• Anna 29924 számú kérdése
  • 2008-12-15

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következő helyzet tisztázása érdekében szeretném a segítségét kérni:

Párom édesanyja és annak nővére 1/2-1/2 arányban örököltek egy telket édesanyjuk halála után (az édesapjuk sem él már). Párom édesanyja a kapott vételárból párom részére szeretne lakást vásárolni, amelynek párom lenne a tulajdonosa és az édesanyja lenne a haszonélvezője.

Az egyik kérdésem az lenne, hogy a párom részére történő lakásvásárlás ajándékozásnak minősül-e, illetve, hogy később erre az "odaajándékozott" összegre leendő anyósom igényt tarthat-e?

A lakásvásárláshoz, illetve a megvásárolandó lakás felújításához nagy eséllyel hitelt kell majd felvennünk, amit párommal közösen törlesztenénk, illetve a lakás fenntartási költségeit is közösen fedeznénk.

A másik kérdésem az lenne, hogy ha a hitelt közösen vesszük fel és a lakás fenntartási költségeit is igazolható módon közösen fizetjük, akkor ebben az esetben kérhetem-e, hogy az ingatlan tulajdonjogából a rám jutó fizetési terhek arányában részesedjek?

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:
Anna

Tisztelt Anna!
Az "ajándékozás" kapcásn el tudják kerülni, hogy illetéket kelljen fizetni, ill. a párjával kötött megállapodás alapján tulajdonjogi igénye is lehet az ingatlan kapcsán. MIndkét megoldáshoz ajánlott - a vásárláshoz pedig nélkölözhetetlen - az ügyvédi közreműködés,érdemes lehet találni egy hozzáértő ügyvédet :-)
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: