Hozzászólások

  • Lászlóné 49755 számú kérdése
  • 2021-11-24

Tisztelt Ügyvéd úr! Lakótelepi társasház legfelső emeletén lakom. Felettem van a szellőző rendszert működtető elektromos berendezés, amely az évtizedek során annyira elhasználódott, hogy mára már helikopter propeller hangot ad ki napi 24 órában. Ez a zaj hetek óta annyira lehallatszik a panelfalon át a lakásomba, hogy miatta éjszaka aludni sem tudok. Többször jeleztem a problémát a gondnoknak és a közös képviselőnek, de semmi nem történik, a válasz: a szakembernek sok a dolga. Van-e lehetőségem törvényesen arra, hogy kikényszerítsem az intézkedést? Köszönöm szépen a választ. Üdvözlettel: J.Lászlóné

Kedves Kérdező! Igen, akár a TH-n belül, akár külső "kényszert" igéynbevéve találhat megoldást. Érdemes lehet ügyvédi segítséggel belevágni a probléma megoldásába.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gergely 49754 számú kérdése
  • 2021-11-23

Tisztelt Ügyvéd Úr!

egy szerintem hatlakásos Társasházban lakunk, mely földhivatali bejegyzés alapján 8 albetéttel rendelkezik (6db öröklakás, 1 db garázs és 1 db iroda albetét ).

Érdeklődöm, hogy jogi definíció szerint a a Társasház így továbbra is "hatlakásos Társasháznak" számít-e?
A törvény definiálja pontosan a "hatlakásos Társasház" fogalmát?

A társasházi törvényben találtam utalást a "hatlakásos Társasházra" azonban pontos definíciót nem találtam.
Jelenleg kétfajta definíciót tudok elképzelni.
1. Hatlakásos Társasház, amely maximum 6db "öröklakás" albetéttel rendelkezik.
2. Hatlakásos Társasház, amely maximum 6db albetéttel rendelkezik (ez alapján persze akár egy 6 garázsos vagy 6 irodás épület is lehetne Társasház).

Köszönettel válaszát!

Üdv: Gergely

Kedves Gergely! A jelek szerint ez egy 8 albetétes társasház.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Mária 49747 számú kérdése
  • 2021-11-16

Tisztelt Cím!
Közel 3 éve vásároltuk a lakást egy 10 emeletes lakótömbben, melyben 60 lakás van. Közös képviselő a járvány ideje alatt elhalálozott, hátra hagyva jókora adósságot, egy életveszélyes liftet, egy csőtörést, ahol percenként több liter víz folyt el. Lakóközésség nagyobb hányada felkért egy új képviselőt a feladatok ellátására, de van 6 személy, aki minden tevékenységet megakadályoz és feljelenti a képviselőt. Mai nappal a képviselő le akar mondani. Mit tehetünk, akik eddig is próbáltuk helyrehozni a lehetetlent és rendesen fizettük a plusz költségeket /adósság, rendkívüli kiadás/. Másik kérdés, 1 emeletről indul a lift, kötelezhető-e az első emeleten lakó, hogy fizesse a felújítást? Azt mondja, Ő ki van zárva a használatból. Szerintem , bármikor használhatja. A 6 ember olyan, aki nem lakik a házban, bérlője van, Ő nem érzi át a probléma súlyát. Gyermekem lakik a házban, külföldön dolgozik, ritkán van itthon, akkor is esetleg korlátozza a szolgáltató a lehetőségeit a nem fizetők miatt, holott mi fizetjük a díjakat. Segítséget megköszönve, várom visszajelzésüket.

Tisztelt Hölgyem!

A társasházban valamennyi tulajdonosnak közösen kell viselnie a költségeket, tehát az első emeleten lakó is köteles hozzájárulni a lift felújításához, ha erről érvényes közgyűlési határozat születik.
Sajnos a kellemetlenkedő lakókkal nem tudnak mit tenni, a normális tulajdonostársaknak kell összefogniuk, hogy közösen a többség meghozza azokat a döntéseket, amelyek a társasház érdekében szükségesek.


Tisztelettel
dr.László Tamás ügyvéd
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 4. 1/4.
+36 20 576 0010
+36 20 576 0010
laszlo.tamas.dr@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Marcsi 49728 számú kérdése
  • 2021-10-25

Mit tehet valaki, ha egy olyan budapesti házban vett ingatlant, ami ugyan 5 éve bejegyzett társasház, de azóta nem került sor alakuló közgyűlésre, közös képviselő megválasztására stb.stb.? A házban 10 albetét van, 6 lakás és 4 iroda. Az irodák tulajdonosának kétharmados többsége van és az áramon kívül minden közüzemi szolgáltatást és közös költséget ő fizet. Már hosszú ideje azzal áltatja a lakástulajdonosokat, hogy rövidesen megválasztásra ajánl egy közös képviselőt, de ezt valamilyen rejtélyes okból nem teszi meg. Lehetséges,hogy az ex-lex állapot és a kevés albetét miatt nincs olyan közös képviselő, aki ezt elvállalná? Már az Önkormányzatnál is panaszt tettünk a tarthatatlan helyzet miatt, de ott azt mondták, hogy nem tudják gyakorolni felügyeleti jogukat, mert a háznak nincs képviselője. Lehet, hogy nincs semmi megoldás?

Kedves Marcsi!
Meg kell nézni az alapító okiratot, hogy a társasház összehívásának milyen módjai vannak, és aszerint eljárni. Elvileg a lakók 10 %-nak kezdeményezésére össze lehet hívni a közgyűlést, ott pedig meghozni a szükséges vagy kívánatos döntéseket, de hozzá kell tenni, hogy a többségi tulajdonos a jelek szerint akkor is döntő befolyással fog bírni a TH életére.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Julia 49674 számú kérdése
  • 2021-08-29

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nemrégiben vásároltunk a férjemmel egy belvárosi,társasházi lakást,melyhez egy osztatlan tulajdonú közös udvar is tartozik.Itt vannak zárt garázsok és szabad terület parkolás céljára-már .ha marad.Mivel belvárosról van szó,olyanok is beparkolnak akik nem laknak az épületben,tehát semmi közük a területhez.Ez oda vezetett,hogy véres harc folyik a megmaradt kevés helyért.A közös képviselő hozzáállása passzív,így marad a torzsalkodás!A lakók egymást szidják,és az élelmesek ponyvagarázst és parkolóőröket állítottak fel a területen.Ezt úgy tudom nem szavazta meg a lakóközösség,de ennek ellenére ezek fel lettek állítva.Azt szeretném megtudni:Hogyan lehetne kitíltani az illetéktelenül parkoló idegeneket?Tehető-e kerékbilincs a magánterületen parkoló betolakodó járművekre?Jogszerű-e a ponyvagarázs és a parkolóőrök kihelyezése?Kötelezhető-e azok lebontása? Köszönöm mielőbbi válaszát!

Tisztelt Júlia!

Köszönettel fogadtuk megkeresését.

Sajnos a megadott információk alapján nem tudunk teljes körű tájékoztatással szolgálni. Annak érdekében, hogy megfelelő segítséget tudjunk nyújtani szükségünk van több, a felmerülő problémával kapcsolatos tényre, körülményre, hogy meg tudjuk válaszolni az Ön kérdését.

Annak érdekében, hogy megfelelő válasszal szolgálhassunk a szóban forgó társasház alapító okiratában foglalt közös használatú területek használati viszonyának megismerése szükséges, illetve tervrajz segítségével lehetőség lenne megfelelő használati megosztás kialakítására.

Amennyiben még aktuális, illetve egyéb más kérdése merült fel forduljon hozzánk bizalommal!

Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsaidr@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Gergő 49630 számú kérdése
  • 2021-07-21

Tisztelt ügyvéd úr!

Az lenne a kérdésem hogy a lakógyűlés által jóváhagyott célbefizetés kit terhel? A tulajt vagy az albérlőt?

Üdvözlettel
Gergő

Kedves Gergő!
A bérleti szerződés rendelkezéseit ismerni kellene a válaszhoz, de valszeg a tulajdonos lesz a "megfejtés".
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • László 49608 számú kérdése
  • 2021-07-05

Kivitelező aki egyben a beruházó, 4 lakásos társasházat épít, abban 1 lakásra adás vételi szerződést kötöttünk, amiben 1 millió forintért kocsibeálló kivitelezése is magában foglaltatott. Kivitelező most előállt egy ötlettel, hogy a kocsibeálló (és annak felépítménye) a szomszéd társasház területén lesz (azt is ugyanaz a beruházó építi), és majd az alapító okiratba ő beleszerkeszti az én kizárólagos használatomat. De ha jól értem ebben az esetben nem a mi társasházunk közös tulajdona lesz a kocsibeálló, én annak nem leszek résztulajdonosa, csak használója. Akkor minek fizessek 1 millió forintot?!?
Kérem szíves véleményét. Köszönjük.

Kedves László!
Ettől ez a jog még ellenértékkel bíró jog, csak technikailag lesz máshol a beálló, ill. jogi értelemben Ön a másik társasházban is bír egy ilyen joggal. Nem gondolom túl szerencsésnek a megoldást, nem is értem a motivációt, de elvileg nincs akadálya. Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Erzsebet 49585 számú kérdése
  • 2021-06-18

Tisztelettel kérném tanácsát ügyvéd úr
6 lakásos társasháznak 2 alagsori lakás van.
A szomszédom része teljen rendben van

De előttem az egyik lakó az eőkertben vetemenyezik, paradicsomot, epret ültet, ami nem aze0lőkertre jellemző.
Nos mindez az ablakomtol fél méterre, ahogy munkálkodik a hátsóját 20 cm re van az ablakomtol látom

Kb 30 cm magas ágyást készített, itt ugrál, mert ez a szenvedélye.
Ablakot nyitni nem tudok, borzasztó zavaró a ténykedése.
Kérném tanácsát mit tehetek . Vele még nem beszéltem az igaz.
A telek osztatlan közös tulajdon
.a közös képviselő el van tünv, nincs kapcsolat vele.
A hátsó kertben mindezt megtehetné.
Köszönöm a válaszát

Kedves Erzsébet!
A társasházi alapító okiratot kellene megnézni, hogy mit lehet az előkertben csinálni, és ha a kifogásolt tevékenységet nem lehet ott űzni, akkor a TH megteheti a lépéseket a tulajdonostárs ellenében.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Dorottya 49576 számú kérdése
  • 2021-06-11

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Társasházi, földszinti, saját tulajdonú ingatlanom egy nagyobb szellőző ablaka (kör alakú, átmérője cca. 75 cm) a lépcsőházra nyílik, pont a postaládák mellé. Érdeklődnék, hogy szükséges-e a tulajdonostársak hozzájárulása ill. közgyűlésen történő szavazás ahhoz, hogy a szellőző ablak helyére egy keskenyebb bejárati ajtót építsek ki? A postaládák megközelítését természetesen nem zavarná, de tény, hogy falat kellene bontani, illetve az ingatlan így 2 bejáratossá válna.
Válaszát/válaszukat előre is köszönöm,
Üdvözlettel:
Dorottya

Kedves Dorottya! Mivel a bontandó falszakasz a TH közös tulajdonának része, így csak közgyűlési határozattal hajthatja végre a bontást és az átalakítást.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Fábián Gyula 49548 számú kérdése
  • 2021-05-27

Tisztelt Ügyvéd Úr! Egy 12 lakásos nem bejegyzett és adószámmal sem rendelkező társasház egyik tulajdonosa vagyok. Jelen időben nincs közös képviselőnk sem. Az elmúlt 45 év alatt a szennyvízrendszer olyan mértékben elhasználódott, hogy jelentős felújításra szorúl. Egy vállalkozóval átnéztük az elvégzendő feladatokat, kaptunk egy ajánlatot is. A vállalkozó közölte ám, hogy ő csak akkor tud egy közös ÁFÁ-s számlát adni, ha van adószámunk. EZ PEDIG NINCS, miután tulajdonképppen nem vagyunk társasház. Tisztelettel kérdezem, hogy mi ilyenkor a megoldás?
Várom megtisztelő válaszukat.
Fábián Gyula

Tisztelt Fábián Gyula!

Köszönjük szíves megkeresését, az alábbiakról tudjuk Önt tájékoztatni:

A társasházak alapításáról, működéséről, valamint a tulajdonostársakat megillető jogokról, és az őket terhelő kötelezettségekről az 2003. évi CXXXIII. törvény ad iránymutatást. Ezen jogszabály 5. § (2) bekezdése értelmében „társasházat az ingatlan valamennyi tulajdonostársa vagy az ingatlan tulajdonosa, mint egyszemélyi alapító, alapító okiratban kifejezett alapítási elhatározással létesíthet”. Ugyanezen szakasz (5) bekezdése az alábbiakról rendelkezik: „Az alapításhoz a társasháztulajdonnak az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzése is szükséges. Az alapító okiratot az ingatlan-nyilvántartási iratokhoz kell csatolni.” Mindezekre tekintettel azt javasoljuk Önöknek, mint tulajdonostársaknak, hogy egy közokiratba, vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalt alapító okiratban fektessék le a tulajdoni viszonyaikat. Ezt követően ezen tény ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzését kérvényezni kellene az illetékes Földhivatalnál. Amint a bejegyző határozat megszületik, a továbbiakban a Nemzeti-Adó és Vámhivatalnál tudnak eljárni az adószám igénylésével kapcsolatban, mely az alábbiak szerint történik: A társasháznak a 20T201 számú nyomtatvány kitöltésével kell adószámot kérnie, melynek pontos elnevezése „Bejelentő és változásbejelentő lap a cégbejegyzésre nem kötelezett jogi személyek, nonprofit szervezetek -a törzskönyvi jogi személyek és a civil szervezetek kivételével -, külföldi vállalkozások, tulajdonostársak közössége, a bizalmi vagyonkezelésbe adott vagyontömeg, valamint csoportos adóalanyiság esetén a csoport részére”. A nyomtatvány elektronikus úton vagy papír alapon juttatható el az adóhatósághoz.


Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsaidr@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Dóra 49544 számú kérdése
  • 2021-05-26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Most vettünk lakást, amely egy családi ház alsó részén helyezkedik el, a felső szint szintén el lett adva lakásnak. A családi ház társasháznak van bejegyezve, a lakások külön helyrajzi számmal rendelkeznek, illetve az udvar is osztott, ami az alapító okirat mellékletét képező vázrajzon is jelezve van, amelyre kizárólagos használat van. A kezdetektől jeleztem a szomszédomnak, hogy a vízórája a mi telkünkön van, amit szeretném, ha elvinne, mivel az ő udvara kétszer nagyobb, mint a miénk és nekünk a kert kialakításánál útban van. Az udvarunkon a kocsibeálló mellett egy nagyjából 2*5 méteres rész, amit ki tudunk pihenésre alakítani és ott van útban az óra, mivel fix telepítésű, illetve épített dolgokat szeretnénk erre a részre tenni. A megvételkor jeleztük az eladónak, hogy nekünk nem kell az az akna és el lehet-e távolítani, amire azt mondta azt csinálunk vele, amit akarunk. Az szomszéd udvara ugyanúgy aszfaltos utcáról nyílik és kb 1 méterrel kellene odébb vinnie a vízóraaknáját. Bíróság úton ki tudom kényszeríteni, hogy elvigye, illetve köteles vagyok beengedni a telkemre, mert ezzel kapcsolatban a ház vételekor semmi nem került az adásvételibe és nem is szándékozom beengedni, hiszen ha tudom, hogy ez így van meg sem vesszük a lakást. Illetve ha nem viszi el kérhetem-e többlethasználati díj megállapítását.

Kedves Dóra
Amíg az óra az ön telekrészén van, addig a szolgáltató és a szomszéd részére biztosítania kell, hogy karbantartás, tisztítás és/vagy leolvasás érdekében meg tudja közelíteni az órát. Azt viszont kérheti, hogy alakítson ki külön (al)mérőt, de innen kedzve a válaszok már attól is függenek, hogy mit tartalmaznak az adásvételi szerződések és a TH alapító okirata.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Nathalie 49536 számú kérdése
  • 2021-05-18

Tisztelt ügyvéd/nő!
6 éve lakom ebben a házban. Az emeleten a konyhaablakunk mellett közvetlenül a szomszéd bejáratai rácsa és a szűk kapuja helyezkedik. Nagyon zavarónak találom a gyakori rácszörgéseket, magánbeszélgetéseket, amelyek nem csak a rácson keresztül folynak, de a bejárati ajtónknál is. A konyha ablakot emiatt nem merem kinyitni, a virágokat is le kellett szednem, mert időnként le voltak verve. Tűrtem, mert nem kívántam feszültséges helyzetet teremteni a szomszédainkkal. De most ezen a hétvégén már tűrhetetlenné vált a helyzet. A hálószobánk ablakához nagyon közel felszereltek egy klíma készüléket előzetes megbeszélés nélkül. Arra a kérdésemre, hogy miért nem egyeztette ezt velünk előzetesen, azt válaszolt, hogy ne avatkozzak a mások dolgában. A kialakult helyzetet már nem vagyok hajlandó tovább tűrni. Idős ember vagyok és magas vérnyomás betegségben szenvedek. Szeretnék a rács és a klíma berendezés felszerelése ellen fellépni. A mihamarabbi válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: BPN

Kedves Nathalie!
Egyrészt a társasházon belül orvosolható a probléma, amennyiben nem, úgy birtokháborítási kérdés és eljárás a megoldás az önkorm. jegyzőjénél.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zoltán 49499 számú kérdése
  • 2021-04-20

Üdvözlöm!

A társasház elaztattta a pince födémét, ami az en aljzatom, ezáltal a salak réteg megmozdult, megsüllyedt, hullámos. A statikai szakvélemény ezt állapította meg.
Mi a teendő, ha a közös képviselet elzárkózik? Milyen felelősségre lehet vonni a képviseletet? A társasházi biztosítás nem jöhet szóba, mert eltitkolja az ázás idejét. Kinek a költsége lesz a javítás? (Az alap feltöltése, teljes helyreállítás, beépítetlen bútoraim, ki és újra beépítése...)

Kedves Zoltán! A probléma eredője határozza meg - jelen esetben a pince és a födém tulajdonosa - a károkozó személyét és a fizetésre kötelezettet.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gábor 49489 számú kérdése
  • 2021-04-13

Tisztelt Uram!

Társasházunk egy felújítási munka megvalósításához egy 2.5 milliós összegű célbefizetést határozott meg a közgyűlésen.A befizetési határidő lejárt,és csak kb. 800 ezer forint gyűlt össze.A közgyűlési határozatban rögzítettük,hogy a nem fizető lakóknak ügyvédi felszólítást küld,majd behajtást kezdeményez a közös képviselő,ezt azonban vonakodik megtenni.
A kérdésem,hogy az általam befizetett összeg visszajár e,vagy felhasználhatja.Milyen módon tudok a pénzemhez jutni,amennyiben a többiek nem fizetnek.

Köszönöm segítségét Gábor

Kedves Gábor!

A határozatnak kellett (volna) erre is kitérni, hogy mi történik a célbefizetéssel, ha nem tud megvalósulni az adott cél. Alapvetően egyébként visszajárna, de ehhez meg kell állapítani a cél meghiúsulását a TH-n belül.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ági 49485 számú kérdése
  • 2021-04-11

Jó napot,

Most költözünk egy 3épületes új társasházi lakásba amelyben épületenként 4-4 lakás került kialakításra. Összesen 12 lakás. Legalábbis hisszük mi.. a társasházi alapító okirat most kerül csak aláírásra, de számunkra gyanús, hogy az építtető a hivatalosan padlástérnek nevezett helyiségeket (amelyek kialakításuknál fogva megfelelnek lakásnak) irodának vagy lakásnak kívánja a jövőben eladni, használni. Ez számunkra gond, mert azért vettük meg az első emeleti lakást, hogy ne legyen felettünk senki. Az alapító okiratban minden lakás a nm alapján van meghatározva a közösből, az építtető nevére van egy 4 nm-es tároló adva 32hányaddal illetve a padlástér kizárólagos használati jogával. (minden épületben) Sajnos szerintünk ez azt vetíti elő, hogy a tárolót majd egybenyitja a padlástérrel és eladhatja. Meg tudjuk ezt akadályozni? Van jogi lehetőségünk?

Köszönöm válaszát
Ági
Köszönöm

Kedves Ági!

Ha már tulajdonosok az ingatlanban, akkor alapító okirat csak az önök aláírása mellett jöhet létre érvényesen, értelemszerűen az önök által is elfogadott tartalommal.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: