Hozzászólások

  • Ferenc 50125 számú kérdése
  • 2023-03-13

Tisztelt Dr.Nagy Zoltán!

Egy mélygarázsban van tulajdonrészem. Ez egy emelőszerkezetes beálló, ahol egy speciális autólift segítségével egymás felett tudnak az autók parkolni, ahogy ezen a képen látszik: https://swiss-park.com/wp-content/uploads/2017/06/img6-1-1024x753.jpg.
Amikor a szerkezet a leengedett állásban van, tehát a felső autót lehet mozgatni, akkor az alsó beálló alja leér az akna aljára. Ez az akna azonban, feltehetően a rossz szigetelés esetleg csőtörés miatt állandó jelleggel vízben áll. A fémszerkezet, különösen az a része mely a vízbe ér erősen korrodált, nemsokára költséges javításra szorul.
Az emelőszerkezetek magántulajdonban vannak, tehát minden esetleges hiba javítása a tulajdonost terheli.

Véleményem szerint mivel a korrózió miatt nagyrészt az ott álló víz, állandó pára a felelős ezért legalább részben a házat terheli a felelősség, illetve a javítási költség. A közös képviselő szerint azonban konkrétan a hibás rész nem ér bele a vízbe (néha igen, néha nem) és a szerkezet pl. az autókról télen lecsöpögő hólé miatt egyébként is károsodik ezért nem ismeri el a hibát. Valóban a rozsdásodást egyéb tényezők is befolyásolják, azonban az összes többi beálló, melyek alatt nem áll a víz állandó jelleggel, sokkal jobb állapotban vannak. Illetve az teljesen egyértelmű, hogy a víz, pára jót nem tesz a fémszerkezeteknek.

Kérdéseim: Valóban jól tudom-e, hogy ha bebizonyosodik, hogy a ház szerkezeti hibájából adódik a megrongálódás akkotr a házat, illetve annak biztosítóját terheli a felelősség, fizetési kötelezettség?
Hogyan lehet ebben a kérdésben igazságot tenni, illetve, hogyan tudom érvényesíteni a jogaimat amennyiben nem jutunk egyetértésre? Más szóval mi a következő lépés ezügyben?

Van továbbá egy nagyon hasonló eset egy másik házban: Itt az egész szerkezet tartó lábai korrodáltak annyira, hogy szintén drága pénzen cseréltetni kell. Ez a szerkezet nem áll vízben, de valamikor, sok évvel ezelőtt sokáig vízben volt, itt feltehetően beömlő esővíz miatt. A korrózió feltehetően akkor indult. Itt is igaz, hogy sokkal rosszabb állapotban van a szerkezet mint a többi. A közös képviselettel itt sem értünk egyet.

Segítségét előre is köszönöm

Kedves Ferenc!
Osztom az álláspontját, de elsőként az alapító okiratot nézném meg, hogy pontosan mely részek vannak közös- ill. különtulajdonban, utána lehet pontos álláspontot kialakítani, ill. annak nyomán jogos lehet az igényérvényesítés a társasházzal szemben.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Egy elkeseredett lakó 50119 számú kérdése
  • 2023-03-01

Tisztelt Ingatlanjog.hu!
Szeretném kérni a segítségüket az alábbi problémámmal kapcsolatban:
Ha egy lakó, pernyertessége okán végrehajtást indít a TH ellen és a TH-nak nincs annyi pénze, így célbefizetést kell eszközölni. A pernyertes fél azt állítja, hogy neki nem kell a célbefizetést teljesíteni. Ez tényleg így van?
Csak azért nem értem, mert a társasházat perelte be és ő is a társasház tagja.

Előre is nagyon köszönöm a válaszukat.
Üdvözlettel:
Egy elkeseredett lakó

Tisztelt Elkeseredett lakó!
A befizetés közös költség jellegű, azaz mindenkinek fizetnie kell. Ha nem így lenne, akkor az ő részét a lakók "dobnák" össze.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: