• Gergely 16186 számú kérdése
  • 2006-12-15

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Lakás eladás előtt állok, a jövő év során pedig építkezni fogunk. A mostani lakásunkra találtunk vevőt, első körben megegyeztünk, hogy a szerződést már csak 2007-ben kötjük meg. Nekem ez amiatt lenne fontos, mert ha idén adom el a lakást, akkor a jövedelmet szerepeltetnem kell az adóbevallásomban. Május 20-ig biztos nem készül el a ház olyan szinten, hogy lakhatási engedély legyen rá, tehát az adót be kell fizetni. 1M körüli összegről van szó, tehát ez elég fontos tényező, még akkor is, ha később vissza tudom kapni ezt a pénzt.

Most telefonált a vevő, hogy hallott olyan rémhíreket, hogy a szocpolt jövőre eltörlik, ezért ő mindenképpen szeretné még idén nyélbeütni az üzletet. (egyébként hitel nélkül, csak szocpollal és saját erővel akarja megvenni a lakást)

Jó lenne valami megoldást találni, ami mindkettőnknek jó. Gondoltam egy olyanra, hogy mivel az apeh az ingatlanszerzés időpontjának a földhivatalhoz benyújtás időpontját tekinti, meg lehetne úgy oldani, hogy még idén megkötjük az adásvételit, de megkérjük - vagy akár szerződésben rögzítjük is - az ügyvédet, hogy csak 2007-ben nyújtsa be a földhivatalhoz.
Kérdésem, hogy van-e erre lehetősége az ügyvédnek. Végülis két hét van már csak hátra ebből az évből.
Másik kérdés, hogy ha tényleg megtörténik az, amitől a vevő tart, hogy 2007-től teljesen eltörlik a szocpolt - én persze erősen kétlem, de mégis - akkor ez a konstrukció megvédi-e őt? Hiszen a szerződés megkötődik pl. december 18-án, tehát ő már elindíthatja a szocpol igénylését.

Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelt Kérdező!

Hivatalosan nem áll rendelkezésre olyan információ, amely szerint a szociálpolitikai támogatás, illetve egyéb lakásépítési kedvezmény igénylésére (úgy mint a megelőlegező kölcsön, félszocpol, otthonteremtési támogatás) a jövőben ne lenne lehetőség. Azonban ahhoz, hogy kérdésére egyértelmű választ kapjon forduljon a Kincstári Vagyoni Igazgatósághoz, illetve a szociálpolitikai támogatást folyósító intézethez, aki felvilágosítást tud adni Önnek ebben a kérdésben.

Az adásvételi szerződés megkötését követően a tulajdonjog bejegyzése iránti kérelmet a bejegyzés alapjául szolgáló szerződés (jognyilatkozat) keltétől számított 30 napon belül az ingatlan fekvése szerint illetékes körzeti földhivatalhoz kell benyújtani.

Ön valóban jól tudja, hogy az ingatlan átruházásából származó jövedelmet azon a napon kell megszerzettnek tekinteni, amikor az erről szóló érvényes szerződést (okiratot, bírósági, hatósági határozatot) a földhivatalhoz benyújtották. Erre tekintettel amennyiben a következő évben nyújtják be az adásvételi szerződést a földhivatalhoz akkor azután az azt követő évben kell adót fizetniük.
Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
4026 Debrecen, Piac u. 3. V.60.
+36 52 432326
http://web.t-online.hu/racsaidr
racsaidr@t-online.hu

Közösségi oldal: