Hozzászólások

  • Viola 49707 számú kérdése
  • 2021-09-29

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Külföldi, harmadikországbeli állampolgár tulajdonjogszerzésében tudna segíteni? Az engedély megszerzésére beadhat kérelmet egy tartózkodási (munkavállalási) engedéllyel rendelkező, nem letelepedett harmadikországbeli állampolgár? Új ingatlan vásárlásról van szó, nem cseréről, és ez lenne az első ingatlana. Magyarországon 4 éve dolgozik és él életvitelszerűen.

Valamint tudna benne segíteni, az adásvételi szerződésnél mik a kötelező személyazonosító elemek egy ilyen személy esetében? Úgy tudom, személyi azonosítót nem kapnak a nem bevándorolt, nem letelepedett, csak tartózkodási engedéllyel rendelkező nem EU/EGT-s személyek, enélkül is megkötöhető az adásvételi szerződés?

Köszönöm előre is válaszát.

Kedves Viola! Természetesen tudunk segíteni, az adásvételi szerződés megszerkezstése, ellenjegyzése stb. mellett az engedélyezési folyamatot is le szoktuk bonyolítani.
A személyi adatok kapcsán arra van szükség - leegyszerűsítve - amije van, születési adatok, anyja neve, lakóhelye, állampolgársága, külf. adószáma - ill. ezek közül minél több.
Javaslom, hogy hívjon fel az irodai számunkon, lásd alább, és megbeszéljük a többit.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ivett 49488 számú kérdése
  • 2021-04-12

Kedves Ugyved Ur!

Budapesti ingatlanvasarlassal kapcsolatban szeretnem segitseget kerni.

Angol allampolgarsaggal rendelkezo parommal szeretnenk kozosen lakast vasarolni, igy azzal kapcsolatban lenne kerdesem, hogy milyen adminisztrativ vonzata lenne annak, hogy a parom engedelyt kapjon kulfoldi allampolgarkent ingatlan vasarlasara Magyarorszagon.

A tulajdonjogot 50-50% -kent szeretnenk majd, illetve nem vagyunk hazasok.

Koszonom elore is valaszat!
Ivett

Kedves Ivett!
Nagy-Britannia EU-ból történő kilépése nyomán a párja kormányhivatali engedéllyel szerezhet Magyarországon ingatlant. Ez egy plusz adminisztratív kötelezettség - amelynek az adásvételi szerződés aláírását követően lehet eleget tenni - friss még a gyakorlat, hiszen nem régi a kilépés sem, de nem gondolom, hogy a tulajdonszerzést ne engedélyeznék. Ezt egyébként a mi irodánk az adásvételi ügylet bonyolításával együtt fel szokta vállalni, tehát a vevőre ez több teendőt nem hárít. Amennyiben további kérdése van vagy a lebonyolításban segíthetünk, úgy az alábbi módok valamelyikén kereshet!


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Joli 49336 számú kérdése
  • 2021-01-08

Tisztelt Ügyvéd úr!
Tanácsát kérném a tavaly júliusában elhunyt testvérem füzéri ingatlanának értékesítése kapcsan. (A hagyatéki eljárás még mindíg csak a jegyző hagyatéki leltáránál tart. Még közjegyző sincs kijelölve).
Öcsém ezt a nagy értékű ingatlant már halála előtt 2 évvel elkezdte árulni egy ingatlaniroda által. 2020 március környékén kapott egy szóbeli vételi szándékot, és a vevő türelmi időt kért a pénz előteremtésére. A testvérem 2020 július 27-én elhunyt, amiről a vevő nem tudott, de tegnap felvette a kapcsolatot az ingatlaniroda ügynökével is kinyilvánította vásárlási szándékát, mondván rendelkezésére áll a teljes vételár.
Mivel az ingatlaniroda ügynöke jóbarátom, általam kapta az öcsémtől az eladásra a megbízást, így felvette velem a kapcsolatot, és kérdezte tőlem, hogy most mi a teendő. Az ingatlant megvásárolnák, de a tulajdonos elhunyt, és a feltételezett örökösök külföldön élnek. Az elsődleges örökös Hawaii-ban él és amerikai állampolgár. Jómagam , magyar állampolgár, pedig spanyolországban.
Értékesíthető-e az ingatlan (mindkét örökös akarata az értékesítés) esetlegesen egy közjegyzői eladás segítségével, aki a hagyatéki eljárás befejezéséig letétben tartaná az eladott ingatlan árát?
Segítségét köszönöm! Őszinte tisztelettel,
Joli

Kedves Joli!

Egy ingatlan adásvételi szerződés akkor születik meg, ha mind az eladó, mind a vevő aláírja az adásvételi szerződést. Jelen állás szerint a tulajdoni lapon szereplő tulajdonosok közül az egyik elhunyt, így jelenleg nem tud megszületni egy, az ingatlan egészére vonatkozó adásvételi szerződés.

A következő szükséges lépés a hagyatéki eljárás lefolytatása lenne, amely alapján az örökösök bekerülnek az ingatlan-nyilvántartásba, és utána lehet megkötni a szerződést.

Amiben viszont előre lehetne lépni, az egyrészt egy előszerződés lehet a jelenlegi tulajdonos és örökös, mint eladók részéről, ill. másik oldalról a vevő részéről, ezáltal mindkét oldal biztos lehet abban, hogy az ügylet - a hagyatéki eljárás lezárultát követően - létre fog jönni. Ezt lehet akár vevői fizetéssel - akár az eladónak, de inkább csak ügyvédi letétbe - is biztosítani. Másrészt a hagyatéki eljárásban lehetne némi gyorsítással élni, pl. egy ügyvédi megbízással, amely szerint Önöket ügyvéd képviselné az eljárásban.

Szóval, ezeken lenne érdeme elgondolkodni, ha további kérdések merülnek fel, kérem, hogy keressen!

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: