• Ilona 29864 számú kérdése
  • 2008-12-10

Tisztelt Ügyvédi Iroda!

A köv. kérdéssel fordulok Önökhöz:
1998.márciusában házasodtam össze jelenlegi férjemmel.A házasságkötést megelőzően férjem kb. 5 évvel előtte elkezdett építeni egy családi házat/házasságkötésünket megelőzően 2 évig együtt éltünk/.
A telek az ő nevén volt,és mivel házasságkötést követően nem lett közös névre íratva,így a rajta lévő ingatlan is az ő tulajdonát képzi.
Házasságunk előtt a ház félkész állapotban volt,a belső munkálatokat közösen csináltuk,és onnantól mindent közösen csináltunk,melléképületet építettünk,autót vásároltunk,és született egy közös gyermekünk is.
Milyen jogok illetnek meg az ingatlant illetően?
Ha esetleg válásra kerül sor,mik illetnek meg a jogszabályok alapján?

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel Hné K.Ilona

Tisztelt Kérdező!

Ahhoz, hogy kérdésére részletes és pontos választ tudjak adni, szükséges lenne ismerni az üggyel összefüggésben kapcsolatos valamennyi körülményt, tényt, adatot.

Általánosságban elmondható, hogy a házasságkötést követően megszerzett valamennyi vagyontárgy tekintetében fennáll az a vélelem, hogy azokat közös vagyonnak kell tekinteni. A házasságkötést megelőző arra az időszakra, amely alatt együtt éltek, külön bizonyítani szükséges, hogy mi az ami közös vagyonnak és mi az ami külön vagyonnak tekintendő.

Az Ön által leírt kérdésben foglalt adatok alapján tehát a telek az a férje különvagyonának tekintendő, azonban tekintettel arra, hogy a felülépítmény részben a házassági életközösségük alatt került befejezésre, illetve az egyéb vagyontárgyak is ezalatt az időszak alatt kerültek megszerzésre, ezekre házastársi vagyonközösség jogcímén tulajdonjogi igényt formálhat.

Ahhoz azonban, hogy a fenti általános leíráson túl kérdéseire részletes választ tudjak adni, kérem, hogy telefonon vagy e-mailben történő időpont-egyeztetést követően irodámban felkeresni szíveskedjék.

Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.t-online.hu
racsaidr@t-online.hu

Közösségi oldal: