• Margit 22280 számú kérdése
  • 2007-12-27

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Még egy kérdésem lenne. A múltkor már megírta hogy a lakás az én tulajdonom, melyet házassági szerződésben is rögzítettünk.
A férjemmel nincs közös gyerekünk. A lakásban semmilyen értéknövelő felújítást közöspénzen nem végeztünk.
Viszont 10 évvel ezelőtt a saját lakását eladta és 2 db telket vett a saját nevére.
A múltkor a szomszéd ügyvédnővel beszélgettem és valami olyasmit mondott nekem, hogy a férjemet lakhatási jog vagy valami hasonló illetve annak ellenértéke illeti meg. A lakás értékének nem tudom hányszázaláka. A lakást most hírdettük a reális ára 19 millió forint.
Ez elég furcsán hangzik, különösen azok után, hogy 2 évvel ezelőtt a lakásomra jelzálog kölcsönt vettünk fel (2 milli forintot) és annak a 3/4 részét is a férjem költötte el, hogy még a jelzálogon kívül is fizessek neki. mert most úgy nézki, hogy csak akkor tudunk szétköltözni, ha ezt a lakást eladom és a jelzálogot kifizetem és nem látok hajlandóságot arra, hogy az adósság felét legalább ő fizesse vissza.
Szives válaszát előre is köszönöm: Margit

Kedves Margit!

A kolleganő tájékoztatása természetesen helyénvaló, mert feltételezhetően állandó lakcímként a férje igazolványába is ez a cím van bejegyezve. Gyakorlatilag lakóval (a férje révén) tudná eladni az ingatlant, ha volna rá vevő. Kiürítve akkor tudja eladni az ingatlant, ha kiköltözik onnan a férje. Önként és dalolva ellenérték nélkül, feltételezhetően ezt nem teszi meg. Egyezkedniük kellene ebben a körben, vagy valamilyen oknál fogva a férjét ki kellene jelentkeztetni a lakásból.

Tisztelettel
dr.Tóth László ügyvéd
3527 Miskolc, Kandó Kálmán tér 1.
+36 46 340233

tothl@tiszavas.hu

Közösségi oldal: