Hozzászólások

  • Annamária 50226 számú kérdése
  • 2023-08-26

Tisztelt Ügyvéd úr!
A szüleimnek van egy telke, mely jelenleg még üresen áll. A szomszédos telekre építkeztek, melynek fala a telekhatárra épült. A kerítésünk nincs kulccsal zárva, szóval könnyedén bemehettek a telkünkre az építkezés során. De a kérdésem, hogy a telekhatáron álló fal mellett - a mi telkünkön- kb. 40 cm- ben egy szegélyt alakított ki az új szomszéd, beton szegéllyel és dísz kövekkel. Ez szabályos így, nekünk ezt el kell fogadnunk?

Tisztelt Annamária!

Köszönjük megkeresését. Ahhoz, hogy teljes körű válasszal tudjunk szolgálni szükség van a körülmények részletesebb megismerésére. Azonban megállapítható a tények leírása alapján, hogy a szomszéd nem jogszerűen járt el az általa kialakított betonszegélyt illetően. Azonban, hogy minden kérdését pontosan és kétséget kizáróan megválaszolhassunk szükséges a helyi építési előírások alapos tanulmányozása, mivel ezek eltérőek lehetnek településenként. Amennyiben további segítségre van szüksége úgy első lépésként kérjük, hogy mondja meg nekünk, hogy hol található a tárgyi ingatlan, illetve szolgáltassa számunkra a telkekre vonatkozó térképet és vázrajzot. Ezen dokumentumok alapján pontos információval fogunk tudni szolgálni Önnek.


Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
ecsedidr@racsaidr.hu

Közösségi oldal:


  • Judit 50200 számú kérdése
  • 2023-07-18

Tisztelt Ügyvéd úr,
Másfél éves procedúra után az ingatlanomat végrehajtás útján az árverezőtől átvehettem. Az adós a kulcsokat leadta árverező részére és nem tartózkodott az ingatlanban abban az időben mikor végrehajtóval jegyzőkönyvileg biztokba vehettem az ingatlant. Ingóságait ott hagyta, aminek őrzésére végrehajtó engem kötelez ,60 napig, de ingatlan nem lett lepecsételve erre az időszakra a végrehajtó által.
Mivel én az ingatlant korábban lakottan vásároltam meg azzal, hogy a bérlő azt a bérleti szerződés lejáratakor megvásárolhatja, amit nem tudott megtenni, így az ingatlan adottságait nem ismertem, tehát ugyan a birtokba adás napján zárat cseréltettem az épület két bejáratán is, de pl a kapun ez nem volt megoldható és a házhoz tartozó garázskapun sem volt zár amit cserélni lehetett volna, így mint később kiderült a korábbi lakó még aznap visszament az ingatlanba. Amikor ezzel szembesültem (azért mentem az ingatlanhoz hogy további zárhatóságát biztosítsam)rendőrt hívtam illetéktelen ottatrózkodás okán. Sajnos a rendőr nem tudta kitenni, az ott lakó pedig önként nem ment el, ezután rendőr megkérkért,és sajnos (nagyon bánom már) belementem humánus okok miatt (78 éves öreg), hogy egy hetet maradjon a bácsi. Ha a meghatározott napon sem megy el mit tudok tenni? Rendőr szerint bírósághoz menjek, de hiszen ezen már egyszer túljutottunk, végrehajtó már nem tud mit tenni hiszen átadta részemre az ingatlant ő is azt mondja újra bíróságnak kell dönteni.Megjegyzem közjegyzői okiratba volt eredetileg is foglalva a bérleti szerződés, amit közjegyző záradékkak látott el tehát ez alapján végrehajtható lett volna. A gond amiért bíróságra került az ügy, hogy adós, akivel szerződésben álltam egyik vármegye területén lakik, míg az ingatlan egy másikban van, ezért az adós szerinti vármegyei végrehajtó csak bírósági döntés után járhatott el az ingatlan szerinti vármegye területén.
Szóval illetéktelenül ott lakik korábbi lakó és tehetetlen vagyok annak ellenére, hogy közjegyzői záradékkal ellátott iratom van, hogy bírósági határozatom van és végrehajtás is megtörtént.
Mit tudok tenni? Milyen eszközeim vannak, hogy eltávolítsam a személyt? Valóban újra előlről kezdődik a kálváriám, ismét várok egy-másfél évet egy újabb döntésre? Ismét fellebbezhet adós x-szerre is? Nekem jogos tulajdonosnak kell elszenvednem és tűrnöm a dolgokat, míg adós röhögve lakik ingatlanomba díjfizetés nélkül? Köszönöm előre is válaszát

Kedves Judit, én sem látok más megoldást, mint ismételt kiürítési pert bíróság előtt.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Fanni 50155 számú kérdése
  • 2023-04-30

Tisztelt dr. Koczka Judit!

Kertvárosban lakunk a város szélén kertesházban. A szomszédunkkal a telkünket elválasztó közös kerítés ő felőli részére visító kutya ugatásgátlót szerelt fel, ami a mi telkünk felé néz. A kutyánk többnyire csak akkor ugat, ha az a készülék bekapcsol. Ez a készülék viszont bekapcsol a madár csicsergésre, ha elmegy az úton mezőgazdasági jármű, szirénás autó vagy kamion. Minket és a kutyánkat nagyon zavar ez a hangos zaj. Ez ellen mi tehetünk valamit úgy, hogy kárt ne okozzunk a szomszédnak?

Üdvözlettel

Tisztelt Cím!

Mindenek előtt elnézést kérek a kései válaszért, nem kaptam értesítő e-mailt az kérdéséről.

Alapvető szabály, hogy mindenki köteles tartózkodni a szomszédok szükségtelen zavarásától. Ez lehet szag, árnyék, túl közeli növényzet is. Zavaró magatartás esetén a helyi önkormányzati jegyzőtől lehet birtokvédelmet kérni. Nyilván nem hatásos egyébként az ugatásgátló, különben a kutya éppen, hogy nem ugatna, ha szól, erre vélhetően a szomszéd is rájött. Remélem, a probléma már megoldódott, ha nem, akkor sok birtokvédelmi kérelem minta van a neten. Pl. https://www.erd.hu/pfile/file?path=/e-ugyintezes/birtokvedelmi-ugyek/birtokvedelmi-kerelem-nyomtatvany




Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6. II/3-4.
+ 36 66 450055

drkoczkajudit@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Zoltán 50120 számú kérdése
  • 2023-03-02

T. Ügyvédi Iroda!
Azt szeretném meg kérdezni hogy a helyi önkormányzat kiadhat-e közterület használati engedélyt úgy hogy a válalkozó követlenül rá épít az ingatlanom kerítésére. Kell-e ehez a belegyezésem hozájárulásom vagy sem.
Köszönettel Zoltán

Kedves Zoltán!
Ez elvileg nem kizárt, de ennyi info alapján nem tudok biztosabbat mondani.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: