Hozzászólások

  • János 50335 számú kérdése
  • 2024-04-05

Tisztelt Hölgyem/Uram,
Ha ingatlan megvételére tettem írásban ajánlatot egy ingatlaniroda által előkészített vételi ajánlaton, amelyet az eladó az első körben emailben elutasított, második körben viszont elfogadott az ő példányukat aláírva, ezután én közben meggondoltam magam és mégsem venném meg az ingatlant, akkor köteles vagyok-e megfizetni a vételi ajánlatban szereplő ,,összeget mint Foglalót"? A dokumentumból egy példányt írtam alá, a saját példányomat üresen kaptam meg (se az eladó, se én, se az ingatlanügynök nem írta alá az én példányomat).
Előre is köszönöm a válaszukat!

Kedves János!
Az elfogadott vételi ajánlat szerződéses kötelmet keletkeztet a felek között, akár a szerződés létrehozása is követelhető.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Kérdező 50293 számú kérdése
  • 2024-01-28

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Ingatlanom eladása után szeretném megvásárolni anyósomtól az ő nevére szóló
ingatlan felét(2 lakás családi ház egyik felét). Lehet-e ennek jogi akadálya? Ingatlan adó ilyen esetben is fizetendő? Mert nem vagyunk egyenesági rokonok, így nem lesz adómentes, de a jelenlegi ingatlanom helyett egy újat vásárolok, így ez számomra nem egyértelmű. Még egy kérdésem lenne:
Árban a kettő körülbelül ugyanannyit ér, így gondolom, ha a vételárat nem emeljük, akkor a vagyonszerzési illetéktől eltekintenek?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Kedves Kérdező! Nincs jogi akadálya a vásárlásnak. Adót az anyósa fizet, ha az eladáson jövedelme keletkezik, használja a honlap adókalkulátorát. Ön illetékét fizet a vásárlás nyomán, ön pedig az illetékkalkulátort használhatja.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Boglárka 50286 számú kérdése
  • 2024-01-22

Tisztelt Dr. Nagy Zoltán!

A párom többségi tulajdonos az általa lakott ingatlanban 12/16 részben. Az ingatlanba nincs bejelentkezve. Szeretnék ebbe az ingatlanba szintén bejelentkezés nélkül beköltözni, mivel a jelenlegi albérletünk lakhatatlanná vált, illetve a párom és a másik tulajdonos megegyeztek, hogy 6 hónap múlva eladják az ingatlant és az ellenértékét tulajdoni hányaduknak megfelelően elosztják. A párom részéből vennénk házat. A 4/16 résztulajdonos viszont nem szeretné, hogy az ingatlanba költözzek addig. /a 2 tulajdonos nem ápol jó viszont, így ott lehetetlenítené el a páromat, ahol lehet/.
Milyen lehetőségeim vannak?
Gondoltunk az ingatlan 1/16 részének ajándékozási szerződéssel történő nevemre iratására, részemre az ingatlan 12/16 részének haszonélvezeti joggal történő bejegyzésére, illetve arra, hogy házasságunk esetén a 12/16 részt közös tulajdonunkként jegyeztessük be. Mindenképp a legköltséghatékonyabb megoldást keressük.

Köszönettel

Kedves Boglárka, ebben a helyzetben nem tudom, hogy egy tulajdonszerzés mennyiben oldaná meg a problémát. Ön a párja jogán most is jogosult lenne használni az ingatlant, azaz jogilag most sincs igaza a másik tulajdonosnak, ez megváltozna, ha tulajdonossá válna? Ha igen, akkor az a megoldás. Ha még nem házasok, akkor nem az ajándék lesz a legolcsóbb megoldás...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Helga 50279 számú kérdése
  • 2024-01-10

Tisztelt Ügyvéd úr!

Energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatban lenne kérdésem.

Minden hirdetőportál azt írja, hogy az új szabályok értelmében a használt ingatlanok esetében is kötelező a hirdetésben feltüntetni az energetikai besorolást.
Amire hivatkoznak:
https://njt.hu/jogszabaly/2008-176-20-22.22
"3§ (2a) Az épület vagy önálló rendeltetési egység értékesítésre vagy bérbeadásra való kínálásakor a reklámban fel kell tüntetni az épület vagy önálló rendeltetési egység energetikai minőség szerinti besorolását"

Az én értelmezésemben ez csak az új építésű ingatlanokra vonatkozik, mert:
"(2)21 Új épület építése esetén a tanúsítvány elkészíttetéséről az építtető gondoskodik, a használatbavételi engedélyre vagy a használatbavétel tudomásulvételére irányuló kérelem benyújtását megelőzően, illetve az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényben meghatározott egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység esetén a megvalósulást igazoló hatósági bizonyítvány iránti kérelem benyújtását megelőzően."

bekezdés alpontjáról van szó, ez pedig csak az új ingatlanokra vonatkozhatna.

Kérem, segítsen az értelmezésben.

Köszönöm!

Kedves Helga, rosszul gondolja, ez a használt ingatlanokra is kötelező.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: