• Lali és Mari 29908 számú kérdése
  • 2008-12-14

Talán ilyen problémával még nem találkoztak. 2008 márciusában testvéremmel hozzájárultunk, hogy egy házaspár édesanyánkkal (már akkor is demenziás beteg volt) eltartási szerzödést kössön (annak idején is kértük az Önök véleményét ). Az eltartás és gondozás fejében megkapták volna édesanyánk Budapesten lévö bérlakásának föbérleti jogát (önkormányzati lakás) édesanyánk halála után.
Közben az önkormányzat el akarja adni a lakást a bérlöknek. Édeasnyánk egészségi állapota agyvérzés után olyan, hogy nem képes egyedül semmit sem intézni, kórházban van és ágyhoz kötött.
Az „eltartók“ egy az önkormányzat által kijelölt egyedi gondnokkal (ügyvéd) és saját ügyvédükkel most egy olyan szerzödést kötöttek, ami szerint a lakást ök kifizetik és édesanyánk halála után (ami egészségi állapotát figyelembevéve sajnos minden nap megtörténhet) megkapják.
Mi sajnos nem tudtuk édesanyánkat ellátni, mivel mi nem Magyarországon élünk. Nics is azzal problémánk, hogy egy jó gondozás után a gondozók ne üres kézzel álljanak ott. Mi csak azzal nem tudunk egyetérteni, hogy édesanyánk lakása (a megvásárlás után övé lenne), ami nem kis érték, teljesen velünk történö megegyezés illetve megbeszélés nélkül az eltartóké lenne. Edesanyánk egész élete benne van ebben a lakásban.
Kérdésünk: lehet ezt az új szerzödést megtámadni és módosítást elérni az értékesítés elosztása irányában (körülbelül igy: mi esetleg 25% eltartók 75%).

Köszönjük remélhetöleg gyors válaszukat.

Lali és Mari

Tisztelt Lali és Mari!
Jogi szempontból nem tudom kifogásolni a tervezett ügyletet, a tartás ilyen lehetőséget teremt az eltartó számára, így azt Önöknek is tudomásul kell venni. Üzleti értelemben sem lehet jogos igényük, azt legalábbis az eltartó feltehetően elutasítaná.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: