• Richárd 29288 számú kérdése
  • 2008-11-01

Tisztelt Ügyvédnő!

1 hónapja vásároltam egy 1 szobás ingatlant. Még nem lakok benne, éppen a felújítás folyik. Pár napja jelezte az alsó szomszéd, hogy ázik. Az ázás már régóta fennáll és ő ezt többször jelezte az előző tulajdonosoknak (vevőknek), de nem történt rá lépés. Az eladó ezt a tényt velem nem közölte én nem tudtam róla.
A kérdésem az, hogy ezek után mire van lehetőségem, tudok-e szavatossággal élni?
Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!
Richárd

Tisztelt Richárd!

Nem tudok egyértelmű választ adni kérdésére, mert tudni kellene, hogy az alsó szomszéd mitől ázik. Amennyiben ez egy felújításra szoruló lakás, akkor vélhetően a vizes-blokk is felújításra szorul, amely ha megtörténik, az ázás is megszűnik. Ezt egy vízszerelő tudná nyilvánvalóan egyértelműen megmondani, de ha csak erről van szó, akkor álláspontom szerint kárigényt nem érvényesíthetne az eladóval szemben.
Amennyiben ellenben ez valami olyan rejtett hiba, amelyet az eladó bizonyíthatóan eltitkolt Ön elől, és amely a felújítás során nem, vagy csak aránytalanul nagy költséggel szüntethető meg, akkor meg lehet próbálni egyezség során a megfelelő mértékű vételár-csökkentést, illetőleg azt peres úton érvényesíteni.



Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal: