• Tamás 29909 számú kérdése
  • 2008-12-14

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdésem a következő?2005. novemberében tartási szerződést kötöttem egy idős nénivel.Az ingatlannak 10 millió forint körül lehet az értéke, az eltartás értékét havi 40 ezer forintban állapítottuk meg,az ingatlan 1/1 tulajdonban a nevemre került.Három éve rendszeresen végzem a ház körüli munkákat, fizetem a víz, villany, fűtés, bevásárlás költségeit, valamint újítgatom a házat.Az elmúlt egy évben tudomásomra jutott, hogy a néni nincs megelégedve ezzel és lépéseket akar tenni azzal kapcsolatban, hogy nemkem ne legyen jó.Vele nem lehet leülni beszélni-kicsit flúgos.Nincs semmi rorkona csak egy szomszéd látogatja, neki panaszkodik.Állításom szerint mindent amit a szerződésben vállaltam azt 3 éve teljesítem.
Kérdésem az lenne, hogy megteheti, hogy megszünteti a szerződést?Mi történik a 3 év alatt kifizetett költségeimmel, a ledolgozott munkámmal?A 3 év alatt felmerült költségeimről nem minden számla van meg, attól még el lehet számolni? Valamint ha tárgyalás lesz mennyi ideig húzódik el?Nem akarom, hogy a szomszéddal összebeszélve elvegyék a 3 év munkámat, valamint a beleinvesztált pénzemet.Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Tamás!

A tartási szerződés kétoldalú jogügylet, ennek okán azt megszüntetni csak közös megegyezéssel lehet. Ha valamelyik fél szerint a másik szerződésszegő módon járt el, kezdeményezheti a szerződés felbontását, ennek hiányában azt bíróság előtt is megtámadhatja.
A jogviszony megszüntetése esetén elszámolási kötelezettség áll fenn, amelynek következtében ön követelheti a 3 év alatt végzett tartási tevékenysége ellenértékének megtérítését. Amniről nem rendelkezik számlával, azt egyéb módon, pl. tanú segítségével is igazolható. Az eredeti állapot helyreállítására csak a teljes elszámolás esetén kerülhet sor.
Egy esetleges peres eljárás időtartama sok mindentől (pl. bizonyítási eljárás összetettsége, bíróság terheltsége) függ, de - figyelemmel a jogorvoslati lehetőségre is - mindenképpen hónapokban (esetleg évben) valószínűsíthető.

Tisztelettel
dr.Czudar Sándor ügyvéd
2660 Balassagyarmat, Rákóczi u. 13.
+ 36 35 500031

sandor.czudar@czudarugyved.hu

Közösségi oldal: