• Éva 22239 számú kérdése
  • 2007-12-21

Kétegységes családi ház 1/2-ed részének tulajdonosa vagyok. A másik tulajdonos saját tulajdonhányadát OTP hitellel megterhelte.

Kérdésem: amennyiben valamilyen oknál fogva nem fizeti vissza a hitel összegét, érinthet-e hátrányosan.
Értékesítésre kerülne a sor, akkor elővásárlási joggal rendelkezem-e? Ez az értékesítés ilyenkor minden esetben árverés?
Köszönettel: Éva

Tisztelt Éva!

Leveléből nem derül ki, hogy a "kétegységes" családi ház jogi értelemben mit is takar. Ha két egységes társasházként van ugyanis bejegyezve az ingatlannyilvántartásba,akkor a másik rész megterhelése illetőleg esetleges elárverezáse nem érinti Önt- és Önnek elővételi joga sincs arra.
Ha ellenben a ház az ingatlannyilvántartásban mint közös tulajdon szerepel, akkor kicsit más a helyzet:
Ha az osztatlan közös tulajdonban levő ingatlanra nem valamennyi tulajdonostárssal szemben van a végrehajtási jog bejegyezve, az árverést csak az adós tulajdoni hányadára lehet kitűzni, de Ön ,mint tulajdonostárs kérheti, hogy árverezzék el az egész ingatlant. A kérelmet a végrehajtó által jegyzőkönyvbe foglalt nyilatkozatban vagy közjegyzői okiratban kell előterjeszteni. Ekkor az ingatlanra az adós kivételével bármelyik tulajdonostárs is árverezhet, de csak az Ön hozzájárulásával lehet az Ön tulajdoni hányadát a becsértékénél alacsonyabb áron elárverezni.

Az árverésen tehát ön is részt vehet, de önnek az árverési vevővel szemben nincs elővételi joga.
Tisztelettel
dr.Németh Sándor ügyvéd
H-8200 Veszprém, Budapest u. 2/B.
+ 36 88 325-550

nemeths@gmail.com

Közösségi oldal: