik, hogy az ingatlan tehermentes, s melyben elállás lehetősége nincs kikötve.
Későbbiekben kiderült - a végleges szerződés előkészítésekor a lekért tulajdoni lapból -, hogy a telket e-on vezetékjog terheli. Kértük az eladótól ennek vázrajzát többször is, tőle erre ígéretet kaptunk, mindezeket írásban. Hetek elteltével sem érkezett meg mindez, miközben vészesen közeledtünk a határidőhőz. Írásban újra kértük, amire szintén írásban igenlő választ kaptunk, (március 29én), s melybe az eladó beleírta, hogy akkor mindez átcsúszik áprilisra. (Március 31.ig kellett volna szerződnünk, a szerződést nem módosítottuk, mivel mindketten megállapodtunk abban, hogy a vázrajz megküldése után szerződünk.)
Április 2án közölte, eláll a szerződéstől, mivel nem teljesítettük a határidőre történő szerződést és fizetést.
Mi változatlanul meg kívánjuk vásárolni a telket - akár vállalva annak elhúzódását is -, amennyiben erre jogilag is reális esély van.
Mit tanácsol Ügyvéd Úr!
Tisztelettel:
Valéria

Kedves Valéria!
Az ingatlan fizikai adottságainak ismeretében nem lehet kikövetkeztetni a vezetékjog terjedelmét és helyét? Egyébként a vázrajz a földhivataltól beszerezhető, az okirattár részét képezi és nyilvános.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Bálint 49481 számú kérdése
  • 2021-04-08

Tisztelt Ügyvéd Úr. Édesapám halálát követően az özvegy egy 6 éves(2014-es dátumozásu) ajándékozási szerződéssel a földhivatalnál bejegyeztetett 1/2 tulajdon-t egy közösen(testvéremmel) örökölt ingatlanba, amely édesapám 1/1-es tulajdonát képezte mindvégig. Élhet-e, van-e 5 éves elévülési idő ilyen bejegyzésnél? Ha igen, a földhivatal hogy jegyeztethette be? Létezik-e formai követelmény aminek ha nem felel meg a földhivatal visszadobhatja illetve vissza kell dobnia? Tehát melyek azok a sarkalatos pontok, követelmények, amelyeket minden körülmények között a hivatal ellenőriz, és nem megfelelés esetén visszadob?
Köszönöm szépen az útmutatást.

Kedves Bálint!
A szerződéssel kapcsolatban két fő követelmény van: 1. legyen érvényes 2. legyen ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre alkalmas. A földhivatal ezt a két feltételt vizsgálta, és döntött - ezek szerint - úgy, hogy bejegyzi az özvegy résztulajdonát. A bejegyzési kérelem benyújtásával mindenesetre elkésett, amiért akár bírságot is kaphatna - vagy kapott is - a NAV-tól, de önmagában a késedelmes benyújtás nem akadálya a bejegyzésnek. Javaslom a szerződés másolatának beszerzését a földhivataltól és megvizsgálni abból a szempontból, hogy a fentebb írt feltételnek megfelelt-t. Ha esetleg nem, akkor lehet keresnivalójuk ...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: