Hozzászólások

  • Anna 49376 számú kérdése
  • 2021-01-31

Olyan kérdésben szeretnék segítséget kérni, hogy új építésű ház esetén mikortól kell számítani az 5 évet, ami után az eladás adómentes lesz? Használatba vételi engedély dátumától? Köszönöm a választ!

Kedves Anna!
Én erre vonatkozóan egyszer kértem egy állásfoglalást a NAV-tól, és az a telekvásárlást határozta meg szerzési időpontként.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • János 49364 számú kérdése
  • 2021-01-24

Tisztelt Ügyvédúr!
2020 Májusában eladtam egy ingatlant és a testvéremmel feleztünk az összegen majd ö vett egy ingatlant egy pár napon belül én még nem csak talán ebben az évben 2021 akkor is kell adót fizetni vagy meg uszom és csak a külömbözett után kell adót fizetnem.
Köszönöm a választ

Kedves János! Először ki kellene számolni, hogy az eladáson mekkora jövedelme és adófizetési kötelezettsége keletkezett! Ha ez tisztázott, akkor utána lehet nézni, hogy megilleti-e adófizetési kedvezmény arra tekintettel, hogy vásárol másik ingatlant (válasz: NEM). Aztán meg kell vizsgálni, hogy az újabb ingatlan kapcsán kell-e illetéket fizetni (IGEN), de megilleti-e kedvezmény (IGEN), ill. meddig élhet a kedvezménnyel (2023. május).
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zsuzsanna 49352 számú kérdése
  • 2021-01-18

Tisztelt Ügyved Ur!
2020 januarban vasaroltunk egy uj epitesu hazat, amit az ev folyaman keszitettek el. Vasarlaskor ez a ceg neven volt, de mar atkerult a mi nevunkre. Sajat reszre vettuk, de most megis el szeretnenk adni, mert nagy kettonknek.Hasznalatbaveteli meg nincs meg, de a haz elkeszult, kiveve a keritest. Valoszinuleg dragabban kerul ertekesitesre, mint amennyiert vettuk. Az afat melyik osszeg utan kell fizetni? Az uj eladasi ar utan teljes osszege utan vagy a veteli ar es az uj eladasi ar kulonbozete utan? Az adot csokkenthetem az afa osszegevel es a meg raforditott dolgok osszegevel?
Koszonom a valaszt!

Kedves Zsuzsanna!
Ha jól értem, jelenleg magánszemélyként tulajdonosai az ingatlannak. Amennyiben így van, úgy az ÁFA "nem játszik". A magasabb eladási ár miatt az eladáson jövedelem keletkezik, amely után 15 % SZJA-t kell fizetni - pontos számítási lehetőség az ingatlanjog.hu honlap adókalkulátorával - de ez nem keverendő össze az általános forgalmi adóval. A jövedelem számításánál a szerzés és az eladás költségei, valamint az igazolható ráfordítások jövedelemcsökkentő tételként vehetőek figyelembe.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: