• Szabó Zoltán 29404 számú kérdése
  • 2008-11-08

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kicsit több mint 2 éve vásároltunk párommal Szigetszentmiklóson egy 3 lakásos, új építésű társasházban egy lakást. A lakással folyamatosan vannak gondjaink, de most már annyira elviselhetetlenül penészesednek a falak, hogy az egyik szobánk gyakorlatilag használhatatlan! Nemrégiben jutott tudomásomra, hogy az átadás-átvétel kapcsán kapnunk kellett volna egy jótállási jegyet az építőtől, de ezt nem kaptuk meg. Azt gyanítjuk, hogy tervezési és szigetelési gondok is vannak, éppen ezért az alábbi kérdéseinm lennének:
1. magénszemély építette az ingatlant, de gondolom a jótállási jegy kiadási kötelezettsé rá is vonatkozik
2. még 3 éven belüli a vásárlás, ugxe lehet még érvényesíteni a jótállási igényünket
3. a penészesedés kivizsgálására honnan és milyen szakértőt kell/lehet felkérni és az ő díjazását ki fizeti meg? Gondolom, ha igazunk van, akkor át lehet hárítani a költségeket az építőre?
4. érdemes-e kikérni az önkormányzattól a benyújtott építási tervdokumentációt, hogy aza alapján tudjuk megvizsgálni, hogy esetlegesen mit nem csinált meg az építő?

Előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel,

Szabó Zoltán

Tisztelt Zoltán!
1. Igen.
2. Igen.
3. Célszerűbb lenne megállapodni az eladóval, ha nem sikerül, akkor bíróság. Aztán majd a bírósági eljárásban kijelöl egy szakértőt. A per költségeit Önnek, mint kezdeményezőnek kell előlegeznie, de végeredményként - főszabályként - a pervesztes viseli azokat.
4. Ez nem hátrány, jó ötlet.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: