• Gyöngyi 29837 számú kérdése
  • 2008-12-09

Tisztelt Ügyvédnő!

A férjemmel vásároltunk 2005. októberében egy lakást 11 millió Ft-ért, amelynek 100 %-os tulajdonosa a férjem. 2005. óta a lakásunkon 3,5 Ft értékű jelzáloghitel van. Mivel én is hozzájárultam a lakás felújításához, szeretném, ha az ingatlanunk 1/2-nek tulajdonosa lehetnék. Egymás között korábban köttöttünk egy megállapodást (nagyon egyszerű tartalommal), hogy amennyiben a férjemmel bármi történik, az ingatlan fele az egyém lesz.
Mit kell tennem, hogy az ingatlan tulajdonának a fele a nevemre kerüljön? A lakást terhelő jelzáloghitel befolyásolja-e az ingatlan felének a nevemre iratását? Mekkora illetéket kell fizetnem (ha kell egyáltalán)? Milyen egyéb költségekkel kell számolnom?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Gyöngyi!

Egy ügyvéd előtt kötött házastársi közös tulajdon elismeréséről szóló okirattal elviekben megoldható lenne igénye – illetékmentesen -, amennyiben férjével Önök között egyetértés van, azt azonban nem tudom, hogy a jelzáloghitelük befolyásolja-e a megvalósíthatóságot. Gondolok itt pl. arra, hogy amennyiben a pénzintézet jelzálogjogát elidegenítési és terhelési tilalom biztosítja az ingatlan-nyilvántartásba is bejegyezve, úgy nem valószínű, hogy ez menni fog, de azt tanácsolom, hogy a hitel-szerződéssel és az ingatlan tulajdoni lapjával ezt személyesen tisztázzák mindenekelőtt a bankban.
A várható költségek pedig ezek lennének: Hiteles tulajdoni lap: 4.000.- Ft, igazgatási szolgáltatási díj a Földhivatal részére: 6.000.- Ft, ügyvédi munkadíj megegyezés szerint, továbbá lehet, hogy a pénzintézetnél is felmerülne esetleg költség, de erről ők tudnak nyilatkozni.

Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal: