Hozzászólások

  • Anikó 50259 számú kérdése
  • 2023-10-28

A lakó épületben elzárták a gázt egy hónapja csőtörés miatt. Jönnek a hidegek de a munkálatok még talán decemberre se lesznek meg. Nincs melegvíz fürdés se fűtés. Magas a belmagasság villanyfutes draga lenne, az atfolyos vizmelegitot allja de futes nincs.
Kérhetünk jogalapon olyat hogy kevesebbet fizessunk?

Kedves Anikó!
Kitől kérné és mit fizetne kevesebbet? Elektromos áram díjat? Méltányossági elven éppenséggel el tudom képzelni, de nem tartom túl valószínűnek.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Vera 50257 számú kérdése
  • 2023-10-26

Szigetszentmiklóson vennék egy lakást, ami irodának van bejegyezve Magánszemély a tulajdonosa rétőta benne lakik. Milyen hátulütői vannak (lehetnek) ha irdoaként veszem meg és nem kerül sor (legalábbis egyelőre nem) az átminősítésre
Amiről eddig tudok,hogy nem lehet rá lakáshitelt felvenni, és hogy az illetékcsere alapot nem csökkenti így a teljes 4 százalékot ki kell fizetni a vételár után De a rezsiszerződések (áram,víz,csatorna,szemét stb.) érinthetnek -e hátrányosan mint irodát vagy egyéb kellemetlen meglepetés előfordulhat-e

Kedves Vera, igen, az is probléma lehet! A lakáshitel és az illetékkedvezmény kizártsága pedig a majdani vevőjét is érinteni fogja, ami az eladás sikerét befolyásolja.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Erzsébet 50244 számú kérdése
  • 2023-09-24

Tisztelt Cím! Szeretném megtudni, hogy a lakáseladásból származó havi életjáradék összegét jogosan számítják-e hozzá a havi jövedelmemhez?
Konkrét esetben arról van szó, hogy önkormányzati jogszabály/rendelet /határozat alapján igényelhető támogatási kérelmet nyújtottam be a helyi önkormányzathoz, amely támogatás abban az esetben illet meg, ha a havi jövedelmem bizonyos összeghatárt nem halad meg. Nekem csak a nyugdíjam a havi jövedelmem, de ehhez hozzászámították a lakáseladásból származó havi életjáradékom összegét is. Így aztán a nyugdíjam és az életjáradék együttes összege már meghaladta az az összeghatárt, amit az igényelt támogatáshoz előírtak. Ezért lecsúsztam a támogatásról. Kérdésem az, jogosan, jogszerűen számították-e bele havi jövedelmembe az életjáradék összegét?
( Magam úgy gondolom, hogy az életjáradék egy korábban megszerzett jövedelemből vásárolt érték(lakás) eladásából származó bevétel felélése, amit újból nem lenne méltányos jövedelemnek tekinteni. Adózni sem kell az életjáradék után. Ezzel kapcsolatban a nem éppen életszerű példám az, ha aranyrudakat vásároltam volna egykor, amelynek értékét fokozatosan most felélem, annak értéke miért számítana olyan jövedelemnek, amit egy kérelemnél hozzászámítanak a nyugdíjamhoz!? Szíves válaszukat kérem. Köszönettel.

Kedves Erzsébet!
Jogos és érthető, amit ír, de tartok tőle, hogy az adott önkormányzat belső szabályozása rendelkezik így, azt viszont nem tudja érdemben támadni az egyébként valós érveivel. Legfeljebb méltányossági alapon kérheti, hogy ezt a "jövedelmét" ne vegyék figyelembe.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Mónika 50238 számú kérdése
  • 2023-09-11



Tisztelt Rádió1- Balázsék szerkesztőség!

Levelem valószínűleg hosszúra fog nyúlni,de szeretném ,ha tisztán látnák a történetem!

Hosszú évekre nyúlik vissza az eleje.... Az anyai nagyapámnak van két kertje,két ingatlannal,az egyiken egy kisebb /legyen ez az a telek / a másikon pedig egy nagyobb házzal./ez lesz továbbiakban a b telek/ A telkek szomszédok egymással!
A szüleim nagyon sok éven át /20 év /gondozták az "A jelű" kertet, először besegítettek a nagyapámnak,majd mikor a papa már nem tudta megcsinálni,teljesen átvették a telekkel járó összes teendőt. Mivel vidéken van mindkettő telek, ők a városban laktak,így mindennap hozták és vitték a papám,hogy legyen a velük,attól függetlenül, hogy már fizikailag nem bírta úgy a munkát.
Mindennap édesanyám neki is biztosította az élelmet,mindent .
Közben a "B jelű" házból az akkori lakók kiköltöztek. Teljesen leamortizálva vette vissza a nagyapám. Mivel a szüleim szinte minden idejüket a telkeken töltötték,így nagyapám felajánlotta költözzenek be, tegyék rendbe,hiszen úgy is az a szándéka,hogy mindkét telket a szüleimre hagyja,a városi lakását pedig a nagybátyámra, édesanya testvérére hagyatékozza majd.
A szüleim örömmel nekiálltak ,teljes mértékben lakhatová tették a házat, rengeteg pénzt,időt, energiát fektettek be,majd beköltöztek. Sok év eltelt,mindent rendbe volt,nagyon sokat vitték magukhoz ezután is a papát, sőt a nagybátyám is a hétvégéken szinte mindig jöttek családostól. 2020.08.20. született egy végrendelet, miszerint hivatalosan is a nagyapám a szüleimre hagyatékozta a két telket ingatlannal,és nagybátyámra a panellakást. A két telek amúgy jóval kevesebbet ér,mint a városi nagy lakás,de ez így megfelelt mind a két félnek.
Aztán 2020 év vége felé,papa egyre többször kezdte édesapám szidni,pedig semmi oka nem volt rá,hiszen édesapám mindent megtett érte. Édesanya ezt egyre nehezebben tolerálta,majd egy nap,nagyon összevesztek,és onnantól nem beszéltek egymással. A nagybátyám aki addig igazából semmilyen téren nem vett részt a papa ellátásában,kapva kapott az alkalmon,és minden téren elkezdte kihasználni! Édesapám 2021.06.01.-én elhunyt,és pár hét múlva megjelentek az "A jelű" teleknél,hogy 1 hetünk van édesanyával kipakolni édesapám műhelyét,minden dolgunkat,mert el fogják adni! Hiába mondtam mennyit dolgoztak itt a szüleim,édesapám tetőt cserélt a kis házon,elkezdte komfortosítani,kapukat ,kocsibeállót csinált .... Stb ,nem érdekelte se a nagyapám,se a nagybátyám. Sőt a nagyapám le kiabálta a fejem,hogy én mit szólok bele,csak egy unoka vagyok!Elég volt a fájdalmunk,nem vitatkoztunk tovább, megtettük!
Édesanyának amikor elhunyt az édesanyja 2004.- ben,lemondott az anyai részről a városi panellakásból a nagyapám javára, mondván a papám ígéretet tett,hogy a másik telkek az övéké lesznek!
Az "A jelű" telket eladták,aminek a vételárát a nagybátyám teljes mértékben az adósságaira fordította.
Édesanyával a házban laktam édesapa halála után ,hogy ne legyen egyedül. Nincs testvérem, akkor még egyedül éltem,így hozzá költöztem,hogy tudjam segíteni a mindennapjait. Egymás támaszai voltunk! Édesanyám 2022. Július végén strokeot kapott,majd a kórházi ellátást követően otthon ápoltam . Közben kiderült, hogy más súlyosabb betegsége is volt. Nem tudtam dolgozni,mert ápoltam,aztán pedig 4 órában tudtam munkát vállalni,hogy minél többet édesanyával legyek! Rohamosan romlott az állapota,így 2022.szeptemberben visszakerült a kórházba, és 2022 október végén ő is elhunyt. A szüleim a nyugdíjt sem érték meg! Természetesen értesítettem a nagybátyám és a papám, hogy mi történt, felajánlottam, hogy szívesen látom őket,a szüleim velem vannak,mert ez volt az utolsó kívánságuk,hogy ők a telken,és a házban lehessenek otthon! Imádták amit teremtettek! Nem jöttek,nem kérdezték meg,hogy ugyan miből tudtam édesanyának is megadni a végtisztességet...
A házban maradtam egyedül,majd később a férjemmel.
2023 márciusáig nem is kerestek,majd kaptam tőlük egy sima bedobos levelet,amit a nagybátyám élettársa írt, és talán a nagyapám írt alá/ezt vitatom/ . A levélben az állt, hogy 15 napon belül hagyjam el a házat,abban az állapotában ahogy a szüleim felújították! Erre nem voltam hajlandó,írtam válaszlevelet,amit ajánlottam fel is adtam,hogy nyoma legyen,leírtam benne, hogy elég szomorú mindegyik elfelejtette ,hogy a szüleim mennyi mindent megtettek értük,és most a saját vérüket kitennék az utcára,hiszen meghaltak a szüleim,aki kicsit is gondolkodik,az tudja ,nem elég a gyász a fájdalom, rengeteg anyagi kiadással is jár. Tehát egyáltalán nem álltam abban a helyzetben,hogy én 15 napon belül akárhová is elmenjek! 4 opciót is felajánlottam,azt , hogy szeptember 1el kiköltözöm( gondoltam így időt nyerek) , felajánlottam, hogy megveszem úgymond nyomott áron ,amit a szüleim beleöltek azt leszámítva bárhogy ,de megoldom, hogy megvásárolom,vagy albérletbe kiveszem,vagy esetleg végre a nagyapám is tehetne valami jót,és nekem ajándékozhatná ! Eltelt több,mint 4 hónap, nem reagáltak semmit. Azt gondoltam,hogy belátták,mit is jelent számomra a szüleim munkája és emlékük,és békén hagynak...,de nem ez történt! Megjelentek 2023 augusztus 21.-én ,hogy mindjárt szeptember 1 , akkor hagyjam el a házat. Hiába mondtam,hogy ezt nem így kellett volna,volt majdnem 5 hónapjuk,hogy reagáljanak,nem megint ,hogy 8 nap alatt költözzek ki . Nagybátyám zaklatott smsben, hívogatott,rendőrt hívott a házhoz,és fenyeget,hogy már minden az övé illetve a gyerekeié,mindent rá hagyott a papa,és takarodjak! Ismét felajánlottam, hogy megveszem,de nekem nem eladó! Inkább látna az utcán,mint nekem adja el ! A papa a nagybátyám elmondása alapján,már nem mindig tudja ,mit miért,és hogyan mond.,én a nagyapám közelébe nem jutok,csak a nagybátyámon keresztül. ,de azt meg közölte,hogy nem engedi kettesben velem a papát,mert még valamit aláíratok vele,amit nem kéne. Valószínűleg magából indult ki,mert nekem ilyen eszembe sem jutna. Mindenből ki akarja forgatni a papám,és engem is. Tudomásomra jutott, hogy adósságai vannak még mindig,ezért sürgősen kell a pénz. Azt állítja amit a szüleim csináltak az minden a papa pénze volt,semmi közöm hozzá! Ez nem igaz,nagyon sok tanút tudnék oda állítani,akik tudják, hogy ki kit hogyan csinált a házon! Nekik csak egymás szava van,mert a család aki még maradt nekem,mellettem vannak,mert tudják az igazat! Az a baj, hogy szerintük mindenki hülye és hazudik, ők meg a helikopterek! Ráadásul nagybátyám saját maga elmondta, hogy nagypapám már nincs teljesen mindig a tudatában mikor mit miért csinál! Tehát sajnos úgy irányítja ahogy csak kedve tartja!
Azért nem kérték édesanyám életében,mert akkor visszakérhette volna a papámnak ajándékozott 1/6od részt. ,és már annyira bánom, hogy amikor már beteg volt, akkor hányszor elmondta, hogy vissza kéne kérni,de mindig mondtam neki, hogy ne szítsa a tüzet,hagyja! Annyira bánom,hogy lebeszéltem!
Kértem a nagybátyám adjon időt, hiszen az ügyvédhez való jog nekem is jár, az volt a válasz,hogy már pedig a papa a tulajdona,és kell és kész,és mivel velem nem lehet tárgyalni, rendőrséggel rakat ki a házból! Nem reagáltam rá ,mert egyszerűen már idegileg nem bírom!
Nem akarom hagyni, hogy más élvezze a szüleim munkáját,nem beszélve arról, hogy nagyon sok emlékem, érzelmi kötelék köt a házhoz! Nem akarom elhinni, hogy képesek ilyet megtenni! Félreértés ne essék,én nem a tulajdonjogát vitatom,csak egyszerűen úgy gondolom,hogy amit a szüleim csináltak, ahhoz jogom van,nekem az az örökségem,tele emlékkel, érzelmekkel! Nem tudom elmondani szavakban, amikor belépek,tudom itt vannak, bármerre nézek,őket érzem, látom,és ez nekem leírhatatlan,hogy mit jelent! Tényleg a mai világban minden a pénz körül forog,és nem számít semmit a családi kötelék ,és érzelmek?
Jelenleg szinte rettegésben élek,hogy ki fog történni. Teljesen tanácstalan vagyok,nincs félretett pénzem/pénzünk,hogy albérletet béreljünk, raktárt a szüleim cuccainak esetleg,hiszen mindenük megvolt,nem fogom elherdálni azért ,mert ők inkább elküldenek,minthogy átvegyem . Megbeszéltük pedig a férjemmel,ha kell,az ő jövőbeli örökségét kérnénk el a testvéreitől,és abból kifizetjük,mivel ahogy már írtam,nincs megtakarításunk.
Nem egy kacsa lábon forgó házról beszélünk,mégcsak nem is valami újépítésűről ,hanem egy 100 éves régi parasztházról amin még lenne sok munka,és számomra nem anyagi értéke van,hanem nekem a mindent jelenti,nekem a szüleimet jelenti,és az otthont!
El vagyok keseredve,és végső reményként írtam Önöknek,hátha talán érdekesnek találják az ügyem,és esetleg a segítségükkel lenne megoldás,megtarthatnám a szüleim munkáját!
Valóban hosszúra sikerült a levelem,de szükséges volt, hogy átlássák talán az írásom! ,és ez még amúgy a tömörített verzió, hiszen sok mindent tudnék még hozzátenni!

Köszönettel: Törökné D. Mónika
06303972060



Kedves Mónika!
A levele nem nekünk szól, így kérem, h küldje meg a kívánt helyre.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • György 50237 számú kérdése
  • 2023-09-05

Kertvárosi családi házam közel 40 éve épült. A szomszéd telken jelenleg építés alatt van egy családi ház, amelynek az (utca felőli) első része (garázs) 1,0 méterre, egy beszögellés után a folytatás 3,0 méterre van a közös telekhatártól. A garázson is vannak felénk ablakok, ezek kevésbé zavarnak. Ami viszont különösen, hogy a felső szintjükön, ami egy síkba esik a mienkkel, két nagyméretű ablakot is elhelyeztek és ez egyenes belátást eredményez a mi nappalink ugyanarra néző ablakán keresztül. Ugyancsak így érint minket, hogy az 1,0 méterre lévő garázs kiugró része fölé(szoknyatető helyett) egy olyan erkélyt alakítottak ki, ami a mi lakószintünkkel egy vonalban felénk néz és teljes betekintést tesz lehetővé, mivel arra nézve nagyméretű ablakfelületünk van. A használatba vétel még nem történt meg, de jelentősebb építészeti változtatásra nyilván nem fogják utasítani a szomszédot. Viszont ez az állapot a mi életvitelünket nagy mértékben zavarja (jelenleg persze csak a kivitelezők). Olvastam egy olyan jogi(?) kategóriáról, hogy intimitáscsökkenés és az ezzel összefüggő kár. Vagyoni vagy sem, azt nem tudom, de a leírás szerint valamilyen első fokú határozat született.
Remélem, hogy fentiek a tanácskérés szempontjából értelmezhetők.

válaszukat előre is köszönöm

Kedves György!
Meg kellene vizsgálni az építéshatósági előírásokat elsőként, hogy azokat az építtető betartotta-e. Ha nem, akkor azon a vonalon lehet elindulni és jogorvoslatot kérni. Ha igen, akkor viszont az ön által is említett intimitásvesztés lehet az irány, amit első körben peren kívül, de sikertelenség esetén akár perben is tud érvényesíteni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zsuzsanna 50224 számú kérdése
  • 2023-08-25

T. Dr. Nagy Zoltán űgyved úr
Van egy nagyon régi barátnőm 1987 nen ismertem meg jelenleg nagy bajban van A hölgy 20 kerületi lakos , ( születése óta) a szülei haza el lett osztva a barátnőm és unokatestvére között ( ketté lett osztva teljesen) a barátnőm idővel a hitelek miatt eladósodott így a ház egyik fele amiben lakott árverés illetve licitálás alá került unokatestvére megvette , megtörtént a papír formasag a két fél közt ( barátnőm és unokatestvére közt) amiről a barátnőmnek nincsen semmi papír a kezében. A covid ideje alatt beteg lett többször is munkáját elveszítette ,
( sosem tamogatta a barátnőmet , )villany es a viz szamla tartozasa miatt így az unokatestvére ki kapcsolta nála a villanyt és a vizet is . Most hogy van munkája a sötét lakásban lakik mivel se villany se viz nincs . Esélyt sem adva arra hogy vissza fizesse az adósságát unokatestvére felé. A lakás mivel nem lett karbantartva így le lett lakva. Nem volt ki segítsen a barátnőmnek ez ügyben.
Anno adminisztrátorként dolgozott egy kórházban, majd munka nélküli lett , jelenleg pénztarosként dolgozik. A köztes időszakban alkalmi munkábol közmunkából élt meg .
Mit lehet tenni ? Köteles kiköltözni ? Kihez fordulhat segítségért?

Kedves Zsuzsanna!
Én ügyvédhez "küldeném" a barátnőt, aki a rendelkezésre álló okiratok és a tényállás pontosabb ismeretében tudna javaslatot tenni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Csúri Charicitbar Chaszut 50197 számú kérdése
  • 2023-07-14

Üdvözlöm uram! Jelenleg 2. Éve lakunk albérletben a józsef városban.
Ez egy önkormányzati lakást,a tulajok munkavégzés miatt nem lakjak a lakást.hivatalos iratunk nincs ,viszont az itt lakást és az albérlet fizetést tudjuk igazolni a szomszédokkal is.
Most a semmiből el kell hagyjuk a lakást 3napon belül.
Mit tudok tenni? Ha hivatalos szervhez fordulók lezárják a lakást és ugyanúgy utcára kerülök.tartosan beteg gyereket nevelek

Kedves Csúri!
Kinek fizetik a bérleti díjat? Van szerződésük? Ki szólította fel önöket, hogy hagyják el a lakást?
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Kiss 50191 számú kérdése
  • 2023-07-06

Tisztelt dr. Forgács Gábor Úr!
Azt szeretném megkérdezni Öntől, hogy milyen jogszabályra, vagy jogszabályokra hivatkozhatok, ha kifogásolom - mások álláspontját is képviselve - hogy az ingatlanunk (más, jelentős számú szomszéddal egyetemben) egy "szigetbe" került, amelyet elől is hátul is közlekedési út övez. (Elől a Puskás Tivadar, hátul a Vácika út.) Az ingatlan megvételekor a hátsó oldalon zárt kertek voltak. Ezt a zárt kert utat a közelmúltban közlekedő úttá építették át. Ezt anélkül elfogadtuk, hogy azt megkérdezésünk nélkül készítették el, mert megértettük, hogy a város fejlődik és az új házakhoz út is szükséges. De ezt a hátsó Vácika utat, most nagy forgalmú elkerülő úttá kívánja a város átalakítani. Ez merőben más, mint a megkérdezésünk nélkül, de általunk elfogadott állapot. Ráadásul ezt az elkerülő utat korábban a jelentősen távolabb lévő szőlőskertek vonalában akarták felépíteni. Ami valóban elkerülő lett volna. (Ennek a korábbi - racionális és szükséges - elképzelésnek a térkép változatát még Süli János polgármester hivatala időszakában személyesen láttam, és ő azt személyesen mutatta be egy fórumon. Magyarán, ha panaszt kívánunk tenni, milyen jogszabályra hivatkozhatunk, ha (1) azt kifogásoljuk, hogy az érintettek megkérdezése nélkül döntöttek egy olyan kérdésben, ami jelentősen megváltoztatja az érintettek életkörülményeit; (2) amely a város korábbi elképzeléséhez képest életkörülményeket befolyásoló változás; (3) amely, mint várható fejlesztés nem szerepelt a telek megvásárlásának időpontjában (1992) feltételi között, és nem lehetett azt figyelembe venni, ha ez még nem avult el; (4) milyen jogszabály alapján kifogásolható az, ha lakóházakat két utca "szigetébe" zárnak, amely sziget az egyik oldalon kevesebb mint 2 méterre van az úttól, a másik jelenleg érintett oldalon, 3 m-en belül.
Köszönettel és üdvözlettel Kiss Zoltán

Tisztelt Kiss úr!

Nyári szabadságom után elnézést, most tudok válaszolni.

Tudomásom szerint az önkormányzat közhatalmi jogkörrel (tipikusan ilyen pl. az adókivetés joga) analóg jogkörben jár el, amikor településszervezési/településszerkezeti döntéseket hoz (utat létesít, övezeti besorolást változtat, stb.), így tudomásom szerint nincs olyan jogi lehetőség, hogy egy ingatlan tulajdonosa(i) megakadályozzanak egy ilyen, a leírtaknak megfelelő közút kialakítását. A lehetséges fórumokon természetesen lehet és kell is a kifogásokat hangoztatni, amellett, hogy megítélésem szerint az ilyen önkormányzati döntések emellett az érintett ingatlanok forgalmi értékére hátrányosan hathatnak (feltételes módban), ennek megítélése hozzáértést igényel. Ilyen alapos igényt az önkormányzattal szemben lehet érvényesíteni.

Emellett a helyi építési szabályokat érdemes átnézni vagy átnézetni, hátha akad valamilyen kapaszkodó a helyi (vagy akár az országos előírások között) pl. kötelezően előírt minimális távolságokra vonatkozóan...


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Klaudia 50174 számú kérdése
  • 2023-06-01

Tisztelt Dr. Nagy Zoltán Ügyvédi Iroda!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy ajándékozási szerzödés keretében kaptam egy lakást egy közeli családtagomtól 2021-ben. Nincs rajta haszonélvezeti joga, én vagyok az egyedüli tulajdonosa az ingatlannak. A víz, gáz, áramórát nem írattuk még át a nevemre, az ö nevén van, így történt meg az ajándékozás. Elzárta a víz, áram órát a lakásban, mert nem lakott benne senki egy ideje, én kétszer takarítottam ott ehhez használtam mindkettőt, jelenleg pedig fenyegetö üzeneteket küldött, (2023. május 31.én) hogy rögtön írassuk át a nevemre az órákat, különben kikötteti öket... Ezzel a bizonyos rokonnal nem vagyunk jó kapcsolatban sem. Kérdésem az lenne, hogy ha tartozás keletkezett, jelenlegi állapot szerint azt nekem kötelességem kifizetni? Illetve, hogy a közeljövöben vissza tudja követelni ezt a lakást, ha pedig igen, mit tudok tenni? Mibe tudok kapaszkodni?

Köszönöm szépen előre is válaszukat!

Kedves Klaudia!
Elvileg van lehetősége az ajándék visszakövetelésére, ez ellen ön nem tud semmit tenni, ha ő úgy dönt - és megfelel a Ptk. szerinti feltételeknek - akkor pert indíthat, ahol ön ugyan védekezhet, de nem zárható ki, hogy az ő számára kedvező ítélet születik. Nem tudom, hogy mekkora nagyságrendű a fizetési kötelezettség - amelyet egyébként a tulajdonosnak kellene viselnie - de nem hiszem hogy akkora lenne, hogy miatta érdemes legyen kockáztatni a viszony további romláását és az ajándék esetleges visszakövetelését. Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Dóra 50134 számú kérdése
  • 2023-03-25

Tisztelt Ügyvèd Úr!

Foglalót visszakaphatom-e , ha azért nem tudom a szerzôdést teljesítesíteni, mert eladàs alatt levô lakàsomra nem jelentkezett vevô?

6 hónap teljesítesítési határidôt foglaltunk szerzõdésbe, lakàs eladàsból szàrmazó részösszeg ezzel a megjelöléssel feltüntetve, egyéb kiegészítés sajnos nincs a sikertelen eladàs esetére.

4 hónapja hirdetem a lakàst, van ingatlanközvetítôi segítség is, 1 személy tekintette csak meg ez idô alatt.... Tudom bizonyítani, hogy erre nem lehetett realisan szàmítani? Ezért kívûl esik az önhibàn?

Vàllalhatnàm, hogy a hatralevo idôben megpróbàlok màs vevôt talàlni neki, aki az eredeti hatàridõre teljesít? Ezzel mentesulhetnék?

Esetleg valami megoldas elkepzelheto lenne még?
Valaszat elore is koszonom!

Kedves Dóra!
Az adásvételi szerződésben ön azt vállalta, hogy megfizeti a vételárat, ennek elmulasztása esetére, ill. ha ennek következtében meghiúsul a szerződés, úgy vállalnia kell a foglaló jogkövetkezményeit, kivéve, ha kifejezetten kizárják azok alkalmazását. Szóval a szerződés ismeretében lehet pontos választ adni, de valószínűsíthető, hogy a foglaló nem jár vissza önnek. Megoldásként csak a közös megegyezéssel történő szerződésmódosítást tudom javasolni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ádám 50132 számú kérdése
  • 2023-03-21

Üdvözlöm! Egy telekalakításban kérném a segítségét, hogy pontosan milyen adatokra van szükség egy személytől (magyar vagy/és német állampolgárok) akik tulajdonosok egy osztatlan közös tulajdonban és mindannyiuk beleegyezésével az egyik fél kiválik az osztatlan közös tulajdonból. A fő cél a telekalakítás és az építési engedély elérése lenne (használati megállapodás nem lehetséges). Az egyik tulajdonos német állampolgár aki itthon született és azt állítja,hogy nem rendelkezik itthoni személyi számmal és adóazonosító jellel(német okámnyokkal rendelkezik), ám az ügyvédünk azt állítja, hogy rendelkeznie kell és ez elengedhetetlenek ezek az adatok a szerződéshez. Az ügyvédem tudja rosszul v annak a bizonyos német (aki itthon született) tulajdonosnak valóban kell rendelkeznie személyi számmal és adóazonosító jellel? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát! Szép Napot!

Kedves Ádám!

_______________ sz.: __________________ (születési hely és idő: ________________; anyja neve: _________________; személyi azonosító jel: ________________; adóazonosító jel: _____________; lakóhely: ______________________)

A születési hely nem releváns, az állampolgárság annál inkább, azt kellene tudni. Ha magyar, akkor a fentiek kellenek, ha német, akkor értelemszerűen nem lesznek magyar azonosítói (személyi azonosító, adóazonosító)

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • MARIA 50122 számú kérdése
  • 2023-03-05

Nem tudom hogy idetartozik-e ez a kerdes:
Nagymaroson a Polgarmesteri hivatal kotelezi az embereket hazadot fizetni. De az a kerdesem, hogy "MIRE FEL KELL EZT FIZETNI"?
A nepek a sajat penzukon vettek meg a telkeket. A sajat penzukon epitettek fel a hazukat. Ha renovalni kellett a sajat penzukbol renovaltak. A Polgarmesteri hivatal NEM ADOTT 1 Forintot sem hozza.
Akkor az a kerdesem, hogy mire fel KOTELEZIK a nepeket hazado fizetesre.?
Allitolag a szomszedos faluk nem fizetnek hazadot.

Es meg az a kerdesem is van: Hogy megbuntethetike-e azokat, akik nem fizetik be ezeket az adokat? Sok idos ember van ott, akiknek nagyon keves a nyugdijuk, orulnek ha ennivalot tudnak venni maguknak.

Es most raadasul nagyon fel akarjak emelni ezeket az adokat. Akik kulteruleten laknak 1.100,-Ft-ra akarjak emelni negyzetmeteret a hazuknak. Belteruleten is sokat akarnak emelni, de ezt meg nem dontottek el, hogy hany forintra. Nagy a felhaborodas Maroson.
Nagyon rossz a Polgarmester, nem ert semmihez. Szorja Nagymaros penzet. Az utcak rettenetes rosszak, koszos egesz Nagymaros. A Dunakanyar legszebb helye volt ez regen. most borzalmas.

Koszonom ha tud ra valaszolni. Nagyon szep napot kivanok. Maria





Kedves Mária! A helyi adókról szóló törvény rendelkezik így, azaz jogszabályi kötelezettségről beszélünk.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gábor 50089 számú kérdése
  • 2023-01-31

Tisztelt Ügyvéd/Ügyvédnő

82 éves Nagymamánknak sajnos elárverezték a házának 3/4-ét. Az utolsó 1/4 árverése most van folyamatban és márciusban zárul.
Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor van-e még neki joga ott maradni? Illetve meddig maradhat ott? Mennyi a hivatalos kiköltöztetési eljárásnak az ideje? Figyelembe veszik e a korát és az egészségi állapotát? Lehet-e valamilyen formában kérvényezni, hogy ő tovább ott maradhasson? A ház egy részében albérlők tartózkodnak. Nekik mikor kell kiköltözni?
Gyors válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím!

Az árverés vagy lakottan, vagy beköltözhetően történt. Az árverési vevő vagy lakottan, vagy beköltözhetően vette meg az adott tulajdoni hányadot. Ez az iratokból látszik, hogy lakottan volt-e árverezve. Ha lakottan volt, akkor ott maradhat, de nem ingyen, hanem kérhetnek tőle, tőlük kvázi bérleti díjat, és ha nem fizetnek, akkor ugyanúgy fel lehet mondani a használatot, mint bérlet esetében. Ha pedig beköltözhetően volt értékesítve az árverés keretében a tulajdoni hányad, akkor a teljes árverés ár megfizetése után 30 nap alatt kell elhagyni az ingatlant. Ha szükséges, akkor kérhető még egy kis haladék a végrehajtótól. Ha nem költözik el a használó, és a vevő beköltözhetően vette meg, akkor az elköltözés hiányában a végrehajtás a továbbiakban az ingatlan kiürítésére fog irányulni. Április 30-ig azonban nincs ingatlankiürítés, tehát addig mindenképpen maradhatnak a használók. Azt követően azonban, ha beköltözhetően volt árverezve az ingatlan, célszerű önként elhagyni. Az 1994. évi LIII. tv. szabályozza a bírósági végrehajtást. A www.njt.hu oldalon megtalálja. E törvény 141.§-a tartalmazza, hogy mikor lehet lakottan árverezni az ingatlant, minden egyéb esetben beköltözhetően kell.

141. § (1) * Az ingatlant - ha a törvény másképpen nem rendelkezik - rendszerint árverésen kell értékesíteni.
(2) * Az ingatlant - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - beköltözhető állapotban kell árverezni.
(3) * Lakottan kell árverezni az ingatlant,
a) ha abban a végrehajtási eljárás megindulását megelőzően kötött, érvényes bérleti szerződés alapján bérlő lakik, kivéve ha az adós és a zálogjogosult korábban az ingatlan beköltözhető állapotban történő értékesítésében állapodott meg, és a bérleti szerződés megkötésére e megállapodás ellenére került sor,
b) ha abban - a 137. § (2) bekezdésben foglalt esetet kivéve - haszonélvező lakik,
c) ha az osztatlan közös tulajdonban levő ingatlanban a nem adós tulajdonostárs lakik,
d) ha az adós és a végrehajtást kérő (több végrehajtást kérő esetén valamennyi végrehajtást kérő) a lakottan történő értékesítésben megállapodott, vagy
e) ha a lakottan történő értékesítéssel valamennyi végrehajtást kérő egyetért,
f) ha abban az adós egyenesági felmenője lakik, és lakóhelye a végrehajtási eljárás megindítását megelőző 6 hónapban is ebben volt, az ingatlan tulajdonjogát az adós tőle ingyenesen szerezte, kivéve ha az adós és a zálogjogosult korábban az ingatlan beköltözhető állapotban történő értékesítésében állapodott meg.

Tehát ezen esetkörökön kívül, biztos el kell hagyni az ingatlant az árverés után, kivéve, ha a vevő annak ellenére, hogy birtokba léphetne, mégse akar birtokba lépni. De ez már tőle függ.

Abban az esetben, ha el kellene hagyni az ingatlant, és a mama nem hagyja el, és az ingatlan kiürítése iránt folyik tovább a végrehajtás, akkor a mama hat hónap haladékot kérhet az ingatlan elhagyására.

Vht. 48.§ (6) * Ha a végrehajtás ingatlan birtokba adása iránt folyik, felfüggesztés az adós kérelmére egy ízben, legfeljebb 6 hónapra rendelhető el.

Az életkornak, személyi adottságoknak csak ebből a szempontból van jelentősége.

Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

drkoczkajudit@gmail.com

Közösségi oldal:


  • István 50085 számú kérdése
  • 2023-01-27

T.Cìm!
Édesanyám,H.Istvánné-szül:F. Ilona,Békéscsaba, 1934.11.28.-jelenleg a Kamaraerdei Idősek otthona lakója.A XI.ker-i Gyámügyi Hivatal értesített,hogy az Otthon szeretné Anyut gyámügyi gondnokság alá venni.Pert indítottam a Budai Kerületi Központi Bíróságon,én szeretnék édesanyám gyámügyi gondnoka lenni.Ok:Édesanyám tulajdonában lévő ingatlan 1087,Budapest, ___ u.3.K.lph.fsz.450.44 négyzetméteres öröklakás 1/1tul.,1087.Budapest,___ u 3.K.lph.446.1/2része ,itt lakom én feletti rendelkezési jogokat én gyakoroljam ne az Otthon.A per kimenetele kétséges .El akarjuk adni Anyu ingatlanát az ítélet elött mert ha Édesanyám az Otthon gyámügyi gondnoksága alá kerül Ők ezt megakadályozhatják és az én lakásom 1/2része felett is ők rendelkeznek.Ezt akarjuk elkerülni,talán ajándékozási nyilatkozat v.lemondás tul.jogról.Mit tegyünk?
Várom válaszukat,köszönöm:István

Kedves István!
A per kapcsán adjanak megbízást egy ügyvédnek, mert ezen a fórumon folyamatban lévő perben felelőtlenség lenne véleményt formálni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Éva 50084 számú kérdése
  • 2023-01-26

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbi helyzetbe kerültünk a férjemmel. Pár évvel ezelőtt megtakarításunkból vásároltunk a fiunk részére, életének elindításában segítve őt egy kis méretű lakást, melyen haszonélvezeti jogunk van. Felnőtt fiunk és barátnője 2 éve be is költöztek a lakásba. Időközben egy véletlen folytán tudomásunkra jutott, (melyről fiunk nem tud), a barátnő Édesanyjának jelenlegi férjét fiunk szíveségből bejelentette az ingatlanba. A kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy jogilak a haszonélvezeti joggal rendelkezők tudta nélküli bejelentkezés lehetséges-e, amennyiben nem, akkor ez érvényes bejelentkezésnek számít-e? Illetve , ha a barátnőjével a gyerekünknek megromlik a kapcsolata, milyen módon tudja/tudjuk a bejelentett személyeket az ingatlanból kijelenteni? Ezen felül milyen veszélyt rejthet magában ez a helyzet?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel Éva

Kedves Éva!
Közkeletű tévhit, hogy a bejelentett lakcímtől tartani kell. Nem kell! Ha úgy alakul, hogy ki kell jelenteni valakit az ingatlanból, akkor azt viszonylag egyszerűen meg lehet tenni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: