Hozzászólások

  • Adri 50345 számú kérdése
  • 2024-05-13

Tisztelt dr. Menczel -Kiss Gergely!
Az engem foglalkoztató ingatlan 60 m2-es 3. Em. panel lakás Keszthely csendes társasházi övezetében található,tartozik hozzá egy fedett/padlásteres sorgarázs is. Kb 20m2. 12 éves korom óta 1/2 tulajdonjoggal rendelkezem szüleim jóvoltából. Az ingatlan és garázs tulajdonjogán fele-fele arányban osztozunk a testvéremmel és a szüleim mint haszonélvezők vannak felvezetve. A szüleink válása nem volt zökkenőmentes,sajnos nem tudtak megegyezni az ingatlan eladásáról így tovább görgették a problémát felénk. (A bíróság fele-fele arányban osztotta el a lakást a haszonélvezők között. Apu a nagyszobát. Anyu a 2 fél szobát mondhatta magáénak. És a fürdő,konyha,wc,tároló,garázs közös használatban volt.) A szüleink azóta elköltöztek onnan, de a lakcímük azóta is ott van. A testvérem azóta is ott él kisajátítva a lakást. Én és a családom (férjem és 2 gyermekem) nem vagyunk ott szívesen látottak és a gyermekeim lelki egészsége végett nem is szeretnék odamenni. Próbálkoztunk eleinte a gyerekekkel nyaralás címszóval visszatérni pár napra,de folyamatos veszekedésbe torkollott leginkább azon háborgott testvérem,hogy megsértem az ő magánszféráját és az akkor még csak barátnőjéét is. A testvérem azóta odaköltöztette a menyasszonyát is aki gyermeket vár,bár lakcímmel az adott ingatlanban nem rendelkezik. Erről nincsen semmilyen hivatalos papír,állítólag a szüleink engedélyével tartózkodik ott (ez vszínűleg igaz). Nekem csak be lett jelentve kb 4-5 éve,hogy ez így lesz.
Szeretném a lakásra vonatkozó jogaimat érvényesíteni,amennyiben lehetséges. Szeretném elérni, hogy kifizessék a tulajdonrészemet mivel nem élek ott,nem használom. (Saját tulajdonú házunk van Fertőrákoson,aminek a rendbetételére szeretnénk fordítani az összeget. ) Milyen jogokat gyakorolhatok? Mire kötelezhetem/kérhetem őket? A szüleinkkel próbáltam beszélni,hogy rendezzük az ügyet de az ő együttnemértésük miatt sajnos eddig sikertelen volt a próbálkozás. A testvérem ügyesen lavírozik ebben a káoszban és érvényesíti az akaratát. Amikor megemlítem,hogy ez igazságtalan hozzáállás a részükről akkor engem kap le a körmömről és a szüleinkre fogja. Attól félek már csak jogi úton tudnám ezt rendezni,bár ha Ön részletes tájékoztatást adna a lehetőségeimről,akkor annak tudatában mégegyszer megpróbálnék beszélni velük/megegyezni.
Válaszát előre is köszönöm!
Minden jót kívánok!

Tisztelettel: Adrienn

Tisztelt Adri!

Közös tulajdon megszüntetését bármikor lehet kérni. Ha önt akadályozzák a saját tulajdonának a használatában, a birtoklás biztosítása érdekében bíróságzhoz fordulhat, illetve használati/többlethasználati díjat is követelhet.Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu

Közösségi oldal:


  • Virág 50318 számú kérdése
  • 2024-03-07

Tisztelt Ügyvéd Úr! Édesapám az elhunyt édesanyjától örökölt egy osztatlan közös tulajdonú családi házat többedmagával. Édesapám testvére és az örökhagyó unokája az örökösök. Tulajdoni hányadok 5/12+5/12+2/12.
1éven belül történt az öröklés.

Az ingatlant édesapám szeretné megtartani, azonban nem jutottak még közös nevezőre.
Szeretném megkérdezni, hogy a házat meghirdetheti -e a többi tulajdonostárs, édesapám beleegyezése nélkül? Eladhatják-e a saját részüket édesapám beleegyezése nélkül idegennek?

Abban az esetben, ha sikerülne megegyezniük és édesapàm venné meg a többi tulajdoni hányadot, mekkora adó és illetékvonzata lenne?(mind vevői, eladói oldalon)
Ha idegennek adják el végül, annak milyen adó és illeték vonzatai lennének? (mind vevői, eladói oldalon)

A házat a hivatalos értékbecslés során 23millió FT-ra értékelték, amit nem értünk, mert a piaci ár ennél magasabb. Ez egy nagyjából 40-50millió Ft-os ingatlanos szerint.

Tudna kérem segíteni nekünk a fenti kérdésekben?

Köszönöm!
Virág

Kedves Virág!
A vásárlás nyomán a vételár 4%-a lesz az illeték, adót max. az eladók fizetnek, az önöket nem érinti. Az nem jogellenes, hogy meghirdessék az ingatlant, de 1. a férje részét természetesen nem adhatják el 2. ha a saját részüket adják el, úgy az édesapjának elővásárlási joga lesz.

Az adó- és értékbizonyítványt esetleg lehetne támadni - nem derül ki, hogy hol tartunk a hagyatéki eljárásban - de ahogyan fentebb írtam, az adófizetés csak az eladókat érinti.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Erika 50305 számú kérdése
  • 2024-02-16

Jónapot kívánok! Szeretném megkérdezni, hogy mit jelent a "közös tulajdon, árverés útján történő megszüntetése". Ha egy ilyen ingatlanra licitálok, és netán sikerül nyernem, akkor az ingatlan 1/1 tulajdonosa leszek? Az ingatlan egy személyé és egy Eszközfinanszírozó Zrt. 2/4+2/4 =1/1 tulajdona. Válaszát előre is nagyon köszönöm Üdvözlettel Erika

Kedves Erika!
Az árverési hirdetmény az irányadó, de alapvetően azt jelenti, hogy a tulajdonosokat bíróság kötelezi a közös tulajdon megszüntetésére, amely árverés útján megy végbe, és 1/1 tulajdonossá válik, aki
az árverésen nyer.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Maya 50298 számú kérdése
  • 2024-02-08

Tisztelt Ügyvéd Úr,
Bátyámmal 1/2-ed tulajdoni hányaddal rendelkezünk egy lakásban. Jó pár évvel ezelőtt megnehezítette az együttélésünket, így én inkább eljöttem. Később többször kértem, hogy oldjuk meg a lakhatásom, a szobámat elfoglalta, nem is tudtam volna visszaköltözni. A zárat lecserélte, kértem kulcsot többször is, nem adott. Később kértem, hogy mivel visszaköltözni nem hagy, és albérletet nehezen tudom fizetni, egy budapesti albérlet felével segítsen havonta (60e Ft-ot kértem). Választ nem kaptam. Később megint megkerestem, hogy oldjuk meg a lakásproblémát, de válaszra sem méltatott, ezért ügyvédhez fordultam. Az ügyvéd beadta a bíróságra a megkeresést, amire nem reagált semmit, így jogerőssé vált az a bírósági meghagyás, amely szerint ha kifizetek neki 30Mió Ft-ot, akkor az ingatlan 1/1 részben a nevemre kerül. Megkerestük a férjemmel, hogy egyezségre jussunk, de nem engedett be minket a lakásba, és akkor is kértem kulcsot, nem adott. Így maradunk az eredeti tervnél, a jogerős bírósági meghagyás alapján járunk el. A 30Mió Ft kifizetését megelőzően viszont szeretnék bejutni a lakásba fényképeket készíteni, mert gyanítom, hogy ha a nevemre kerül és el kell majd hagynia a lakást, akkor tönkretesz ott mindent, amit csak lehet. Mivel a napokban fogok szülni, ezért nagyon sürget az idő. A rendőrséget kerestem, hogy segítsenek bejutni pár fotó készítése idejére, de azt mondták, hogy nem tehetnek semmit. Az ügyvédem szerint ha kárt okoz, akkor érvényesíthető lesz a kártérítés is, de én szeretném azért megnézni az ingatlan jelenlegi állapotát. Meg lehet ezt oldani valahogy?
Valamint, ha kifizetésre kerül a 30Mió Ft, és utána a nevemre kerül a lakás, utána hogyan tudom majd birtokba venni?

Köszönöm a válaszát!

Kedves Maya!

A bejutást és a fotózást nem tudja kikényszeríteni, ill. az esetleges károkozás tényleg érvényesíthető. Ha megszerzi a tulajdonjogot, akkor egy kiürítési per viheti el a céljához...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Viktor 50294 számú kérdése
  • 2024-01-31

Tisztelt Ügyvéd úr!
Édesanyánk tavaly elhunyt... Van egy fél testvérünk édesapám részéről! Édesapánk 18 éve hunyt el. Öroköltünk egy lakást. A fél tesónak apai részről van benne egy része.. A lakás felének az 1/3-a..Most hogy édesanyám elhunyt kéri fizessük ki mert ő lakást akar venni.. Sajnos az én anygi helyzetem ezt jelen pillanatban nem engedi meg..bár próbálom megoldani. A testvérem /édes/mint most kiderült viszont szeretné megvenni... Semmilyen tájékoztatást nem kaptam, csak küldött egy emailt hogy töltsem ki az elővásárlási jogomrol szóló lemondó nyilatkozatot... De mi a helyzet ilyenkor miert kellene lemondanom ha én is próbálok pénzt szerezni hogy kifizessem?
Nagyon nem értem mert eddig az volt hogy ő sem tudja kifizetni.. Megbeszéltem vele eladjuk a lakást és akkor... Erre most lép egy ilyet...
Válaszát előre is köszönöm szépen.

Kedves Viktor! a tulajdonostársak egymás között szabadon adhatnak-vehetnek tulajdoni hányadokat,nem kell a többi tulajdonos hozzájárulása és/vagy elővásárlói nyilatkozata.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: