Hozzászólások

  • Hajni 49905 számú kérdése
  • 2022-06-02

Üdvözlöm!
Férjemmel közös ingatlanunkban szívességből engedélyeztük anyósomnak és sógoromnak, hogy ott lakjanak amíg mi külföldön élünk. Anyósom most is az ingatlanban lakik, sógorom kb. két éve nem él ott, de a holmiját (bútorok stb.) mai napig ott tartja a szobában amiben lakott. A viszonyunk nagyon rossz nem tartjuk a kapcsolatot annó kértük, hogy jentkezzen ki az ingatlanból mivel nem lakik ott és már nem is fog, de semmi sem történt. Szeretnénk kijententeni az ingatlanból és hogy eltávolítása a holmijàt . Kérdésem az lenne, hogy mik a jogainak ebben az esetben, hogyan tudnánk ezt véghezvinni törvényes kereteken belül?

Kedves Hajni!
Okmányiroda, fiktiválják a lakcímét, ennyi ...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • István 49890 számú kérdése
  • 2022-05-17

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy, a maga nemében párját ritkító ügyben szeretném a véleményét kérni.
A szülőfalumban örököltem egy portát, mellyel átellenben a helyi önkormányzat tulajdonában lévő művelődési központ helyezkedik el. Ebben az intézményben heti rendszerességgel tartanak zenés rendezvényeket (vagy az önkormányzat saját szervezésében, vagy egyszerűen bérbe adja a legkülönbözőbb alkalmakra pl. esküvőkre, névnapra, születésnapra stb.), ahol aztán nemritkán hajnalig dübörög a zene. Eddig csak alkalmanként jártam oda, így nem tettem lépéseket a megoldás érdekében, de mivel tervezem a végleges odaköltözést, muszáj lenne ezt a problémát véglegesen megoldanom. Az ügy rendkívülisége abban áll, hogy jelen esetben nem egy renitens szomszéd által valósul meg a csendháborítás, hanem egy közhivatal idézi elő, amelynek normális esetben hadakoznia kellene a hasonló jelenségek ellen.
Az a tervem, hogy első lépésként megpróbálok szót érteni a polgármesterrel vagy a jegyzővel, de ha ez eredménytelen marad, akkor kénytelen leszek jogi útra terelni az ügyet.
A kérdésem az lenne, hogy merre indulhatok el, hová fordulhatok jogorvoslat céljából?
Előre is köszönöm a válaszát.

Kedves István!
Egyetértek, első lépésként a polgármester és a jegyző, ha nem akkor jegyzői birtokvédelem kérése, de azt át fogják tenni másik jegyzőhöz - nyilván nem az "elkövető" jegyzője fog eljárni. Ha ezek sem vezetneke redményre, akkor bírósági út.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Krisztián 49797 számú kérdése
  • 2022-01-28

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretnék tanácsot kérni. Édesanyám meghalt, ezt követően négyen örökölnénk (a gyerekei) a tulajdonában lévő ingatlant. Sajnos van egy olyan zavaró körülmény, hogy édesanyám korábbi élettársa nem kívánja önszántából elhagyni az ingatlant, sajnos be van oda jelentve állandó lakcímmel. Sajnos olyan a helyzet, hogy emiatt mi, az örökösök, nem tudjuk az ingatlant lakni, 2 kiskorú is benne van ebben. Az élettárs nem fizeti a csekkeket, félő, hogy csak tartozást halmoz fel a közművekben, továbbá, hogy kárt tesz az ingatlanban. Valóban joga lenne, csak a bejelentett lakcím miatt, ott laknia? A cuccait sem vitte még el, ebben is akadéskoskodik. Mit lehetne ilyenkor tenni? A kényszerkijelentés-folyamata vagy a jegyző tud ebben segíteni? Vagy ezt csak polgári peres úton lehet rendezni?
Van egy olyan szerencsé helyzet, hogy az ingatlanon van haszonélvezeti jog, a haszonélvező még él. Ameddig nincs meg a hagyatéki, akkor ő kérvényezheti a kijelenttetést?
Vagy, ha megvan a hagyatéki, akkor utána akár mi, az örökösök is?
Köszönöm előre is.

Kedves Krisztián! A bejelentett lakcímnek nincs jelentősége. Jelen állás szerint csak egy kiürítési per vezethet eredményre, mire abban ítélet születik, talán már a kilakoltatási moratórium is megszűnik, és végre is lehet hajtani majd az ítéletet. Ezt a pert jelen állás szerint a haszonélvező kezdeményezheti, hiszen ő jogosult birtokolni és használni az ingatlant. Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: