• ferenc 29305 számú kérdése
  • 2008-11-02

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Családi házban lakom, mely fele-fele részben a szüleim nevén van! Most készülök tartási szerződést kötni édesapámmal, hogy a nevemre kerül az Ő része, de neki haszonélvezetet tennénk rá, hogy érezze van hol laknia. Ez egy gesztus részemről, hiszen Ő a mindenem! Kérdésem: ez csökkenti az illetéket? s mennyivel? Ő 73, én 45 évesek vagyunk!
Másik kérdésem: már több mint 20 éve külön élnek, de mivel megosztható a lakás, így elférünk! a rezsit eddig megosztottuk, de pl. már tavaly édesanyám már nem fizette be a nov. villanyszámlát, amelyiket nekünk kellett befizetni, mert nem akartuk hogy kikapcsolják a villanyt. Most megint nem fizeti be, visszateszi az édesapám postaládájába a számlát. Sajnos az EON nem hajlandó két névre szóló számlát küldeni, /mint pl. a vízmű/ s a számlán édesapám neve áll! Mit lehetne tennünk hogy megoldódjon ez a helyzet? Beszélni nem lehet vele, nem hallgat a józan észre! Már azon gondolkoztunk, hagyjuk hogy kikössék az áramot, s majd mi visszaköttetjük saját részre! Vagy mi van ha egyszerűen nem adunk neki áramot míg be nem fizeti a rá eső részt! Tanácstalanok vagyunk: kérem adjon tanácsot, mit tehetünk jogilag?
Válaszát előre is köszönöm! Ferenc

Tisztelt Ferenc!
1. Igen, csökkenti. Az Ő haszonélvezeti joga az ingatlanrész értékének 20 %-át teszi ki, az illetékre is nagyjából ilyen mértékű csökkenést jelent.
2. Ezek is megoldást jelenthetnek, jobbat magam sem tudok ajánlani.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: