• Barnabás 15973 számú kérdése
  • 2006-12-02

Tisztelt ügyvéd Úr!

Az a kérdésem lenne Önhöz, hogy egy adott terület belterületté nyilvánítását az önkormányzatok minek alapján dönthetik el?

Nagyszüleimtől örököltünk egy (1600 négyszögöl) szántó területet amelyben régen (10 év) mezőgazdasági termékeket állítottak elő. A területen a vadkárok miatt a termelést minden földtulajdonos és mi is abbahagytuk, az áramszolgáltató pedig egy 10000 V-os nagyfeszültségű vezetéket vitt át a terület közepén. A terület gépkocsival megközelíthetetlen, napjainkban már gyalogosan is csak egy ösvényen keresztül. Semmilyen infrastruktúra elérhető közelségben nincs, építési engedélyt a területre nem adnak ki. Az önkormányzat ezt a területet belterületté nyilvánította és kivetette rá a kommunális adót.
Válaszát előre is köszönve, tisztelettel: Fisli Barnabás

Tisztelt Barnabás!
Az önkormányzat a község belterületét rendeletben határozza meg, a kialakult természetes határok vagy a rendezési terv alapján. A belterület lehet mezőgazdasági vagy erdőgazdálkodási terület is, ezeken az építést azért nem engedélyezik, mert általában nem rendelkeznek közművekkel.
A kommunális adó megállapítása az önkormányzat lehetősége, önkormányzati rendeletben rögzítik a szabályait, a pontos válaszhoz ezt kellene ismerni. Lehetséges az is, hogy az építést a nagyfeszültségű vezeték védőtávolsága miatt tiltották meg.
Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979

szucsesd@t-email.hu

Közösségi oldal: