• Zoltán 14214 számú kérdése
  • 2006-10-03

Tisztelt Ügyvéd Úr,

3 évvel ezelott vásároltunk egy új építésu lakóházat (még a régi MT rendelet alatt van a garancia). Az elmúlt évben a házon elég komoly (nyílászárók alatt befolyik a víz!, lábazati szigetelés nem megfelelosége miatt a falak alul igen magas víztartalommal rendelkeznek, elfogadható érték 2,3-szorosa) vízszigetelési problémák jelentkeztek. A hibát garanciális idoszakon belül jelentettük az építo cégnek. A cég nem zárkózik el a javítástól, azonban mivel ezen hibák korrekt kijavítása sajnos elég drága az építo egyszerubb - valószínuleg nem teljes megoldást adva, valamint rövidebb élettartamú - módszerrel szeretné a hiba javítását elvégezni, úgy, hogy valamihez hozzá sem nyúlna.
A tisztánlátás érdekében felkértünk egy kívülálló szigetelési szakembert, hogy adjon a házról szakvéleményt (nem igaszságügyi), melyet eljuttattunk természetesen az építonek is.
A kérdéseink a fentiekkel kapcsolatban a következok lennének:
- Az ingatlan tulajdonosa milyen módon gyozodhet meg arról, (gyakorolhat nyomást az építore), hogy az utólagos vízszigetelési munkák pontosan elvégzésre kerüljenek? (A szigetelés hiányosságai vagy jósága csak utólagosan gyakran évekkel késobb derülnek ki.) - Sajnos eddig több olyan garanciális javítás történt, melyet többször meg kellett ismételni, mert nem a hiba javítása történt meg, csupán tüneti kezelést hajtottak végre, (például laposteto 3-szori megjavítása). Illetve polgári peres eljárással már fenyegetoztünk.
- Precedens értéku per ilyen esetben született már? Nagy valószínuséggel a bírósági határozat kinek az oldalán dönt ilyen esetekben?
- Amennyiben a garanciális idon túl kiderül, hogy az utólagos szigetelés nem hozta meg a várt eredményt akkor ebben az esetben a garancia továbbra is érvényben van?
- Amennyiben a ház értékesítésre kerülne a mindenkori vevo szavatossági igényeivel a ház építoje fele kell eljárnia?

Köszönettel,
Zoltán

Tisztelt Zoltán!
A jótállási kötelezettségek újrakezd?dnek, ill. fennmaradnak a javításokat követ?en is. A nyomásgyakorlás akár egy szakért? igénybevételével is történhet, és akár a polgári bírósági úton is folytatható.
Eladás esetén a kötelezett személye nem változik, az továbbra is az eladó/építtet? lesz.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: