Hozzászólások

  • Zsuzsa 49695 számú kérdése
  • 2021-09-10

Tisztelt Ügyvéd Úr!
82 éves apukám az én tulajdonomban lévő ingatlanban lakik, övé a haszonélvezet az ingatlanon. Felhalmozott 860 000ft cetelem bankos hitelkártya tartozást. Apukám demens én vagyok a gondnoka. Sajnos nyugdijából vonnak 30 % ot. Felhívtam a bankot közölték ha vége a moratóriumnak valószínűleg a nyugdija 50% át kellene utalni. Így neki a megélhetésre csak 50 000 ft marad.
Kérdésem az, ha nem tudja , tudjuk fizetni a hitelt akkor az én tulajdonomban lévő ingatlant elveheti a bank??- apukámnak nincs ingatlana.
Nekem semmi közöm apukám hiteléhez! Csak most derült ki hogy neki hitele van.
Válaszát köszönöm!
Valamint kérdezném, hogy van e lehetőség arra, hogy a férjem nevén lévő autónak én is tulajdonosa lehessek. Közösen fizetjük a törlesztő részletet.
Köszönettel!

Kedves Zsuzsa! Az Ön ingatlanát nem fenyegeti veszély, ill. az 50 % végrehajtásra is csak akkor van lehetőség, ha több vh. eljárás folyik az édesapja ellen. Az autóra vonatkozóan többféle jogcímen sezrezhet tulajdonjogot, sőt, ha közös vagyonból szerezték és törlesztik, akkor már most is az...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • László 49642 számú kérdése
  • 2021-07-30

Tisztelt Ügyvédnő !
A kérdésem a következő, a volt feleségemmel szemben vagyon megosztási eljárást kezdeményeztem. Ő először elzárkózott a tulajdon részem megváltásától, majd a közös értékesítés gondolatától is. Többszöri álláspont változtatás után jelen pillanatban az az álláspontja, hogy az édesanyja után megörökölt lakást hajlandó a tulajdon részem megváltására, felajánlani, mivel pénzbeni megváltást nem tudja vállalni.Tulajdonképpen egy lakáscsere történne, részemről ez milyen költségekkel járna ez az ügylet ha belemegyek, illeték, adó. Másik része a kérdésnek, hogy mennyi idő után értékesíthetem az ingatlant, ha úgy döntök, hogy eladom.
Megtisztelő válaszát várom
Tisztelettel:
László

Tisztelt Cím!

A megszerzendő ingatlant eladhatja azonnal, miután megszerezte, csak 5 év után lesz adómentes az értékesítése. Az első év után százalékosan csökken az adó, és 5 év után lesz mentes.

Ha a megosztás során Ön nem szerez többet, mint amije van, akkor nem fizet most, a csere során sem vagyonszerzési illetéket, sem adót. Kell a két ingatlan miatt darabonként 6.600.-Ft földhivatali szolgáltatási díjat fizetni majd, és ügyvédi költséget.

Tisztelettel:



Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

drkoczkajudit@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Lilla 49620 számú kérdése
  • 2021-07-14

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnék érdeklődni, hogy szülők tulajdonában álló ingatlanokkal mi történik abban az esetben ha elválnak de ez egyik ingatlanban a nagykorú gyermekük lakik. A gyermek abba az ingatlanba van bejelentve ahol jelenleg a szülők laknak, azonban a másik ingatlanban lakik. Lehetséges, hogy a válás esetén a gyermeknek el kell hagynia a házat, eladják a feje fölül az ingatlant?

Köszönöm előre is a válaszát!

Üdvözlettel, Lilla

Kedves Lilla, igen, egy esetleges értékesítés esetén előfordulhat, hogy a nagykorú gyermeknek el kell hagynia a házat. Amennyiben a nagykorú gyermeknek nincs az ingatlanra bejegyzett joga, így pl. haszonélvezeti joga, használati joga, vagy a szülő beleegyezésével nem minősül szívességi használónak, úgy nem jogosult az ingatlan használatára. Más a helyzet a továbbtanuló nagykorú gyermek esetén. Utóbbi esetet a törvény részleteiben szabályozza, viszont az ingatlan eladáskor mindenképp el kell hagynia a házat.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Melinda 49559 számú kérdése
  • 2021-06-01

Jo napot
Olyan ügyben kérnék segitséget hogy most vennénk egy házat. És anyukám venné meg de én adnám hozzá a hitelt. De a ház késöbb az én nevemre kerülne. Amiért nem most hogy éppen váló félben vagyok és nem szeretnénk ha köze lenne a házhoz a volt páromnak. A bankok a hitelnél viszont nem engedélyezik a hitelt csak ha ö a volt párom is benne van a hotelben vagy ha alàir egy papirt amiben lemond a házról amibe költöznénk de erre semmi esély hogy aláírja.
Hogy tudom én öt kikerülni hogy a bank ne tudjon belekötni de az exet is ki tudjam hagyni? Három gyerekkel szeretnénk költözni.

Kedves Melinda!
Nem tudok rá megoldást kínálni, az adott bankot kell megkérdezni valamilyen "pótmegoldásért". A házasság felbontása minden bizonnyal megfelelő lehet, még ha nem is túl gyors megoldás.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tünde 49518 számú kérdése
  • 2021-05-02

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretnék segítséget kérni egy tulajdonrész eladással kapcsolatban.
2020.12.31-én vásároltunk barátommal (nem bejegyzett élettársi kapcsolat) egy sorházi lakást(25.5 millió Ft) , banki hitel (16.5 millió Ft) segítségével. Az önerőt én adtam (9 millió Ft), melyet örökségből szereztem (testvérem kifizette nekem az örökölt lakás árának a felét).
Az adásvételi szerződésben és a tulajdoni lapon is rögzítve vannak a tulajdoni hányadok.
A vagyonszerzési illetéket 2021.májusában fogom elkezdeni törleszteni. A hitelt barátom kapta meg, én, mint adóstárs vagyok az ügyben, az ő számlájáról vonják a havi törlesztőt, én a rezsi és egyéb költségeket fizetem.
Kérdésem az lenne, hogy a banki hitellel terhelt ingatlanban való tulajdoni hányadomat eladhatom-e és ha igen, ezzel hova fordulhatok, milyen lehetőségeim vannak arra, hogy megszabaduljak (akár az önerőm elvesztése árán is) ettől a tulajdonomtól? A vagyonszerzési illetéket ekkor is fizetnem kell? A banknál mindkettőnk aláírása, szereplése kell ehhez az eladáshoz?

Válaszát, segítségét előre is köszönöm!

Tisztelettel : O. T.

Kedves Tünde! Azt hiszem, ez egy ügyvédért "kiáltó" helyzet, mivel a helyzet rendezéséhez, lezárásához és persze az Ön vagyonának a megvédése érdekében ez abszolút indokolt. Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tünde 49474 számú kérdése
  • 2021-04-04

Üdvözlöm A kérdésem az lenne,hogy van egy közös tulajdon a volt férjemmel egy családi ház A gyerekeimmel lakunk benne. A férjemnek van e joga ki / be járni az udvaron illetve a házban.?? Bár mikor belyöhet ha kedve rartja?? Köszönöm válaszát

Kedves Tünde!

A tulajdonosok mindannyian jogosultak birtokolni és használni a közös tulajdonukban lévő ingatlant, tehát a férje is megteheti ezt - kivéve, ha ebben a kérdésben más tartalmú megállapodás - esetleg bírósági ítélet - jött létre Önök között.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Marcell 49347 számú kérdése
  • 2021-01-16

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A kérdésem az ingatlan nyilvántartási eljárás során kötelező jogi képviselettel kapcsolatos. Az Inytv. 26. § (2) bekezdése alapján a kérelemre induló olyan eljárásokban, amelyekben a jogváltozás bejegyzésének alapjául közjegyző által készített okirat, illetve ügyvéd vagy kamarai jogtanácsos által ellenjegyzett magánokirat szolgál, a jogi képviselet kötelező. Az Inytv. 32. § (3) bekezdése szerint pedig a tulajdonjog, haszonélvezeti jog, a használat joga, telki szolgalmi jog, vételi jog, eladási jog, jelzálogjog keletkezésére, módosulására, illetve megszűnésére vonatkozó bejegyzésnek közokirat, ügyvéd vagy kamarai jogtanácsos által ellenjegyzett magánokirat alapján van helye.
Felmerül azonban az a kérdés, hogy mi a helyzet az ingatlan nyilvántartáson kívüli szerzésmódok (mint pl. az elbirtoklás, ráépítés, házassági vagyonközösség) esetén. Abban az esetben, ha a házasfelek a házassági vagyonközösség megléte alatt szereztek közösen egy ingatlant, de az ingatlan nyilvántartásba csak az egyik házasfél tulajdonjoga van bejegyezve, akkor a másik házasfél a Ptk 5:37. §-a alapján igényt tarthat arra, hogy tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezzék. Ebben az esetben gondolom szükség van annak a félnek az engedélyére akinek a tulajdonjoga az ingatlan-nyilvántartásba már be van jegyezve. Mivel annak a félnek, aki szeretné bejegyeztetni a tulajdonjogát, a jogcíme házassági vagyonközösség lesz, ezért számomra nem egyértelmű, hogy az Inytv 32. § (3) bejegyzését kell-e alkalmazni jelen esetben, mert ez nem egy konstitutív, hanem deklaratív hatályú bejegyzés, hiszen a bejegyzés nem a tulajdonjog keletkezésére, módosulására vagy megszűnésére vonatkozik, hanem a már meglévő tulajdonjog feltüntetésére, azaz a régóta fennálló valós állapot deklarálására. Ez alapján tehát számomra nem világos, hogy kötelező-e a jogi képviselet egy ilyen esetben.

Előre is nagyon köszönöm a válaszát.

Kedves Marcell!
Igen, kötelező.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zsolt 49330 számú kérdése
  • 2021-01-03

Az lenne a kérdésem. A feleségemel együtt vettünk csokra egy házat de közbe élválunk én vagyok az ados ö meg adostárs, a feleségem gyerekeire vettük fel a csokot én fizetném a hitelt de nem hajlando elhagyni a házat milyen lehetöségeim vannak?

Tisztelt Zsolt!
Nem tudom, hogy a bontóper során hogyan állapodtak meg a lakáshasználat kérdésében, illetve hogy a tulajdonviszonyokat milyen módon akarják rendezni, így sajnos nem tudok Önnek érdemben válaszolni.



Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal: