• ferenc 29244 számú kérdése
  • 2008-10-28

Tisztelt Ügyvédnő!
Családi házban lakom, mely fele-fele részben a szüleim nevén van! Most készülök tartási szerződést kötni édesapámmal, hogy a nevemre kerül az Ő része, de neki haszonélvezetet tennénk rá, hogy érezze van hol laknia. Ez egy gesztus részemről, hiszen Ő a mindenem! Kérdésem: ez csökkenti az illetéket? s mennyivel? Ő 73, én 45 évesek vagyunk!
Másik kérdésem: már több mint 20 éve külön élnek, de mivel megosztható a lakás, így elférünk! a rezsit eddig megosztottuk, de pl. már tavaly édesanyám már nem fizette be a nov. villanyszámlát, amelyiket nekünk kellett befizetni, mert nem akartuk hogy kikapcsolják a villanyt. Most megint nem fizeti be, visszateszi az édesapám postaládájába a számlát. Sajnos az EON nem hajlandó két névre szóló számlát küldeni, /mint pl. a vízmű/ s a számlán édesapám neve áll! Mit lehetne tennünk hogy megoldódjon ez a helyzet? Beszélni nem lehet vele, nem hallgat a józan észre! Már azon gondolkoztunk, hagyjuk hogy kikössék az áramot, s majd mi visszaköttetjük saját részre! Vagy mi van ha egyszerűen nem adunk neki áramot míg be nem fizeti a rá eső részt! Tanácstalanok vagyunk: kérem adjon tanácsot, mit tehetünk jogilag?
Válaszát előre is köszönöm! Ferenc

Tisztelt Ferenc!

Amennyiben megköti a tartási szerződést az édesapja tulajdonában lévő fele ingatlanra, ez esetben viszzterhes vagyobátruházási illetéket kell fizetnie az ingatlanrész forgalmi értéke után, melyből levonásra kerül az édesapja haszonélvezeti jogának értéke. Azt úgy kell kiszámolni, hogy a forgalmi értéket el kell osztani 20-al, ez az egy évi tiszta érték , és meg kell szorozni az édesapja életkorához igazodó szorzóval,esetében 4-el. Az így kiszámított összeg képezi az illeték alapját. Tájékoztatom, hogy a tartási szerződét, amennyiben az ingatlanra terjed ki, ügyvéd által ellenjegyzett okiratba kell foglalni.
Ami a villanyórát illeti, azt nem tartom jó ötletnek, hogy hagyják kikapcsoltatni az áramot, ugyanis a visszakapcsolás komoly pénzbe kerül. Próbáljanak meg utána járni annak, hogy nem lehet-e műszakilag megosztani az áramellátást és az anyukájának i külön villanyórát csináltatni.
Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal: