• Erzsébet 14748 számú kérdése
  • 2006-10-30

Tisztelt Ügyvéd úr!
Köszönöm gyors reagálását, az alábbiakban megismétlem a 14284 reg. szám alatt feltett kérdésemet.
Szüleink halála után 1997-ben, ill. 2002-ben két testvéremmel közösen örököltünk egy 4,8 ha területű szántót, amit a mai napig egy helyi mezőgazdasági szövetkezet vett bérbe művelés céljára. Most jelentkezett egy vevő, aki megvásárolná a területet. Szeretném pontosítani, hogy a szerződéskötés során mire ügyeljünk. Gondolok itt a termőföldről szóló törvényben, valamint a nemzeti földalapról szóló törvényben rögzített kifüggesztési kötelezettségre. Pl. hol, meddig kell kifüggeszteni, hogyan kell bizonylatolni azt, hogy a kifüggesztés megtörtént, stb. A szerződést kell-e kifüggeszteni, vagy csak annak bizonyos adatait, pl. az adásvétel tárgyát képező terület árát?
Szeretném továbbá megtudni a pontos adózási, ill. járulékfizetési kötelezettségeket (ha ez utóbbi van?) arra az esetre, ha a vevő mezőgazdasági művelési célra vásárolja meg és ott legalább 5 évig mg. tevékenységet végez, ill. arra az esetre is, ha esetleg belterületi átminősítést kíván alkalmazni. Kell-e ezeket a kérdéseket a szerződésben rögzíteni? Az Szja kötelezettségen kívül van-e más egyéb kötelezettségünk mint eladóknak (esetleg valamely járulékfajta)?
Előre is köszönöm az Ügyvéd úr mielőbbi válaszát.
Erzsi

Tisztelt Erzsébet!
A kifüggesztés kapcsán a szerződést szerkesztő ügyvéd el tud járni, és nyilván ismerni fogja a vonatkozó eljárási szabályokat is.
Az adófizetésük nem függ a vevő további terveitől és céljaitól, az Önök jövedelemszámítását az nem befolyásolja.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: