• Renáta 29792 számú kérdése
  • 2008-12-04

Tisztelt Ingatlanjogi Tanácsadó!

A segítségüket szeretném kérni egy ügyben, amelyet illetően igyekeztem első körben magam tájékozódni, de elakadtam, ezért fordulok most Önökhöz válaszukban bízva.
A szüleim egy 60 lakásos panelházban élnek (50-50%-ban tulajdonosai a lakásuknak), amelynek jelenleg még közös tulajdonban levő szolgálati lakását (volt házmesteri lakás) a lakóközösség értékesíteni szeretné. Ezen szolgálati lakás megvásárlására a lakóknak elővásárlási joga van, így az előírásoknak megfelelően erről döntést hozott a társasház közgyűlése, majd összegyűlt a kellő tulajdoni hányadban a beleegyező, illetve elővásárlásról lemondó nyilatkozat, és a 3 ajánlattevő közül egyedül a szüleim maradtak végül, így elvileg semmi akadálya annak, hogy a társasház adásvételi szerződést kössön velük. A lakást azonban valójában én szeretném megvásárolni, és azt szeretném tudni, hogy első lépcsőben tulajdonossá válhatok-e?
Egészen pontosan:
- Van-e leheetőség arra, hogy a szülő, élve az elővásárlási jogával, a gyermeke számára és nevére vásárolja meg a lakást, vagy ez csak úgy történhet, ha előbb megveszi, majd adásvétellel vagy ajándékozással a gyerekére ruházza a tulajdonjogot?
- Ha az előbbi nem működik, lehetőség van-e arra, hogy a szülő és gyermeke együtt vegye meg az ingatlant, és pl. 50-50%-ban legyenek tulajdonosok, vagy mivel az elővásárlási jog kizárólagosan a szülőt illeti meg, így a gyerek semmilyen formában nem válhat első lépésben tulajdonossá, vagy társtulajdonossá?
- Ha a társtulajdonosság lehetséges, úgy van-e bármilyen előírás arra vonatkozóan, hogy az elővásárlási joggal rendelkező szülőnek minimálisan milyen tulajdoni hányadot kell szereznie az ingatlanban (pl. kell-e többségi tulajdonosnak lennie)?
Tudom, hogy ez Önök számára nem egy komoly jogi furfangot igénylő kérdés, de igazán nem tudom, hogy ezeknek hol tudnék utánanézni.
Válaszukat tisztelettel köszönöm!

Kiss Renáta

Tisztelt Renáta!
1. Csak a szülők vehetik meg a sjaát jogukon, kivéve, ha a házzal ezzel ellentétesen állapodnak meg.
2. Ua., mint előzző válasz.
3. ---
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: