Hozzászólások

  • István 50270 számú kérdése
  • 2023-11-24

Tisztelt ügyvéd Úr!

Ingatlant adtam el és sajnos Önhibámon kívül késedelmesen tudom csak átadni,így kötbér megfizetésére köteleztek.
Az adás-vételi szerződés tartalmaz egy lakáshasználati díjat,160.000 ft,plusz egy másik pontban napi 10.000 ft-os kötbért.
Úgy tudom,lehet rosszul, vagy használati díjat fizetek vagy kötbért.Ez a két kikötés nem lehet egyszerre benne az adás-vételi szerződésben.
A kérdésem erre vonatkozna.jól tudom e vagy sem?
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves István
Nincs ilyen szabály, elvileg mindkét szankció alkalmazható, a korrekt válaszhoz ismerni kellene a szerződés pontos szövegét.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Éva 50209 számú kérdése
  • 2023-08-05

Üdvözlöm!
Elvált szülők gyermeke vagyok illetve vagyunk testvéremmel. Édesapám olyan döntésre jutott két évvel ezelőtt, hogy oda ajándékozza a ház felét a felnőtt gyermekeinek azaz nekünk, a másik fele Édesanyám részén van.
Nos, Édesanyám olyan döntésre jutott nem rég, hogy szeretné eladni ezt a házat viszont amit kapnánk érte pénzt annak a negyed részét nem adná nekem ide ami tudomásom szerint megilletne engem.
Azt a kis részt ami nekem jutna nem szeretném annyiban hagyni, így olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy ilyenkor mi a teendő egyáltalán megteheti e azt, hogy nem adja ide a negyed részét vagy sem? Hogy működik ilyenkor? Milyen eljárás megy végbe?
Minden ami ezzel kapcsolatos tanácsára szükségem van ami az Ön birtokában áll.
Előre is köszönöm szíves válaszát.
Üdvözlettel: Éva

Tisztelt Éva !

Köszönjük szíves megkeresését. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmét a következőkre: ha édesanyja azt tervezi, hogy a házat eladja, ezt csak a többi tulajdonos hozzájárulásával teheti meg. A vételárból minden tulajdonosnak a saját tulajdoni hányadára arányosított rész jár, és nincs lehetősége arra, hogy az Önnek járó részt visszatartsa. Általában az adásvételi szerződésben meghatározzák, hogy a tulajdonosok hogyan kívánják megkapni az őket illető összeget. Ez lehet bankszámlára történő átutalás, készpénzzel történő fizetés, de az átutalás általában praktikus és nyomon követhető megoldás. Másik lehetőségként merülhet fel az, hogy Önök vagy az édesanyjuk megvásárolja a másik fél tulajdoni hányadát.

Minden esetben javasoljuk, hogy az ügyet szakemberrel konzultálva intézzék, hogy minden fél érdeke és jogai megfelelően legyen képviselve. Amennyiben további kérdése van vagy segítségre van szüksége, úgy forduljon hozzánk bizalommal.

Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
ecsedidr@racsaidr.hu

Közösségi oldal:


  • Mária 50206 számú kérdése
  • 2023-08-01

Tisztelt Ügyvéd úr!
Ügyemben 50020 számon feltett kérdésemre már volt szíves válaszolni, új fejlemények miatt további kérdéseim vannak. Tehát: lakás ingatlan 3 x 1/3 tulajdonosai közül az egyik kiskorú. Gyámjával egyetértésben a lakást szeretnénk eladni, a folyamattal nagyjából tisztában vagyunk. Amit kérdezek:
1. Az önkormányzat által meghatározott ingatlan érték alatt eladható-e a lakás, vagy azt a gyámhivatal mindenképpen elutasítja?
2. Ha a gyámhivatal az alacsonyabb eladási árat esetleg elfogadja, hogyan történik az eladási ár felosztása, három egyenlő arányban, vagy a kiskorú az önkormányzati értékbecslés szerinti összeg 1/3-át kapja, a maradékot a másik két tulajdonos?
Köszönöm szíves válaszát.

Kedves Mária!Eladható, de a kiskorúnak meg kell kapnia az adó- és értékbiz. szerinti érték harmadát.



Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Sz Károly 50184 számú kérdése
  • 2023-06-18

Tisztelt ügyvédi iroda! Érdeklődnék az ügyben van egy osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan, használati megosztási szerződéssel. Ez két különálló ház külön közművekkel de egy udvaron. 16/32 arányban én vagyok a tulajdonos. A másik házban 14/16 arányban a benne lakó házaspár a tulajdonos, valamint vanmég 2db 1/16 tulajdoni hányad, aminek a tulajdonosai soha nem jártak az ingatlanon /megörökölték/A megosztási szerződés megkötése után több mint 15 év eltelt. A házaspár most elcserélné velem a tulajdonrészét egy másik ingatlanra, igy enyém lenne a 14/16 rész is a másik ingatlanből. Az a kérdésem hogy a még meglévő 2db 1/16 rész az elbirtokolható e ha igen kinek kell inditani az eljárást, a régi tulajnak vagy nekem ha már megtörtént a csere. Va e esély az elbirtolásra úgy hogy soha nem voltak az ingatlanon terheit nem viselék felújításában nem vettek részt. Vagy esetleges kifizetéskor az ingatlan. Mikori értékét veszik alapul. A 20 évvel azelőttit vagy a mostani fejújitottat. Mit lenne érdemes csinálni ebben az esetben hogy lekerüljenek a tulajdoni lapról. Köszönöm szépen.

Kedves Károly!
Elképzelhető megoldás az elbirtoklás, kicsit jobban meg kellene ismerkedni a tényállással, utána el lehetne dönteni, hogy még a másik tulajdonosnak lenne érdemes(ebb) megindítani a folyamatot, vagy már Önnek... És persze a körülmények ismerete az elbirtoklás megalapozottságának eldöntéséhez is hozzá segítene!
Érdemes lenne egy ügyvédi konzultációt kérni, min. ennyit, aztán a többi majd kiderül...

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Vivien 50142 számú kérdése
  • 2023-04-11

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az lenne a kérdésem, hogy ingatlan vásárlásakor, ahol én leszek a tulajdonos, Édesapám pedig a haszonélvező, a szerződés aláírásakor nyilatkoznom kell arról, hogy hàzas vagyok-e? Az ingatlant egy, a házasságkötès előtt örökölt és eladott másik ingatlan árából veszem. A férjem ebből a leendő lakásból semmilyen részt nem szeretne birtokolni, nem is mi fogunk benne lakni. Viszont a család, főleg Édesapám lelki nyugalma érdekében, még nem tudja, hogy összeházasodtunk… Tudom, hogy a kérdèsem fura, de nem szeretném, ha éppen az aláíráskor derülne fény mindenre. Vàlaszát előre is nagyon köszönöm.

Kedves Vivien!
Nem kell ilyen nyilatkozatot tennie.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Orsolya 50138 számú kérdése
  • 2023-03-31

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Lakásvásárlás előtt állunk. A kiválasztott 13. kerületi ingatlan tulajdonosa egy ciprusi cég.
Ilyen esetben, hogy történik az adásvételi folyamat? Hosszabb időt vesz igénybe?
Illetve milyen esetleges plusz költségekre lehet számítani?
Köszönöm szépen tájékoztatását!

Kedves Orsolya! A folyamat ugyanaz, vagy min. hasonló, mint ha egy magyar cég vagy természetes személy lenne az eladó.
Esetleg az eladó cég ingatlan-nyilvántartáshoz benyújtandó iratainak a beszerzése - de ez az eladó feladata - jelentheti azt, hogy több időre van szükség, de ez magára a folyamatra nem hat ki.
Ha azonban hitel felhasználásával vásárolnak, akkor a külföldi számlára történő utalás a bank számára problémát jelenthet.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • András 50128 számú kérdése
  • 2023-03-16

Tisztelt Dr.Nagy Úr!

A jogi kérdéseim címszavakban, hogy ne kössem le sokáig idejét:
- édesanyám halála után 17 évvel póthagyatéki eljárás keretében termőföldet örököltem
- ebben az időszakban egy agrárszövetkezet használta/művelte a földterületet, ami egy osztatlan közös tulajdon, kb. 160 tulajdonossal
- haszonbérleti szerződés nincs a birtokomban
- édesanyám halála után egy alkalommal fizettek haszonbérleti díjat postai úton- tehát kell lenni szerződésnek! - mivel a tulajdonjog nem lett rendezve édesanyám halála után, nem került az örökös/örökösok nevére ezt az összeget kérésükre visszaküldtem postai úton
- az összeg visszaküldéséről a postai csekket nem találom, de a szövetkeze könyvelésében nyilván szerepel
- a hagyatéki végzés alapján részemre a tulajdont bejegyezték (Tarnaméra 069/38)
- sem a póthagyatéki eljárás előtt, sem alatt, sem a végzés jogerőre emelkedésének idején, sem jelenleg nincs korlátozó bejegyzés, széljegy
- történhet-e elbirtoklás a 17 év használatra hivatkozva az agrárszövetkezet részéről a tulajdonomba kerülés előtti időben történtekre hivatkozva, vagy most, amikor már az én tulajdonom
- igényt tarthatok-e az utolsó 5 év haszonbérleti díjára

Előre is köszönöm a választ! Üdvözlettel András

Kedves András!

Némileg részletesebben kellene ismerni a 17 év történetét ahhoz, hogy biztos választ tudjak adni. A kérdés alapján nem tudom kizárni az elbirtoklást, de kétségtelen, hogy az ön által elmondottak - természetesen adott esetben bizonyítania kell - jó eséllyel kizárják az elbirtoklást.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Csaba 50123 számú kérdése
  • 2023-03-07

Tisztelt Dr. László Tamás!
Azt szeretném megkérdezni, hogy az ingatlanjog honlapján olvasható, ajándékozási szerződés szerződésmintája az, amit s gyakorlatban használnak? Megmutathatom-r az öcsémnek, aki el akarja olvasni a szerződéstervezetet, mielőtt aláírná a tényleges szerződést?
Ön vállalja-e ajándékozási szerződés elkészítését, ha igen, mennyi a munkadíja?
Köszönettel:
Farkas Csaba

Tisztelt Uram!

A honlapon csak egy általános minta található, minden ügy egyedi, és ennek megfelelően készítem el a szerződéseket, hogy a felek szándékát tükrözze.

Természetesen vállalom ajándékozási szerződések elkészítését, árajánlatot a pontos információk fényében tudok Önöknek adni, kérem, hogy telefonon vagy e-mailben jelentkezzen.


Tisztelettel
dr.László Tamás ügyvéd
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 4. 1/4.
+36 20 576 0010
+36 20 576 0010
laszlo.tamas.dr@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Mária 50105 számú kérdése
  • 2023-02-20

Tisztelt Ügyvédnő!
Írtam Önnek, de sajnos nem kaptam meg a visszaigazoló emailt sem, valószínűleg rosszul adhattam meg az email címemet!
2012 novemberében hitel útján vásároltam egy ingatlant, ahova az unoka húgom beköltözött 2013.tavaszán.Akkor magunk között írtunk egy papírt,2 tanúval,hogy ők fizetik a hitelt(3.800.000 forint) mivel nem volt munkahelyem és,ha lejár akkor az övé és azon felül fizetnek nekem 800 ezer forintot. A hitel lejárt, de a 800 ezret nem kaptam meg. Az ingatlan még mindig az enyém 1/1 tulajdonban. Most beleegyeztem, hogy “eladjuk”,de ő követeli a teljes vételárat mivel papírja van róla hogy én odaadtam neki. Kértem, hogy a kettőnk között írt papír másolatát küldje el nekem, mivel nekem már sajnos nincs meg. Mit tudok tenni hogy megkapjam a 800 ezret ? Követelheti a teljes vételárat rajtam?

Köszönöm a segítségét!

Tisztelt Mária!

A kérdését az előző levelemben megválaszoltam.



Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Mária002 50097 számú kérdése
  • 2023-02-15

Tisztelt Ügyvédnő!
2012 novemberében hitel útján vásároltam egy ingatlant, ahova az unoka húgom beköltözött 2013.tavaszán.Akkor magunk között írtunk egy papírt,2 tanúval, hogy ők fizetik a hitelt(3.800.000 forint) mivel nem volt munkahelyem és, ha lejár akkor az övé és azon felül fizetnek nekem 800 ezer forintot. A hitel lejárt, de a 800 ezret nem kaptam meg. Sajnos nekem nincs már meg a példány abból a papírból, kértem, hogy mutassa meg vagy legalább egy másolatot kaphassak belőle. Az ingatlan még mindig az enyém 1/1 tulajdonban. Most beleegyeztem, hogy “eladjuk”, de ő követeli a teljes vételárat mivel papírja van róla hogy én odaadtam neki. Mit tudok tenni hogy megkapjam a 800 ezret ? Követelheti a teljes vételárat rajtam?

Köszönöm a segítségét!

Tisztelt Mária002!

Az unokahúga okiratot szerkesztő ügyvéd részére át kell, hogy adja az Önök között keletkezett megállapodást. Ha tényleg az van benne, amit Ön állít, akkor megilleti Önt a megállapodásban kikötött összeg


Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal: