Hozzászólások

  • Andrea 50290 számú kérdése
  • 2024-01-28

Tisztel Ügyvéd Ur,
Öröklési eljárással kapcsolatban lenne kérdésem. A testveremmel ketten vagyunk a szüleink leszármazottjai, örökösei. A szüleim elváltak 40 evvel ezelőtt, de apukám megtartotta a ház felének a jogát. 15 evvel ezelőtt apu meghalt és a testveremmel megörököltük a ház felet. Nem tettünk semmit az ingatlannal, mert anyu benne lakik, és az öve a másik fele. Habar nem tartjuk a kapcsolatot anyuval, mert nagyon rossz körülmények között nőttük fel (alkohol, agresszivitás, abuzalas, stb). de mégse akartuk kitenni őt az utcára.

A testveremmel mindketten külföldön élünk. A kérdésem az lenne, hogy mit tudok tenni abban az esetben ha a testverem, anyu halála után, nem hajlandó reszt venni az örökösödési eljárásban? Mar világosan megmondta nekem, hogy semmit se fog tenni, tehát semmilyen papírt se fog aláírni. En egyedül fogok-e tudni eljárni és elintézni mindent, amit el kell intézni? Vagy szükségem lenne-e megbízatási engedélyre, vagy valami másra a testvéremtől? Nem sok pénzről van szó, különösen miután kifizetjük a hitelt, amit anyu felvett a házra, de szeretnem végre lezárni ezt a fejezetet és nem akarok több problémát a jövőben, mint amit eddig okoztak nekünk a szüleink. Azon kívül, szeretnem ha a testverem megkaphatna a részét, meg akkor is ha nekem kell mindent elintéznem. Hogy érhetem el ezt?

Lenne egy másik kérdésem is: anyunak nem volt munkája az elmúlt 3 évtizedben, a bank mégis adott neki hitelt devizában kb. 20 evvel ezelőtt, amit nem tudott kifizetni. A ház fele mar ekkor se volt az o neven. Úgy hiszem, hogy a hitel felhalmozódott. Azon kívül, anyu valószínűleg tartozik a nagybátyámnak sok pénzzel. A bank és a nagybátyám kérhetik tőlem és a testvéremtől hogy fizessük ki az anyu hitelét?
Köszönettel és tisztelettel,
Andrea

Kedves Andrea!
1. Egy meghatalmazás elégséges lehet, hogy helyette eljárhasson, és akár még az eladást is lebonyolíthassa.
2. Igen, de nem örökölhetnek több tartozást, mint amennyi vagyont örökölnek.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: